FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 2 februari 2023

AI Picture Gallery #112

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #850

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Morgen EU-top in Kyiv

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, en Charles Michel, voorzitter van de Raad, hebben morgen een ontmoeting met de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy in Kyiv. Naast steun in de oorlog tegen Rusland zou het onderwerp de wens van het land voor spoedige toelating tot de Europese Unie moeten zijn.

Oekraïne hoopt dat de onderhandelingen om toe te treden tot de EU dit jaar van start gaan. De 27 EU-lidstaten zijn het er over eens dat het land eerst de hervormingsbeloften moeten nakomen.

Dit gaat onder andere over het selectieproces voor rechters en de bestrijding van corruptie - zeker op hoog niveau. De EU eist ook dat normen in de strijd tegen het witwassen van geld worden nageleefd en dat er een wet komt tegen de buitensporige invloed van oligarchen.

Deze EU-Oekraïne top in Kyiv is de eerste sinds de Russische invasie op 24 februari vorig jaar.

Man vrijgesproken van poging 'roofoverval' op Tadic, vier maanden cel voor geweld

De rechtbank heeft een 27-jarige man vrijgesproken voor de poging 'roofoverval' op Ajax-voetballer Dusan Tadic. Volgens de rechtbank is er niet genoeg bewijs om met zekerheid te zeggen dat de Amsterdammer Tadic wilde beroven. Wel veroordeelt de rechtbank hem tot een celstraf van zes maanden waarvan twee voorwaardelijk wegens geweldpleging. Het Openbaar Ministerie had twaalf maanden geëist. Zo meldt AT5

"Het opwachten en achtervolgen van Tadic is onvoldoende om aan te nemen dat die gedragingen tot doel hadden geld of goederen afhandig te maken. De rechtbank zal verdachte daarom vrijspreken van de poging tot diefstal met geweld." In oktober werd er ook een tweede verdachte aangehouden, naar hem loopt nog een onderzoek.

Tadic werd vorig jaar in de nacht van 27 op 28 juli opgewacht door twee gewapende mannen met een helm op. Nadat de Serviër zijn auto in de buurt van zijn huis parkeerde kwamen de mannen op hem af waarop Tadic probeerde te ontkomen. 

Klap in gezicht
Dat mislukte, de mannen wisten de voetballer in te halen waarna ze in een worsteling belandden. Opnieuw probeerde de Ajacied te ontkomen: door het vizier van de helm te openen kon hij de een van de mannen een klap in het gezicht geven. Vervolgens vluchtte hij het Conservatorium Hotel in de Van Baerlestraat in. Hier werd direct de politie gebeld. 

De mannen gingen ervandoor op een scooter. Later bleek dat een peilbaken onder auto van Tadic was geplaatst. Volgens de rechtbank is het niet duidelijk wie deze geplaatst heeft. De politie kwam de twee op het spoor dankzij bewakingscamera's in de omgeving. 

Toenmalig Ajax-trainer Alfred Schreuder noemde Tadic na het incident een winnaar en een vechter: "Ik ken Dusan al heel lang. Maak je geen zorgen, hij kan gewoon spelen", aldus Schreuder tijdens de persconferentie voorafgaand aan de volgende wedstrijd. 

Maximale taakstraf en voorwaardelijk voor veroorzaken auto-ongeluk onder invloed

De rechtbank veroordeelt een 49-jarige man uit de gemeente Aalten voor het veroorzaken van een ongeluk in De Heurne (gemeente Aalten). De rechtbank legt aan hem de maximale taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand op. Daarbij mag de man 18 maanden lang geen motorvoertuigen besturen.

Op 3 september 2021 veroorzaakte de man met zijn auto een ongeluk op de Caspersstraat in De Heurne. De man reed aanzienlijk te hard en kwam in een bocht op het weggedeelte dat bedoeld was voor het aan hem tegemoetkomende verkeer. Daar reed het slachtoffer. De man is vervolgens met de linker voorzijde van zijn auto tegen de linker voorzijde van de auto van het slachtoffer gebotst. De auto van het slachtoffer is hierdoor van de weg gedrukt en op de kop tot stilstand gekomen in een weiland naast de rijbaan.

