Rusland verbiedt olie-export naar landen met prijsplafond Russische olie
Rusland heeft gereageerd op de invoering van het zogenoemde olieprijsplafond en wil niet meer leveren aan de daaraan deelnemende landen. Dit blijkt uit een door de Russische president Poetin ondertekend decreet dat op 1 februari in werking zal treden.
Het Kremlin had al aangekondigd dat het de olieleveranties zou stopzetten als de prijslimiet zou worden vastgesteld. Eerder deze maand kwamen de Europese Unie, de G7-landen, Australië en Noorwegen overeen om een maximumprijs in te voeren voor Russische olie die over zee wordt vervoerd. Dat is 60 dollar per vat. De landen reageerden hiermee op het financieren van de oorlog in Oekraïne door de opbrengsten uit Russische olie.
Gezien het prijsplafond hebben de Russen al voorbereidingen getroffen om olie te exporteren naar andere landen. De afgelopen weken werd onder meer gesproken over leveringen aan China en India. De Russische minister van Energie, Nowak, had aangekondigd dat hij de productie in het land zou kunnen verminderen om de olieprijzen op de wereldmarkt op te drijven.
Volgens de Europese Commissie is op 5 december een verbod op de aankoop, import of transport van ruwe olie naar de Europese Unie in werking getreden als onderdeel van de sancties tegen Rusland. Dit geldt voor zeevervoer. Voor invoer van Russische olie via pijpleidingen werd een tijdelijke ontheffing verleend.