Skiester Stuhec wint na zware blessure weer, Kilde zegeviert op legendarische Streif

De beste alpineskiërs van de wereld zijn zaterdag weer in actie gekomen in de World Cup, net als een dag eerder stonden er zowel voor de vrouwen als de mannen afdalingen op het programma. De vrouwen deden dat op de Olympia delle Tofana in Italië, de mannen kwamen in actie op de legendarische Streif in het Oostenrijkse Kitzbühel.

Afdaling vrouwen, Cortina d'Ampezzo
Op de helaas ingekorte piste, zonder de iconische en bloedsnelle Tofana Schuss, was de Noorse Ragnhild Mowinckel de eerste die een echt rappe tijd neergezet leek te hebben. Die werd aangevallen door Ilka Stuhec en de Italiaanse bleek het vol te kunnen houden: aan de finish was ze 0,35 seconden sneller dan Mowinckel.

Na Stuhec kwam Elena Curtoni naar beneden en de Italiaanse was rap, maar niet rap genoeg: 0,34 seconden langzamer, dus één honderdste sneller dan Mowinckel. Die top-3 bleef lange tijd staan en werd aangevallen door achtereenvolgens Priska Nufer (+0,37) en Mikaela Shiffrin (+0,39), die beiden nét tekort kwamen voor een podiumplek.

Lara Gut-Behrami uit Zwitserland wist Mowinckel's tijd te evenaren, maar als dertigste kwam Kajsa Vickhoff Lie naar beneden. De Noorse haalde ooit één podiumplek, raakte bijna twee jaar geleden zeer zwaar geblesseerd bij een ware horrorval en is nu weer terug. Met de run van haar leven benaderde ze Stuhec tot op 0,26 seconden en stootte ze landgenote Mowinckel van het podium. Die had echter natuurlijk van dichtbij meegemaakt waar Lie allemaal doorheen was gegaan en was vooral dolblij voor haar jongere landgenote.

Daar bleef het verder bij en dus was de zege voor Stuhec: voor de tweevoudig oud-wereldkampioene de eerste sinds haar zware blessure, waardoor het met Lie en Curtoni verder een ouderwets gelukkig podium was.

Afdaling mannen, Kitzbühel
De Amerikaan Travis Ganong ging als vierde naar beneden en zijn tijd bleek erg snel. Daar had één man echter geen boodschap aan: Johan Clarey uit Frankrijk, 42 jaren jong en na 234 World Cup-starts in bijna twintig jaar nog altijd jagend op zijn allereerste zege - hij leek ooit te winnen, tot de wedstrijd werd afgelast wegens de weersomstandigheden op het moment dat hij bovenaan stond.

Clarey zette een geweldige run neer en dook bijna drie tienden onder Ganong's tijd door, maar de tijd van de Fransman was helaas geen lang leven beschoren: Aleksander Aamodt Kilde uit Noorwegen ontsnapte een dag eerder aan een zware val, maar ging nu bijna perfect naar beneden en pakte met 0,67 seconden de snelste tijd.

Alleen de Italiaan Mattia Casse wist het podium verder nog te bedreigen, maar hij bleef op 0,99 seconden steken, vlak achter Ganong dus (+0,95). De ogen waren verder nog gericht op Beat Feuz: de 36-jarige Zwitserse grootheid, regerend olympisch kampioen en drievoudig winnaar in Kitzbühel, had vooraf laten weten dat het zijn afscheid zou zijn als wedstrijdskiër. Kugelblitz werd uiteraard met gejuich onthaald en noteerde uiteindelijk de zestiende tijd.