Onder invloed van alcohol
Uit de ademanalyse blijk dat de man reed onder invloed van alcohol. Uit het dossier blijkt ook dat hij harder reed dan was toegestaan en terecht kwam op de verkeerde weghelft. Daardoor reed hij het slachtoffer frontaal aan.

Het slachtoffer probeerde het ongeval nog te voorkomen door met haar auto de berm in te rijden. Maar ondanks deze uitwijkmanoeuvre kon zij het ongeluk niet voorkomen en is zij over de kop geslagen. Dit zijn angstige momenten voor haar geweest, waarvan zij tot op de dag van vandaag last heeft. Het slachtoffer raakte door het ongeluk gewond, waardoor zij ruim een jaar later nog niet in staat is te werken en haar opleiding in aangepaste vorm moest voortzetten. Van volledig herstel is nog geen sprake.

Persoonlijke omstandigheden
De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij is gaan rijden met alcohol op. Dit rechtvaardigt oplegging van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De rechtbank ziet daar in dit geval echter vanaf. Hierbij weegt zij vooral mee dat de man een blanco strafblad heeft en hij tijdens de zitting zijn verantwoordelijkheid nam en voor zijn acties en spijt betuigde. Ook weegt de rechtbank mee dat sinds het ongeval inmiddels ruim een jaar is verstreken.

Strafbepaling
De rechtbank vindt een forse werkstraf van 240 uur passend. Dit is de maximale werkstraf. Gelet op de ernst van het ongeluk en de grote gevolgen die dit voor het slachtoffer had, vindt de rechtbank daarnaast een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand passend, met een proeftijd van 2 jaar. Dit ook als zogenoemde 'stok achter de deur' om zoveel als mogelijk te waarborgen dat de man zich in de toekomst aan de verkeersregels houdt en niet opnieuw in de fout gaat. De rechtbank vindt ook dat de man een lange tijd geen motorvoertuig mag besturen. Daarom moet de man zijn rijbewijs voor 18 maanden inleveren. Daar gaat de tijd dat het rijbewijs al ingenomen was vanaf.

Stalken ex-vriendin: maximale taakstraf en voorwaardelijke celstraf

De rechtbank veroordeelt een 30-jarige man uit Vaassen voor het stalken van zijn ex-vriendin. Hij moet  de maximale taakstraf van 240 uur uitvoeren en krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van 5 maanden. De man moet zich ook houden aan bijzondere voorwaarden, zoals het volgen van een behandeling. 

Van 1 juli tot en met10 juli 2022 belaagde, mishandelde en bedreigde de man zijn ex-vriendin. Daarbij maakte hij stiekem foto's van haar terwijl zij (gedeeltelijk) naakt was. Het slachtoffer maakte de man duidelijk dat zij geen contact wenste. Desondanks zocht de man herhaaldelijk en volhardend contact via vele e-mail- en WhatsApp-berichten. Door haar op te zoeken, waaronder bij haar thuis, gaf hij haar het gevoel dat zij nergens meer veilig was. De rechtbank vindt dit bijzonder ernstig. Het had een grote impact op het leven van het slachtoffer. Dit blijkt ook blijkt uit de slachtofferverklaring die zij tijdens de zitting voorlas.

Straf gelijk aan de eis
De man is al eerder in aanraking gekomen met politie en justitie voor onder andere het bedreigen van een ex-partner. Maar de rechtbank houdt ook rekening met het feit dat de man op vrijwillige basis hulp zocht voor zijn problemen. Alles afwegend vindt de rechtbank de eis van de officier van justitie passend.  De rechtbank legt de maximale taakstraf van 240 uur op, met aftrek van de tijd die de man in voorarrest zat (3 dagen, dat is 6 uur). Daarbij legt de rechtbank een voorwaardelijke gevangenisstraf van 5 maanden op, met een proeftijd van 3 jaar. Ook is de rechtbank samen met de reclassering van oordeel dat een meldplicht en de ambulante behandeling (inclusief diagnostisch onderzoek) nodig zijn om de kans op herhaling te verkleinen. 

Geen contact- en locatieverbod
De rechtbank ziet geen aanleiding om een contact- en locatieverbod op te leggen, omdat de man en het slachtoffer weer contact met elkaar hebben. Daarbij gaf het slachtoffer tijdens de zitting aan een contact- en locatieverbod niet nodig te vinden. 

