FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 3 november 2022

AI Picture Gallery #35

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #772

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Russische vlag weg uit Cherson, checkpoints onbemand

Er lijkt iets op handen te zijn in Cherson (Kherson). De Russen zijn uit het straatbeeld verdwenen en ook hun vlag wappert niet meer op hun hoofdkwartier in de stad.

Prijzen in kinderopvang gaan volgend jaar fors omhoog

Veel ouders moeten volgend jaar waarschijnlijk veel meer gaan betalen voor de opvang van hun kinderen. De opvangorganisaties zijn genoodzaakt hun kosten, bijvoorbeeld voor energie, door te berekenen. Dat bevestigt directeur Emmeline Bijlsma van de Brancheorganisatie Kinderopvang na een bericht van RTL Nieuws. Meer hierover bij DvhN.

De tarieven zullen bij veel kinderopvangorganisaties omhoog gaan en vooral ouders met lagere en middeninkomens zullen dat voelen in hun portemonnee. Hun eigen bijdrage wordt 10 tot 40 procent hoger dan dit jaar, oorzaken zijn de hoge energieprijzen, stijgende huren en een enorm personeelstekort.

'David Icke mag van het kabinet Nederland niet in'

Het kabinet weigert David Icke, die bekend staat als complotdenker, de toegang tot Nederland. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws. Zo meldt AT5.

Icke zou zondag spreken tijdens een demonstratie van Samen voor Nederland. Hij zou geweigerd worden vanwege het 'risico voor de openbare orde', dat zijn optreden met zich mee zou brengen, zeggen ingewijden.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaf het advies Icke de toegang te weigeren na overleg met de politie en de NCTV. Verantwoordelijk staatssecretaris Eric van der Burg neemt dat advies over. Ook burgemeester Halsema van Amsterdam is inmiddels op de hoogte van het besluit.

Weigering geldt voor alle Schengenlanden
De IND zegt niet op individuele casussen in te kunnen gaan, maar stelt in een reactie dat de weigering door Nederland na doormelding in het Schengeninformatiesysteem (SIS II) als niet tot het Schengengebied toe te laten vreemdeling gevolgen heeft voor alle Schengenlanden. Zie RTLNieuws. Dat betekent dat Icke niet alleen de toegang tot Nederland ontzegd wordt, maar tot alle landen in de Schengenzone.

Museumplein
Burgemeester Halsema gaf vanochtend aan dat de demonstratie alleen mag plaatsvinden op het Museumplein. De organisatie van het protest is het daar overigens niet mee eens en overweegt een gang naar de rechter of te gaan 'koffie drinken' op de Dam. 

Of Icke wel of niet naar Nederland komt maakt volgens Halsema voor de locatie van de demonstratie niet uit. Als hij niet zou komen, spreekt hij volgens haar mogelijk alsnog via een videoverbinding. 

Verzoek
Burgemeester Femke Halsema, de politie en justitie gaven twee weken geleden aan dat ze de komst van de Britse complotdenker niet zagen zitten. Ze deden daarom het verzoek bij de IND om te onderzoeken of de toegang tot Nederland ontzegd kon worden. 

Icke onderzoekt naar eigen zeggen al sinds de jaren '90 hoe de wereldmacht precies in elkaar steekt. Daarbij verspreidt hij ideeën uit De Protocollen van de Wijzen van Sion, een fictief document waaruit zou moeten blijken dat er al sinds de 19e eeuw een Joods complot bestaat om de wereldmaatschappij te verwerven.

Zie ook: Burgemeester Halsema verplaatst demonstratie met omstreden spreker Icke naar Museumplein

AZ na winstpartij tegen SC Dnipro-1 als groepswinnaar door in de Conference League

AZ heeft donderdagavond de groepswinst in de Conference League veiliggesteld. In Alkmaar werd er met 2-1 gewonnen van SC Dnipro-1, waardoor de ploeg van Pascal Jansen zich plaats voor de achtste finales van het derde Europese clubtoernooi.

AZ kende een goede start tegen SC Dnipro-1. Uit een voorzet van Jens Odgaard kopte Jesper Karlsson in de achtste raak. Toch was het bij rust weer gelijk nadat Artem Dovbyk de Oekraïense club op gelijke hoogte zette.

