Nederland op WK mogelijk tegen Spanje, Japan maakt indruk

Op het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal in Australië en Nieuw-Zeeland is de knockoutfase zaterdagochtend begonnen. De eerste twee achtste finales stonden op het programma, met daarbij ook de wedstrijd waarvan de winnaars spelen tegen de winnaars van het duel tussen Nederland en Zuid-Afrika, zondag om 04.00 uur Nederlandse tijd.

Die ploeg kwam uit het duel tussen Spanje en Zwitserland, waar Aitana Bonmati al na een paar minuten voor 1-0 voor Spanje zorgde. Laia Codina tekende niet veel later met een fraai rollertje van afstand voor de tweede Spaanse goal, helaas voor haar was dat wel daadwerkelijk ín het Spaanse doel: een eigen goal dus, 1-1. Het duurde niet lang, want via een kopgoal van Alba Redondo kwam Spanje weer op voorsprong en nog een kwartier later tekende Bonmati voor 3-1.

Codina's blunder werd ook weer recht getrokken: kort voor rust verschalkte ze keepster Gaëlle Thalmann vanuit een corner. Geblunder in de Zwitserse verdediging zorgde in de tweede helft vervolgens voor de definitieve beslissing: Jennifer Hermoso bracht de 5-1 eindstand op de borden.

Het in de groepsfase indrukwekkende Japan speelde tegen Noorwegen, dat in de groep bepaald níet indrukwekkend was. Een verre pass van Hinata Miyazawa werd na een kwartier door Ingrid Engen in eigen doel gewerkt, maar vijf minuten later trok Guro Reiten de stand gelijk met een prima kopbal - de eerste keer dat Japan een tegengoal te verwerken kreeg op dit WK.

In de tweede helft leek de koek op bij de Noren en al na vijf minuten werd een uitstekende aanval van Japan afgemaakt door Risa Shimizu: 2-1. Tien minuten voor tijd gooide Miyazawa de boel op slot met haar vijfde goal van het WK, na een prima pass van Aoba Fujino. Japan speelt in de kwartfinales tegen Zweden of de Verenigde Staten.