EU tempert de hoop op spoedige toetreding van OekraÔne

Tijdens de eerste EU-top in Kyiv heeft de Europese Unie de hoop van Oekraïne op spoedige toelating tot de internationale gemeenschap getemperd. De Europese integratie van het land wordt gesteund, maar er moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan om verdere stappen te kunnen zetten, zoals het starten van toetredingsonderhandelingen, aldus een slotverklaring.

Het document werd ondertekend door de voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen, de voorzitter van de Raad Michel en de Oekraïense president Zelenskyy. De voorwaarden waaraan Oekraïne moet voldoen zijn onder meer de strijd tegen corruptie.

Zelenskyy zei na de ontmoeting in Kyiv dat het de bedoeling was om de toetredingsonderhandelingen zo snel mogelijk te starten. Von der Leyen zei dat er hiervoor geen strikte tijdlijnen zijn.

Tegelijkertijd beloofde ze verdere hulp bij de wederopbouw van het door Rusland aangevallen land. Ze legde uit dat het volgende pakket sancties van de Europese Unie tegen Moskou gericht zal zijn op componenten die in Russische drones worden gebruikt.

De Oekraïense president Zelenskyy benadrukte dat EU-sancties ervoor moeten zorgen dat Rusland zijn militaire gevechtskracht niet kan herstellen. Tegelijkertijd riep hij op tot het leveren van langeafstandswapens. Dan zou Oekraïne Bakhmut kunnen behouden en de door Rusland bezette Donbass-regio bevrijden.