SkiŰr Odermatt ongekend dominant op reuzenslalom, Vlhova wint laatste slalom

In het Andorrese Soldeu zijn zaterdag de voorlaatste World Cup-wedstrijden van het seizoen in het alpineskiën afgewerkt. De mannen kregen een reuzenslalom voor de kiezen, de vrouwen streden op de slalom - een dag eerder kwam men nog in actie in de teamwedstrijd.

Reuzenslalom mannen
In de eerste run liet Marco Odermatt zien waarom hij dit seizoen de World Cup op 'zijn' onderdeel al voor de finale te pakken had: de Zwitser was maar liefst 1,09 seconden sneller dan Alexis Pinturault uit Frankrijk en verder bleven alleen de jonge Noren Alexander Steen Olsen (+1,12) en Lucas Braathen (+1,14) nog een beetje in de buurt. Loïc Meillard voerde de rest aan, maar Odermatt's landgenoot stond al wel op 1,61 seconden.

Meillard leverde in run twee zes plekken in, waardoor de Noor Henrik Kristoffersen aan de leiding bleef staan. Braathen gaf 0,27 seconden toe en verloor twee plekken, hij kwam ook achter de Oostenrijker Marco Schwarz terecht. Steen Olsen was vervolgens erg snel onderweg, maar kort voor het einde maakte hij een fout en verloor hij een ski. Pinturault verloor juist zes plekken, waarna Odermatt 1,70 seconden mocht verdedigen op Kristoffersen. Dat lukte bijzonder overtuigend en Odermatt sloot af met winst met 2,11 seconden, voor Kristoffersen en Schwarz - met zijn zege ging Odermatt met 2042 punten ook voorbij het record van Hermann Maier, die bijna 25 jaar geleden 2000 punten scoorde in één seizoen.

Slalom vrouwen
Petra Vlhova uit Slowakije was in de eerste run de snelste, met de verrassende Kroatische Leona Popovic op 0,32 seconden op de tweede plek. Ook Anna Swenn-Larsson uit Zweden (+0,56) en de Amerikaanse recordwinnares Mikaela Shiffrin (+0,59), al zeker van de eindzege op de slalom, stonden nog binnen een seconde van Vlhova, Wendy Holdener voerde op 1,16 seconden de rest van het veld aan op de vijfde plek.

Holdener leverde in de tweede run een plekje in: ze kwam 0,31 seconden achter de Zweedse Sara Hector terecht. Shiffrin hield wel stand en pakte met 0,67 seconden de leiding, waarna Swenn Larsson in de fout ging en niet finishte. De jonge Popovic pakte met 0,43 seconden plek één over én verzekerde zich zo van haar eerste World Cup-podium ooit. Vlhova mocht het afmaken en deed dat vooral met een geweldig laatste stuk: winst met 0,43 seconden voorsprong, voor Popovic en Shiffrin.

Teamwedstrijd
In de finale zette Thea Louise Stjernesund Noorwegen tegen Camille Rast voor Zwitserland op voorsprong, maar de Zwitsers sloegen terug: Livio Simonet klopte Rasmus Windingstad en Andrea Ellenberger verschalkte wereldkampioene Maria Therese Tviberg. Toch ging de winst naar Noorwegen, want in de laatste wedstrijd was Timon Haugan te sterk voor Semyel Bissig.

De kleine finale leverde winst op voor Oostenrijk. Franziska Gritsch, Fabio Gstrein, Julia Scheib en Adrian Pertl wonnen allemaal hun duel tegen respectievelijk Jessica Hilzinger, Linus Strasser, Lena Dürr en Andreas Sander uit Duitsland.