Man vrijgesproken van poging 'roofoverval' op Tadic, vier maanden cel voor geweld

De rechtbank heeft een 27-jarige man vrijgesproken voor de poging 'roofoverval' op Ajax-voetballer Dusan Tadic. Volgens de rechtbank is er niet genoeg bewijs om met zekerheid te zeggen dat de Amsterdammer Tadic wilde beroven. Wel veroordeelt de rechtbank hem tot een celstraf van zes maanden waarvan twee voorwaardelijk wegens geweldpleging. Het Openbaar Ministerie had twaalf maanden geëist. Zo meldt AT5

"Het opwachten en achtervolgen van Tadic is onvoldoende om aan te nemen dat die gedragingen tot doel hadden geld of goederen afhandig te maken. De rechtbank zal verdachte daarom vrijspreken van de poging tot diefstal met geweld." In oktober werd er ook een tweede verdachte aangehouden, naar hem loopt nog een onderzoek.

Tadic werd vorig jaar in de nacht van 27 op 28 juli opgewacht door twee gewapende mannen met een helm op. Nadat de Serviër zijn auto in de buurt van zijn huis parkeerde kwamen de mannen op hem af waarop Tadic probeerde te ontkomen. 

Klap in gezicht
Dat mislukte, de mannen wisten de voetballer in te halen waarna ze in een worsteling belandden. Opnieuw probeerde de Ajacied te ontkomen: door het vizier van de helm te openen kon hij de een van de mannen een klap in het gezicht geven. Vervolgens vluchtte hij het Conservatorium Hotel in de Van Baerlestraat in. Hier werd direct de politie gebeld. 

De mannen gingen ervandoor op een scooter. Later bleek dat een peilbaken onder auto van Tadic was geplaatst. Volgens de rechtbank is het niet duidelijk wie deze geplaatst heeft. De politie kwam de twee op het spoor dankzij bewakingscamera's in de omgeving. 

Toenmalig Ajax-trainer Alfred Schreuder noemde Tadic na het incident een winnaar en een vechter: "Ik ken Dusan al heel lang. Maak je geen zorgen, hij kan gewoon spelen", aldus Schreuder tijdens de persconferentie voorafgaand aan de volgende wedstrijd.