FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 5 december 2022

AI Picture Gallery #61

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #799

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Brits onderzoek toont aan dat pianospelen de hersenprestaties verbetert

Het leren pianospelen lijkt voordelen te hebben voor de hersenen en het humeur.

Een kleine studie aan de Britse Universiteit van Bath suggereert dat. De onderzoekers deden testen met in totaal 31 deelnemers die nog nooit een instrument hadden leren tebespelen. Ze werden verdeeld in drie groepen. De eerste groep kreeg drie maanden lang wekelijks een uur pianoles. De tweede groep luisterde naar pianomuziek. De derde groep deed als controlegroep niets. Voor en na de test werd gekeken hoe snel de proefpersonen reageerden op akoestische en visuele prikkels. Snelle prikkelverwerking heeft voor veel dingen voordelen: bijvoorbeeld wanneer we autorijden, de straat oversteken of iemand in een menigte zoeken. Het bleek dat degenen die pianoles kregen uiteindelijk een snellere prikkelverwerking hadden, terwijl de anderen geen veranderingen vertoonden. 

De onderzoekers zeggen dat onderzocht moet worden of andere instrumenten ook effect laten zien. Een eerdere studie had hersenvoordelen aangetoond bij het bespelen van de drums.

Snowboardcrossers starten seizoen in wind en sneeuw, tieners op het podium

In het Franse Les Deux Alpes is het World Cup-seizoen voor de snowboardcrossers van start gegaan. Op dik drie kilometer hoogte was het bepaald geen prettig weer, wat in de harde wind en zeer trage verse sneeuw voor wat bijzondere wedstrijden zorgde.

Vrouwen
In een door de traagheid wat opmerkelijke finale was de Française Chloe Trespeuch met afstand de oudste: ze nam het op tegen de Zwitserse Aline Albrecht (21), 19-jarige Australische Josie Baff en de zelfs pas 16-jarige World Cup-debutante Lea Casta.

Casta, nota bene afkomstig uit Les Deux Alpes, nam de leiding in uiteraard haar allereerste finale, maar Baff kwam er in de slotfase nog langs en pakte haar eerste podiumplaats én logischerwijze ook haar eerste zege. Trespeuch werd tweede, supertalent Casta pakte gelijk een derde plek bij haar debuut en Albrecht werd na een schuifpartijtje vierde.

Mannen
Martin Nörl uit Duitsland won vorig seizoen het World Cup-klassement en begon alvast lekker: in de finale nam hij rap de leiding en die wist hij tot aan de finish vast te houden. Nörl pakte de winst, de Italiaan Omar Visintin werd tweede en Eliot Grondin uit Canada completeerde het podium - Lucas Eguibar uit Spanje moest het doen met plek vier.

De Nederlander Glenn de Blois was uiteraard ook weer van de partij, maar hij moest genoegen nemen met een plekje in de achtste finales en dus de top-32 - op basis van zijn kwalificatie werd hij uiteindelijk gerangschikt als twintigste.

China exploiteert meer dan 100 'politiebureaus' in het buitenland

Volgens nieuwe onderzoeken heeft China aanzienlijk meer onofficiële politiebureaus in het buitenland dan eerder bekend was.

De Spaanse mensenrechtenorganisatie "Safeguard Defenders" heeft een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat er wereldwijd meer dan 100 van dergelijke overzeese politiebureaus actief zijn. Dat is ongeveer twee keer zoveel als in een eerste rapport dat de organisatie in september publiceerde. Toen werd bekend dat er ook in Nederland Chinese politiebureaus actief zijn.

Volgens de nieuwe informatie zijn er alleen al in Italië elf Chinese politieposten, maar ook in Kroatië, Servië en Roemenië.

Diverse mediakanalen hebben na het eerste onderzoek verhalen gepubliceerd dat er vanuit de bureaus Chinese staatsburgers in het buitenland worden gevolgd, lastig worden gevallen en in sommige gevallen worden gerepatrieerd.

De Europese Commissie maakt 1,2 miljard euro vrij uit het Europees Defensiefonds

De Europese Commissie heeft de eerste middelen uit het Europees Defensiefonds vrijgegeven.

Ongeveer 1,2 miljard euro gaat naar projecten, waaronder de ontwikkeling van gevechtsvliegtuigen van de volgende generatie en de verdediging tegen supersonische raketten, zoals de Brusselse overheid aankondigde.

Het fonds, opgericht in 2019, is bedoeld om de samenwerking tussen lidstaten op het gebied van onderzoek en ontwikkeling op het gebied van defensievermogens te ondersteunen. Voor de periode 2021-2027 is een totaal budget voorzien van 7,9 miljard euro.

