Rusland verbiedt olie-export naar landen met prijsplafond Russische olie
Rusland heeft gereageerd op de invoering van het zogenoemde olieprijsplafond en wil niet meer leveren aan de daaraan deelnemende landen. Dit blijkt uit een door de Russische president Poetin ondertekend decreet dat op 1 februari in werking zal treden.
Het Kremlin had al aangekondigd dat het de olieleveranties zou stopzetten als de prijslimiet zou worden vastgesteld. Eerder deze maand kwamen de Europese Unie, de G7-landen, Australië en Noorwegen overeen om een maximumprijs in te voeren voor Russische olie die over zee wordt vervoerd. Dat is 60 dollar per vat. De landen reageerden hiermee op het financieren van de oorlog in Oekraïne door de opbrengsten uit Russische olie.
Gezien het prijsplafond hebben de Russen al voorbereidingen getroffen om olie te exporteren naar andere landen. De afgelopen weken werd onder meer gesproken over leveringen aan China en India. De Russische minister van Energie, Nowak, had aangekondigd dat hij de productie in het land zou kunnen verminderen om de olieprijzen op de wereldmarkt op te drijven.
Volgens de Europese Commissie is op 5 december een verbod op de aankoop, import of transport van ruwe olie naar de Europese Unie in werking getreden als onderdeel van de sancties tegen Rusland. Dit geldt voor zeevervoer. Voor invoer van Russische olie via pijpleidingen werd een tijdelijke ontheffing verleend.
Dat is 23 jaar geleden.
Putin was het toen al van plan.
Vervolgens heeft Putin ervoor gezorgd dat Duitsland ze vertrouwden en begonnen ze te bouwen aan North Stream pijpleidingen zodat de handen van Duitsland gebonden zouden zijn.
Daarna heeft Putin dus een kunstmatig conflict gestart in de Donbas om een excuus te hebben uiteindelijk binnen te vallen.
Toen de Krim geannexeerd.
En in de tussentijd heeft hij weldegelijk zijn leger "gemoderniseerd" al zegt dat dus zo te zien bij de corrupte Russen niet zoveel.
Putin heeft enorm veel geld gestopt in het ontwikkelen van een Hypersonisch raket en een paar jaar geleden gaf hij een speech en dreigde daarmee. Ben jij misschien vergeten of is langs je heengegaan maar ik weet het al te goed.
En in de tussentijd heeft hij zijn economie klaargestoomd voor sancties.
Als dat geen 20 jaar voorbereiding is dan weet ik niet wat het wel is...
In de link die jij geeft staat letterlijk dit: "China has, however, been selective in meeting Russia's tech needs to avoid being hit by OECD sanctions."
Immer meer verboden en verplichtingen, kwaadschiks of goedschiks, vul maar wat in. Het houdt niet op.
[A] Because Ken came in a different box.
Power of Siberia 1 is klaar en 2 word gelegt .
De eerste was klaar in 2019 en de tweede 2030.
De tweede kan 50bcm leveren als het af is.
De val van de USSR, geen Russische leiderschap, geen Putin, 9 jaar later kwam Putin pas om de hoek kijken.
Het materiaal waaruit een gasleiding bestaat is staal en dat is ook zo voor een olieleiding. Daar zijn specificaties voor, die makkelijk te vinden zijn maar die in dit geval niet zozeer ter zake doen omdat de olieleidingen aan minder hoge drukken en minder extreme temperaturen onderhevig zijn.
Een gasleiding vervoert gas onder hoge druk, bij binnenlands gebruik heet dat RTL en staat het gas onder een druk van minimaal 40 bar, bij internationaal transport is die druk veel hoger, omstreeks 200 tot 220 bar. Die drukken kun je heel makkelijk vinden met wat googlen, als je het niet wil aannemen van mij. Om gas vloeibaar te transporteren bij kamertemperatuur heb je ongeveer 600 bar nodig, dat neemt af naarmate de temperatuur lager word. Je spreekt dan van LNG, maar ook dat is hier niet van toepassing, omdat er "gewoon" aardgas getransporteerd word, onder die 200-220 bar druk dus. Die druk is zo hoog omdat er met een hogere druk, meer gas tegelijk kan worden getransporteerd.
Dan nu olie, dat is altijd vloeibaar, al dan niet stroperig afhankelijk van de temperatuur en de soort olie. De druk die je daarvoor nodig hebt is heel simpel te bepalen, per 10 meter hoogteverschil gaat de druk die je nodig hebt om het te vervoeren met precies 1 bar omhoog voor een vloeistof met hetzelfde soortelijk gewicht als water. Olie is lichter dan water eender welk soort olie het is, en heeft diengevolge minder druk nodig om tot dezelfde hoogte getransporteerd te worden. Zonder enige tussenstations en met een leiding die van begin tot eind uit 1 ononderbroken stuk bestaat kun je dus met gemak stellen dat als die leiding voor gas geschikt was, ze tot een hoogteverschil van 2200 meter ook olie kan transporteren. Er zijn echter ook tussenstations waar de leiding een buffer in gaat (waar de druk verlaagd (kan) worden) en van waaruit je dus ook weer hetzelfde kunt doen met een pomp, vanuit het buffer tegen omgevingsdruk kun je met een leiding die 220bar gecertificeerd is dus wederom 2200 meter stijgen.
Vloeistof is niet samendrukbaar, dus om meer olie te transporteren helpt die hogere druk niet, en zul je meer volume moeten kunnen verpompen, vandaar het verschil in type pompen die gebruikt worden.
