F1: Verstappen op poleposition in Oostenrijk

Max Verstappen heeft de poleposition gepakt voor de Grand Prix van Oostenrijk. De Nederlander zette op het circuit van Spielberg in de kwalificatie een tijd neer van 1.04,391 waarmee hij een fractie sneller was dan de Ferrari's van Charles Leclerc en Carlos Sainz. Waar Verstappen zijn vierde poleposition op rij pakte moet Nyck de Vries vrezen voor zijn plekje. De Nederlander kwam slechts tot de twintigste en laatste tijd.

Verstappen was in de enige vrije training de snelste geweest en ging met het goede gevoel de kwalificatie in. Dat verdween al snel doordat hij in de eerste snelle ronde de baanlimieten overschreed en zijn tijd kwijtraakte. Dat gold voor meer rijders, terwijl Valtteri Bottas een ander probleem kende, want de Fin spinde en veroorzaakte een rode vlag. Hij kon de Alfa Romeo herstarten en de pits bereiken. In de laatste minuten was het flink stuivertje wisselen, waarna Yuki Tsunoda, Guanyu Zhou, Longan Sargeant, Kevin Magnussen en De Vries buiten de boot vielen.

In Q2 raakte Verstappen opnieuw zijn eerste snelle tijd kwijt, maar hij herstelde zich. Dat gold niet voor teamgenoot Sergio Perez die driemaal een tijd kwijt was door het overschrijden van de baanlimieten. Veel meer rijders schoven door het afnemen van de tijden naar achteren, waardoor nadat de kruitdampen op waren getrokken George Russell, Esteban Ocon, Oscar Piastri, Bottas en Perez klaar waren.

Verstappen zette in het laatste deel met een 1.04,503 direct de snelste tijd neer gevolgd door Leclerc en Sainz. In de tweede en laatste poging kwam Verstappen tot een 1.04,391 waarmee hij een fractie sneller was dan Leclerc en Sainz. Lando Norris ging met zijn verbeterde McLaren naar de vierde tijd, voor Lewis Hamilton, Lance Stroll, Fernando Alonso, Nico Hülkenberg, Pierre Gasly en Alexander Albon.