Levensverwachting in de EU met een jaar gedaald door coronapandemie

Volgens een studie van de OESO heeft de coronapandemie de levensverwachting in de EU in 2021 met meer dan een jaar verminderd ten opzichte van het niveau van voor de crisis. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling in Parijs zei dat dit voor de meeste landen de grootste daling was sinds de Tweede Wereldoorlog.

Volgens Health at a Glance: Europe 2022 research heeft de pandemie de grootste impact gehad op de Oost-Europese landen. In Bulgarije, Slowakije en Roemenië is de levensverwachting met ongeveer drie jaar gedaald. Met een gemiddelde van 83 jaar leven mensen in Spanje en Zweden het langst. Gemiddeld was de levensverwachting in de EU in 2021 iets meer dan 80 jaar.

Corona heeft de zorguitgaven in bijna alle EU-landen in 2020 en 2021 doen stijgen. 

De pandemie had ook een grote impact op de geestelijke gezondheid van velen, vooral jongeren. De psychosociale diensten hadden hun grenzen bereikt omdat de vraag naar ondersteuning zo groot was , aldus de OESO.

Volgens de auteurs van het onderzoek heeft Corona een duidelijk licht geworpen op de zwakke punten in de Europese gezondheidszorgstelsels, die op veel plaatsen al jaren ondergefinancierd zijn.

BraziliŽ veel te sterk voor Zuid-Korea op WK en treft nu KroatiŽ in kwartfinale

Brazilië heeft zich eenvoudig geplaatst voor de kwartfinale van het WK voetbal. Tegen Zuid-Korea werd het 4-1 en nemen het nu in de kwartfinale op tegen Kroatië, dat eerder op de dag won van Japan.

Brazilië kende in de eerste helft geen enkel probleem met Zuid-Korea. Binnen het kwartier besliste de Brazilianen al de wedstrijd nadat eerst Vinícius Júnior na zeven minuten de score opende, en zes minuten later zorgde Neymar voor de 2-0 na een benutte strafschop. Na een prachtige aanval zorgde Richarlison voor de 3-0 en nog in de eerste zorgde Lucas Paquetá voor de 4-0.

In de tweede helft werd het een verplicht nummer voor Brazilië en maakte Seung-ho Paik voor Zuid-Korea nog een eretreffer, maar de zege voor Brazilianen nooit in de problemen. In de kwartfinale speelt Brazilië tegen Kroatië dat eerder op de dag na strafschoppen won van Japan.

We hebben ook een topic over de wedstrijd Brazilië - Zuid-Korea op ons WK-forum.

Uitkeringsbedragen per 1 januari 2023 aangepast

Per 1 januari 2023 wordt de hoogte van een aantal uitkeringen aangepast. Het gaat om de Participatiewet; de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW); Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ); Algemene Ouderdomswet (AOW); Algemene Nabestaandenwet (Anw); Wet werk en arbeidsondersteuning Jonggehandicapten (Wajong); Werkloosheidswet (WW); Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA); Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO); Ziektewet (ZW) en de Toeslagenwet (TW)

Dit komt doordat deze uitkeringen gekoppeld zijn aan het wettelijk minimumloon. Het minimumloon stijgt van € 1.756,20 naar € 1.934,40 bruto per maand, een toename van 10,15 procent. Tevens worden de minimumjeugdlonen per 1 januari 2023 herzien, die stijgen met hetzelfde percentage.

Op deze pagina kun je het overzicht downloaden met de bedragen die voor elke uitkering gespecificeerd zijn. 

Geen wettelijke basis voor de nareismaatregel, gezinsleden asielzoekster mogen naar Nederland komen

De voorzieningenrechter in Haarlem komt tot de conclusie dat er geen wettelijke basis is voor de zogenoemde nareismaatregel. De regering heeft de nareismaatregel ingevoerd om de instroom van familieleden van toegelaten asielzoekers tijdelijk te beperken. In een zaak over een Syrische vrouw die in Nederland een asielvergunning heeft gekregen, bepaalt de voorzieningenrechter nu dat haar Syrische gezinsleden meteen moeten worden toegelaten in Nederland. Zij hoeven niet eerst een half jaar te wachten.

Verzoek gezinsleden
De regering nam in augustus 2022 een aantal maatregelen vanwege de problemen met de opvang van asielzoekers. Een daarvan is de zogenoemde nareismaatregel, bedoeld om de instroom van familieleden van toegelaten asielzoekers te beperken. De voorzieningenrechter komt tot het oordeel dat er geen wettelijke basis is voor deze nareismaatregel, nadat een echtgenoot en zes kinderen van een Syrische vrouw zich bij de vrouw willen voegen.

