FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 22 juni 2023

Gemeente bepaalt straks 'waarschijnlijk' aan wie jij je huis mag verkopen

Gemeenten krijgen binnenkort de bevoegdheid om huiseigenaren te verplichten hun woning alleen te verkopen aan kopers met een laag of middeninkomen. Deze maatregel, onderdeel van de nieuwe Huisvestingswet van minister Hugo de Jonge, is bedoeld om te voorkomen dat deze inkomensgroepen geen kans maken op de koopwoningmarkt. Woningen tot €355.000 mogen dan niet meer aan iedereen worden verkocht, waardoor gemeenten rijkere aspirant-kopers kunnen weigeren.

Update 23.55 uur: Het plan om gemeenten de vrijheid te geven de aankoop van bestaande koophuizen aan banden te leggen, staat onverwacht op losse schroeven. Oppositiepartij PVV trekt plotseling de steun voor het plan in, waardoor er nu geen meerderheid meer voor is.

Eerdere berichtgeving: Deze wetswijziging is echter controversieel. Regeringspartijen VVD en D66 zien het als een inbreuk op het eigendomsrecht van woningbezitters. VVD'er Peter de Groot uitte zijn bezorgdheid: "De gemeente bepaalt straks aan wie jij je woning verkoopt". D66'er Faissal Boulakjar voegde toe: "Wat als je vanwege scheiding snel van je huis af wilt? Dan moet je door allerlei hoepels van de gemeente heen."

De Raad van State waarschuwde dat de nieuwe wet de huizenprijzen kan opdrijven. Woningen die voor meer dan €355.000 worden verkocht, vallen namelijk buiten de vergunningsplicht. Minister De Jonge denkt echter dat dit effect beperkt zal zijn, aangezien de gemiddelde huizenprijzen buiten de Randstad vaak veel lager liggen.

Brokstukken onderzeeër Titan gevonden, geen overlevenden

De eerder nabij de Titanic aangetroffen brokstukken blijken inderdaad van de vermiste onderzeeër 'Titan' te zijn. De Amerikaanse kustwacht zei dat de boot waarschijnlijk om nog onbekende redenen is geïmplodeerd op een diepte van 3.800 meter.

Men gaat er van uit dat de vijf inzittenden hierbij zijn omgekomen. De autoriteiten hebben hun diepste medeleven betuigd aan de families van de slachtoffers. Het onderzoek naar de oorzaak van het ongeval gaat door.

De Amerikaanse en Canadese kustwacht was al dagen op zoek naar de 'Titan'. De onderzeeër dook afgelopen zondag voor de kust van het Canadese eiland Newfoundland naar het wrak van de Titanic. Het contact met de begeleidende boot werd na twee uur verbroken.

De passagiers aan boord waren de CEO van het bedrijf dat de duikboot exploiteert, de Britse ondernemer en avonturier Hamish Harding, een Pakistaanse zakenman en zijn zoon, en de Franse Titanic-expert Paul-Henry Nargeolet.

 

MInister van Primair en Voortgezet Onderwijs Wiersma (VVD) stapt op

VVD'er Dennis Wiersma stapt op als minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Hij heeft dat besloten nadat opnieuw meerdere klachten naar buiten kwamen over zijn gedrag, dat door een aantal als intimiderend werd ervaren.

De Telegraaf meldde in april al dat Wiersma in zijn begintijd te fel reageerde op zijn medewerkers. De Onderwijsminister erkende dat en zei dat dit "uit ambitie en gedrevenheid" gebeurde. Hij maakte excuses en beloofde beterschap.

Het ministerie van Onderwijs kreeg eind juni echter een nieuwe  klacht over 'onaangenaam' en 'onprettig' gedrag van Wiersma. Dat zou zijn gebeurd tijdens een werkbezoek in Bussum. Medewerkers van de Sectorraad Praktijkonderwijs ervoeren zijn gedrag als intimiderend. De minister liet daarop eerst weten in gesprek te willen gaan over het voorval.

Na donderdagmiddag een gesprek te hebben gehad met Mark Rutte, besloot Wiersma zijn ontslag in te dienen.

