Lavrov ziet de VS als 'grootste belanghebbende bij oorlog in Oekra´ne'

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov ziet de Verenigde Staten als de belangrijkste boosdoener en tegelijkertijd de grootste belanghebbende van de oorlog in Oekraïne.

Het strategische doel van de Verenigde Staten en hun bondgenoten in de NAVO is de overwinning op Rusland op het slagveld, vertelde Lavrov aan persbureau TASS in Moskou. Washington heeft ook nog een ander geopolitiek doel, namelijk de vernietiging van de langdurige en traditionele relatie van Rusland met Europa. De Verenigde Staten doen er alles aan om het conflict te verergeren. Lavrov zei dat Kyiv wordt voorzien van de modernste wapens die niet eens aan de westerse bondgenoten van de Verenigde Staten worden geleverd. 

De Russische mensenrechtenactiviste Sherbakova verwacht niet dat de situatie in Oekraïne snel zal verbeteren. Men moet voorbereid zijn op nog hardere gevechten, zei Scherbakova op RBB-radio. Rusland zal waarschijnlijk later dit jaar of begin 2023 een nieuw offensief lanceren. Sherbakova benadrukte dat vrede onder de door Moskou gestelde voorwaarden onaanvaardbaar is voor Kyiv.