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 5

De nieuwe Spielberg! De nieuwe Shyamalan! De nieuwe... Ketelaar. Ook leuk! Welke ga jij deze week als eerste zien?

The Fabelmans

Een diep persoonlijk portret van de jongen Sammy Fabelmans, die opgroeit in het Arizona van na de Tweede Wereldoorlog. Sammy Fabelman (Gabriel Labelle) ontdekt op jonge leeftijd zijn passie voor film, tot grote vreugde van zijn creatieve moeder, Mitzi (Michelle Williams). Sammy's vader (Paul Dano) daarentegen ziet het meer als een hobby. In de loop der jaren legt Sammy de avonturen van zijn familie vast op beeld en ontwikkelt hij zich als regisseur van amateurfilms met zijn zussen en vrienden in de hoofdrol. Op zijn 16e ontdekt Sammy een hartverscheurende waarheid over zijn moeder die de familiedynamiek voorgoed verandert.

Knock at the Cabin

Tijdens een vakantie in een afgelegen hut worden een jong meisje en haar ouders gegijzeld door vier gewapende vreemdelingen, die het einde van de wereld aankondigen en eisen dat de familie een ondenkbare keuze maakt om dit te voorkomen. Met beperkte toegang tot de buitenwereld, moet het gezin beslissen waarin ze geloven voordat alles verloren is.

KLEM

Marius en Kitty wonen alweer enige tijd in Italië, waar ze de hand hebben weten te leggen op een wijngaard in Toscane. Marius heeft zijn leven gebeterd, dus vertrekt Hugo vol goede moed om samen met Sophie zijn dochter Suus voor een langverwachte reünie bij hartsvriendin Chrissie af te zetten. Maar er blijkt een luchtje te kleven aan de aankoop van de wijngaard. Hugo is nog niet aangekomen of alles escaleert; voor hij het weet vliegt zijn auto in brand en begint er een strijd op leven en dood. Opnieuw wordt Hugo door Kitty en Marius meegesleurd in een criminele draaikolk, maar ditmaal in een land waar de georganiseerde misdaad geen Nederlandse indringers wenst en niet terugschrikt voor moord en ontvoering.

L'Innocent

L'Innocent is een verrassende en originele feelgoodfilm van de Franse regisseur en acteur Louis Garrel. De film is een fascinerende mix van komisch drama en romantische actiefilm, met hoofdrollen van Louis Garrel (Le Redoutable) en Noémie Merlant (Les Olympiades). Als Abel (Garrel) ontdekt dat zijn moeder wil trouwen met een bajesklant, kost het hem moeite om deze Michel te vertrouwen. Maar het geluk van zijn moeder gaat boven alles. Samen met zijn beste vriendin Clémence (Merlant) houdt hij de boel in de gaten. Dan blijkt onverwacht dat zijn nieuwe stiefvader niet alleen Abel maar ook Clémence een heel nieuw perspectief kan bieden. Abel leert een heel andere kant van zichzelf kennen. 

Mascotte

Jerry lijkt op het eerste gezicht een hele normale tiener. Hij woont met zijn alleenstaande moeder Abbey en jongere zus in een rustige kustplaats en helpt in een instelling voor verstandelijk gehandicapten. Maar Jerry, die is geboren met een mismaakt gebit, voelt zich diep van binnen eenzaam en gefrustreerd. Hij zoekt daarvoor een uitlaatklep door deel te nemen aan illegale hooligangevechten. Wanneer Abbey, die hem altijd onvoorwaardelijke, maar ook overdadige liefde heeft gegeven, meer en meer loslaat, knapt er iets. Jerry’s gedrag wordt zo radicaal dat hij daarmee niet alleen zichzelf maar de stabiliteit van het hele gezin ontwricht. 

Plane

Piloot Ray Torrance (Gerard Butler) heeft vaker in stormen gevlogen, maar wanneer hij in een zware storm terecht komt en zijn vliegtuig beschadigd raakt, is hij genoodzaakt om een spectaculaire noodlanding te maken op een eiland in de Filippijnen. Daar blijken Ray en zijn passagiers terecht te zijn gekomen in een oorlogsgebied dat wordt gedomineerd door meedogenloze militanten die het op het vliegtuig en zijn passagiers gemunt hebben. Terwijl de hele wereld op zoek is naar het verdwenen vliegtuig probeert Ray zijn passagiers in leven te houden tot er hulp arriveert.

