'David Icke mag van het kabinet Nederland niet in'

Het kabinet weigert David Icke, die bekend staat als complotdenker, de toegang tot Nederland. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws. Zo meldt AT5.

Icke zou zondag spreken tijdens een demonstratie van Samen voor Nederland. Hij zou geweigerd worden vanwege het 'risico voor de openbare orde', dat zijn optreden met zich mee zou brengen, zeggen ingewijden.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaf het advies Icke de toegang te weigeren na overleg met de politie en de NCTV. Verantwoordelijk staatssecretaris Eric van der Burg neemt dat advies over. Ook burgemeester Halsema van Amsterdam is inmiddels op de hoogte van het besluit.

Weigering geldt voor alle Schengenlanden
De IND zegt niet op individuele casussen in te kunnen gaan, maar stelt in een reactie dat de weigering door Nederland na doormelding in het Schengeninformatiesysteem (SIS II) als niet tot het Schengengebied toe te laten vreemdeling gevolgen heeft voor alle Schengenlanden. Zie RTLNieuws. Dat betekent dat Icke niet alleen de toegang tot Nederland ontzegd wordt, maar tot alle landen in de Schengenzone.

Museumplein
Burgemeester Halsema gaf vanochtend aan dat de demonstratie alleen mag plaatsvinden op het Museumplein. De organisatie van het protest is het daar overigens niet mee eens en overweegt een gang naar de rechter of te gaan 'koffie drinken' op de Dam. 

Of Icke wel of niet naar Nederland komt maakt volgens Halsema voor de locatie van de demonstratie niet uit. Als hij niet zou komen, spreekt hij volgens haar mogelijk alsnog via een videoverbinding. 

Verzoek
Burgemeester Femke Halsema, de politie en justitie gaven twee weken geleden aan dat ze de komst van de Britse complotdenker niet zagen zitten. Ze deden daarom het verzoek bij de IND om te onderzoeken of de toegang tot Nederland ontzegd kon worden. 

Icke onderzoekt naar eigen zeggen al sinds de jaren '90 hoe de wereldmacht precies in elkaar steekt. Daarbij verspreidt hij ideeën uit De Protocollen van de Wijzen van Sion, een fictief document waaruit zou moeten blijken dat er al sinds de 19e eeuw een Joods complot bestaat om de wereldmaatschappij te verwerven.

Zie ook: Burgemeester Halsema verplaatst demonstratie met omstreden spreker Icke naar Museumplein