De gezinsleden verblijven op dit moment in Soedan. De vrouw heeft een asielvergunning in Nederland gekregen. Al in oktober is aan de gezinsleden een zogenoemde machtiging tot voorlopig verblijf verleend, maar zij mogen door de nareismaatregel deze pas in april volgend jaar afhalen tenzij zij eerder zelf geschikte woonruimte in Nederland vinden. De gezinsleden hebben bezwaar gemaakt tegen het besluit waarin dit voor hen is bepaald. Dat bezwaar is nog in behandeling: de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid moet nog een beslissing nemen over het bezwaar. Intussen hebben de gezinsleden aan de voorzieningenrechter gevraagd opdracht te geven om hun de machtiging tot voorlopig verblijf alsnog direct te verstrekken.

De voorzieningenrechter geeft in deze procedure een voorlopig oordeel en concludeert dat het bezwaar van de gezinsleden een goede kans van slagen heeft.

Oordeel voorzieningenrechter
De voorzieningenrechter constateert allereerst dat gezinsleden een spoedeisend belang hebben bij hun verzoek. Het tijdelijk visum dat zij hebben om zo lang in Soedan te kunnen verblijven, verloopt deze week. En ook blijven de kinderen door de nareismaatregel langer gescheiden van hun moeder.

De voorzieningenrechter vindt verder dat de nareismaatregel, die bestaat uit de mededeling dat verzoekers hun machtiging tot voorlopige verblijf pas in april kunnen afhalen, rechtsgevolg heeft. De staatssecretaris had betoogd dat het een feitelijke mededeling is waarvoor geen wettelijke basis nodig is. Daarmee is de voorzieningenrechter het niet eens.

Vervolgens constateert de voorzieningenrechter dat de nareismaatregel in strijd is met de Nederlandse Vreemdelingenwet. Ook is deze maatregel in strijd met twee bepalingen in de Europese Gezinsherenigingsrichtlijn. De Nederlandse wetgever heeft ervoor gekozen om de regels van de Gezinsherenigingsrichtlijn ook van toepassing te laten zijn voor de categorie asielzoekers waartoe de vrouw behoort, en deze regels gelden in dit geval dan ook rechtstreeks en onvoorwaardelijk. Dat de nareismaatregel is getroffen om de verplichtingen tot opvang van andere asielzoekers of statushouders na te kunnen komen, betekent niet dat de staatssecretaris zijn verplichtingen tegenover de vrouw en haar gezinsleden daaraan nu ondergeschikt kan maken.

Om deze redenen heeft het bezwaar van de vrouw volgens de voorzieningenrechter goede kans van slagen. Omdat dit zo is, laat de voorzieningenrechter het belang van de vrouw en de gezinsleden - en vooral dat van de minderjarige kinderen om nu spoedig met hun moeder te worden herenigd - zwaarder wegen dan het belang van de staatssecretaris om de opvangcrisis het hoofd te bieden. Hij bepaalt daarom dat verzoekers alsnog binnen 24 uur hun machtiging tot voorlopige verblijf moeten krijgen. Daarmee kunnen zij naar Nederland komen.

Als de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid te zijner tijd een beslissing heeft genomen over het bezwaar van de gezinsleden, kan eventueel nog een beroepsprocedure volgen waarin de rechtbank die beslissing beoordeelt.

Deze uitspraak is gedaan door de rechtbank Den Haag met zittingsplaats Haarlem.

KroatiŽ verslaat Japan na strafschoppen op WK

Kroatië heeft zich ten koste van Japan geplaatst voor de kwartfinales van het WK. Tussen de Kroaten en de Japanners stond het na 120 minuten 1-1, waardoor de strafschoppen de beslissing moest brengen en daarin was Kroatië duidelijk te sterk.

Daizen Maeda opende op slag van rust de score voor Japan door een uit een cornervariant te scoren. Kroatië was de gehele wedstrijd sterker dan Japan en snel in de tweede helft kwam het langszij dankzij Ivan Perisic. In de officiële speeltijd bleef het 1-1, waardoor voor het eerst dit WK verlengingen aan te pas moest te komen. Daarin wisten beide landen niet te scoren en moest uiteindelijk stafschoppen voor de beslissing zorgen.

