F1: Uitslag Grand Prix van Oostenrijk

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Oostenrijk op zijn naam geschreven. De leider van het Formule 1 wereldkampioenschap won voor de vijfde maal op rij en had deze keer Charles Leclerc en Sergio Perez naast zich op het podium. Nyck de Vries startte vanuit de pits en werd zal vijftiende afgevlagd. De race kenmerkte zich door veel gevechten en inhaalacties.

Verstappen startte vanaf poleposition op het circuit van Spielberg, terwijl De Vries na aanpassingen aan de auto vanuit de pits vertrok. Verstappen was goed weg, voor Leclerc en Carlos Sainz. Yuki Tsunoda ging bij de vierde bocht het grind in nadat hij in de eerste bocht zijn voorvleugel al gedeeltelijk stuk had gereden op een Alpine. Vanwege de rotzooi volgde een safety car.

De baan werd na drie ronden weer vrijgegeven, waarna Verstappen een gaatje met Leclerc trok. Verder naar achteren wist Tsunoda van de twintigste naar de zeventiende stek door te schuiven. Lance Stroll snoepte de zevende plek van Nico Hülkenberg af, terwijl in de DRS-trein erachter Perez de elfde plek van George Russell pakte. Hülkenberg werd na veertien ronden de eerste uitvaller nadat zijn Haas begon te roken. Er volgde een safety car waarna de eerste stops volgden.

Verstappen was een van de weinigen die niet stopte, terwijl daarachter Leclerc, Sainz, Lewis Hamilton en Lando Norris dat wel deden. De stand werd hierdoor flink door elkaar gehusseld, waarbij Verstappen leidde, voor Leclerc, Perez, Hamilton, Norris en Sainz. Hamilton wist dat hij door moest trappen, want hij was de eerste die vijf seconden aan de broek kreeg vanwege het overschrijden van de baanlimieten, gevolgd door Tsunoda. Sainz reed met het mes tussen de tanden, want de Spanjaard schoof snel door naar de derde plek, ten koste van Norris, Hamilton en Perez.

Vooraan zag Verstappen zijn voorsprong langzaam verdampen en stopte na 24 ronden pas om voor de eerste maal van banden te wisselen. Hij kwam als derde de baan op achter Sainz. Hiermee kwam een eind aan een reeks van 248 ronden onafgebroken aan de leiding te hebben gereden. De Nederlander maakte korte metten met de Spanjaard, terwijl Red Bull-teamgenoot Perez zich na zijn stop op de negende positie terugvond.

In de strijd om plek vier wist Norris na een derde van de race Hamilton te verschalken. Daarvoor pakte Verstappen Leclerc die sowieso een tweede stop moest maken. Twintig ronden voor het einde waren vooraan de laatste stops gemaakt en lag Verstappen ruim voor Leclerc, Sainz, Norris en Perez. Daarachter had Fernando Alonso Hamilton gepakt.

Voor de derde plek ontspon zich een bikkelhard gevecht tussen Sainz en Perez. De Spanjaard en Mexicaan reden meermalen naast elkaar, waarbij Sainz telkens voor lag tot tien ronden voor het einde toen Perez zijn Red Bull er definitief voorbij drukte.

Verstappen werd na 71 ronden voor de vijfde maal op rij als winnaar afgevlagd, voor Leclerc en Perez. Sainz pakte plek vier, voor Norris, Alonso, Hamilton, Russell, Pierre Gasly en Stroll.