Het leek een gelijkspel te worden in Alkmaar, maar vlak voor tijd pakte AZ alsnog de zege. Invaller Vangelis Pavlidis wist een voorzet van Yukinari Sugawara binnen te koppen en pakte daarmee de drie punten. Dankzij de zege tegen directe concurrent SC Dnipro-1 wist de groesfase met duidelijk verschil te winnen en plaatst zich voor de achtste finales van de Conference League

Feyenoord groepswinnaar EL na zege op Lazio Roma

Feyenoord heeft in de Europa League zich als groepswinnaar geplaatst voor de volgende ronde dankzij een overwinning op Lazio Roma. In de Kuip wonnen de Rotterdammers met 1-0.

Feyenoord kreeg al na een minuut de eerste kans, Danilo schoot toen naast. Vlak daarna was er de eerste mogelijkheid voor Lazio, Hancko ging in de fout waarna Anderson via Bijlow de bovenkant van de de lat raakte. Na de openingsfase had Feyenoord moeite om tot kansen te komen. De enige serieuze mogelijkheid was voor Paixão, zijn uithaal werd gekeerd door keeper Provedel.

Lazio kreeg de grotere kansen in de eerste helft. Zo schoot Cancellieri een metertje naast en na een snelle uitval stuitte Lazzari op Bijlow. In de tweede helft was het beeld aanvankelijk hetzelfde. De grootste kansen waren opnieuw voor de bezoekers. Nadat Anderson Trauner aftroefde greep Bijlow wederom goed in.

Tien minuten later was het de net ingevallen Gimenez die zich door de Lazio defensie heen slalomde en scoorde. Lazio ging hierna op jacht naar de gelijkmaker maar echt grote kansen bleven uit. De beste mogelijkheid was nog voor Feyenoord,  Kökçü raakte met een afstandsschot de buitenkant van de paal.

Door de zege van Feyenoord en het feit dat FC Midtjylland met 2-0 won van Sturm Graz ontstond de unieke situatie dat alle vier de ploegen op evenveel punten eindigden. Doordat Feyenoord het beste doelsaldo had is het groepswinnaar en door naar de volgende ronde.

Feyenoord

1 - 0

Lazio Roma

 64' Gimenez    
 
 Gele kaart: Gimenez, Q.Timber, (Feyenoord), Lazzari, Zaccagni, Pedro, Cancellieri, Patric, Marusic, Provedel, (Lazio Roma)
 Rode kaart: , Romero (90 6/2xg) (Lazio Roma)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 43.268
Arbiter: Peljto (Bos)
 
Opstelling:   Opstelling:
Bijlow
Geertruida
Trauner
Hancko
López (Hartman/46)
Q.Timber (Wieffer/90 2)
Dilrosun
Kökçü
Szymanski
Danilo (Gimenez/63)
Paixão (Walemark/72)
  Provedel
Lazzari (Marusic/46)
Casale
Patric
Hysaj
Milinkovic-Savic
Marcos Antônio (Cataldi/67)
Basic (Vecino/67)
Cancellieri (Romero/81)
F.Anderson
Zaccagni (Pedro/63)

'Barack Obama maakt opmerkelijk Tiktok-debuut'

Voormalig president Barack Obama heeft zich officieel aangesloten bij de politici die TikTok-influencers inhuren om hun politieke agenda te promoten.

In een last-minute 'get-out-the-vote' poging is Obama sinds maandag te zien in een TikTok video van content creator Vitus Spehar. Spehar, die zich "V" noemt, is de presentator van 'Under The Desk News', een TikTok show die "elke dag 60-seconden durende samenvattingen maakt van actuele gebeurtenissen en politieke analyses en special interest verhalen maakt"

In zijn gastoptreden in 'Under The Desk News' spoorde Obama mensen aan om zich te registreren om te kunnen stemmen en om de Democraten te steunen zodat ze nieuwe klimaatbeperkingen en wapenbeheersingswetten in konden voeren en het recht op abortus uit te breiden.