Die kennis hebbende, is het dus vrij simpel om te weten dat een gasleiding die voor een veel hogere druk dan nodig bij olietransport geschikt moet zijn omdat er gas door liep, ook voor zulk olietransport inzetbaar is, mits je de pomptechniek veranderd en mits je indien nodig tussenstations aanbrengt. Dat zullen er nooit veel zijn, aangezien er geen 20 kilometer hoogteverschil is tussen Rusland en de landen waar de olie heen zou moeten kunnen.
Dan blijf je dus over met de stroperigheid van de olie zelf onder (te) lage temperaturen, die je weer kunt oplossen door de leidingen te isoleren. Het onder druk brengen met pompen brengt uit zichzelf al warmte met zich mee, dus heaters zijn (voor zover ik kan berekenen) niet nodig als de leiding geisoleerd is. Mocht dat wel zo zijn kun je vrij simpel verwarmen op die tussenstations en is dat probleem ook geen echt probleem. Je hebt wellicht een paar tussenstations meer nodig dan puur en alleen voor het hoogteverschil, maar dat is wederom verwaarloosbaar.
Dat alles bij elkaar maakt het vrij simpel te concluderen dat olietransport door gasleidingen weliswaar aanpassingen vergt, maar dat die aanpassingen verwaarloosbaar zijn in tijd en kosten tegenover het moeten aanleggen van volledig nieuwe leidingen. Waar de leidingen bovengronds zijn zul je ze moeten isoleren en je zult alle pompen van begin tot eind moeten vervangen, dat zeker. Veel van die leidingen liggen echter onder de grond, waar ze al prima geïsoleerd zijn en in veel gevallen zelfs profiteren van de hogere ondergrondse temperatuur op die dieptes. Veel pompstations zijn er niet en veel pompstations zijn ook niet nodig bij de conversie, zie bovenstaand. verhaal.
Ik hoop dat je het op deze manier begrijpt, ik ben geen leraar en zou niet weten hoe ik dit nóg simpeler uit zou moeten leggen.
Dat er wellicht niet genoeg leidingen liggen om aan de totale vraag te voldoen klopt, maar ondertussen kan er wel binnen zeer korte tijd al een zeer grote hoeveelheid olie getransporteerd worden op licht aangepaste bestaande infra. Zo'n gasleiding heeft over het algemeen een diameter van iets meer dan een meter, daar kan dus echt een hele hoop olie doorheen. Wellicht is wat er ligt genoeg, wellicht niet. Dat valt ook weer uit te rekenen als je de benodigde hoeveelheid die getransporteerd moet worden weet. Dan kom je op een benodigde pompcapaciteit die dan weer past bij wat je aan leiding beschikbaar hebt, of niet natuurlijk.
Andersom is een veel groter probleem, gas door een olieleiding kan niet zomaar. Bestaande olieleidingen hebben een veel dunnere wand.
Genoeg uitleg zo? Wederom, je hoeft het allemaal niet van mij aan te nemen, met wat googlen kun je de drukken en specificaties echt heel simpel vinden, gewoon in het Nederlands.
Want als de sancties je niet raken, waarom zou je de productie verlagen? En waarom verbied je dan levering aan landen die sancties ondersteunen, want sancties raken Rusland niet, dus heeft het geen toegevoegde waarde om uitlevering te verbieden, want je kan toch wel uitleveren.
Of is 3/5 van de huidige marktprijs die de Indiase en Turkse tussenhandelaar betalen, en dat is dus 3/5 van de marktprijs die dus al onder de huidige pricecap ligt toch wel een hele grote aderlating omdat Rusland ook het transport tot de tussenhandelaar betaald? En dat is niet alleen de afstand maar dus ook de verzekering.
Voor Rusland is er wel afzet maar de prijs die de Russische overheid krijgt is nu tussen de $30-33 per vat, en dat is een enorm groot probleem voor Rusland.
En ja, men kan best beginnen met het maken van een nieuwe pijpleiding naar India of China, het probleem is de economische haalbaarheid, want met deze prijzen is die er niet, en aangezien Europa doorgaat met de energietransitie, ongetwijfeld gedwongen door de eigen sancties, zullen landen in Zuid-Oost Azie uiteindelijk ook daaraan mee willen gaan omdat Europa natuurlijk hierdoor wel het voortouw krijgt en die techniek graag weer willen doorverkopen.
En gezien de vele smog in de grote steden in Azie zijn de regeringen daar natuurlijk geïnteresseerd in oplossingen zonder uitstoot.
Daar sta je dan straks als Rusland, olie in overvloed, en een binnenlands wagenpark wat prima en tegen een goede prijs rijdt, maar qua ontwikkeling kan je niet mee met de toekomst.
Zo niet? Dan toch!
Nawie, just Nawie!
TWENTE KAMPIOEN.
Je zegt dat de Russen op deze manier een oorlog niet kunnen financieren. En hoe zit het dan met de Amerikanen? Mogen zij het wel financieren? Amerikaanse economie draait om oorlogen!
Al met al blijft EU de grootste verliezer. Niet de Russen.
geen enkele post van mij is, ondanks de inhoud, een oproep tot haat of moord.
En de staatsschuld is wat de meest mensen Amerika mee belachelijk proberen te maken.
En liever dat er 4x zoveel geld naar Amerika gaat dan naar Rusland 4x minder, zo zorg je er juist voor dat je bondgenoot Amerika sterker wordt.
Tenzij jij liever hebt dat Rusland en China sterker worden.
En gezien Amerika verreweg het meeste betaalt aan de NAVO is het terecht dat Amerika gas verkoopt aan Europa met dikke winst.
SpankmasterC: Tut mir leit Herr AQuila, es soll nicht wieder passieren!
RickoKun: Hey hoi! Ik kom bij dit topiqueje checken weetjuh!
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken