Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 38

Ook deze week is er weer van alles te beleven in de donkere zalen: animatie, romcoms, de zoveelste Liam Neeson-actiefilm, films over de geschiedenis en toch wel drie Nederlandse films.

Onder de blote hemel

De tienjarige Elvie (Ylse Ringeling) woont met haar verstandelijk beperkte moeder Emma (Rifka Lodeizen) op een camping midden in de natuur. Emma is liefhebbend maar naïef, ze worstelt met sociale interacties en heeft moeite om anderen te begrijpen. Terwijl de zomer op de camping losbreekt, broeit het tussen moeder en dochter. Elvie heeft een leeftijd waarop ze de wereld beter begint te begrijpen dan haar moeder, wat zorgt voor ongemakkelijke situaties. Wanneer opa Bucko (Johan Leysen), de spil in het gezin, gezondheidsproblemen krijgt, raken Elvie en Emma nog meer op elkaar aangewezen. Opa's afwezigheid zorgt voor grote spanningen en brengt hun geïsoleerde wereld aan het wankelen.

Retribution

De Amerikaanse zakenman Matt Turner (Liam Neeson) woont samen met zijn vrouw en kinderen in Berlijn. Wanneer Matt op een dag zijn kinderen naar school brengt, wordt hij gebeld door een onbekend nummer en krijgt hij een mysterieuze stem aan de lijn. Als hij niet doet wat hem wordt opgedragen, zal de bom die onder de stoel in zijn auto verstopt zit afgaan... In een race tegen de klok probeert Matt het mysterie op te lossen en zijn gezin te redden.

Unicorn Wars

In de gruwelijk verbluffende animatiefilm Unicorn Wars staan schattige teddyberen tegenover machtige eenhoorns in een heilige oorlog. Gehersenspoeld in een militair bootcamp worden de teddyberen geprogrammeerd om meedogenloos te doden. Wanneer twee broers, de gemene Azulín en de zachtaardige Gordi, een vermiste groep verkenners moeten vinden, begint een afdaling in de hel. Met een gestoorde premisse en visuele pracht, is Unicorn Wars een antifascistische fabel die militarisme, autoritarisme en religieus fanatisme verkent.

Golda

6 oktober, 1973. Op Israëls heiligste dag Jom Kippoer lanceren Egypte, Syrië en Jordanië een gezamenlijke verrassingsaanval op het schiereiland Sinaï en de Golanvlakte. Compleet overrompeld moet premier Golda Meir (Helen Mirren), de ‘Iron Lady' van Israël, het dreigende gevaar zien af te wenden. Terwijl ze wordt tegengewerkt door haar volledig mannelijke kabinet, is het aan Golda om deze noodsituatie de kop in te drukken, want in deze race tegen de klok staan aan beide kanten van de strijd de levens van miljoenen burgers op het spel.

Happy Single

Iedere man die in de buurt van Mollie komt, wordt gewaarschuwd: ‘deze meid breekt je hart’. De psychologe – specialiteit echtscheidingen - doet niet aan blijvertjes, gelooft niet in voorbestemd en krijgt kriebels van de term ‘de ware’. Als ze in haar stamkroeg Otis ontmoet en meer kriebels heeft dan ze wil toegeven, is haar natuurlijke reactie dan ook hard weglopen. Maar dan blijkt Otis de nieuwe collega te zijn die zij moet inwerken en behoort ontwijken niet meer tot de mogelijkheden. Mollie’s vrienden op de werkvloer proberen haar te overtuigen om de liefde een kans te geven, maar staan daarmee klaarblijkelijk voor hun lastigste case ooit.

Toen we van de Duitsers verloren

Zomer, 1974. Het is de dag na de verloren wereldkampioensfinale tussen Duitsland en Nederland. Het is stil op straat en de stad heeft een flinke kater. Jonas loopt Daan tegen het lijf en hoewel het geen vrienden zijn, trekken ze op deze saaie zomerdag samen op. Ze zijn allebei namelijk op zoek naar hun klasgenoot Karsten, ieder met een eigen reden. Ondertussen hangt de vermissing van Catootje als een donkere wolk boven de jongens. Sommige zomers vergeet je nooit meer.

Il Colibrì

Als kind brengt Marco (Pierfrancesco Favino) de zomers van zijn jeugd door aan de Toscaanse kust. Daar groeit hij op, wordt hij verliefd, maar moet hij ook om leren gaan met een groot verlies. Als volwassen man leeft Marco tussen Rome en Parijs als gerespecteerd arts. Ondertussen ziet hij zijn dochter opgroeien en komt hij een oude geliefde tegen. Ondanks vreugde en verdriet vindt hij zijn evenwicht. Net als een kolibrie.

This is What I Remember

Zarlyk, een man met geheugenverlies, keert na drieëntwintig jaar in Rusland te hebben doorgebracht terug naar zijn vaderland Kirgizië. Er is veel veranderd tijdens zijn afwezigheid: de normen en waarden van de dorpelingen zijn beïnvloed door een nieuwe wereld, religie lijkt geradicaliseerd en misdaad en corruptie toegenomen. Zelfs zijn vrouw Umsunai is veranderd: nadat ze de hoop op zijn terugkeer verloren had, hertrouwde ze met de plaatselijke bekendheid Jaichy. Herinneringen aan het mooie verleden doen haar geloof nu wankelen. Maar niets lijkt Zarlyk te raken. Hij is gestopt met praten en een onverklaarbare passie voor het verzamelen van afval heeft hem in zijn greep. Zal Zarlyk zijn herinneringen terugvinden, en zal Umsunai haar verloren geluk terugkrijgen?

Upon Entry

Met geldige visa reizen Diego, een Venezolaanse stedenbouwkundige, en Elena, een danseres uit Barcelona, van Spanje naar de Verenigde Staten om samen een nieuw leven te beginnen. In het 'land van de onbegrensde mogelijkheden' willen ze hun geluk beproeven en hun carrière een nieuwe boost geven. Maar bij aankomst op het vliegveld in New York worden ze direct meegenomen voor verhoor. Vol ongeloof en verwarring belandt het koppel in een beklemmend inspectieproces waardoor niet alleen hun toekomst, maar ook hun onderlinge band op het spel komt te staan.

Les trois mousquetaires: D'Artagnan (The Three Musketeers: D'Artagnan)

Parijs, 1627. De jonge Charles D'Artagnan wordt voor dood achtergelaten nadat hij een jonge vrouw probeert te redden die wordt ontvoerd. Wanneer hij aankomt in Parijs doet hij er alles aan om zijn aanvallers te vinden. Hij weet alleen niet dat zijn zoektocht hem naar het hart van een oorlog leidt, waarbij de toekomst van Frankrijk op het spel staat. Samen met Athos, Porthos en Aramis, de drie musketiers van de koning, trotseert D'Artagnan de duistere intriges van de kardinaal van Richelieu. Maar pas wanneer hij hevig verliefd wordt op Constance Bonacieux, de vertrouwelinge van de koningin, brengt D'Artagnan zichzelf echt in gevaar. Hij komt hierdoor namelijk op het spoor van zijn aartsvijand: Milady de Winter.