"Het zit zo: je kunt voorlopig [onder mijn bureau] blijven zitten, maar als het tijd is om te stemmen zul je er vandaan moeten komen," zei Obama.

'Russische soldaten gefrustreerd over oud materieel'

Na enorme verliezen mist Rusland volgens de Britse geheime diensten moderne gevechtsvoertuigen in de oorlog tegen Oekraïne. Er wordt aangenomen dat Russische soldaten gefrustreerd zijn omdat ze oude infanterievoertuigen moeten gebruiken die ze "aluminium blikken" noemen, aldus het Britse ministerie van Defensie.

Medio oktober verloren Russische eenheden meer dan 40 voertuigen per dag als gevolg van Oekraïense tegenoffensief, waarvan de Britten zeggen dat het gaat om de uitrusting van een heel bataljon. In de afgelopen weken heeft Moskou minstens 100 extra tanks en infanteriegevechtsvoertuigen gekocht uit Wit-Russische voorraden. Vermoedelijk is het echter moeilijk voor de Russische eenheden om voldoende geschikte vervangingen voor het beschadigde materiaal te vinden, wat problemen oplevert voor het offensief.

Het Britse ministerie van Defensie publiceert dagelijks informatie over het verloop van de oorlog sinds de aanvang van de Russische aanvalsoorlog eind februari, daarbij verwijzend naar informatie van inlichtingendiensten. Hiermee wil Londen de Russische beeldvorming van de gebeurtenissen tegengaan en bondgenoten informeren. Moskou spreekt van een desinformatiecampagne.

Amerikaanse Federal Reserve verhoogt de rente opnieuw met 0,75 procentpunt

Om de inflatie tegen te gaan, heeft de Amerikaanse Federal Reserve voor de vierde keer op rij de rente met 0,75 procentpunt verhoogd.

Het zit nu in de range van 3,75 tot 4,00 procent, zoals aangekondigd door de Federal Reserve in Washington. Deze stap was verwacht. De inflatie in de VS blijft hoog. De inflatie daalde in oktober slechts licht, naar 8,2 procent in september.

De Fed benadrukte dat verdere renteverhogingen om de inflatie te bestrijden 'gepast' waren. Er moet echter rekening worden gehouden met de effecten op de economie. Experts vrezen dat als de Amerikaanse Federal Reserve te hard ingrijpt om de inflatie te beteugelen, de economie tot stilstand kan komen.

Werkloosheid in eurozone op recordlaagte van 6,6 procent

De werkloosheid in de eurozone daalde in september met 0,1 punt tot 6,6 procent. 

Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat is dit de laagste waarde sinds het begin van de registratie in 1998. In de 19 landen van de gemeenschappelijke munt waren bijna elf miljoen mensen werkloos. In de hele EU bleef het percentage onveranderd op zes procent. Vooral in Spanje, Griekenland en Cyprus worden liep de werkeloosheid op. De jeugdwerkloosheid in de eurozone en in de EU bedroeg in september 14,6 procent.

Apenpokken worden vaak overgedragen voordat symptomen optreden

Monkeypox wordt overgedragen door nauw contact met het lichaam en de huid. Dit kan echter al plaatsvinden voordat de infectie zich manifesteert in de typische symptomen. Dat blijkt uit een onderzoek uit Groot-Brittannië.

Bij het onderzoek naar de overdracht van apenpokken zijn onderzoekers van de Britse gezondheidsautoriteit tot nieuwe conclusies gekomen. Volgens dit onderzoek kunnen mensen die lijden aan apenpokken het virus tot vier dagen voor het begin van de symptomen doorgeven. Meer dan de helft van de besmettingen zou dus in deze periode kunnen plaatsvinden.

De voorlopige bevindingen van de studie, gepubliceerd in het tijdschrift BMJ, geven aan dat veel apenpokkeninfecties niet kunnen worden voorkomen door isolatie zodra de symptomen zijn verschenen. De studie werd uitgevoerd in Groot-Brittannië - het eerste land buiten Afrika dat in mei van dit jaar een cluster van gevallen zag.