White Balls on Walls

Het Stedelijk Museum in Amsterdam wil inclusiever en diverser worden maar dat gaat niet zomaar. In White Balls on Walls toont regisseur Sarah Vos van binnenuit hoe de nieuwe directeur Rein Wolfs en zijn team dit maatschappelijk delicate, urgente en ongemakkelijke veranderingsproces aangaan op de werkvloer en binnen de kunstcollectie. White Balls on Walls van regisseur Sarah Vos onderzoekt het grote ongemak dat ontstaat als een instituut diversiteit nastreeft.

Zweden scherpt antiterreurwet aan met het oog op toetreding NAVO

Zweden scherpt zijn antiterreurwet aan. Minister van Justitie Strömmer zei dat het voor de autoriteiten gemakkelijker moet worden gemaakt om op te treden tegen mensen die als terroristen aangemerkte organisaties steunen.

Tot nu toe konden verdachten in Zweden alleen worden vervolgd als ze in direct verband konden worden gebracht met een specifieke terroristische daad. Volgens de minister moet de nieuwe regeling alle mogelijke vormen van betrokkenheid bij terrorisme omvatten.

De wetswijziging komt te midden van de onderhandelingen van Zweden om lid te worden van de NAVO. Turkije weigert akkoord te gaan met toetreding Zweden vanwege het onvoldoende actie te ondernemen tegen vermeende Koerdische terroristen. De toelating van een nieuw lid vereist de toestemming van alle NAVO-leden. Ook Hongarije wijst het lidmaatschap tot nu toe af. 

Lagere inflatie nog niet merkbaar bij boodschappen

Een volle boodschappenmand is nog altijd peperduur, ondanks een lager inflatiecijfer. Volgens Dirk-topman Dirk Huizing zal dat pas in de tweede helft van dit jaar terug te zien zijn in de prijzen in de supermarkt.

Volgens econoom Corné van Zeijl is er een verklaring dat de prijzen in de supermarkt nog hoog zijn. Weliswaar zijn wereldwijd de voedselprijzen iets aan het dalen, maar tegelijkertijd wil een chauffeur die de voedingsmiddelen vervoert loonsverhoging, welke wordt doorberekend in de kostprijs. 

Daarnaast zijn er meer kosten zoals ook het verpakkingsmateriaal gestegen in prijs. Dat is goed terug te zien bij de prijs van een brood, volgens de econoom. Het graan beinvloedt maar een heel klein deel van de kosten, er zijn heel veel kosten eromheen. Meer hierover bij WNL.

Welsh Rugby Union cancelt Tom Jones-hit 'Delilah' in stadion

De Welsh Rugby Union heeft in het Verenigd Koninkrijk ophef veroorzaakt door de pophit "Delilah" van Tom Jones te verbieden. Volgens Britse media mogen koren niet langer het onofficiële Welshe rugbylied zingen tijdens het komende Six Nations-toernooi.

Aanleiding voor het cancelen is de tekst waarin een man zijn ontrouwe partner genaamd Delilah aanvalt met een mes. Dat zou sommige toeschouwers overstuur kunnen maken, zei een woordvoerder van Cardiff's Principality Stadium. De hit uit de jaren 60 is meestal in het stadion te horen voordat de wedstrijd begint. Op Twitter spraken veel fans hun woede en verbazing uit over het cancelen van het nummer. 

Biden en McCarthy: geen akkoord over schuldenplafond

In het dispuut tussen de Amerikaanse president Biden en de Republikeinen over de verhoging van het schuldenplafond is zelfs een topbijeenkomst van beide partijen niet tot overeenstemming gekomen.

House Speaker McCarthy zei dat zijn gesprek met Biden goed verliep, maar ze zijn het niet op alle punten met elkaar eens geworden. Er zijn geen afspraken of toezeggingen uit het gesprek voortgevloeid. Het was de eerste ontmoeting tussen Biden en McCarthy sinds de Republikein begin januari tot voorzitter van het Huis van Afgevaardigden werd gekozen.

