Verstappen pakt pole voor sprintrace

Max Verstappen heeft de poleposition gegrepen voor de sprintrace tijdens het grandprixweekend in Oostenrijk. De Nederlandse Formule 1-coureur was op de Red Bull Ring in de sprintkwalificatie een klasse apart en eindigde ruim voor Sergio Perez en Lando Norris. Nyck de Vries kwam tot de veertiende tijd.

Voorafgaand aan de kwalificatie had het geregend, maar de baan was droog genoeg voor slicks. Het betekende veel drukte op de baan en de tijden die sneller en sneller werden. Carlos Sainz had een remprobleem bij zijn Ferrari, maar het team verholp de problemen op tijd zodat de Spanjaard alsnog een tijd neer kon zetten. Voor Lewis Hamilton was het een sessie om snel te vergeten. De Brit zag zijn snelste tijd afgenomen worden vanwege het overschrijden van de baanlimieten en hield vlak voor zijn laatste ronde Verstappen op die op zijn beurt de Brit klem zette voor de eerste bocht. Uiteindelijk konden Guanyu Zhou, Oscar Piastri, Hamilton, Valtteri Bottas en Logan Sargeant uitstappen.

In de tweede sessie kampte ook de Mercedes van Russell met hydraulische problemen aan de stuurinrichting en kon uitstappen. De strijd om plek tien was spannend en het was opnieuw stuivertje wisselen. Uiteindelijk vielen Alexander Albon, Pierre Gasly, Yuki Tsunoda en De Vries buiten de boot.

Verstappen was in het laatste deel de enige die nog veel nieuwe zachte banden over had en profiteerde hier optimaal van. Eerst zette de Nederlander een tijd van 1.04,613 neer om vervolgens nog te verbeteren naar 1.04,440. Op een halve seconde pakte Perez plek twee, voor Norris, Nick Hülkenberg, Sainz, Charles Leclerc, Fernando Alonso, Lande Stroll, Esteban Ocon en Kevin Magnussen.