FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 2 juli 2023

Voetbalsters kloppen België in uitzwaaiwedstrijd

De Nederlandse voetbalsters hebben in hun laatste oefenwedstrijd voor het WK een ruime zege geboekt. In Kerkrade werd België met 5-0 geklopt.

Oranje was vanaf het begin oppermachtig en kwam al na twee minuten op voorsprong. Lieke Martens bracht haar ploeg op voorsprong na een voorzet van Daniëlle van de Donk. Even later kreeg Nederland en penalty en mocht Stefanie van der Gragt, die haar laatste thuiswedstrijd speelde, deze nemen. Haar zwakke inzet werd echter gekeerd door de Belgische keepster Nicky Evrard. Een paar minuten later kreeg Nederland echter weer een strafschop en nu was het Sherida Spitse die wel raak schoot. Nog voor rust werd het 3-0 toen Lineth Beerensteyn op aangeven van Martens raak schoot.

Na rust waren er diverse wissels en ging het tempo wat omlaag maar de ploeg van bondscoach Andries Jonker bleef oppermachtig. Victoria Pelova scoorda na iets meer dan een uur spelen de 4-0 en daar bleef het niet bij. Nadat Nouwen op de lat kopte zorgde Lize Snoeijs uit de rebound voor de eindstand van 5-0.

F1-uitslag Oostenrijk compleet op de kop, Verstappen behoudt zege

De uitslag van de Grand Prix van Oostenrijk is na een toegekend protest compleet op de schop gegaan. De reden is dat er veel meer overschrijdingen van de baanlimieten waren dan tijdens de race bekend was. De top drie bestaande uit Max Verstappen, Charles Leclerc en Sergio Perez bleef evenwel onveranderd.

Tijdens de race in Spielberg werden er om de haverklap door de wedstrijdleiding straffen uitgedeeld omdat er een auto buiten de lijnen kwam. Zo kregen tijdens de race onder meer Lewis Hamilton en Carlos Sainz vijf seconden straf aan de broek, terwijl Yuki Tsunoda vijftien tellen straf kreeg.

Na afloop van de race diende Aston Martin een protest in omdat er veel meer rijders de baanlimieten hadden overschreden. De stewards erkenden dat de wedstrijdleiding tekort was geschoten en 1200 (!) ronden moesten opnieuw beoordeeld worden. Hieruit bleek dat 83 keer de limieten van de baan was overschreden.

Sainz en Hamilton kregen tien seconden straf aan de broek, evenals Pierre Gasly en Alexander Albon. Esteban Ocon kreeg dertig tellen bij de raceuitslag opgeteld, Logan Sargeant tien, Nyck de Vries vijftien en Tsunoda vijf seconden.

Voor de uitslag betekende dit dat Lando Norris doorschoof naar plek vier, Fernando Alonso naar vijf, Sainz werd zesde, voor George Russell, Hamilton, Lance Stroll en het laatste punt ging naar Gasly. De Vries zakte naar plek zeventien.

Wiebes sprint naar zege in de derde etappe Giro Donne

Lorena Wiebes heeft in de massasprint de derde etappe in de Giro Donne gewonnen. Na 118 kilometer was de Europees kampioene te snel voor Marianne Vos. Chloe Dygert kwam als derde over de finish. Annemiek van Vleuten, die zaterdag de macht greep in de Ronde van Italië, blijft aan de leiding.

Na de bergetappe van zaterdag stond in de Ronde van Italië voor vrouwen een vlakke etappe op het programma met een finish in Modena. Vroeg in de etappe was er een kopgroep van drie Italiaanse rensters weg, maar in het peloton was er voldoende controle en de kopgroep werd dan ook ruim op tijd weer binnengehaald.

In de sprint die volgde werd de sprint perfect aangetrokken voor Lorena Wiebes. De Europese kampioene kwam er in de laatste 200 meter eruit en pakte de zege voor Marianne Vos en Chloe Dygert. In het algemeen klassement veranderde er niks en blijft Annemiek van Vleuten aan de leiding met een 49 seconden voorsprong op Cecilie Uttrup Ludwig.

Results powered by FirstCycling.com

Baltimore: 2 doden en 28 gewonden bij schietpartij op straatfeest

Bij een schietpartij in Baltimore vielen 2 doden en 28 gewonden. Volgens Amerikaanse media zijn de twee slachtoffers een 18-jarige vrouw en een 20-jarige man. Drie van de gewonden verkeren nog in levensgevaar. De dader opende het vuur net na middernacht (lokale tijd) tijdens een straatfeest. De dader heeft weg kunnen komen.

Op het moment van de schietpartij waren honderden mensen aanwezig op het straatfeest. Burgemeester Brandon Scott noemde de schietpartij ‘roekeloos en laf’ en benadrukte dat de politie zal blijven zoeken naar de dader(s). Het motief en de identiteit van de dader zijn nog onbekend. Volgens het Gun Violence Archive was dit de 337e mass shooting in de VS dit jaar. Vorig jaar waren er meer dan 44.000 doden door vuurwapengeweld, waarvan 24.000 zelfmoorden.