Meer soa's vastgesteld in 2022, vooral toename Gonorroe

In 2022 lieten meer mensen zich bij de Centra Seksuele Gezondheid (CSG) testen op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) dan in 2021. Er waren in totaal 164.715 consulten bij de CSGs. Het percentage dat een soa bleek te hebben (21%) was ook hoger dan in 2021.

 Condooms ( Pixabay)
Condooms ( Pixabay)
 

Gonorroe
Van alle soa was de toename van gonorroe het grootst in 2022. Met 10.600 diagnoses, gaat het om een stijging van 33% ten opzichte van 2021. Het aantal vrouwen en heteroseksuele mannen met gonorroe is sterk toegenomen. Onder vrouwen steeg het percentage van de testen dat positief was van 1,5% in 2021 naar 2,3% in 2022, onder mannen steeg dat percentage van 1,8% naar 2,4%. Voor de vrouwen betekent dit het hoogste percentage sinds 2013.

Chlamydia
In 2022 waren er 24.684 chlamydia-diagnoses, een stijging van 21% ten opzichte van 2021. Het percentage vrouwen met chlamydia was in 2022 hoger dan in 2021: het steeg van 16,2 naar 17,9%. De percentages heteroseksuele mannen en MSM (mannen die seks hebben met mannen) met chlamydia zijn licht gedaald naar respectievelijk 21,2 en 10,9 %.

Syfilis
Ook het aantal syfilis-diagnoses was met 1.574 gevallen hoger dan in 2021. Toen waren dat er 1.398. Maar onder MSM was een lichte daling in het percentage positieve testen zichtbaar: van 2,6% in 2021 naar 2,3% in 2022. Onder MSM die meedoen aan de PrEP pilot bleef het percentage gelijk (1,7%). Het aantal diagnoses onder vrouwen en heteroseksuele mannen bleef in 2022 laag: 0,29% onder de heteroseksuele en 0,15% onder de vrouwen.

Hiv
In 2022 kregen 144 personen een hiv (humaan immunodeficientievirus)-diagnose bij de CSGs. Dat zijn er iets meer dan in 2021, toen waren het 138 personen. Van die 144 personen ging het om 10 diagnoses bij deelnemers aan de PrEP pilot, waarvan 4 personen gediagnostiseerd werden bij binnenkomst in de pilot. Het aantal diagnoses bij vrouwen was 11 en bij heteroseksuele mannen 8. Er gingen 997 mensen met hiv in 2022 voor het eerst naar een hiv-behandelcentrum. Dat is 26% meer dan in 2021 (794 mensen).

Mpox
In mei 2022 zijn in Nederland de eerste gevallen van mpox (eerder bekend als apenpokken) gemeld. In totaal zijn het afgelopen jaar bij het RIVM 1.259 mpox-infecties gemeld, waarvan 92% onder MSM.

Immortals of Aveum met een maand uitgesteld

Immortals of Aveum wordt met een maand uitgesteld, dat hebben EA en Ascendant Studios zojuist bekendgemaakt. Immortals of Aveum, dat wordt beschreven als "Call of Duty met magie", heeft een nieuwe releasedatum gekregen en dat is 22 augustus.

Het spel dat oorspronkelijk op 20 juli uit moest komen is vertraagd omdat Ascendant Studios extra tijd nodig heeft om het spel verder op te poetsen zodat ze een goede launch op alle platforms kunnen garanderen. Immortals of Aveum werd voor het eerst aangekondigd tijdens de Game Awards van 2022 en kreeg een preview afgelopen april. In het spel speelt de speler de leider van een groep krachtige magiërs die hun magie gebruiken zoals een moderne soldaat zijn wapen zou gebruiken. 

Ascendant Studios werd in 2018 opgericht door Bret Robbins, een oudgediende van Visceral Games. Zo heeft hij onder andere meegewerkt aan Dead Space en drie Call of Duty titels. Immortals of Aveum is de eerste release van deze nieuwe studio.

Random Pics van de Dag #969

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 25

Met slechts vier releases is de eerste bioscoopweek van de zomer er eentje met een bescheiden toevoeging aan het aanbod. Maar met de nieuwe films van Wes Anderson en Robert Rodriguez zitten er wél bekende namen tussen. 

