Gemeente bepaalt straks 'waarschijnlijk' aan wie jij je huis mag verkopen

Gemeenten krijgen binnenkort de bevoegdheid om huiseigenaren te verplichten hun woning alleen te verkopen aan kopers met een laag of middeninkomen. Deze maatregel, onderdeel van de nieuwe Huisvestingswet van minister Hugo de Jonge, is bedoeld om te voorkomen dat deze inkomensgroepen geen kans maken op de koopwoningmarkt. Woningen tot €355.000 mogen dan niet meer aan iedereen worden verkocht, waardoor gemeenten rijkere aspirant-kopers kunnen weigeren.

Update 23.55 uur: Het plan om gemeenten de vrijheid te geven de aankoop van bestaande koophuizen aan banden te leggen, staat onverwacht op losse schroeven. Oppositiepartij PVV trekt plotseling de steun voor het plan in, waardoor er nu geen meerderheid meer voor is.

Eerdere berichtgeving: Deze wetswijziging is echter controversieel. Regeringspartijen VVD en D66 zien het als een inbreuk op het eigendomsrecht van woningbezitters. VVD'er Peter de Groot uitte zijn bezorgdheid: "De gemeente bepaalt straks aan wie jij je woning verkoopt". D66'er Faissal Boulakjar voegde toe: "Wat als je vanwege scheiding snel van je huis af wilt? Dan moet je door allerlei hoepels van de gemeente heen."

De Raad van State waarschuwde dat de nieuwe wet de huizenprijzen kan opdrijven. Woningen die voor meer dan €355.000 worden verkocht, vallen namelijk buiten de vergunningsplicht. Minister De Jonge denkt echter dat dit effect beperkt zal zijn, aangezien de gemiddelde huizenprijzen buiten de Randstad vaak veel lager liggen.