FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 28 december 2022

Skiër Kriechmayr wint beruchte afdaling Stelvio, Shiffrin wint opnieuw reuzenslalom

De beste alpineskiërs- en skiesters ter wereld zijn nog niet helemaal klaar voor de jaarwisseling. De World Cup bij de vrouwen is neergestreken in het Oostenrijkse Semmering, waar woensdag een reuzenslalom op het programma stond, terwijl de mannen in Bormio afdaalden van de beruchte Stelvio.

Afdaling mannen, Bormio
De Italiaan Mattia Casse leek een goede tijd neergezet te hebben, maar Ryan Cochran-Siegle ging nog eens 0,37 seconden harder. Ook de tijd van de Amerikaan bleek echter niet al te indrukwekkend, getuige het optreden van James Crawford: de Canadees knalde naar beneden en pakte met maar liefst 1,47 seconden de leiding over.

Gelijk na Crawford kwam Vincent Kriechmayr uit Oostenrijk nóg eens 0,40 seconden sneller de beruchte Stelvio af, en daarna viel het een beetje stil wat verbeteringen betreft. Sterker nog, alleen Aleksander Aamodt Kilde kwam nog in de buurt: de Noor, dit seizoen de beste afdaler van het veld, noteerde op 0,68 seconden de derde tijd, waarna alleen Marco Odermatt uit Zwitserland nog binnen anderhalve seconde van Kriechmayr bleef (+1,46). De Oostenrijker won dus, Crawford pakte zijn derde World Cup-podium ooit en Kilde werd derde.

Reuzenslalom vrouwen, Semmering
In de eerste run was Lara Gut-Behrami uit Zwitserland indrukwekkend sterk: alleen de Amerikaanse Mikaela Shiffrin bleef met 0,22 seconden nog een beetje in de buurt. Marta Bassino volgde al op 0,81 seconden, voor haar Italiaanse landgenote Federica Brignone en de Zweedse Sara Hector (beiden +1,01). De rest van het veld werd op 1,39 seconden aangevoerd door thuisfavoriete Katharina Truppe, de enige Oostenrijkse die nog mee leek te doen om een podiumplek.

Met de Canadese Valerie Grenier verrassend aan de leiding kwam Truppe in run twee aan de beurt, maar de Oostenrijkse ging onderuit en finishte niet. Hector was lekker onderweg, maar de Zweedse ging onderop de piste ook tegen de sneeuw. Brignone nam met 0,35 seconden dan de leiding over, waarna Bassino nog eens drie honderdsten sneller ging. Shiffrin maakte een foutje, maar was toch 0,47 seconden sneller, met alleen Gut-Behrami nog te gaan. De Zwitserse maakte een forse fout, hield de schade beperkt, maar kwam toch tekort: tweede op 0,10 seconden, achter Shiffrin en voor Bassino.

Leerdam met nieuw baanrecord naar Nederlandse sprinttitel, Otterspeer oudste kampioen

Het Nederlands kampioenschap sprint is woensdag afgesloten in Heerenveen. Op het ijs van Thialf stond weer een 500 en 1000 meter op het programma en opnieuw sneuvelde er een baanrecord in Friesland.

Vrouwen
Jutta Leerdam ging na dag één ruim aan de leiding in het klassement en dag twee opende ze weer sterk: winst op de 500 meter in 37,18 seconden. Femke Kok snelde naar 37,32 seconden, voor de 37,61 van Marrit Fledderus, wat ook precies de top-3 van het tussenklassement was en dus bleef. Op de afsluitende 1000 meter moest Kok ergens 1,44 seconden goed zien te maken op Leerdam, terwijl Fledderus op 4,42 seconden stond en ook weinig dreiging van achteren had wat betreft het brons.

Dinsdag reed Leerdam op de 1000 meter een nieuw baanrecord, woensdag was haar eerste volle ronde iets minder hard. Toch herpakte ze zich en ging het nóg drie honderdsten harder: 1:12,80 minuten, de afstandszege én de ruime eindzege in het klassement. Met 1:14,31 werd Femke Kok wederom tweede en dus ook tweede in het eindklassement, terwijl Marrit Fledderus met een PR van 1:14,56 haar derde plek in het eindklassement definitief veilig wist te stellen.

Mannen
Met een keurige 34,89 seconden noteerde klassementsleider Hein Otterspeer de vierde tijd op de 500 meter, maar dat was wel genoeg om de leiding in het klassement vast te houden. Merijn Scheperkamp was met 34,69 de snelste en ging in het klassement langs Kai Verbij naar plek twee, op 0,35 seconden - omgerekend naar de 1000 meter - van Otterspeer. Verbij reed een 34,90 en kwam op 0,70 seconden op plek drie te staan, voor Janno Botman, die met zijn 34,69 op 0,77 van Otterspeer stond - de sterke 1000 meter-rijders Kjeld Nuis (+1,64) en Thomas Krol (+1,99) completeerden de top-6.