Asteroid City

Asteroid City speelt zich af rond 1955, in een fictief Amerikaans plaatsje in de woestijn. Het programma van een conventie voor jonge Stargazers en Space Cadets, waar leerlingen en hun ouders vanuit het hele land bij elkaar komen voor onderlinge kameraadschap en wetenschappelijke competitie, wordt spectaculair verstoord door wereldschokkende gebeurtenissen.

Hypnotic

Detective Danny Rourke is vastbesloten om zijn vermiste dochter te vinden. Tijdens deze zoektocht raakt hij verstrikt in een duizelingwekkend web van misdaden die de werkelijkheid overstijgen en hem doen twijfelen aan alles en iedereen in zijn omgeving.

La ragazza del futuro

Naar een waargebeurd verhaal. Lia is een jonge vrouw die niet goed aard in het Sicilië van de jaren zestig met zijn oeroude gebruiken. Als op een avond een goede vriend haar dwingt tot het bedrijven van de liefde, moet ze volgens de heersende moraal trouwen om haar eer te redden. Ze accepteert dit niet en voor het eerst in de Italiaanse geschiedenis, trotseert een vrouw de sociale verwachtingen en gaat de strijd aan voor zelfbeschikking!

No Hard Feelings

Wanneer ze op het punt staat om haar ouderlijk huis kwijt te raken, ziet Maddie (Jennifer Lawrence) een opmerkelijke vacature: rijke helikopterouders zoeken iemand die met hun introverte 19-jarige zoon Percy wil ‘daten’ voordat hij naar de universiteit gaat. Maar Maddie komt er al snel achter dat de stugge Percy zich niet zomaar laat inpakken.

Vier maanden cel geëist tegen politieagent voor lekken en dickpics naar 12-jarige

Het Openbaar Ministerie wil dat de oud-agent die informatie lekte over Lil Kleine naar een juicekanaal een gevangenisstraf van vier maanden krijgt, waarvan twee voorwaardelijk. De 22-jarige man vertelde aan een juicekanaal hoe de rapper zich voelde toen hij vastzat. Ook wordt de man verdacht van het proberen te verkrijgen van naaktfoto's van een 12-jarig meisje.

Lil Kleine werd vorig jaar februari opgepakt door de politie nadat er beelden waren opgedoken waarop te zien was dat de rapper zijn toenmalige vriendin mishandelde door onder meer haar hoofd tussen een autodeur te klemmen. Kort daarna kwam er via een juicekanaal een gesprek op Snapchat naar buiten waarin een agent onthulde hoe de rapper zich zou voelen in de cel. De politie startte een onderzoek naar het lek en kwam uit op de 22-jarige man.

De agent heeft bekend dat hij de informatie over de rapper naar een meisje heeft gestuurd via snapchat. "Stom en dom", zoals de verdachte het zelf verklaarde. Hij hoorde collega's over Lil Kleine praten en wilde indruk maken op het meisje door met de informatie te komen. Toen de screenshots zich online verspreidden, heeft hij aan een collega bekend dat hij het mogelijke lek was. De agent is inmiddels door de politie oneervol ontslagen.

Tijdens het onderzoek dat door de politie werd gehouden, werden er in het Snapchat-account van de man berichten aangetroffen met een meisje dat toen 12 jaar oud was. De gesprekken kwamen uit 2020, de man werkte toen al bij de politie. Hij zou haar seksueel getinte berichtjes, dickpics en video's waarop hij masturbeerde hebben gestuurd. Ook zou hij haar hebben gevraagd om naaktfoto's te sturen.

"De kwetsbaarheid van een dergelijk jong slachtoffer is groot. De verdachte heeft op onaanvaardbare wijze de seksuele ontwikkeling van slachtoffer doorkruist, terwijl zij ongestoord hoort te kunnen groeien tot volwassenheid, zeker ook op seksueel vlak", zo liet de officier van justitie weten tijdens de zitting.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak.

CBS start haalbaarheidsstudie naar mogelijkheden onderzoek toeslagenaffaire

Het CBS heeft in de afgelopen periode meerdere verzoeken gekregen voor onderzoek naar mogelijke gevolgen van de toeslagenaffaire. Het CBS heeft daarom besloten een haalbaarheidsstudie te starten naar de (on)mogelijkheden van statistisch onderzoek op verschillende deelaspecten van de toeslagenaffaire.