Atletes Schilder en Van Klinken tweede in natte Diamond League Stockholm

In het Zweedse Stockholm is zondagavond weer een Diamond League-wedstrijd gehouden. De atletiekfans moesten er wel flink wat regen voor trotseren, maar dat mocht de pret natuurlijk niet drukken en er waren dan ook gewoon mooie wedstrijden te zien.

Kogelstoten vrouwen
Geen Diamond League-onderdeel dit keer, maar wel mooie Nederlandse deelname: Jessica Schilder werd met een beste seizoensprestatie van 19,03 meter tweede, Jorinde van Klinken werd vierde met 18,24 meter. De Jamaicaanse Danniel Thomas-Dodd stootte één centimeter verder dan Schilder, thuisfavoriete Fanny Roos werd met 18,75 meter derde.

400m mannen
Een mooie en spannende race, waarin de winst ietwat verrassend naar de Zuid-Afrikaan Zakithi Nene ging in 45,30 seconden. Plek twee was voor Diamond League-debutant Emmanuel Bamidele uit Nigeria in 45,48 seconden, voor de 45,57 van de Brit Matthew Hudson-Smith.

100m mannen
De jonge Nederlander Raphael Bouju maakte zijn Diamond League-debuut en dat deed hij uitstekend: vierde in 10,24 seconden, gezien de bijzonder lastige omstandigheden een keurige tijd. De winst ging in 10,03 seconden naar de Zuid-Afrikaan Akani Simbine, voor de 10,14 van de Brit Reece Prescod.

1500m vrouwen
Een Ethiopisch feestje, niet geheel verrassend, hoewel de winnares met Freweyni Hailu wel licht verrassend was. Zij finishte in 4:02,31 minuten, vlak voor landgenotes Diribe Welteji (4:02,79) en Hirut Meshesha (4:03,01).

5000m vrouwen
Een sterk groepje bleef lange tijd bij elkaar, tot Beatrice Chebet in de slotfase de turbo aan besloot te slingeren. De Keniaanse snelde naar de winst in 14:36,52 minuten, voor het Ethiopische duo Lemlem Hailu (14:38,06) en Medina Eisa (14:40,02) - Maureen Koster werd in een keurige 15:07,11 minuten elfde.

100m horden vrouwen
De Nigeriaanse Tobi Amusan maakte haar favorietenrol weer waar door in 12,52 seconden naar de winst te snellen, voor de Ierse Sarah Lavin (12,73) en Pia Skrzyszowska uit Polen (12,78). Nadine Visser had het in de slotfase wat lastig en werd in 12,97 seconden vijfde.

3000m steeplechase mannen
Topfavoriet Soufiane El Bakkali ging aanvankelijk niet mee met de hazen, maar later in de wedstrijd nam de Marokkaan toch gewoon het initiatief, met succes: met 8:09,84 minuten liep hij overtuigend naar de overwinning, voor de Ethiopiërs Getnet Wale (8:12,27) en Abrham Sime (8:16,82).

400m horden mannen
Karsten Warholm liep uiteraard naar de winst, dit keer in 47,57 seconden, maar achter hem was het een beetje chaos: een stel protestanten stond op de baan met spandoeken, vlak voor de finish. Niet geheel verrassend waren ze niet echt snugger, want ze stonden dan weer niet in de weg van dé grote superster, Warholm. Kyron McMaster uit de Britse Maagdeneilanden liep in 48,94 seconden naar plek twee, voor de 49,04 van de Est Rasmus Mägi.

200m vrouwen
Tasa Jiya maakte haar debuut en deed dat prima: de Nederlandse liep in 23,15 seconden naar de zesde plek. De winst was in 22,50 seconden voor de Britse Daryll Neita, voor haar landgenote Dina Asher-Smith (22,58) en de verrassende Spaanse Jaël Bestué (22,59).

800m mannen
Ook hier werd het een mooie race, met een sprint der stervende zwanen in de slotmeters: Djamel Sedjati uit Algerije was met 1:44,59 nét wat sneller dan de Spanjaard Saul Ordoñez (1:44,67), terwijl de Fransman Gabriel Tual in 1:44,85 derde werd.

Discuswerpen vrouwen
Jorinde van Klinken was ook hier van de partij en met 62,96 meter pakte ze een uitstekende tweede plek, achter de Kroatische Sandra Perkovic (64,49m) en voor de Duitse Kristin Pudenz (62,33m).

Hoogspringen mannen
Douwe Amels pakte een prima gedeelde vierde plek, hoewel de hoogte van 2,12 meter - mede vanwege de zware omstandigheden - niet echt fantastisch was. De Nieuw-Zeelander Hamish Kerr won met 2,24 meter, voor de Belg Thomas Carmoy (2,20m).