Van de vier strafschoppen die Japan uiteindelijk mocht nemen werden er maar liefst drie gepakt door de doelman van Kroatië, bij de Kroaten werd er maar één keer gemist, waardoor Kroatië in de kwartfinale staat van het WK. Kroatië neemt het in de kwartfinales op tegen Brazilië of Zuid-Korea. Die twee landen staan maandag om 20.00 uur tegenover elkaar voor een plek bij de laatste acht.

We hebben ook een topic over de wedstrijd Kroatië - Japan op ons WK-forum.

Hagenaar vermoordde vriend die hij schuld gaf van alle ellende in zijn leven

Was het moord of doodslag? Dat bleek een belangrijke vraag vandaag tijdens de zitting rond een 45-jarige man uit Capelle aan den IJssel. De man heeft bekend op dinsdagavond 14 september 2021 een 45-jarige vriend te hebben doodgestoken op de galerij voor diens flat aan de Lindberghlaan te Den Haag. De verdachte houdt vol dat hij in een opwelling handelde. Daarmee zou hij schuldig zijn aan doodslag. Maar volgens de officier van justitie was er sprake van voorbedachte raad en daarmee van moord.

Verdachte kende het slachtoffer al 24 jaar. Hij was bevriend met de familie, ging naar verjaardagen van de kinderen en ook mee op vakantie. Toch was verdachte al jaren boos op de vriend. Hij hield hem namelijk verantwoordelijk voor alle ellende in zijn leven. Daarom vond hij dat de vriend hem als genoegdoening een flinke som geld moest betalen. Alleen maakte die geen enkele aanstalten daartoe.

Toen verdachte vermoedde dat het latere slachtoffer ook nog zijn vriendin had ingepikt, begon zijn bloed pas echt te koken. Zo uitte hij verschillende keren dat hij de vriend dood wilde maken. Dat heeft hij bijvoorbeeld op 24 augustus 2021 geappt aan deze vriendin. Eerder op 14 september 2021 meldde hij zich op het politiebureau waar hij verklaarde dat hij binnenkort iemand ging omleggen. Later die dag ging hij met een gekocht mes naar de flat van de vriend. Hij wachtte tot er mensen naar buiten kwamen om vervolgens het gebouw binnen te gaan en aan te bellen bij de voordeur van de vriend.

Toen die nietsvermoedend opendeed, schrok hij dat verdachte daar stond en probeerde de deur weer dicht te doen. Verdachte kon echter zijn voet ertussen zetten en gooide zijn gewicht tegen de deur. Daarop ging de vriend een stukje naar achteren en kon verdachte binnendringen. Vervolgens heeft de vriend geprobeerd de verdachte te slaan. Niet zo vreemd als er laat op de avond iemand bij je probeert binnen te dringen.

Verdachte verklaart keer op keer dat de situatie is geëscaleerd omdat de vriend zo agressief was. Maar de officier van justitie zag dat op zitting anders. Volgens haar heeft de vriend zich verdedigd tegen een man die met geweld zijn woning wilde binnendringen. Ze wees er ook op dat verdachte meer dan een uur buiten heeft zitten wachten voordat hij het flatgebouw binnenging. “Hij verklaart zelf dat hij toen heeft zitten nadenken. Dat past bij moord. Daarvoor is vereist dat verdachte kalm beraad en rustig overleg heeft kunnen hebben over zijn voorgenomen handelen.”

Ook benadrukte de officier van justitie dat verdachte het mes al in de aanslag had bij het binnengaan van het gebouw. Hij had het namelijk uit de foedraal gehaald en in een plastic tas gewikkeld. Hij heeft door de tas heen de vriend tientallen keren gestoken. “Ik kwalificeer deze gang van zaken als moord”, aldus de officier.

Volgens de psycholoog en psychiater heeft de verdachte anti-sociale en narcistische persoonlijkheidstrekken en ook borderline. Zij zien daarin echter geen reden voor verminderde toerekeningsvatbaarheid. De stoornissen waren namelijk niet zo ernstig dat het verdachte ontbrak aan keuzemogelijkheden in zijn handelen. Het risico op herhaling van gewelddadig gedrag schatten de deskundigen hoog in.

De officier van justitie nam het advies van de deskundigen over. Zij eiste tegen de verdachte tien jaar cel en TBS met dwangverpleging. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Politie neemt 6400 zakjes snus in beslag in Haagse avondwinkel

Op zaterdag 3 december zijn in een avondwinkel aan de Rijswijkseweg in Den Haag 6400 zakjes ‘snus’ in beslag genomen door de politie. De onderneming kwam in beeld vanwege een levering die op dat moment plaatsvond. Op datzelfde moment vond bij een nabijgelegen onderneming een controle plaats van het Haags Economisch Interventie Team (HEIT). De politiemedewerkers, die vast onderdeel zijn van het HEIT, besloten te onderzoeken wat voor goederen er werden geleverd en stuitten op de snus.