Door het schuldenplafond te verhogen wil de regering in Washington een Amerikaans faillissement voorkomen. Het plafond was de afgelopen decennia tientallen keren geschorst of verhoogd onder presidenten van beide partijen. Deze keer willen sommige Republikeinse parlementsleden echter de overeenkomst gebruiken bi= de  onderhandelingen om bezuinigingen door te drukken.

Shell en ExxonMobil boeken recordwinst

Het Nederlands-Britse energieconcern Shell boekte vorig jaar recordresultaten dankzij hoge olie- en gasprijzen.

De winst liep op tot 39,87 miljard dollar, zo maakte het bedrijf in Den Haag bekend. Daarmee verdubbelde de opbrengst ruwweg in een jaar tijd. Shell kondigde opnieuw een aandeleninkoopprogramma van $ 4 miljard aan.

Het Amerikaanse oliebedrijf ExxonMobil maakte dinsdag een recordwinst van 55,7 miljard dollar bekend.

Zware touringcars mogen vanaf 2024 het centrum van Amsterdam niet meer in

Zware toeristenbussen zijn vanaf volgend jaar niet meer welkom in het centrum van Amsterdam. Touringcars van meer dan 7,5 ton mogen vanaf 1 januari 2024 bezoekers alleen nog op speciale plekken aan de randen van de binnenring laten in- en uitstappen. Zo meldt AT5

Alleen bussen met een ontheffing mogen zich straks nog in de binnenstad begeven. Rond de Centrumring S100 wordt door de gemeente gekeken naar extra op- en afstapplekken en worden bestaande plekken verbeterd. Ook wordt er gekeken naar parkeerplekken bij stations, zodat de bezoekers met het openbaar vervoer verder het centrum in kunnen reizen.

Er wordt een uitzondering gemaakt voor de route Weesperstraat-Valkenburgerstraat-Kattenburgerstraat, omdat langs die route zich een groot aantal culturele organisaties, zoals Nemo, het Joods Historisch Museum en de Hermitage bevinden.

Ontheffing
Daarnaast kunnen grote touringcars die basisschoolleerlingen, ouderen, mensen met een beperking of artiesten naar bepaalde educatieve of culturele locaties rijden, een ontheffing aanvragen zodat ze toch binnen de Centrumring kunnen komen.

"Er komen jaarlijks veel bezoekers naar Amsterdam met een touringcar. Dat zijn niet alleen toeristen, maar ook kinderen op schoolreisje naar Artis of ouderen die naar een museum gaan en daar willen we graag ruimte voor bieden. Maar met 300 tot 450 touringcars per dag er is teveel overlast voor de bewoners in het centrum, waar juist heel weinig plek is voor deze grote wagens. Daar gaan we vanaf volgend jaar een eind aan maken", aldus wethouder Melanie van der Horst (Verkeer en Vervoer).

Uitgesteld
Het was oorspronkelijk de bedoeling om zware touringbussen al vanaf 1 januari 2023 uit de binnenstad van Amsterdam te weren, maar dat werd afgelopen zomer door 'verschillende factoren' uitgesteld. Zo was de reisbranche al bezig met het volgende hoogseizoen en moesten er nog parkeerlocaties voor de bussen komen buiten de ring.

Amnesia: The Bunker is uitgesteld naar mei

Amnesia: The Bunker is uitgesteld naar 16 mei. De horrorr-game van Frictional Games zou eigenlijk in maart uitkomen. Volgens de ontwikkelaar is een deel van het kleine team de afgelopen maanden ziek geweest, waardoor de game kort uitstellen noodzakelijk werd.

Deze nieuwe Amnesia-game speelt zich tijdens de Eerste Wereldoorlog af. Je speelt als een Franse soldaat die achtergelaten is en gevangen zit in een mysterieuze bunker. De arme man heeft verder last van geheugenverlies en hij wordt ook nog achtervolgd door een monster. Frictional Games heeft eerder aangegeven dat The Bunker niet lineair is. De spelwereld is vrij open en veel elementen zijn ook willekeurig, iets dat het de game meer herspeelbaar zou moeten maken.

Amnesia: The Bunker komt uit voor Xbox Series X|S, Xbox One, PS4 en pc.