Verspringen vrouwen
De jonge Italiaanse Larissa Iapichino sloeg toe op het moment dat de regen wat ging liggen: met 6,67 meter in de vierde poging sprong ze naar de leiding, in de laatste poging deed ze er nog twee centimeter bij. De Duitse Malaika Mihambo werd met 6,66 meter tweede, voor de 6,58 meter van de Servische Ivana Vuleta.

Discuswerpen mannen
Een lekkere wedstrijd, waarbij Kristjan Ceh uit Slovenië de beste was met de 69,83 meter uit zijn tweede poging. Plek twee ging met 67,57 meter naar de Zweed Daniel Ståhl, voor de 67,19 meter van Andrius Gudzius uit Litouwen.

Polsstokhoogspringen mannen
De wedstrijd werd vanwege de regen flink uitgesteld, maar werd uiteindelijk toch gehouden. Thuisfavoriet Armand Duplantis sprong zonder fouten over 6,05 meter en pakte zo de winst, waarna drie werelrecordpogingen op 6,23 meter mislukten. Ernest John Obiena uit de Filipijnen werd met 5,82 meter tweede, voor de 5,72 meter van de Noor Pål Haugen Lillefosse.

Kabinet wil proeverijen kweekvlees mogelijk maken

Kweekvlees is een Nederlandse vinding. Het wordt gekweekt uit stamcellen van dieren en is duurzamer dan regulier vlees. Ondanks de voordelen is kweekvlees nog steeds verboden in Europa. De Tweede Kamer wil nu proeverijen toestaan om het kweekvlees te kunnen testen op smaak en mondgevoel.

Nederland experimenteert al met het produceren van kweekvlees bij Mosa Meats in Maastricht en Meatable in Delft. Hoewel de proeverijen een belangrijke stap zijn, zal het nog even duren voordat kweekvlees in supermarkten verkrijgbaar is vanwege regelgeving en hoge productiekosten. Meer hierover bij RTL Nieuws.

Broodje bal vs cruffin: wordt vlees vervangen door hipster-eten?

Vega, vegan, zonder gluten en met plantaardige melk; de Amsterdamse eetcultuur heeft een aardige transformatie ondergaan. En dat werpt zijn vruchten af, op verschillende plekken in de stad staan Amsterdammers in de rij voor een 'cruffin' met de meest experimentele toppings; natuurlijk allemaal van lokale en biologische afkomst. Maar hoe zit dat met de rijen voor de authentieke slagerijen, die decennia lang de hotspot waren voor een broodje? Neemt dat af in populariteit? Of kunnen deze twee uitersten prima naast elkaar bestaan? Zo meldt AT5.

Op de Westerstraat in de Amsterdamse Jordaan is de 'consumptiekloof 'goed te zien. Enerzijds een typisch Jordanees café met kanten gordijntjes en een bitter bakkie pleur, en een paar stappen verderop zit je in een aardekleurige koffietent waar havermelk en met pistachecréme gevulde croissant-muffins de norm zijn. "Je ziet wel steeds meer hippe tenten", zegt een voorbijganger als er wordt gevraagd hoe hij de eetcultuur in Amsterdam ziet veranderen.

Maar of de vaasjes bier echt plaats gaan maken voor luxe glazen natuurwijn is nog niet zo zeker. De meeste mensen die we spreken kiezen toch het liefste voor een biertje bij de borrel. In een oud Jordanees café wordt er luidkeels 'natuur-wat?' geschreeuwd als we hem de keuze voorleggen. Ook het begrip cruffin is nog lang niet bij iedereen bekend. 

Bij Slagerij Vet beginnen ze hard te lachen als er wordt gevraagd om een broodje avocado. "Wij zijn een slagerij, en de bron is het vlees. En die bron, die gaat niet veranderen", zegt eigenaar Rik Vet. De slagerij staat bekend om haar broodje Zeedijk, met kipfilet en bacon waarover een royale saus heen zit. Totaal niet vega-proof, maar volgens de eigenaar zijn die verschillende  eetcultuurtjes alleen maar leuk: "Amsterdam is groot genoeg dat dat allemaal prima naast elkaar kan bestaan. Als je hier geen broodje avocado met hummus kan halen, dan kan je lekker naar de buren."

Ergens waar ze wel alles weten over de hedendaagse trends is bij bakkerij Fort 9. "Mensen zijn bewuster bezig met waar hun eten vandaan komt", zo verklaart Maarten Langeslag de populariteit van zijn bakkerij. Deze bakkerij in de baarsjes staat bekend om zijn weekendspecials, elke week iets anders.