Snus is een van oorsprong Zweeds product. Het is een soort theezakje dat onder de bovenlip wordt gestopt. De nicotine in het product komt op die manier via bloedvaatjes in de bovenlip en mond in het bloed terecht. Snus met 0,035 milligram nicotine of meer mag in Nederland niet worden verkocht of verhandeld. De snus die door de politie in beslag is genomen bevat 10,9 milligram nicotine per zakje. Ter vergelijking, een sigaret bevat gemiddeld 0,68 milligram nicotine. Het gebruik van snus geeft een licht tintelend gevoel en mensen kunnen er energieker en alerter van worden. Snus wint onder meer op scholen aan populariteit. Een alarmerend feit, gezien de enorme dosis nicotine die het product bevat. Een verslaving is snel opgebouwd.

Zes jaar en tbs voor doodsteken partner

De rechtbank Noord-Holland heeft een 65-jarige man veroordeeld voor het doodsteken van zijn partner op 5 september 2020 in hun woning in Den Helder. Hij krijgt zes jaar gevangenisstraf opgelegd en tbs met dwangverpleging. Daarnaast moet hij twee kinderen van het slachtoffer ruim 77.000 euro schadevergoeding betalen.

In de bewuste nacht heeft de verdachte zijn partner op uiterst gewelddadige wijze om het leven gebracht. De verdachte heeft het slachtoffer tientallen keren met een scherp voorwerp in de hals, nek en romp gestoken en gesneden. Het slachtoffer moet deze aanval ten minste enige tijd bewust hebben ondergaan, want ze was ook gewond aan haar hand. Waarschijnlijk heeft zij geprobeerd het steken af te weren.

Het slachtoffer overleed nog op dezelfde dag aan haar verwondingen. Waarom de verdachte zijn partner heeft aangevallen, is niet bekend.

De zoon van het slachtoffer liep de volgende ochtend de woonkamer in waar hij het levenloze en zwaargehavende lichaam van zijn moeder vond in een grote plas bloed. Dat bracht een hevige emotionele schok teweeg. Volgens de rechtbank is voldoende onderbouwd dat deze schok leidde tot een geestelijk letsel bij de zoon, namelijk PTSS.

De rechtbank oordeelt dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan doodslag. Het slachtoffer zal in haar laatste momenten doodsangst hebben uitgestaan. Twee van haar kinderen woonden nog thuis. Door zijn partner om het leven te brengen, heeft de verdachte deze kinderen onbeschrijflijk en onherstelbaar leed aangedaan, vindt de rechtbank. Uit hun slachtofferverklaringen die tijdens de zitting zijn voorgelezen, blijkt hun enorme verdriet.

De rechtbank heeft er bij het bepalen van de straf rekening mee gehouden dat de verdachte sterk verminderd toerekeningsvatbaar is. Maar ook dat de verdachte in eerste instantie geen openheid van zaken heeft gegeven over wat hij heeft gedaan na zijn vertrek uit de woning in de bewuste nacht. Over zijn doen en laten na de aanval heeft hij verklaringen afgelegd die niet stroken met de waarheid. Hij lijkt hij de politie op een dwaalspoor te hebben willen zetten.

Alles afwegend vindt de rechtbank een gevangenisstraf passend en geboden. Daarnaast legt de rechtbank tbs met dwangverpleging op. De reden daarvoor is in de eerste plaats dat bij de verdachte sprake is van een ziekelijke geestelijke stoornis. Daar komt bij dat de verdachte een gevaar is voor een ander als hij met die ander een hechte relatie aangaat. De rechtbank ziet daarom gevaar voor recidive ten aanzien van zijn dochter, maar ook voor mogelijke andere personen. 

Verder moet de verdachte aan hun gezamenlijke dochter een schadevergoeding betalen van 37.075 euro, waarvan 20.000 euro voor immateriële schade is en het resterende bedrag voor de opgelopen studievertraging. Aan een zoon van het slachtoffer moet hij een schadevergoeding van 40.000 euro betalen, waarvan 20.000 euro voor immateriële schade is en 20.000 euro voor shockschade.

Inzage strafdossier voor advocaten zussen Gino

Vandaag is bij rechtbank Limburg, locatie Maastricht, de tweede pro-formazitting gehouden in de strafzaak tegen Donny M. 