Het CBS zal de komende periode de haalbaarheidsstudie gefaseerd uitvoeren. (zie plan van aanpak onderaan deze pagina). Doel van deze studie is om in kaart te brengen welke (beleids)vragen er kunnen spelen rondom de toeslagenaffaire, óf het CBS data heeft om statistische informatie te kunnen leveren op die verschillende vragen en of het op basis van de beschikbare data methodologisch verantwoord is om het onderzoek te doen naar de verschillende vragen.

Op verschillende momenten in dit onderzoek zal het CBS bijeenkomsten met een externe expertgroep organiseren om zo te zorgen voor kwaliteitsborging en tegenspraak bij dit maatschappelijk relevante, maar ook zeer gevoelige onderwerp.

Uit deze haalbaarheidsstudie zal een rapport voortkomen dat gepubliceerd wordt op de CBS-website. Het rapport bevat conclusies rondom de haalbaarheid en maatschappelijke meerwaarde van onderzoek naar aspecten van de toeslagenaffaire. Het rapport zal geen cijfermatige uitkomsten bevatten. De verwachting is dat het CBS dit rapport in het 4e kwartaal van 2023 zal publiceren

Sega onthult nieuwe trailer voor Sonic Superstars

Sega heeft bij de Nintendo Direct stream een nieuwe trailer laten zien voor Sonic SuperstarsSonic Superstars is een nieuwe platformer die voor het eerst in de serie tot en met vier speler lokale co-op mogelijk maakt.

In Sonic Superstars gaan Sonic, Tails, Knuckles en Amy weer op missie om de Chaos Emeralds te vinden in hun strijd tegen Doctor Eggman. Ze hebben allemaal hun eigen vaardigheden. Zo is Sonic uiteraard supersnel, kan Tails vliegen met zijn staart, Knuckles kan zweven en klimmen en Amy beschikt over een hamer waarmee ze door vijanden en muren heen kan breken.

Er zijn 12 nieuwe speelbare zones, allemaal in de oude Sega-stijl. Sonic Superstars is dus geen 3D-game zoals de laatste Sonic-iteratie, maar probeert zowel de oude Sega-fans als het jongere publiek te trekken. Sonic Superstars is met 4 spelers op 1 console te spelen en belooft dus een hoop gezellige uren met zijn allen op de bank. Sonic Superstars komt dit jaar herfst nog uit voor Nintendo Switch, Playstation 4 en 5, Xbox Series X|S en PC.

Leraar woest omdat kinderen de kat-identiteit van klasgenoot niet accepteren

In het nieuws de afgelopen dagen het geval van een Britse leerkracht die twee 13-jarige meisjes 'dispicable' noemt omdat ze stellen dat er twee genders zijn, nadat een van hun klasgenoten zegt zich te identificeren als kat.

Wat vind je; heeft de leerkracht gelijk en kun je je identificeren als wat je maar wil en moet iedereen daarin mee gaan? Of zijn er gewoon twee genders en een afwijking daarop in de vorm van intersekse?

Duitse IS-vrouw krijgt negen jaar cel voor houden Yazidi-slavin

Een Duitse vrouw die zich had aangesloten bij de Islamitische Staat (IS) is veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf voor misdaden, waaronder het houden van een Yazidi-vrouw als slaaf. De 37-jarige vrouw werd ook schuldig bevonden aan misdaden tegen de menselijkheid en lidmaatschap van een buitenlandse terroristische organisatie.

Volgens de rechtbank in de westelijke stad Koblenz heeft de vrouw de jonge Yazidi-vrouw drie jaar lang mishandeld terwijl ze in Syrië en Irak woonden. Ze werd ook beschuldigd van het aanzetten van haar man tot verkrachting en mishandeling van de vrouw. "Dit alles diende het verklaarde doel van IS, om het Yazidi-geloof uit te roeien," zeiden de aanklagers aan het begin van het proces in januari.

De vrouw, genaamd Nadine K, en haar man gebruikten de jonge vrouw als slaaf vanaf 2016, toen ze naar de Noord-Iraakse stad Mosul verhuisden. In maart 2019 werden Nadine K en haar familie gevangengenomen door Koerdische troepen in Syrië. Ze werd vorig jaar gearresteerd nadat ze naar Duitsland was gerepatrieerd.