Waarom? "Omdat we het leuk vinden om onze creativiteit kwijt te kunnen in onze producten", zegt Maarten. Juist niet één kenmerkend broodje, maar elke week wat anders. Is dat waar we tegenwoordig naar op zoek zijn? "Smaken ontwikkelen", zegt Maarten. "En daar spelen wij op in." Ook ziet hij traditionele ondernemers als Slagerij Vet niet als concurrentie. "Sommige zaken zijn gewoon heel erg goed in wat ze doen, en dat blijft ook zo". Maar of zijn cruffin ooit ook zo'n klassieke Amsterdamse lekkernij wordt, is de vraag. "Dat zou natuurlijk heel tof zijn, maar net als onze smaken hechten we daar niet aan."

Dus, voor alle vleesliefhebbers en bio-aanbidders: wees gerust, Amsterdam is volgens deze experts veelzijdig genoeg dat iedereen naast elkaar kan blijven genieten van zijn favoriete lekkernijen.

Goedkoper dan gratis: electriciteit

Vandaag was het voor mensen met een dynamisch energiecontract een beetje feest. Als deze mensen niet óók zonnepanelen hebben tenminste. De prijs voor elektriciteit was vandaag namen urenlang negatief: voor elke kWh die je verbruikte kreeg je geld toe. Maar stroom die je met je zonnepanelen terugleverde aan het net moest je voor betalen!

De oorzaak is een overschot van elektriciteit uit wind en zonnepanelen. Er werd dus meer electriciteit opgewekt, dan er werd verbruikt.

Random Pics van de Dag #977

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Lafay wint verrassend tweede etappe in Tour de France voor Van Aert

Victor Lafay heeft de tweede etappe in de Tour de France gewonnen. In de laatste kilometer veraste de Fransman van Cofidis Jumbo-Visma met een late aanval en pakte net de winst voor Wout van Aert, die sprint won voor Tadej Pogacar. Adam Yates mag ook in de derde de gele leiderstrui aantrekken.

Een dag na de winst van Adam Yates voor zijn tweelingbroer Simon stond er vandaag weer een rit in het Baskenland op het programma, ditmaal was de Jaizkibel de scherprechter in de finale. Snel in de openingsfase van de etappe van meer dan 200 kilometer kregen we een kopgroep van drie, met daarbij de bolletjestruidrager Neilson Powless.

De Amerikaan had het gezelschap van Edvald Boasson Hagen en Remi Cavagna en pakte vijf minuten op het peloton, waar de ploeg van Yates en Tadej Pogacar het tempo aanvoerde. De voorsprong zakte langzaam aan naar beneden en Powless pakte onderweg verschillende punten voor het bergklassement. Op de Jaizkibel was Powless als laatste overgebleven van de kopgroep, waarna ook hij werd gegrepen door de voorwacht van het peloton. Mathieu van der Poel was op dat moment al gelost in het peloton en zou nooit meedoen voor de ritzege.

In het peloton bepaalde UAE het tempo en kwam Pogacar als eerste boven op de Jaizkibel en pakte acht bonificatieseconden. Jonas Vingegaard volgde de Sloveen en pakte daarmee vijf seconden. Pogacar zette in de afdaling even door met Vingegaard in zijn wiel, maar werd al snel weer gegrepen door het achtervolgende peloton. Daarna zag Pello Bilbao zijn kans. De Bask probeerde het in de afdaling, maar mede door Wout van Aert kon hij niet wegrijden en leken we op weg naar een sprint van een man of 25.

Maar dat buiten een late aanval van Victor Lafay gerekend. De Fransman ging laat aan in de laatste kilometer en ondanks dat Wilco Kelderman probeerde om Lafay terug te halen voor Wout van Aert bleef de renner van Cofidis net vooruit en pakte zijn eerste Tour-rit. Van Aert werd vlak daarachter tweede, die het sprintje won voor Pogacar.

Results powered by FirstCycling.com

F1: Uitslag Grand Prix van Oostenrijk

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Oostenrijk op zijn naam geschreven. De leider van het Formule 1 wereldkampioenschap won voor de vijfde maal op rij en had deze keer Charles Leclerc en Sergio Perez naast zich op het podium. Nyck de Vries startte vanuit de pits en werd zal vijftiende afgevlagd. De race kenmerkte zich door veel gevechten en inhaalacties.

Verstappen startte vanaf poleposition op het circuit van Spielberg, terwijl De Vries na aanpassingen aan de auto vanuit de pits vertrok. Verstappen was goed weg, voor Leclerc en Carlos Sainz. Yuki Tsunoda ging bij de vierde bocht het grind in nadat hij in de eerste bocht zijn voorvleugel al gedeeltelijk stuk had gereden op een Alpine. Vanwege de rotzooi volgde een safety car.

De baan werd na drie ronden weer vrijgegeven, waarna Verstappen een gaatje met Leclerc trok. Verder naar achteren wist Tsunoda van de twintigste naar de zeventiende stek door te schuiven. Lance Stroll snoepte de zevende plek van Nico Hülkenberg af, terwijl in de DRS-trein erachter Perez de elfde plek van George Russell pakte. Hülkenberg werd na veertien ronden de eerste uitvaller nadat zijn Haas begon te roken. Er volgde een safety car waarna de eerste stops volgden.

