Levensverwachting in de EU met een jaar gedaald door coronapandemie
Volgens een studie van de OESO heeft de coronapandemie de levensverwachting in de EU in 2021 met meer dan een jaar verminderd ten opzichte van het niveau van voor de crisis. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling in Parijs zei dat dit voor de meeste landen de grootste daling was sinds de Tweede Wereldoorlog.
Volgens Health at a Glance: Europe 2022 research heeft de pandemie de grootste impact gehad op de Oost-Europese landen. In Bulgarije, Slowakije en Roemenië is de levensverwachting met ongeveer drie jaar gedaald. Met een gemiddelde van 83 jaar leven mensen in Spanje en Zweden het langst. Gemiddeld was de levensverwachting in de EU in 2021 iets meer dan 80 jaar.
Corona heeft de zorguitgaven in bijna alle EU-landen in 2020 en 2021 doen stijgen.
De pandemie had ook een grote impact op de geestelijke gezondheid van velen, vooral jongeren. De psychosociale diensten hadden hun grenzen bereikt omdat de vraag naar ondersteuning zo groot was , aldus de OESO.
Volgens de auteurs van het onderzoek heeft Corona een duidelijk licht geworpen op de zwakke punten in de Europese gezondheidszorgstelsels, die op veel plaatsen al jaren ondergefinancierd zijn.