Tijdens deze tussentijdse zitting is de stand van zaken van het onderzoek besproken. Ook hebben de advocaten van de zussen van Gino gevraagd het strafdossier te mogen ontvangen of in elk geval te mogen inzien. De rechtbank heeft hierover besloten dat zij inzage moeten krijgen in het strafdossier. Mochten zij van bepaalde onderdelen van het dossier een afschrift willen, dan dient dat verstrekt te worden, tenzij het Openbaar Ministerie zwaarwegende redenen heeft om het desbetreffende stuk niet te verstrekken.

De volgende zitting in deze strafzaak vindt plaats op woensdag 15 februari 2023 om 10.00 uur bij de rechtbank in Maastricht. Ook bij die zitting wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld. Het betreft wederom een pro-formazitting. Tot die tijd blijft Donny M. in voorlopige hechtenis.

Achtervolging op surfplank leidt tot aanhouding

Op zondagnacht 5 december om 03.30 krijgt de politie melding van een inbraakpoging in Badhoevedorp. De politie treft daar niemand meer aan en zet het onderzoek surveillerend in de buurt voort. De bestuurder van een voorbijgaande auto krijgt een stopteken. Als de agenten uitstappen en op de auto aflopen rijdt de bestuurder er hard vandoor. De politie start een achtervolging die uiteindelijk leidt tot de aanhouding van een 32-jarige man uit Utrecht.

Bij de Akerdijk in Badhoevedorp verlaat de bestuurder zijn auto en zet zijn vlucht zwemmend voort. Met nachtelijke temperaturen van rond het vriespunt besluit de agent niet zwemmend achter de man aan te gaan. Hij ziet een surfplank liggen naast de steiger en gebruikt deze om de achtervolging voort te zetten en de Ringvaart over te steken. De achtervolging gaat verder in Amsterdam. Meerdere collega’s komen de agent versterken. De verdachte vlucht op dat moment opnieuw het water in. Nadat de verdachte herhaaldelijke aanwijzingen om uit het water te komen negeert gaan agenten met een zogenaamd droogpak het water in en trekken de man naar de wal.

De politie houdt de 32-jarige man aan. Omdat de man langere tijd in het water lag gaat hij eerst mee naar het ziekenhuis ter controle. Nadat de man weer is bijgewarmd is hij meegenomen naar het bureau waar hij – in een warme politiecel – is ingesloten. In het voertuig van de man zijn goederen aangetroffen die eerder die nacht uit een woning in Badhoevedorp zijn gestolen.

Stalgeheim: melkkoe staat 85 procent van haar leven op stal

Koeien die in de lente mogen weiden, staan alsnog gemiddeld 85 procent van het jaar binnen, in een vaak te krappe stal. In een nieuwe radio- en buitenreclame onthult Wakker Dier dit vandaag aan het grote publiek. Anne Hilhorst: “Koeien horen in de wei waar ze natuurlijk gedrag kunnen vertonen, niet in krappe stallen.”

Koeien staan gemiddeld steeds langer binnen. Waar koeien in 2013 gemiddeld nog 1.700 uur buiten stonden, was dit in 2021 nog maar 1.300 uur. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Ieder jaar neemt het aantal weide-uren verder af. Hilhorst: “Ondanks alle mooie beelden die de zuivelindustrie ons voorschotelt, gaat het de verkeerde kant op.”

Kale plekken, verwondingen en stress
De meeste koeien leven in ligboxstallen. Zij liggen dan op een plek tussen twee stangen. Ligboxen zijn vooral handig voor de melkveehouder, omdat het gemakkelijker schoon te maken is. Het is geen goed systeem voor de koeien. De ‘boxen’ zijn krap en een koe kan alleen op bepaalde manieren liggen. Kale plekken, verwondingen en stress komen in een ligbox systeem vaker voor dan in een vrijloopstal.

Geen ligplek voor koeien laag in rang
Hoewel er geen wettelijke regels voor zijn, hanteren de meeste melkveehouders een maximale bezetting van honderd procent. Dat betekent dat er voor iedere koe een ligplek is. Maar dat is voor koeien eigenlijk te weinig. Het zijn kuddedieren met een sterke hiërarchie. Ze willen samen optrekken met hun metgezellen en afstand houden van koeien hoger in rang. Hilhorst: “Een koe laag in rang zal niet naast een dominante koe gaan liggen, ook niet als dat het laatste plekje is. Zij zal blijven staan en dat geeft stress.”