Verstappen was een van de weinigen die niet stopte, terwijl daarachter Leclerc, Sainz, Lewis Hamilton en Lando Norris dat wel deden. De stand werd hierdoor flink door elkaar gehusseld, waarbij Verstappen leidde, voor Leclerc, Perez, Hamilton, Norris en Sainz. Hamilton wist dat hij door moest trappen, want hij was de eerste die vijf seconden aan de broek kreeg vanwege het overschrijden van de baanlimieten, gevolgd door Tsunoda. Sainz reed met het mes tussen de tanden, want de Spanjaard schoof snel door naar de derde plek, ten koste van Norris, Hamilton en Perez.

Vooraan zag Verstappen zijn voorsprong langzaam verdampen en stopte na 24 ronden pas om voor de eerste maal van banden te wisselen. Hij kwam als derde de baan op achter Sainz. Hiermee kwam een eind aan een reeks van 248 ronden onafgebroken aan de leiding te hebben gereden. De Nederlander maakte korte metten met de Spanjaard, terwijl Red Bull-teamgenoot Perez zich na zijn stop op de negende positie terugvond.

In de strijd om plek vier wist Norris na een derde van de race Hamilton te verschalken. Daarvoor pakte Verstappen Leclerc die sowieso een tweede stop moest maken. Twintig ronden voor het einde waren vooraan de laatste stops gemaakt en lag Verstappen ruim voor Leclerc, Sainz, Norris en Perez. Daarachter had Fernando Alonso Hamilton gepakt.

Voor de derde plek ontspon zich een bikkelhard gevecht tussen Sainz en Perez. De Spanjaard en Mexicaan reden meermalen naast elkaar, waarbij Sainz telkens voor lag tot tien ronden voor het einde toen Perez zijn Red Bull er definitief voorbij drukte.

Verstappen werd na 71 ronden voor de vijfde maal op rij als winnaar afgevlagd, voor Leclerc en Perez. Sainz pakte plek vier, voor Norris, Alonso, Hamilton, Russell, Pierre Gasly en Stroll.

Badmintonduo Piek en Tabeling veroveren EK-goud in gemengd dubbel

Badmintonners Selena Piek en Robin Tabeling zijn zondag Europees kampioen geworden bij de Europese Spelen in Krakau. In het gemengd dubbelspel won het Nederlandse koppel van Thom Gicquel en Delphine Delrue uit Frankrijk: 21-10, 13-21 en 21-12.

Selena Piek en Robin Tabeling moesten het in de finale opnemen tegen het Franse duo Thom Gicquel en Delphine Delrue, de nummer acht van de wereld. Piek, Tabeling, zelf de nummers elf van de wereld, wonnen makkelijk de eerste game tegen de Fransen. In game twee waren de rollen omgedraaid en trok het Franse duo de stand weer gelijk in Krakau.

In de derde game waren Piek en Tabeling weer bij de les en sloegen al snel een gat tegen het Franse koppel en pakte de winst. Voor het Nederlandse duo is dat de eerste Europese titel samen. In het verleden wist Piek al de Europese titel te pakken in de damesdubbel.

Pieterse opnieuw de beste bij wereldbeker mountainbike

Puck Pieterse heeft heersen op de mountainbike. Nadat de Nederlandse vorige week al het EK had gewonnen stond er vandaag in het Italiaanse Val di Sole geen maat op. In de eerste ronde reed Pieterse al weg bij haar concurrenten en soleerde vervolgens naar een nieuwe wereldbekerzege.

In het Italiaanse Val di Sole stond vandaag een nieuwe wereldbekermanche in het cross-country op het programma. Pieterse was de grote favoriete en ze maakte het in de openingsronde direct waar. De 21-jarige Nederlandse sloeg direct al een gat van vijftien seconden op Pauline Ferrand-Prévot, Laura Stigger, Alessandra Keller en Jenny Rissveds.

In het vervolg van de wedstrijd zou Pieterse alleen maar haar voorsprong uitbreiden en zou met meer dan vijftig seconden winnen. De Italiaanse Martina Berta was lang samen met Ferrand-Prévot in de strijd om de tweede plaats, maar nadat laatstgenoemde ten val kwam werd Berta voor eigen publiek tweede. Derde werd Rebecca Henderson exact één minuut van Pieterse. Anne Terpstra werd op bijna drie minuten tiende.

Results powered by FirstCycling.com

Serviërs leveren na oproep ruim 100.000 wapens en miljoenen kogels in

In Servië zijn meer dan 100.000 illegale wapens uit particulier bezit ingeleverd, waaronder handwapens en mijnen. De regering had hiertoe opgeroepen na twee schietincidenten. De protesten tegen geweld en de president Vucic houden aan.