Op de 1000 meter reed Krol naar een tijd van 1:07,64 minuten, maar Botman ging in zijn kielzog naar een dik PR van 1:08,06 en dat was genoeg om hem voor te blijven. Nuis knalde daarna naar 1:07,39, maar dat was net niet genoeg om Botman in te halen, terwijl Verbij er met 1:08,08 nog nét voor bleef en zich zo dus verzekerde van een podiumplek. In de laatste rit hield Otterspeer met 1:07,71 - goed voor plek drie op de slotafstand - overtuigend stand, zijn vierde nationale sprinttitel was een feit en met 34 jaar is hij de oudste kampioen ooit. Scheperkamp reed een strakke 1:07,96 en hield plek twee daarmee vast, Verbij werd derde.

Roest met historisch grote marge naar Nederlandse allroundtitel, Rijpma-De Jong ook dominant

Op het Heerenveense ijs van Thialf zijn de Nederlandse kampioenschappen allroundschaatsen woensdag afgesloten. De 1500 meters stonden op het programma, net als de afsluitende vijf kilometer (vrouwen) en tien kilometer (mannen), wat voor prachtige prestaties zorgde.

Vrouwen
Op de 1500 meter reden de twee titelkandidates tegen elkaar: klassementsleidster Antoinette Rijpma-De Jong en Marijke Groenewoud. Dat ging even gelijk op, maar Rijpma-De Jong kende een dijk van een slotstuk en snelde in 1:52,95 minuten het baanrecord van Ireen Wüst uit de boeken. Groenewoud werd stukgereden en noteerde 1:54,89 minuten, wel goed voor plek twee, waarmee ze in het klassement op een kleine tien seconden van Rijpma-De Jong kwam te staan, omgerekend naar de vijf kilometer. Plek drie was in 1:55,68 voor Joy Beune, die in het klassement zo op 20,78 seconden kwam te staan. Robin Groot, zesde op de 1500 meter, volgde op 29,80 seconden, waarmee de drie podiumplaatsen wel verdeeld leken te zijn.

Sanne in 't Hof plaatste zich via de drie kilometer voor de afsluitende vijf kilometer en met een snaarstrakke race pakte ze daar in 6:53,23 minuten de winst. Groenewoud en Rijpma-De Jong namen het tegen elkaar op in de slotrit, waarin Groenewoud haar eerste vijf kilometer winnend afsloot in een fraaie 6:55,75 minuten. Rijpma-De Jong werd met 6:57,06 derde en pakte de winst in het eindklassement: met 157,859 punten pakte ze Ireen Wüst's van het WK allround 2014 stammende baanrecord ook nog eens af. Groenewoud werd achter kampioene Rijpma-De Jong tweede, Beune verdedigde haar derde plek met 7:03,63 (zesde) zonder noemenswaardige problemen.

Mannen
Patrick Roest was weer een klasse apart: de klassementsleider was met 1:44,05 minuten ook op de derde afstand veruit de snelste. De strijd om plek twee was de meest interessante: Jordy van Workum maakte grote indruk met een 1:45,37 minuten, Marcel Bosker werd met 1:45,97 derde en plek zeven ging naar de nummer twee in het klassement, Beau Snellink (1:47,22). In het klassement wipte Van Workum daarmee over zowel Bosker als Snellink heen, op maar liefst 45,22 seconden van Roest, omgerekend naar de tien kilometer. Bosker stond op 46,34 seconden derde, Snellink moest met 53,68 seconden achterstand - en dus ruim acht tellen op plek twee - flink aan de bak op de slotafstand.

Roest was op de tien kilometer wederom niet te verslaan: hij begon relatief rustig, maar was daarna ruim twintig ronden lang bijna elke ronde weer een beetje sneller dan in de ronde ervoor. Hij sloot af met een prachtige 12:44,52 minuten en won zo alle vier afstanden op het NK, een behoorlijke zeldzaamheid. Ook Snellink reed een zeer indrukwekkende tien kilometer en met een PR van 12:52,51 minuten schoof hij zo weer op naar de tweede plek in het eindklassement, ver achter Roest - nooit eerder was het verschil op een NK zó groot. Kars Jansman werd met 13:01,63 derde op de slotafstand, maar Marcel Bosker's 13:12,72 was genoeg om plek drie vast te houden. Van Workum reed met 13:25,20 een dik PR, maar zakte wel naar de vijfde plek, alsnog een prima resultaat.

Darter Noppert na 'wespincident' uitgeschakeld op WK, ook Anderson naar huis

In het Alexandra Palace in Londen zijn weer drie wedstrijden afgewerkt in de derde ronde van het wereldkampioenschap darts. Daarbij kwam er weer een Nederlander in actie, maar dat verliep net als een dag eerder niet zo best.

In de eerste partij van de dag stond de Engelsman Ryan Searle tegenover José de Sousa uit Portugal, die in leg één al op typische wijze begon: met 71 over gooide hij zijn eerste twee pijltjes enthousiast in de single en triple 20...no score. Het duel ontbrandde nog niet echt, maar zonder al teveel problemen kwam Searle in rap tempo op een 3-0 voorsprong in sets. Vanaf dat moment leek het echter op bij 'Heavy Metal', die twee sets op rij in de laatste leg verloor. Sousa won ook set zes en liet in de beslissende zevende set flinke kansen liggen om het af te maken, maar dat deed hij wel gewoon: 4-3 en de comeback was compleet.

