PSV-fans hangen beledigend spandoek op bij adres burgemeester Halsema

Supporters van PSV hebben afgelopen nacht voor de ambtswoning van burgemeester Femke Halsema een spandoek opgehangen met de tekst: 'Van supporters pesten word je blij, je zoon is een crimineel, niet wij'. Halsema besloot in augustus om supporters van de club niet toe te staan tijdens het duel met Ajax. Vanmorgen heeft de politie het spandoek weggehaald. 

Halsema nam dat besluit nadat er tijdens de Johan Cruijff Schaal antisemitische spreekkoren waren te horen. "Kwetsende liederen en zeer onsmakelijke verwensingen en (strafbare) beledigingen werden aan het adres van een aantal Ajax spelers ten gehore gebracht", schreef Halsema in een brief naar PSV. 

Volgens burgemeester Halsema was het dat onacceptabel en in sommige gevallen strafbaar. Zouden er leuzen als 'Hamas, Hamas, alle Joden aan het gas' zijn gescandeerd. 

De zoon van de burgemeester werd in 2019 opgepakt toen hij met een vriend op een leegstaande woonboot in Oost voor overlast zorgde. Het wapen dat hij bij zich had, zou hij hebben weggegooid toen de politie eraan kwam. Dat bleek later een een onklaar gemaakte revolver te zijn van de partner van de burgemeester. Hij is filmproducent en had het nodig voor een filmproductie. 

In mei van dit jaar deed Halsema aangifte vanwege doodsbedreigingen van Ajaxfans. Die kreeg ze nadat de gemeente bekend had gemaakt dat landskampioen Ajax niet in de stad gehuldigd kon worden. Op Instagram verzocht de burgemeester toen hier mee op te houden. "Sinds wij dit ­bericht naar buiten hebben gebracht, ben ik persoonlijk bedolven onder bedreigingen en gescheld. Daar reageer ik zelden op. Nu wil ik wel dringend vragen, hou je in!"