Na twee schietpartijen in mei waardoor in totaal 18 dodenvielen riep de regering op om illegale wapens in te leveren, er zou niet worden beboet of vervolgd voor verboden wapenbezit. Hierop zijn in totaal 108.833 wapens uit illegaal bezit ingeleverd. Dit verklaarde een politiewoordvoerster in Belgrado volgens het Servische persbureau Tanjug. 

De deadline voor het ongestraft inleveren van wapens liep vrijdag om middernacht af, nadat deze al een keer was verlengd. Volgens de politie zijn er ongeveer 82.400 handwapens, ongeveer 26.500 mijnen en andere explosieven en 4,2 miljoen stuks munitie ingeleverd.

Aanhoudende protesten tegen geweld en regering
Sinds de twee schietpartijen in mei zijn tienduizenden mensen herhaaldelijk de straat opgegaan in Belgrado en andere steden, ook gisteren. Diverse partijen en burgerbewegingen hadden opgeroepen tot de demonstraties.

In Belgrado stroomden de demonstranten toe naar het hoofdkwartier van de particuliere omroep 'Pink TV'. Ze beschuldigden de door de overheid gecontroleerde boulevardzender van het aanzetten tot haat en geweld. De woede van de burgers is ook gericht tegen president Aleksandar Vucic en de regering. Zij worden ervan beschuldigd dit klimaat van geweld niet te hebben voorkomen.

De twee moordpartijen hebben de Servische samenleving diep geschokt. Op 3 mei schoot een 13-jarige student negen klasgenoten en een bewaker dood op zijn school in het centrum van Belgrado. Een dag later doodde een jongeman acht mensen met vuurwapens in een dorp in de buurt van Belgrado. De twee schietpartijen hielden geen verband met elkaar.

Wegpiraten raken rijbewijs kwijt

Op de A27 nabij Maartensdijk vielen zowel een Audi als een Mercedes op door hun hoge snelheden. Rond 19.00 uur mag daar 120 km p/u worden gereden, maar dat vonden beide bestuurders veel te langzaam. Op een trajectcontrole richting Utrecht, hielden de bestuurders zich aan de snelheid, om daarna weer volledig plankgas te gaan met snelheden tot over de 190 km p/u. Na aanhouding konden ze hun rijbewijs inleveren en zijn ze aangemeld voor een verkeerscursus bij het CBR voor eigen rekening.

Verkeersongeval Kenia eist minstens 51 levens

Bij een verkeersongeval in het westen van Kenia zijn vrijdag zeker 51 mensen om het leven gekomen, aldus de politie. Het gebeurde op een berucht kruispunt toen een vrachtwagenchauffeur de controle over het stuur verloor en inreed op andere automobilisten.

De metalen brokstukken van verschillende voertuigen versperden de snelweg toen hulpdiensten ter plaatse arriveerden tussen de steden Nakuru en Kericho. De president van Kenia, William Ruto, schreef op Twitter: "bid voor een spoedig herstel van alle overlevenden; jullie zijn in onze gedachten." Hij drong er bij automobilisten op aan voorzichtig te rijden, vooral bij regenachtig weer.

Israël voert opnieuw luchtaanval op Syrië uit

Israël heeft opnieuw een luchtaanval op Syrië uigevoerd, waarbij raketten in de omgeving van Homs terechtkwamen. Er was schade, maar er zijn geen slachtoffers gemeld. De meeste raketten werden onderschept en sommige zijn over Beiroet gevlogen.

Het Israëlische leger viel Syrische luchtverdedigingssystemen aan na een aanval met een luchtafweerraket vanuit Syrië. Gevechtsvliegtuigen hebben ook andere doelen in Syrië aangevallen. Israël heeft de afgelopen maanden regelmatig raketaanvallen uitgevoerd op Syrische faciliteiten om te voorkomen dat Iran ze gebruikt voor het leveren van wapens aan bondgenoten zoals Hezbollah.

De invloed van Iran in Syrië is toegenomen sinds het steun heeft betuigd aan president Assad in de burgeroorlog die sinds 2011 woedt. Strijders met banden met Iran, zoals Hezbollah, controleren momenteel gebieden in verschillende delen van Syrië en buitenwijken van Damascus.

Nederlandse man (47) omgekomen in Oostenrijk

Een 47-jarige Nederlander is gisteren overleden bij een hardloopwedstrijd in Tirol, Oostenrijk. Hij zakte in elkaar en viel volgens de politie vervolgens dertig meter naar beneden.

Hulpverleners hebben geprobeerd de man te reanimeren, maar dit mocht niet meer baten. Omdat de exacte doodsoorzaak van de man niet kon worden vastgesteld, heeft de officier van justitie gevraagd om een autopsie.