Danny Noppert kwam vervolgens in actie tegen de Schot Alan Soutar, die tijdens de Kerstdagen nog wat nachtdiensten draaide bij de lokale brandweer. Dat ging allemaal uitstekend voor de Fries, die met één verloren leg de eerste twee sets won. In set drie ging het echter fout: er zat al een tijdje een wesp op zijn schouder, die scheidsrechter Russ Bray er toch maar af haalde. Dat leek Noppert flink uit zijn concentratie te halen: het niveau daalde dramatisch en kwam eigenlijk ook geen moment meer terug. Soutar ging juist steeds beter spelen en door twaalf van de dertien laatste legs te winnen speelde hij Noppert volledig naar huis: 4-2.

De Schot Gary Anderson sloot de middag af met een partij tegen zijn Engelse leerling Chris Dobey, die hij in set één op bijzonder indrukwekkende wijze het nakijken gaf. Hij kreeg het daarna echter bijzonder moeilijk: set na set ging het naar een vijfde leg, waarin Dobey drie keer op rij de beste was. De al lang en breed gebroken Anderson pakte in set vijf nog wel een leg, maar dat mocht niet meer baten en Dobey maakte het met 4-1 op knappe wijze af.

NFL: Bengals, Bills en Ravens naar playoffs, vijf plekken over

In de NFL zit de op twee na laatste speelweek erop. De zestiende ronde leverde weer een paar nieuwe teams voor de playoffs op, waardoor negen van de veertien in totaal beschikbare playofftickets nu vergeven zijn.

De Cincinnati Bengals gingen op bezoek bij de New England Patriots en zouden bij winst een playoffticket op kunnen halen. Het begon goed: quarterback Joe Burrow bereikte Tee Higgins, Trenton Irwin en nog eens Irwin voor een touchdown en 0-22, maar de Patriots gaven niet op. Een 69-yard interception return touchdown van Marcus Jones bracht de boel op gang, quarterback Mac Jones bediende Kendrick Bourne en Jakobi Meyers in Q4 voor een touchdown. Bij alle drie touchdowns liet men echter punten liggen: kicker Nick Folk trapte twee keer mis en een 2-point conversion ging fout, waardoor de ploeg precies vier punten tekort kwam en de Bengals met 18-22 wonnen.

De Buffalo Bills bezochten de Chicago Bears en zouden zich bij winst ook voor de playoffs plaatsen. De Bears kwamen op voorsprong, maar Bills-quarterback Josh Allen bediende Gabe Davis voor een touchdown en in Q3 gingen de bezoekers los: Devin Singletary scoorde een 33-yard touchdown, de 2-point conversion ging raak, James Cook scoorde en Allen én Dawson Knox deden er in Q4 nog een schep bovenop, waardoor de Bills met 13-35 wonnen.

In eigen huis konden de Baltimore Ravens zich met winst op de Atlanta Falcons ook voor de playoffs plaatsen, maar dan moesten de Bengals wel van de Patriots winnen. Twee field goals vna Justin Tucker zetten de Ravens op voorsprong, gevolgd door een touchdown pass van Tyler Huntley op Demarcus Robinson én een geslaagde 2-point conversion. De Falcons kwamen niet verder dan drie field goals van Koo Younghoe, terwijl Tucker ook nog eens raak trapte: 17-9 en ook de Ravens mogen het postseason in.

Uitslagen NFL week 16
New York Jets - Jacksonville Jaguars 3-19
Chicago Bears - Buffalo Bills 13-35
Cleveland Browns - New Orleans Saints 10-17
Kansas City Chiefs - Seattle Seahawks 24-10
Minnesota Vikings - New York Giants 27-24
New England Patriots - Cincinnati Bengals 18-22
Carolina Panthers - Detroit Lions 37-23
Baltimore Ravens - Atlanta Falcons 17-9
Tennessee Titans - Houston Texans 14-19
San Francisco 49ers - Washington Commanders 37-20
Dallas Cowboys - Philadelphia Eagles 40-34
Pittsburgh Steelers - Las Vegas Raiders 13-10
Miami Dolphins - Green Bay Packers 20-26
Los Angeles Rams - Denver Broncos 51-14
Arizona Cardinals - Tampa Bay Buccaneers 16-19 OT
Indianapolis Colts - Los Angeles Chargers 3-20

Moskou: soldaten mogen gratis hun sperma in laten vriezen

Volgens een insider kunnen Russen die naar de oorlog in Oekraïne zijn gestuurd als onderdeel van de gedeeltelijke mobilisatie hun sperma veilig stellen en mogen ze dit kosteloos laten invriezen.

"Het ministerie van Volksgezondheid van Rusland heeft besloten om uit begrotingsfondsen de gratis bewaring en opslag van gameten (sperma) van burgers die zijn gemobiliseerd om deel te nemen aan de militaire speciale operatie te financieren", aldus Igor Trunov, hoofd van de Russische Orde van Advocaten tegen staatspersbureau Tass.

Trunow vertegenwoordigt klanten die hun zaad willen invriezen. De afgelopen weken zijn er berichten in de media dat de vraag naar spermabanken onder Russen sterk is toegenomen als gevolg van de mobilisatie. De reden is dat mannen die in de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne zouden kunnen overlijden hun nageslacht in ieder geval op deze manier veilig willen stellen. Volgens het Russische Ministerie van Defensie zijn in het najaar tot nu toe zo'n 6.000 Russische soldaten om het leven gekomen. Oekraïne daarentegen schatte recent de Russische verliezen op 100.000 soldaten.