Monster Hunter Rise: Sunbreak-update voegt weer meer monsters toe

Monster Hunter Rise: Sunbreak Title Update 4 komt op 7 februari uit. De gratis update voegt twee nieuwe monsters, een paar missies en een aantal cosmetics toe.

De twee monsters zijn Velkhana en Risen Crimson Glow Valstrax. Velkhana is een Elder Dragon die uitkwam met Monster Hunter World: Iceborne. Risen Crimson Glow Valstrax is een nieuwe meer uitdagende versie van de draak met straalmotoren. Deze versie heeft de Qurio virus eigen gemaakt, iets dat hem nieuwe vaardigheden verleent.

Deze update is alleen beschikbaar voor eigenaren van de Sunbreak-uitbreiding. De volgende update (Title Update 5) komt alweer in april.

PlayStation Plus Collection verdwijnt in mei

De PlayStation Plus Collection verdwijnt op 9 mei. Dat heeft Sony aangekondigd. Deze collectie PS4-games is sinds de launch van de PS5 beschikbaar voor eigenaren van de nieuwe console. Als je de games op je downloadlijst zet blijven ze beschikbaar voor download zolang je een PlayStation Plus abonnement hebt.

Het gaat om deze games:

 • Batman: Arkham Knight
 • Battlefield 1
 • Bloodborne
 • Call of Duty: Black Ops III
 • Crash Bandicoot N. Sane Trilogy
 • Days Gone
 • Detroit: Become Human
 • Fallout 4
 • Final Fantasy XV Royal Edition
 • God of War (2018)
 • Infamous Second Son
 • Monster Hunter World
 • Mortal Kombat X
 • Ratchet & Clank
 • The Last Guardian
 • The Last of Us Remastered
 • Resident Evil 7: Biohazard
 • Uncharted 4: A Thief's End
 • Until Dawn

Shadow Warrior 3: Definitive Edition aangekondigd

Uitgever Devolver Digital heeft Shadow Warrior 3: Definitive Edition aangekondigd. Deze nieuwe versie komt met New Game Plus en een aantal nieuwe modi. De Definitive Edition komt op 16 februari uit en is een gratis update voor gamers die het spel al hebben. Tevens komt er tegelijkertijd een current-gen port voor PS5 en Xbox Series X|S.

De Definitive Edition komt dus met nieuwe modi. Je kunt straks het verhaal in 'Hardcore Difficulty' spelen, iets dat veel extra uitdaging belooft. Verder is er ook 'Hero Mode'. Je hebt dan beperkte levens en als die op zijn wordt je save verwijderd. Ten slotte is er nog 'Survival'. In deze modus vecht je voor je leven in drie nieuwe arena's.

Op PS5 en Xbox Series X|S kun je kiezen tussen 4K resolutie of een 60fps performance modus.

Atomic Heart geeft een overzicht van gameplay-features

Uitgever Focus Entertainment en ontwikkelaar Mundfish hebben een negen minuten durende gameplay-overzichtstrailer uitgebracht voor first-person actie-RPG Atomic Heart.

Met de release van het nieuwste robotcontrolesysteem gaat er iets hopeloos mis en voor je het weet zit je weer diep in de spreekwoordelijke shit. De ontwikkeling van de technologie en geheime experimenten hebben geleid tot gemuteerde wezens, dodelijke machines en superkrachtige robots, die allemaal plotseling in opstand komen tegen hun scheppers. Alleen jij kunt ze stoppen en ontdekken wat er achter de problemen schuilgaat.

Gebruik de gevechtsmogelijkheden van je experimentele powerhandschoen, je arsenaal aan messen en geavanceerde wapens. Combineer je vaardigheden en middelen, gebruik de omgeving en upgrade je uitrusting om uitdagingen te overwinnen en de robots uit te roeien.

Atomic Heart komt uit voor PlayStation 5, Xbox Series, PlayStation 4, Xbox One en pc via Steam op 21 februari 2023. Het zal ook beschikbaar zijn via Xbox Game Pass.

Toverstokjes gereed voor Hogwarts Legacy

Hogwarts Legacy is bijna uit, maar de launchtrailer verschijnt nu alvast. De game komt op 10 februari uit voor PlayStation 5, Xbox Series en pc via Steam, gevolgd door PlayStation 4 en Xbox One op 4 april en Switch op 25 juli.

