14 jaar cel voor bestorming Capitool

Het is de hoogste straf tot nu toe door een Amerikaanse federale rechtbank voor de bestorming van het Amerikaanse Capitool: een man uit Pennsylvania is veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid. Hij viel de politie aan met een stoel en pepperspray.

Een Amerikaanse federale rechtbank heeft een man veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf in verband met de bestorming van het Amerikaanse Capitool twee jaar geleden. Het is de hoogste straf die tot nu toe is opgelegd voor betrokkenheid bij de gebeurtenissen van 6 januari 2021.

Lasser Peter Schwartz (49) viel politieagenten aan met pepperspray en een stoel toen hij samen met zijn vrouw het Capitool bestormde. Hij had al een lang strafblad en was op 6 januari voorwaardelijk op vrije voeten. Justitie had een celstraf van 24 jaar en zes maanden geëist.

De rechtbank vond bewezen dat Schwartz politieagenten had aangevallen met een stoel en pepperspray. Hij zou eerder de pepperspray van de veiligheidstroepen hebben gestolen. Rechter Amit Mehta noemde Schwartz "een soldaat tegen de democratie" die deelnam aan "de grootste chaos uit de geschiedenis van het land". 

Schwartz zei in de rechtszaal berouw te hebben van zijn daden, maar Mehta zei dit niet te geloven omdat hij eerder geen spijt had getoond. "Je bent geen politiek gevangene", aldus Mehta tegen Schwartz. "Je bent niet iemand die zich verzet tegen onrecht of die vecht tegen een autocratisch regime."

In december was Schwartz schuldig bevonden aan vier keer mishandeling met een gevaarlijk wapen. Volgens de rechtbank had hij ook veiligheidstroepen gehinderd, was hij gewapend een afgesloten gebouw binnengegaan en had hij daar fysiek geweld gebruikt.

In de zaak tegen de leider van de extreemrechtse militie Oath Keepers, Stewart Rhodes, eiste het OM 25 jaar cel. Vorig jaar werd Rhodes al door een jury schuldig verklaard aan 'opruiende samenzwering' en diverse andere aanklachten rond de bestorming van het Capitool. De jury achtte bewezen dat hij leden van de Oath Keepers heeft opgeroepen om koste wat kost de machtsoverdracht van Trump aan Joe Biden tegen te houden.

Op 6 januari 2021, na een bijeenkomst van president Donald Trump, bestormden veel van zijn aanhangers het Amerikaanse Capitool in Washington. Ze wilden voorkomen dat parlementsleden de overwinning van Joe Biden bij de presidentsverkiezingen van november 2020 officieel zouden bevestigen.

Het was de zwaarste aanval op het Capitool in meer dan 200 jaar. Als gevolg hiervan zijn minstens 950 mensen aangeklaagd en inmiddels meer dan 600 veroordeeld.