Deel belastingaangifte van Trump wordt vrijdag vrijgegeven

Het congres in Washington wil komende vrijdag een deel van de belastingaangifte van de voormalige Amerikaanse president Trump publiceren.

Naar berichtgeving van verschillende media zou het Huis van Afgevaardigden dan opnieuw bijeen moeten komen voor een overeenkomstige resolutie voordat het nieuwe congres op 3 januari aan zijn werkzaamheden begint. De Republikeinen van Trump, die tegen de publicatie zijn, hebben daar dan de meerderheid.

Vorige week stemde een congrescomité met een meerderheid van de Democraten voor de gedeeltelijke publicatie van de belastingaangiften van Trump over de jaren 2015 tot 2020. Trump brak met de traditie dat kandidaten en presidenten in de Verenigde Staten vrijwillig hun belastinggegevens openbaar maakten. Hij heeft tevergeefs geprobeerd via legale kanalen een gedwongen publicatie tegen te houden. De Democraten voeren aan dat het hen gaat om het behoud van transparantie en de rechtsstaat. Republikeinen waarschuwen daarentegen voor het scheppen van een gevaarlijk precedent voor het recht op privacy.

Kosovo sluit grootste grensovergang naar Servië

Kosovo heeft de grootste grensovergang naar het buurland gesloten vanwege hernieuwde spanningen met Servië.

Eerder hadden demonstranten aan Servische zijde de toegang geblokkeerd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Kosovo legde uit dat degenen die naar of uit Servië reizen nu andere oversteekplaatsen moeten gebruiken of via Noord-Macedonië de grens over moeten gaan. Twee andere grensovergangen zijn sinds half december al gesloten.

Ongeveer 50.000 Serviërs wonen in het noordelijke deel van het overwegend Albanese Kosovo. Jarenlang hebben ze geweigerd de Kosovaarse regering in Pristina of Kosovo als staat te erkennen. De afgelopen weken liepen de spanningen tussen de bevolkingsgroepen weer op. Eergisteren had Servië zijn leger in paraatheid gebracht. De Servische premier Vucic zei gisteravond na een bezoek aan een legerkazerne aan de grens dat de veiligheidstroepen er alles aan doen om de Serviërs die in Kosovo wonen te beschermen.

Boete van 2 miljoen euro voor PostNL blijft in stand

De rechtbank Rotterdam heeft het beroep dat PostNL heeft ingesteld tegen de boete die de Autoriteit Consument en Markt (ACM) aan PostNL heeft opgelegd, ongegrond verklaard. PostNL is verlener van de universele postdienst (upd).

Dit betekent dat zij ervoor moet zorgen dat de aangeboden binnenlandse brieven per kalenderjaar in ten minste gemiddeld 95% van de gevallen de eerstvolgende dag worden bezorgd, niet zijnde een zondag of maandag of officiële feestdag (vijfdaagse overkomstduur).

Bezorgingsniveau
Op basis van de eigen opgave van PostNL heeft de ACM vastgesteld dat PostNL dit bezorgingsniveau in 2019 niet heeft gehaald. Het door PostNL berekende percentage is 94,3%. De ACM heeft PostNL daarom een bestuurlijke boete opgelegd van 2 miljoen euro.

Fusieproces
PostNL heeft in beroep aangevoerd dat zij vanwege het fusieproces met Sandd in oktober 2019 buiten haar schuld niet aan de norm van 95% kon voldoen. Volgens de rechtbank is geen sprake van een rechtvaardigingsgrond of overmacht.

PostNL heeft zichzelf in de situatie gebracht waarin zij de keuze moest maken tussen het nakomen van haar verplichtingen als universele postdienstverlener en het veiligstellen van de levering van zakelijke post die niet tot de upd behoort.

De overname van Sandd is een commerciële keuze van PostNL geweest. PostNL heeft bovendien niet alleen de extra Sandd-volumes overgenomen, maar ook extra volumes zakelijke partijenpost van klanten en van een concurrentpostvervoerder. Er is ook geen sprake van overmacht, want de ontstane situatie was voorzienbaar.

Waardeverlies postzegel
De rechtbank vindt het verder redelijk dat de ACM bij het bepalen van de hoogte van de boete het waardeverlies van de postzegel heeft betrokken (door dit te bepalen op het verschil tussen de postzegelprijs en een tarief voor bezorging na 48 uur). De rechtbank laat de boete van 2 miljoen euro in stand.

Final Fantasy XIV update 6.3 komt 10 januari uit

Tijdens de Letter from the Producer LIVE-uitzending van vandaag, onthulde Square Enix dat Final Fantasy XIV Online’s Patch 6.3: 'Gods Revel, Lands Tremble' op dinsdag 10 januari 2023 verschijnt.

Een nieuwe trailer biedt spelers een indruk van wat ze wat ze kunnen verwachten als Patch 6.3 verschijnt, waaronder nieuwe activiteiten, zoals nieuwe hoofdscenario-missies, een alliance raid, trial en meer. Daarnaast zijn updates voor Patch 6.35 aangekondigd, inclusief een nieuwe serie dagelijkse tribal quests en de volgende stage in de Hildibrand-saga.