Cijfers over weidegang
Wakker Dier gebruikt bij haar berekening de door het CBS gepubliceerde cijfers over het gemiddelde aantal uren weidegang van ‘weidekoeien’. Daarin zijn de koeien die helemaal nooit buiten komen niet verdisconteerd. Wakker Dier rekent met de ‘weidekoeien’ cijfers van het CBS omdat de meeste melk die Nederlanders kopen afkomstig is vanweidekoeien.

Zuivel is niet zo zuiver als we denken 
Wakker Dier startte deze zomer een campagne om het leven van de melkkoe te verbeteren. De gemiddelde melkkoe geeft 36.000 liter melk in haar leven. Daarvoor moet ze hard werken onder vaak slechte omstandigheden. Veel dieren zijn ziek, of de uitputting nabij. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “In de gangbare melkindustrie worden koeien echt gesloopt.” Wakker Dier wil dat alle melk minimaal gaat voldoen aan één ster van het Beter Leven Keurmerk en/of Nederlands biologisch (Natuurweide). Zodat het aantal weide uren en/of de omstandigheden in de melkveestal verbeteren.

Biatleet BÝ domineert achtervolging, Simon wint mooie vrouwenwedstrijd

De World Cup biatlon heeft de eerste volledige week achter de rug: in het goed koude Finse Kontiolahti werd de boel afgerond met de achtervolgingen bij de mannen en vrouwen, zoals altijd gebaseerd op de uitslagen van de sprint een dag eerder - vier schietbeurten, twee keer liggend en twee keer staand.

Mannen
Als winnaar van de sprint mocht Johannes Thingnes Bø als eerste vertrekken en over de spannend in de wedstrijd kan het vrij kort blijven: Bø domineerde vooral in de eerste helft, en in de tweede helft zorgden schietmissers voor de concurrentie ervoor dat zijn drie missers niet afgestraft werden. De Noor werkte de hele wedstrijd alleen af en pakte een overtuigende zege, ondanks drie missers in twintig schoten.

Achter Bø was het vooral zijn landgenoot Sturla Holm Lægreid die de tweede plek in handen had. Na de derde schietbeurt, waar hij zijn eerste misser noteerde, werd hij achterna gezeten door de Fransman Emilien Jacquelin, die nog foutloos was. Bij de laatste schietbeurt schoot Jacquelin er echter twee mis en hield Lægreid het bij één misser, waardoor plek twee voor hem was. Jacquelin pakte de derde plek, vrij ruim voor Sebastian Samuelsson uit Zweden. Een sterke prestatie was er verder nog voor de Litouwer Vytautas Strolia, van de 22e naar de 11e plek, en de Belg Florent Claude - van 26e naar 14e. De Oekraïner Anton Dudchenko spande echter de kroon: hij startte als 59e en bolde als 18e al over de meet.

Vrouwen
In tegenstelling tot bij de mannen werd het veld bij de vrouwen redelijk opgeschud bij de eerste twee - liggende - schietbeurten. De Italiaanse Lisa Vittozzi startte als tweede en had halverwege na tien treffers del eiding, voor landgenote Dorothea Wierer en de Oostenrijkse sprintwinnares Lisa Theresa Hauser, die al wel een misser had laten noteren. De verrassende nummer vier van de sprint, Emma Lunder uit Canada, zat er ook nog bij en samen met de vanaf plek zestien gekomen Française Julia Simon werd dat richting schietbeurt drie de leidende groep.

Bij die derde schietbeurt haakte Hauser met nog twee missers af, terwijl de van plek twaalf gekomen Zweedse Elvira Öberg in de buurt begon te komen. Bij de vierde en laatste schietbeurt bleven alleen Simon en Wierer foutloos, waarna de Française in de slotronde de snelste langlaufster bleek en de winst pakte. Vittozzi en Lunder werden nog bijgehaald door Öberg, die nog een prima derde plek pakte. Vittozzi en Lunder werde vierde en vijfde, voor de van plek 24 en 22 gekomen Caroline Colombo uit Frankrijk en Marketa Davidova uit Tsjechië.

Noorse langlaufers sprinten naar 1-2-3'tje, Karlsson sloopt de rest en wint

Met de World Cup langlaufen in het Noorse Lillehammer is het tweede weekeinde van het nieuwe winterseizoen ook alweer afgerond. Na een intervalwedstrijd en sprint in vrije stijl werd afgesloten met een massastart in klassieke stijl, met twintig kilometer voor zowel de mannen als vrouwen.

Vrouwen
Het duurde enige tijd voor er echt wat gebeurde in de wedstrijd, maar Frida Karlsson en Ebba Andersson uit Zweden leken de touwtjes wel in handen te hebben - de in topvorm verkerende Katharina Hennig uit Duitsland leek een goede kans te maken in haar rol als uitdaagster.