Jongen (2) schiet zwangere moeder dood

Een tragisch incident heeft vorige week plaatsgevonden in Ohio, VS, waarbij een zwangere vrouw en haar ongeboren kind het leven lieten. De vrouw werd per ongeluk in de rug geschoten door haar 2-jarige zoon, die een geladen pistool had gevonden in de slaapkamer van zijn ouders. De moeder was op dat moment bezig met huishoudelijke taken.

Na het incident, dat plaatsvond op 16 juni, belde de 31-jarige moeder onmiddellijk naar het alarmnummer 911. Ze werd met spoed naar het ziekenhuis vervoerd, waar artsen tevergeefs probeerden haar baby te redden via een keizersnede. Enkele uren later bezweek de moeder aan haar verwondingen.

Bij onderzoek in de slaapkamer ontdekte de politie een 9mm-pistool op een nachtkastje, samen met twee andere geladen vuurwapens. De echtgenoot van het slachtoffer, die op het moment van het incident niet thuis was, bevestigde dat de wapens van hem waren. Volgens onderzoek van het Pew Research Center en de Johns Hopkins University's School of Public Health, bezit ongeveer 40% van de Amerikaanse huishoudens vuurwapens, maar minder dan de helft daarvan slaat ze veilig op.

BNNVARA stapt uit talkshow OP1: 'verschil van inzicht'

BNNVARA heeft aangekondigd dat het stopt met de gezamenlijke talkshow Op1 vanaf 1 augustus, vanwege "een verschil van inzicht over de aansturing en invulling van het programma". De omroep is sinds de start van Op1 in 2020 betrokken geweest bij het programma. Het is niet duidelijk welk verschil van inzicht heeft geleid tot deze beslissing, maar BNNVARA geeft aan dat hun voorstellen om veranderingen aan te brengen niet succesvol waren.

Ondanks het vertrek van BNNVARA, zal Op1 doorgaan. De overige omroepen, waaronder WNL, Omroep MAX en de EO, hebben aangegeven dat ze de talkshow samen willen voortzetten. Het is nog onduidelijk welke omroep de vrijdagavond van Op1, die momenteel wordt gepresenteerd door BNNVARA, zal overnemen.

De andere omroepen en coproducent TVBV betreuren het besluit van BNNVARA om te stoppen met Op1. Ze waren bezig met het aanpassen van de redactionele structuur om een meer eigen geluid te kunnen laten horen, en dit gebeurde volgens hen in "goed en constructief overleg".

FOK! Wat een weer: veel neerslag

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Vandaag is er code geel afgegeven voor de provincies Noord-Brabant, Limburg en Gelderland wegens lokaal grote hoeveelheden neerslag. In Noord-Brabant en Limburg geldt deze van 10:00 tot 20:00, in Gelderland van 14:00 tot 20:00u. In Limburg geldt tevens code geel wegens onweersbuien tussen  15:00 en 19:00.

Maar we beginnen de dag met zon, in het noorden kan er wat mist ontstaan. Later in de ochtend neemt de bewolking toe en begint het te regenen. Vanmiddag is in het noordwesten de zon nog te zien, in het zuidoosten regent het dan al. Er kan lokaal meer dan 50 mm regen vallen. Er is kans op windstoten tot 75 k/u en hagel. In het westen en noorden blijft het op de meeste plaatsen droog. Het wordt tussen de 20 en 25 graden.

Vanavond trekt de regen weg en kan er aan zee mist ontstaan. De wind komt uit het noorden en is matig. In de nacht naar vrijdag is nog altijd kans op een bui, morgen zien we weer een droge dag met temperaturen tot 27 graden. 

Tot morgen!

De altijd immer gezellige Zaanbocht (Foto: DJMO)
De altijd immer gezellige Zaanbocht (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Explosie in Parijs

In de binnenstad van Parijs vond gisteren een hevige explosie plaats. De ontploffing was in een gebouw waar een designschool en het hoofdkantoor van een katholieke school zijn gevestigd, in Rue Saint-Jacques, in het vijfde arrondissement.

Getuigen melden dat ze een sterke gaslucht roken voor de explosie. Reddingswerkers zoeken nog naar tenminste twee vermiste personen. De schade aan het gebouw en de omgeving is enorm. De buurt is populair onder studenten en toeristen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.