Hieronder meer details over Patch 6.3-content:

 • Nieuwe Main Scenario Quests – In de duisternis van de Thirteenth, vindt de Warrior of Light een onverwachte bondgenoot in de half-voidsent vrouw genaamd Zero, die tijdelijk met hem terugkeert naar de Source. Nadat ze zijn bijgekomen van hun recente beproevingen, bereiden ze zich voor op hun verdere zoektocht naar Azdaja. Maar dan blokkeert een onvoorziene dreiging hun pad
 • Nieuwe zijmissies – Ga verder met Tataru’s Grand Endeavor en de Tales of Newfound Adventure
 • Nieuwe trail voor 8 spelers – Een nieuwe uitdaging op de moeilijkheidsniveaus Normal en Extreme
 • Nieuwe Unreal Trial – Containment Bay P1T6 (Unreal) – Zoals altijd hunkert de nepcommandant naar verhalen over levensgevaarlijke dwaasheden. In een poging hem tevreden te stellen, denk je terug aan je hectische ontmoeting met de eikon Sophia. Wanneer deze herinnering tot leven wordt gewekt, sta je opnieuw oog in oog met de Godin, en moet je alles op alles zetten om te overleven
 • Nieuwe Alliance Raid voor 24 spelers – Myths of the Realm, Part 2: Euphrosyne
 • Nieuwe Ultimate Raid (Patch 6.31) – De nieuwste Ultimate Raid verschijnt twee weken na Patch 6.3 en laat je strijden tegen een angstwekkende versie van Omega
 • Nieuwe dungeon – Lapis Manalis – Je zoektocht naar de voidsent voert je naar een verlaten dorp in de bergen van Garlemald waar Garleans ooit de reaper-kunsten beoefenden. Maar wat staat je in het hart van de berg te wachten?
 • Support-updates – Support wordt toegevoegd voor de resterende hoofdscenario-dungeons van Heavensward (The Great Gubal Library, The Aetherochemical Research Facility, The Antitower, Sohr Khai, Xelphatol en Baelsar’s Wall), zodat die zijn te voltooien met een groep NPC-teamgenoten.
 • Island Sanctuary-updates – Diverse quality-of-life-verbeteringen, nieuwe rangen, gewassen, dieren en meer
 • Gold Saucer-updates – Nieuwe Leap of Faith-map toegevoegd
 • Diverse andere updates – Een nieuwe treasure hunt-dungeon, diverse retainer-aanpassingen, een nieuwe Crystalline Conflict pvp arena, nieuwe custom delivery’s en meer.

Daarnaast zal Patch 6.35 de volgende updates leveren:

 • Nieuwe Tribal Quests: Loporrits – Nieuwe dagelijkse quests voor Disciples of the Hand.
 • Nieuwe Deep Dungeon: Eureka Orthos – De opvolger van de Palace of the Dead en Heaven-on-High.
 • Somehow Further Hildibrand Adventures.
 • Manderville Weapons-update.

AI Picture Gallery #81

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

FOK! Wat een weer: winderig maar zacht

winterbanner

Goede morgen!

De dag begint, met momenteel een buitje in de kop van Noord Holland en Limburg na, droog. Elders is het bewolkt. Wel breidt de regen steeds meer uit, lang blijft het niet droog. Ook vanmiddag is het bewolkt en lijkt het droog te worden maar helaas komt er een nieuw regengebied via de Noordzee het land binnen. De wind is met windkracht 6 krachtig, soms hard aan de kust goed aanwezig. Vanavond trekt het gebied weer weg maar blijft het nog niet droog. In het noordelijke kustgebied kan het stormachtig gaan waaien. De maximumtemperatuur is 9 graden. 

Morgen een soortgelijk weerbeeld maar meer daarover in een volgend weerbericht!


Ook in het Noordsterpark in Wormerveer is bewolking aanwezig maar ook de zon (Foto: DJMO)
Ook in het Noordsterpark in Wormerveer is bewolking aanwezig maar ook de zon (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Darter Van Barneveld kansloos onderuit op WK, Huybrechts klopt Wright

Op het wereldkampioenschap darts in het Londense Alexandra Palace is de eerste van de vijf Nederlanders die de derde ronde bereikten ook weer uitgeschakeld. Raymond van Barneveld kwam dinsdagavond in actie, maar dat was niet bepaald een succes.

De avond werd geopend door de Welshman Jim Williams en Gabriel Clemens uit Duitsland. Het duurde heel even, maar na zo'n anderhalve set begon het niveau flink omhoog te gaan en met prima spel werden de eerste vier sets onderling verdeeld. Set vijf was vervolgens voor Williams, die in de zesde set bij 2-2 een matchdart kreeg. Die ging mis, waarna Clemens zijn derde pijl op dubbel 8 voor de set wél gooide. De Welshman was gebroken en Clemens maakte het af: 4-3.

Vervolgens kwam, op papier, dé partij van de avond: wereldranglijstaanvoerder en oud-wereldkampioen Gerwyn Price tegen Raymond van Barneveld. Dat was echter bepaald niet de partij waar iedereen op had gehoopt, want al na de eerste tegenslag liet de ervaren Nederlander het hoofd weer hangen. Dat werd ook nauwelijks echt beter; de 'enthousiast' schreeuwende Price profiteerde van Van Barneveld's gemiste kansen en maakte het zelfs zonder setverlies met 4-0 af.