Pas in de voorlaatste ronde opende Karlsson voor het eerst echt de aanval, maar nadat Andersson en Hennig volgden sloot de rest al snel weer aan. In de slotronde herhaalde dat zich nog eens, maar dit keer ontstond wel een gaatje én brak Hennig een stok, hoewel ze geluk had dat een oplettende Poolse coach haar snel een nieuwe gaf.

In de finale van de wedstrijd sloeg vooral Karlsson het veld flink kapot, waarbij alleen Tiril Udnes Weng nog kon volgen. De Noorse had echter niet de sprint in de benen en moest genoegen nemen met plek twee, achter Karlsson en voor Andersson.

Mannen
Bij de mannen duurde het nog een stuk langer voor er echt iets gebeurde in het peloton, pas in de voorlaatste ronde begon Hans Christer Holund het tempo een beetje op te voeren - de Noorse kilometervreter wist dat hij kansloos was als het op een eindsprint aan zou komen.

Met een kilometer te gaan zat er nog altijd een grote groep samen, waarbij men ging sprinten om de overwinning, Noren voorop. Pål Golberg opende het bal en hij bleek ook de rapste benen te hebben: winst voor Golberg, voor landgenoten Sjur Røthe en Martin Løwstrøm Nyenget.

Kilde en Suter nipt de beste op super-G's Noord-Amerika

De World Cups alpineskiën in Noord-Amerika zijn voorlopig weer achter de rug - eind februari keert het circus er nog eens terug. In het Amerikaanse Beaver Creek sloten de mannen af met een super-G, het onderdeel wat voor de vrouwen op het programma stond in het Canadese Lake Louise.

Mannen, Beaver Creek
De Franse alleskunner Alexis Pinturault mocht al als derde naar beneden en zette een zeer sterke run neer, waar Gino Caviezel na hem 0,25 seconden op tekort kwam. Pinturault bleef vervolgens enige tijd op één staan, tot Marco Odermatt als tiende aan de beurt was. De Zwitserse regerend World Cup-kampioen dook precies een tiende onder Pinturault's tijd door, en mocht op de hot seat gaan zitten.

Echt lang kon Odermatt niet genieten van zijn plekje, want als twaalfde was het de beurt aan Aleksander Aamodt Kilde. De Noor denderde naar beneden en dook bij de finish 0,20 seconden onder Odermatt's tijd door. Daarmee was het podium wel bekend, alleen de jonge Noor Atle Lie McGrath kwam nog in de buurt, maar op 0,57 seconden werd hij achter Caviezel vijfde.

Vrouwen, Lake Louise
De vroege starters deden het bij de vrouwen wel aardig, maar de tijd van de Oostenrijkse Ramona Siebenhofer ging er al vrij rao aan: Elena Curtoni was met 0,12 seconden de eerste. Vervolgens ging Ragnhild Mowinckel uit Noorwegen nog eens 0,23 seconden rapper, maar ook zij mocht niet al te lang genieten van haar leidende positie.

Corinne Suter liet vooral op het middelste deel van de piste zien hoe het echt moest en dook 0,16 seconden onder Mowinckel's tijd door. Mirjam Puchner uit Oostenrijk strandde op 0,26 seconden, maar haar landgenote Cornelia Hütter maakte het nog een stuk spannender: tweede op twee honderdsten van een seconde van Suter. Daar bleef het verder wel bij, dus won Suter, voor Hütter en Mowinckel.

FOK! Wat een weer: een mix van van alles

winterbanner

Goede morgen!

We beginnen vandaag met een code geel in Limburg door gladheid. Althans, vanwege de kans op. Dus mocht je de Limburgse heuvels in gaan, dan is een extra oogje geen overbodige luxe. Ook kan daar een vlokje (natte) sneeuw vallen. De rest van het zuidelijke deel kan een buitje motregen verwachten. De wind blijft het kouder aan laten voelen dan het daadwerkelijk is: van 2 graden in het zuiden tot 7 in het noordwesten. Droog wordt het in de loop van de avond weer. Tot die tijd kan er dus van tijd tot tijd motregen vallen. In de nacht naar dinsdag kan er lichte vorst voorkomen in het noordoosten.

Morgen lijkt een drogere dag te gaan worden. Maar meer daarover, morgenochtend. Tot dan!

Schapen in de sneeuw (Foto: qltel)
Schapen in de sneeuw (Foto: qltel) (Archieffoto)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
©FOK.nl e.a.