Hogwarts Legacy is een actie-RPG in een open wereld die zich afspeelt in de wereld die voor het eerst werd geïntroduceerd in de Harry Potter-boeken. Begeef je op een reis door bekende en nieuwe locaties terwijl je fantastische beesten verkent en ontdekt, je personage aanpast en toverdrankjes maakt, meester bent in het uitspreken van spreuken, talenten verbetert en de tovenaar wordt die je wilt zijn.

Ervaar Zweinstein in de 19e eeuw. Je personage is een student die de sleutel bezit tot een oud geheim dat de tovenaarswereld uit elkaar dreigt te scheuren. Ontdek hoe het voelt om op Hogwarts te leven terwijl je bondgenoten maakt, duistere tovenaars bevecht en uiteindelijk het lot van de tovenaarswereld bepaalt.

Regio Utrecht presenteert bouwstenen voor alternatief verbreding bak A27

Tijdens een informatiebijeenkomst voor Staten- en raadsleden hebben de bestuurders van provincie en gemeente Utrecht bouwstenen gepresenteerd voor een alternatief voor de verbreding van de bak in de A27 bij Amelisweerd.

Het alternatief stoelt op drie pijlers: het verminderen van de verwachte groeit van het autoverkeer, het verhogen van de capaciteit binnen de bak en het beter benutten van de omliggende wegen. In de volgende stap onderzoeken provincie en gemeente de effecten van de bouwstenen op onder meer de bereikbaarheid, verkeersveiligheid en leefbaarheid. Op basis van die onderzoeksresultaten wordt het alternatief vormgegeven.

De afgelopen maanden hebben provincie en gemeente samen met stakeholders en in- en externe deskundigen de bouwstenen verkend voor een alternatief voor het Tracébesluit Ring Utrecht. Ook is uitgedacht welke onderzoeken gedaan moeten worden om de bouwstenen vervolgens te kunnen toetsen op haalbaarheid en wenselijkheid.

Wethouder Van Hooijdonk: “Om de regio op lange termijn bereikbaar te houden, moeten we op een andere manier naar mobiliteit durven kijken. In Utrecht bouwen we nu bijvoorbeeld een grote autovrije wijk. Dat kan alleen als je zorgt dat de belangrijke voorzieningen dichtbij zijn, als mensen op een goede manier kunnen fietsen en als het aanbod van openbaar vervoer op orde is.”

Gedeputeerde Schaddelee: “Veel van het autoverkeer dat nu over de A27 rijdt, komt uit de stad of uit de buurt. Als we die mensen kunnen stimuleren om met het ov of met de fiets te gaan, of waar mogelijk een andere route te kiezen, dan is extra asfalt niet nodig. En hoeven we niet te tornen aan Amelisweerd, een groene uitvalsbasis waar veel inwoners van stad en provincie aan gehecht zijn.”

Bouwstenen
Het alternatief stoelt op drie pijlers: het verminderen van de verwachte groei van het autoverkeer, het verhogen van de capaciteit binnen de bak bij Amelisweerd en het beter benutten van de omliggende wegen. Voor elke pijler zijn verschillende bouwstenen geïdentificeerd die verder onderzocht gaan worden. Het gaat daarbij onder meer om onderzoeken van de effecten van het stadsbreed invoeren van betaald parkeren in Utrecht, het uitbreiden van de werkgeversaanpak (een aanpak waarbij werkgevers hun werknemers stimuleren anders te reizen dan met de auto) en betalen naar gebruik (rekeningrijden) op de hoeveelheid autoverkeer, het effect van een lagere snelheid op (delen van) de ring, de inpasbaarheid van meer rijstroken en de mogelijkheid om verkeer beter te verdelen over de overige wegen. Ook wordt de impact van nieuwe ov-verbindingen, deelvervoerhubs en doorgaande fietsroutes onderzocht.

