Spaanse voetbalsters schrijven historie met plek in WK-finale

Voor het eerst in de geschiedenis hebben de Spaanse voetbalsters zich geplaatst voor de finale van een groot toernooi. Verder dan de kwartfinales op een EK of de achtste finales op een WK kwam de ploeg nog nooit, tot nu: Spanje is de eerste finalist van het WK in Australië en Nieuw-Zeeland.

Spanje, dat in de kwartfinales te sterk was voor Nederland, nam het in Auckland op tegen Zweden, dat met Japan en de Verenigde Staten twee wereldkampioenen uitschakelde. Spanje was in de openingsfase wel beter, maar echt grote kansen kwamen er niet, de beste was zelfs voor Zweden: kort voor rust lag de bal na slecht verdedigen voor Fridolina Rolfö, maar keepster Cata Coll lag in de weg.

Zweden stond er in de tweede helft beter op en al snel reageerde de Spaanse bondscoach Jorge Vilda: sterspeelster Alexia Putellas werd gewisseld voor supertalent Salma Paralluelo, die al snel voor gevaar zorgde. Alba Redondo schoot vanuit zittende positie tegen het zijnet, maar na ruim tachtig minuten was het raak: Paralluelo schoot een voor haar voeten terechtgekomen bal uitstekend binnen.

De slotfase was aangebroken en zou zowaar bijzonder vermakelijk worden, zeven minuten later stond het namelijk al gelijk: Rebecka Blomqvist was trefzeker namens Zweden. Die vreugde duurde dan weer niet lang, want met een heerlijk schot van afstand schoot Olga Carmona de 2-1 binnen voor Spanje, dat het uit wist te spelen met wat extra tijdrekken en het geluk dat de scheidsrechter de gerekte minuten in blessuretijd er niet meer bij op telde.