Tot slot nam met Peter Wright een andere oud-wereldkampioen het op tegen de Belg Kim Huybrechts. De Schot begon wel lekker, maar na één set en weer eens een wissel van pijlen was hij het helemaal kwijt. Huybrechts gooide niet fantastisch, maar profiteerde optimaal van het spel van Wright, bij wie er totaal geen 'vuur' aanwezig leek te zijn. Huybrechts had dat wat meer en won de al met al niet zo beste partij met 4-1.

Onderzoek: 'sommige regio's in de VS zijn gevaarlijker dan oorlogsgebieden'

Volgens een studie zijn er regio's in de VS die gevaarlijker op het vlak van wapengeweld dan oorlogsgebieden. De onderzoekers van de Brown University en de University of Pennsylvania richtten hun studie op mannen tussen de 18 en 29 jaar, omdat zij het vaakst te maken krijgen met wapengeweld.

Postcodegebieden die als bijzonder gevaarlijk worden beschouwd, werden vervolgens vergeleken met Amerikaanse militaire operaties in Afghanistan en Irak. Het bleek dat gebieden in Chicago en Philadelphia voor de soldaten gevaarlijker zouden zijn dan de oorlogsgebieden. Dat was niet het geval in de crimineelste wijken van New York en Los Angeles. Het risico voor jonge mannen was daar beduidend lager dan in de twee oorlogsgebieden.

Zwarten en Hispanics waren de belangrijkste slachtoffers van wapengeweld in de onderzochte buurten. De onderzoekers wezen ook op de stress die in die wijken ontstaat door de constante aanwezigheid van gevaar. Het is vergelijkbaar met een oorlogstrauma, wat weer kan leiden tot verslavingen en ziektes.

Incidenten met vuurwapens zijn nu de belangrijkste doodsoorzaak onder kinderen en jongeren
In de Verenigde Staten hebben wapenincidenten volgens een berekening verkeersongevallen voorbijgestreefd als belangrijkste doodsoorzaak voor jongeren tot 19 jaar. Meer dan 4.300 kinderen en jongeren stierven in 2020 door vuurwapens, rapporteren onderzoekers van de Universiteit van Michigan in het 'New England Journal of Medicine'.

Leerdam haalt uit met baanrecord op NK sprint, Otterspeer voert mannenveld aan

Naast het Nederlands allroundkampioenschap, is in Heerenveen ook het Nederlands sprintkampioenschap van start gegaan. Op het ijs van Thialf werden dinsdag de eerste 500 en 1000 meters afgewerkt, woensdag komt de hele rits nog een keer voorbij.

Vrouwen
Jutta Leerdam reed een geweldige 500 meter, waar ze met 37,14 seconden een persoonlijk record neerzette. Femke Kok ging met 37,07 echter nog net een tikje harder en pakte de winst, terwijl Marrit Fledderus met 37,78 seconden de strijd om de derde plek aanvoerde - Michelle de Jong (37,91) en Isabel Grevelt (38,09) volgden.

De 1000 meter liet zien wie de grote topfavoriete is: Leerdam zette een van de beste races van haar carrière neer en denderde in 1:12,83 minuten naar een indrukwekkend baanrecord. Kok was op grote afstand met 1:14,13 goed voor plek twee en staat ook tweede in het klassement, 0,58 seconden achter Leerdam, omgerekend naar de 500 meter. Fledderus noteerde 1:15,11 - de derde tijd - en staat op 1,78 seconden ook derde.

Mannen
Janno Botman werd de ietwat verrassende winnaar op de 500 meter, maar met 34,79 seconden deelde hij de snelste tijd wel met Kai Verbij. Merijn Scheperkamp zat er met 34,81 bepaald niet ver achter en ook Hein Otterspeer noteerde met 34,89 een uitstekende tijd - Stefan Westenbroek was met 35,07 de 'best of the rest'.

Op de 1000 meter was Thomas Krol, tiende op de kortste afstand, met 1:07,88 indrukwekkend goed, maar Otterspeer liet zien dat het nog een klap beter kon: de veteraan knalde naar de winst in 1:07,53 minuten en pakte daarmee de leiding in het klassement. Verbij bleef steken op 1:08,41 en staat op 0,34 seconden van Otterspeer op plek twee. Scheperkamp (1:08,44) volgt op 0,38 seconden, voor Krol (+0,50) en Botman (+0,59), die tot 1:08,90 kwam.

Rusland verbiedt olie-export naar landen met prijsplafond Russische olie

Rusland heeft gereageerd op de invoering van het zogenoemde olieprijsplafond en wil niet meer leveren aan de daaraan deelnemende landen. Dit blijkt uit een door de Russische president Poetin ondertekend decreet dat op 1 februari in werking zal treden.

Het Kremlin had al aangekondigd dat het de olieleveranties zou stopzetten als de prijslimiet zou worden vastgesteld. Eerder deze maand kwamen de Europese Unie, de G7-landen, Australië en Noorwegen overeen om een maximumprijs in te voeren voor Russische olie die over zee wordt vervoerd. Dat is 60 dollar per vat. De landen reageerden hiermee op het financieren van de oorlog in Oekraïne door de opbrengsten uit Russische olie.

Gezien het prijsplafond hebben de Russen al voorbereidingen getroffen om olie te exporteren naar andere landen. De afgelopen weken werd onder meer gesproken over leveringen aan China en India. De Russische minister van Energie, Nowak, had aangekondigd dat hij de productie in het land zou kunnen verminderen om de olieprijzen op de wereldmarkt op te drijven.