De man nam deel aan de Stubai Ultratrail, een hardloopwedstrijd waarbij men de Stubai-gletsjer beklimt. De organisatie is diep geschokt door het tragische incident. Het evenement is na het voorval geannuleerd.

De wedstrijd biedt verschillende afstanden aan, tot maximaal 68 kilometer. Volgens de Tiroler Zeitung deed de Nederlander mee aan de 32 kilometer race en zakte ongeveer halverwege in elkaar.

Huurder weigert onderhoud tuin, rechter stelt termijn met 5.000 euro dwangsom

Een huurder van een woning in Amsterdam heeft zijn tuin zo erg verwaarloosd dat deze er onverzorgd uitziet en planten over de erfgrens heen groeien. De rechter heeft besloten dat de huurder een maand krijgt om alles terug te snoeien. Doet de man dat niet, dan moet hij een dwangsom betalen die kan oplopen tot 5.000 euro. Zo meldt AT5.

In de huurvoorwaarden van de woning staat dat de huurder zijn tuin moet onderhouden. Verhuurder De Alliantie heeft de man 'veel kansen gegeven om zijn toezeggingen na te komen'. "Dat leverde echter niets op en de huurder weigerde mee te werken aan inspectie van de tuin door de verhuurder", stelt de Rechtbank. Ook hebben omwonenden last van deze tuin. 

De man zou eerder wel meerdere beloftes hebben gedaan om de tuin bij te houden, maar kwam deze niet na. Hierna reageerde hij niet meer op het dringende verzoek de overwoekerde tuin bij te houden. 

Binnen een maand moet hij zorgen dat de tuin 'een verzorgde indruk maakt', dat alle planten 'zo teruggesnoeid zijn dat deze niet hoger dan twee meter reiken' en 'dat deze niet langer de erfgrens overschrijdt'. Zo niet, moet hij per dag na de uitgesproken veroordeling 25,00 euro betalen, die dus kan oplopen tot een dwangsom van 5.000 euro in totaal. 

Indrukwekkende Verschoor pakt Formule 2-hoofdrace op de Red Bull Ring

Op de Red Bull Ring is zondagochtend kneiterhard gestreden om de winst in de hoofdrace van de Formule 2. Het werd een race die pas in de allerlaatste meters beslist werd en waarvoor de duizenden aanwezige Nederlanders op de banken konden staan.

Victor Martins had de poleposition te pakken, Frederik Vesti stond naast hem, voor Theo Pourchaire, Kush Maini, Jack Doohan, Amaury Cordeel, Arthur Leclerc, Jehan Daruvala, Enzo Fittipaldi, Jak Crawford en Richard Verschoor op de elfde plek.

Vesti kende een fantastische start en nam gelijk de leiding, voor Pourchaire en Martins, die in rap tempo ook verschalkt werd door Doohan en Maini. Na acht ronden waren Maini en Pourchaire de eersten van de toppers die nieuwe banden kwamen halen, terwijl Vesti vooraan inmiddels een mooie voorsprong had op Doohan en de sterk naar voren rijdende Fittipaldi.

Doohan en Martins kwamen een ronde later binnen en Vesti stopte nog een ronde later, waarbij hij ruim voor Pourchaire en Doohan de baan weer betrad. Richting de helft van de race was Vesti op plek zeven gewoon nog de voorste van de heren die al gestopt waren, terwijl Fittipaldi en Verschoor vooraan nog altijd op hun hardere banden reden.

Niet veel later ging Doohan via de DRS langs Pourchaire voor de virtuele tweede plek, inmiddels wel vrij ruim achter Vesti. Met een ronde of tien te gaan, en met Fittipaldi en Verschoor die nog moesten stoppen, kwam Leclerc stil te vallen: een van zijn banden zat niet goed vast en liep er af, waardoor de safety car de baan betrad.

Fittipaldi en Verschoor kwamen tijdens de safety car-situatie hun pitstop maken, maar Verschoor kon dat gelijk doen en Fittipaldi moest een ronde wachten. Zo kwam Vesti weer aan de leiding, voor Doohan, Pourchaire en Martins, maar met Verschoor op een daadwerkelijke vijfde plek, terwijl Fittipaldi naar plek negen zakte.

Met acht ronden te gaan werd het groen weer gezwaaid, met Verschoor op de nieuwste én zachtste banden, waarmee hij in bocht één gelijk Martins al te grazen nam. Ook Pourchaire had geen schijn van kans tegen Verschoor's enorme bak grip, gevolgd door Ayumu Iwasa, die een paar ronden eerder dan Verschoor gestopt was.

Voorin ontstond een heerlijk gevecht om de eerste vier plekken, waarbij Verschoor én Iwasa langs Doohan reden, met nog twee ronden om Vesti te verschalken. Dat gebeurde nog geen ronde later: Verschoor zette zijn auto binnendoor bij Vesti en met een flink stuk extra grip liet hij de Deen achter, waarna ook Iwasa voorbij Vesti ging.