Nieuwe woningen
Het Rijk heeft een plan opgesteld voor de verbreding van de A27 en A12 bij Utrecht (Ring Utrecht). Dit plan, vastgelegd in het Tracébesluit Ring Utrecht, is opgebouwd vanaf 2006. De wereld is inmiddels flink veranderd. We denken anders na over mobiliteit en klimaatverandering en de druk op de woningmarkt is enorm toegenomen. Langs de Ring Utrecht zijn diverse nieuwe woongebieden gepland, zoals bij Lunetten-Ko­ningsweg, Groot Merwede en Rijnenburg. Het alternatief moet er mede aan bijdragen dat deze locaties ontwikkeld kunnen worden. Andersom vormt de inrichting van deze wijken een sleutel in de vermindering van het autoverkeer.

Tegelijk staan we voor de opgave om te zorgen voor een leefbare omgeving voor onze inwoners, in bestaande en nieuwe woongebieden. Er is een brede bereikbaarheidsoplossing nodig om de regio toekomstbestendig bereikbaar en gezond te houden. De basis hiervoor is gelegd in ‘Utrecht Nabij’, een rapport dat Rijk en regio in 2020 samen hebben vastgesteld. Onderdeel daarvan is het zogeheten Wiel met Spaken: hoogwaardige ov-verbindingen om de stad heen die station Utrecht Centraal niet aandoenen daarmee ontlast (Wiel) met dwars daarop ov-verbindingen naar Utrecht Centraal en de regio (Spaken).

Leefbaarheid en bereikbaarheid
Met het regioalternatief willen provincie en gemeente dat de regio bereikbaar blijft én leefbaar, niet alleen nu maar ook in de toekomst. Het alternatief moet hiermee een belangrijke bijdrage leveren aan de brede welvaart van werknemers, bezoekers en inwoners van de regio Utrecht en de reizigers uit heel Nederland die de regio - ook wel de ‘draaischijf’ van Nederland genoemd, passeren. Bovendien willen stad en provincie de verkeersveiligheid waarborgen. Dit alles komt bovenop de plannen die gemeente en provincie hebben voor de mobiliteitstransitie tot 2040. Tot slot wegen in het regioalternatief de recentere inzichten in de stikstofproblematiek en klimaatopgave nadrukkelijk mee. Deze combinatie van factoren maken het samenstellen van een duurzaam alternatief een complexe opgave.

Tracébesluit
Het Tracébesluit Ring Utrecht gaat uit van een forse verbreding van de weg bij het landgoed Amelisweerd. Vanwege de waterdichte bak waarin de weg is aangelegd, is deze verbreding technisch ingewikkeld en risicovol. Bovendien gaat deze verbreding ten koste van een aanzienlijk stuk van het landgoed en de monumentale bomen aldaar. Onder meer naar aanleiding van protesten uit de regio is in het coalitieakkoord de regio de mogelijkheid geboden om een alternatief voor deze verbreding uit te werken.

Proces
In de komende maanden onderzoekt de regio de effecten op de bereikbaarheid, verkeersveiligheid en de leef­baarheid in bestaande en nieuwe woongebieden rond de Ring. Op basis van deze onderzoeksresultaten wordt het alternatief samengesteld. In aanloop naar het Bestuurlijk Overleg Leefomgeving (tweede kwartaal 2023) deelt de regio de tussentijdse resultaten van het alternatief met de ministers van Infrastructuur en Waterstaat en Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

FOK! Wat een weer: regenachtig

winterbanner

Goede morgen!

In het midden en noorden van het land regent het momenteel. In de loop van de ochtend trekt de regen weg naar het zuidoosten, echter komen er ook nieuwe buien aan vanuit het noordwesten. De wind is hierbij matig tot vrij krachtig, aan het water tot krachtig. De temperatuur ligt tussen de 6 en 9 graden. Later in de middag wordt het op steeds meer plekken droog. Vanavond regent het nog in het noordoosten maar ook daar wordt het droog. De zon zullen we niet echt zien vandaag.

De komende dagen minder neerslag, na het weekend droog met lagere temperaturen. Daarna meer kans op neerslag. 

Sneeuw in het Sauerland deel 2; het is mooi maar wandelen gaat wat lastig. (Foto: qltel)
Sneeuw in het Sauerland deel 2; het is mooi maar wandelen gaat wat lastig. (Foto: qltel) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1307
special
Random Pics van de Dag #1306
special
Random Pics van de Dag #1305
special
VrijMiBabes #214 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1304
review
Senua's Saga: Hellblade II
©FOK.nl e.a.