Volgens de Europese Commissie is op 5 december een verbod op de aankoop, import of transport van ruwe olie naar de Europese Unie in werking getreden als onderdeel van de sancties tegen Rusland. Dit geldt voor zeevervoer. Voor invoer van Russische olie via pijpleidingen werd een tijdelijke ontheffing verleend.

Roest dik bovenaan op NK allround, ook Rijpma-De Jong op één

In Heerenveen zit de eerste dag van het Nederlands kampioenschap allroundschaatsen erop. De mannen werkten de 500 meter en de vijf kilometer af, de vrouwen kregen na de kortste afstand de drie kilometer voor de kiezen.

Vrouwen
Op de 500 meter sloeg Antoinette Rijpma-De Jong gelijk stevig toe: met een persoonlijk record van 38,39 seconden was ze beduidend sneller dan de 38,95 van Marijke Groenewoud. Plek drie was voor Elisa Dul in 39,15 seconden, voor de 39,30 van Robin Groot. Ook Myrthe de Boer (39,38) en Joy Beune (39,53) deden het prima.

Op de drie kilometer knalde Rijpma-De Jong er vol in, maar Groenewoud kon het hoge tempo in haar rit wat langer volhouden en noteerde uiteindelijk de snelste tijd: 3:59,40 om 4:00,68 minuten. Met een indrukwekkende 4:00,85 zat ook Beune er lekker bij en dat bracht haar de derde plek in het klassement. Rijpma-De Jong gaat aan de leiding en verdedigt woensdag op de 1500 meter een voorsprong van 1,05 seconden, Beune staat 3,51 seconden achter.

Mannen
Drievoudig wereldkampioen Patrick Roest jaagt op zijn tweede Nederlandse allroundtitel en begon bijzonder lekker: op de 500 meter was hij met 36,11 seconden veruit de beste van de kanshebbers. Tjerk de Boer kwam wel tot 36,19 seconden, maar diens vijf kilometer is niet al te bedreigend voor Roest. Jordy van Workum noteerde een 36,91 seconden, concurrenten Marcel Bosker (37,04) en Beau Snellink (37,67) deden het niet verkeerd.

Op de vijf kilometer maakte Snellink grote indruk. Met een ijzersterk slot snelde hij naar 6:11,08 minuten, maar dat was wel goed voor plek twee: Roest ging met een rits 28'ers aan het eind nóg harder en won in 6:10,41 minuten. Hij voert het klassement ruimschoots aan en verdedigt 4,89 seconden op Snellink op de 1500 meter - Bosker, vierde op de vijf kilometer, staat op 5,04 seconden derde, voor Van Workum (+5,47).

Lavrov ziet de VS als 'grootste belanghebbende bij oorlog in Oekraïne'

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov ziet de Verenigde Staten als de belangrijkste boosdoener en tegelijkertijd de grootste belanghebbende van de oorlog in Oekraïne.

Het strategische doel van de Verenigde Staten en hun bondgenoten in de NAVO is de overwinning op Rusland op het slagveld, vertelde Lavrov aan persbureau TASS in Moskou. Washington heeft ook nog een ander geopolitiek doel, namelijk de vernietiging van de langdurige en traditionele relatie van Rusland met Europa. De Verenigde Staten doen er alles aan om het conflict te verergeren. Lavrov zei dat Kyiv wordt voorzien van de modernste wapens die niet eens aan de westerse bondgenoten van de Verenigde Staten worden geleverd. 

De Russische mensenrechtenactiviste Sherbakova verwacht niet dat de situatie in Oekraïne snel zal verbeteren. Men moet voorbereid zijn op nog hardere gevechten, zei Scherbakova op RBB-radio. Rusland zal waarschijnlijk later dit jaar of begin 2023 een nieuw offensief lanceren. Sherbakova benadrukte dat vrede onder de door Moskou gestelde voorwaarden onaanvaardbaar is voor Kyiv.

'PVV website zeer moeilijk bereikbaar door massale cyberaanval'

PVV-leider Geert Wilders liet op Twitter weten dat de website van de PVV praktisch onbereikbaar is waarvan een ‘massale’ cyberaanval de oorzaak is. Zo meldt het AD

Er zou volgens Wilders veel dataverkeer vanuit of via Israël, Rusland, Oekraïne, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten afkomstig zijn.

Dit verandert er vanaf 1 januari voor snorfietsers, drinkwater en roetfilters

Vanaf 2023 worden een aantal nieuwe regels van kracht. Ook gaan verschillende subsidieregelingen (opnieuw) open.

Hieronder lees je de belangrijkste veranderingen.

Helmplicht voor snorfietsers
Alle snorfietsers en eventuele passagiers moeten vanaf 1 januari verplicht een goedgekeurde bromfietshelm of een goedgekeurde speedpedelec-helm dragen. De verwachting is dat hiermee het aantal verkeersdoden en verkeersgewonden onder snorfietsers omlaag gaat. Bij het niet dragen van een helm riskeren bestuurders en mensen die achterop zitten een boete van € 100.