In de slotronde trok Iwasa nog eens álles uit de kast, maar Verschoor hield stand en pakte een fraaie en met het oog op het dodelijke ongeval van Dilano van 't Hoff zaterdag ook emotionele overwinning. Iwasa werd tweede, Vesti pakte nog wel de derde en laatste podiumplek.

Tour: Etappe 2 - Baskische klimmetjes naar San Sebastian

De eerste etappe van de Tour de France was wat het publiek betreft een spektakel, en in de slotfase werd de koers ook nog eens leuk. Niet voor iedereen, want podiumkandidaat Enric Mas en aanvaller Richard Carapaz liggen al uit de Tour, maar met de strijd tussen de tweeling Simon en Adam Yates om de etappewinst was er ook wat leuks te zien.

Geletruidrager Adam Yates stapt net als de rest van het peloton vandaag op in Vitoria-Gasteiz, waar een bijna 210 kilometer lange rit naar San Sebastian gaat beginnen. Onderweg komen we een hele verzameling typische Baskische klimmetjes tegen, met als klapper in de finale de beruchte Jaizkibel. In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier is daar allemaal nog veel meer over te lezen, uiteraard.

Om kwart over twaalf stappen de heren op de fiets, na een minuut of tien neutralisatie kan er dan echt gekoerst worden. Eurosport is er uiteraard gewoon gelijk live bij, de Nederlandse en Belgische TV hebben weinig zin in de Tour en wachten tot ruim na één uur. De finish staat gepland tussen grofweg vijf en half zes.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

Heerlijke F3-hoofdrace op Red Bull Ring levert winst op voor O'Sullivan

Op de Red Bull Ring is zondagochtend in alle vroegte de hoofdrace van het Formule 3-weekeinde verreden. Op het Oostenrijkse asfalt werd van start tot finish stevig geduelleerd, wat voor een uiterst vermakelijke race zorgde.

Poleposition was voor Gregoire Saucy, die Dino Beganovic naast zich had. Gabriel Bortoleto stond op rij twee, naast Paul Aron en voor Caio Collet, Zak O'Sullivan, Franco Colapinto, Oliver Goethe, Kaylen Frederick, Christian Mansell, Gabriele Mini en Pepe Marti.

Voor Mini ging het in de eerste paar bochten al fout, de titelkandidaat kwam in het grind te staan, terwijl Saucy, Beganovic, Bortoleto en Aron hun posities hielden - O'Sullivan schoof op naar plek vijf, voor Colapinto, Frederick, Collet, Marti en Mansell. De safety car kwam ondertussen de baan op, want Mini's auto moest weggehaald worden.

Kort na de herstart opende Beganovic met succes de aanval op de leidende positie van Saucy, terwijl Aron even later plek drie pakte van Bortoleto. Kort daarop was het klaar voor Saucy: lekke band na contact met de voorvleugel van Aron, en voor hem was het afgelopen.

Bortoleto ging ondertussen voorbij Beganovic naar de leiding, maar de Zweed sloeg snel terug. O'Sullivan sloot daardoor aan bij de twee, terwijl Aron met een beschadigde voorvleugel flink terug begon te vallen. Bortoleto en Beganovic bleven duelleren en daardoor profiteerde O'Sullivan dusdanig dat hij de leiding pakte, terwijl Colapinto langs Beganovic naar plek drie ging.

Achter de top-3 werd stevig geknokt en met een paar ronden te gaan had Sebastian Montoya zich opgewerkt naar de vierde plek, voor Collet en de terugzakkende Beganovic. In de slotronde opende Montoya de aanval op Colapinto's derde plek, maar dat eindigde met een trip door het grind voor de Colombiaan. O'Sullivan pakte een fraaie zege, Bortoleto werd tweede en Collet finishte nog als derde, voor Colapinto en Beganovic.

FOK! Wat een weer: af en toe zon

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Wat gaat het vandaag worden? Zoals jullie kunnen lezen bij mijn collega is er wat te bezigen in de atmosfeer, zo ook dit weekend. Waar het gister grijs en nat was, later toch even de zon doorkwam, is vandaag de zon te zien. Deze is momenteel al aanwezig. In het noorden is nog wel een enkele bui mogelijk. De wind komt uit het westen en is matig.

Ook vanmiddag is de zon zo nu en dan te zien, echt warm wordt het niet: 18 graden op de wadden tot 22 landinwaarts. Vanavond draait de wind naar het zuidwesten en blijft het droog, ook komende nacht blijft het droog bij minima rond de 14 graden. Morgen weer een ander beeld, dan vinden we enkele buien, maar dat lees je morgen in een nieuw weerbericht!

Tot morgen!

qltel kwam deze molen tegen in Nijmegen. (Foto: qltel)
qltel kwam deze molen tegen in Nijmegen. (Foto: qltel) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.