Nieuwe APK-test voor dieselauto’s
Vanaf 1 januari maakt de roetfiltertest verplicht deel uit van de Algemene Periodieke Keuring (APK). Alle dieselvoertuigen die een roetfilter moeten hebben, moeten deze test halen. Het gaat in totaal om 1,2 miljoen voertuigen. Dieselauto’s met een kapot of verwijderd roetfilter leveren schade op voor het milieu en onze gezondheid. Het structurele milieueffect van de invoering van de nieuwe test is een reductie van de fijnstofuitstoot met 121 duizend kg per jaar. Meer informatie over dieselvoertuigen.

Producenten gaan meebetalen aan opruimen zwerfafval
Vanaf 1 januari zijn verpakkingsproducenten verantwoordelijk voor het inzamelen en verwerken van hun verpakkingen die vrijkomen in het bedrijfsafval. Deze verantwoordelijkheid gold al voor huishoudelijk afval. Meer informatie over de producentenverantwoordelijk voor bedrijfsafval. Vanaf 5 januari zijn producenten van bepaalde kunststofproducten (bijvoorbeeld ballonnen, vochtige doekjes, tabaksproducten, tasjes en drinkbekers) ook verplicht mee te betalen aan het opruimen van zwerfafval. Ook worden deze producenten verplicht consumenten aan te sporen om zwerfafval te voorkomen. Met deze verplichting neemt de hoeveelheid (plastic) zwerfafval af en worden de schadelijke effecten voor milieu en gezondheid beperkt. Meer informatie voor producenten van wegwerpplastic.

Schoner drinkwater voor iedereen
Op 12 januari wordt Europese regelgeving van kracht die nieuwe eisen stelt aan het water uit de kraan. Zo komt er betere monitoring op stoffen die mogelijk een probleem zijn voor de drinkwaterkwaliteit. Ook moet de aanwezigheid van loden drinkwaterleidingen beter in de gaten worden gehouden op locaties waar veel kinderen zijn, en moet het worden gerapporteerd als de loden leidingen worden weggehaald. Daarnaast wordt het inzicht op legionella verbeterd, om de risico’s daarop klein te houden.

Opnieuw openstelling subsidies elektrische voertuigen
Vanaf 1 januari kunnen particulieren weer met subsidie een elektrische auto aanschaffen. Nieuw of tweedehands, koop of private lease. Het subsidiebedrag per nieuwe auto is € 2.950 per gebruikte elektrische auto is dat € 2.000. In totaal zit er ruim 99€ miljoen in de pot voor 2023. Ook voor de aanschaf van een vrachtwagen of bestelwagen die uitstootvrij rijdt (op waterstof of elektrisch) is in 2023 weer subsidie voor ondernemers. Daar is in totaal € 32 miljoen voor beschikbaar. Dat geldt ook voor bouwmachines die draaien zonder stikstof uit te stoten, daar is in 2023 € 36 miljoen subsidie voor. Zie voor meer informatie de Subsidie- en financieringswijzer van RVO.

Tijdelijke regeling OV-ambassadeurs
Per 1 januari kunnen gemeenten subsidie aanvragen voor het werven en opleiden van ov-ambassadeurs. Deze ambassadeurs zijn vrijwilligers die onder andere ouderen en mensen met een beperking wegwijs maken in het openbaar vervoer. Met de subsidie kunnen gemeenten ook lopende OV-ambassadeurprojecten uitbreiden. In totaal is € 1,5 miljoen beschikbaar.

Subsidie om de weg te mijden met goederenvervoer
Per 1 januari is er ruim € 22 miljoen beschikbaar om transporteurs te stimuleren hun goederen via het water of het spoor te vervoeren. Transporteurs kunnen per verplaatste container (of equivalent in bulk) een bedrag van € 20 aanvragen. Dit zorgt voor minder vrachtwagens op de weg, veiligere wegen en een schonere lucht. Zie Dagelijks meer dan duizend vrachtwagens van weg naar binnenvaart of spoor.

Investeren in milieuvriendelijke technieken
Bedrijven krijgen in 2023 meer mogelijkheden om te investeren in innovatieve milieuvriendelijke technieken en bedrijfsmiddelen via de regeling MIA/Vamil. Het totale budget in 2023 is 217 miljoen. Bedrijven kunnen duurzame investeringen dankzij deze regeling aftrekken van de belastingen. Investeringen waar dit voor geldt zijn onder andere biogasaggregaten voor lokale stroomvoorziening op bijvoorbeeld festivals, investeringen in productieapparatuur voor vis- en zuivelvervangers en duurzame bouwmaterialen zoals houten isolatieplaten op basis van reststromen. Meer informatie over de Milieu-investeringsaftrek en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen.

Veel doden door sneeuwstorm in de Verenigde Staten

Meer dan 50 mensen overleden tijdens het extreme winterweer in de VS tijdens Kerstmis.

Amerikaanse autoriteiten verwachten nog meer doden aan te treffen onder de sneeuwmassa's. De Amerikaanse president Biden heeft federale steun toegezegd aan de zwaar getroffen staat New York.

Arctische winterstorm Elliott heeft metershoge sneeuwlagen, temperaturen ver onder nul en wind met orkaankracht ten gevolge gehad in een groot deel van de Verenigde Staten. Ruim 1,6 miljoen woningen en bedrijven zaten tijdens het extreme weer tijdelijk zonder stroom.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #161 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
©FOK.nl e.a.