Wetenschappers van de Britse gezondheidsautoriteit onderzochten gegevens over het volgen van de infectie en vragenlijsten van 2.746 mensen die tussen mei en augustus positief waren getest op apenpokken in Groot-Brittannië. Ongeveer 95 procent van de deelnemers aan de studie waren mannen die seks hadden met mannen - een groep die hard is getroffen door de huidige wereldwijde uitbraak van apenpokken.

Apenpokken is een veel minder gevaarlijk familielid van de pokken, die al zo'n 40 jaar is uitgeroeid. Typische symptomen van de ziekte zijn hoge koorts, gezwollen lymfeklieren en puisten vergelijkbaar met waterpokken.

De ziekte wordt overgedragen via nauw lichaams- en huidcontact. Volgens de WHO worden vooral jonge mannen die geslachtsgemeenschap hebben met jonge mannen getroffen. Als monkeypox onbehandeld blijft, verdwijnen de symptomen meestal vanzelf na twee tot vier weken.

De ziekte kwam tot dit jaar vooral voor in West- en Centraal-Afrika, maar heeft zich sinds mei ook naar andere landen verspreid. De aantallen in West-Europa en Noord-Amerika nemen echter sinds juli af. Sinds mei heeft de WHO meer dan 77.000 gevallen geteld in 109 landen, waarvan 36 met dodelijke afloop.

Ook Amsterdam vraagt huiseigenaren foto's om WOZ-waarde te bepalen

Ook in Amsterdam krijgen sommige woningeigenaren brieven van de gemeente waarin ze gevraagd wordt om foto's van de woning te maken en op te sturen. Dat schrijft De Telegraaf, die zo'n brief in handen heeft. Zo valt te lezen bij AT5

In de brief vraagt de gemeente "informatie aan te leveren over uw woning." Onderaan staat een QR-code die leidt naar een mobiele app. Daarop kunnen eigenaren foto's uploaden, om ze vervolgens door te sturen naar een commercieel taxatiebedrijf. Eén van de aanwijzingen in de app: "Breng zaken die volgens u de waarde kunnen beïnvloeden zo goed mogelijk in beeld."

Het vragen naar foto's om de WOZ-waarde te kunnen bepalen gebeurt ook in andere gemeenten, maar is omstreden. In Enschede leidde het gebruik van een foto-app er zelfs toe dat er kamervragen werden gesteld. De Autoriteit Persoonsgegevens zegt tegenover De Telegraaf dat het de zaak nauwlettend in de gaten houdt. "De gemeente gaat hiermee achter de voordeur van haar inwoners kijken. Dat mag alleen in uitzonderlijke gevallen", zegt een woordvoerder. "Dergelijke informatie is uiterst privé en wordt extra beschermd door wetgeving."

'Ongelukkig'
Volgens de gemeente zijn de brieven verstuurd aan 'een minderheid' die bezwaar aantekende of waarvan de situatie onduidelijk is. In een reactie aan de krant wordt vooral het gemak van de app benadrukt. "We doen dit omdat het voor woningeigenaren een snelle en makkelijke manier is om informatie aan te leveren. Het versturen van foto’s is nooit verplicht en gaat altijd op vrijwillige basis”, zegt een woordvoerder.

De Waarderingskamer, die de WOZ-waarde moet controleren, zegt tegenover De Telegraaf dat er ook alternatieven moeten zijn voor het opsturen van foto's. Wethouder Hester van Buren (Financiën) erkent echter ook dat het niet duidelijk is wat die alternatieven precies zijn. "Als je dat leest, lijkt het alsof het de enige optie is. Het komt wat ongelukkig over, alsof je het alleen met foto’s kan doen."

A Plague Tale: Requiem

Pak je studieboeken Frans maar weer uit de kast want wij gaan terug naar Frankrijk. Het is alweer drie jaar geleden dat wij kennis hebben gemaakt met Amicia en Hugo de Rune, twee kinderen die hoogstpersoonlijk de Inquisitie aangepakt hebben in A Plague Tale: Requiem. Gelukkig is uitgever Focus Entertainment niet van de ratten besnuffeld en heeft Asobe Studios aan het werk gezet om weer een nieuw deel in dit verhaal te blazen.

Burgemeester Halsema verplaatst demonstratie met omstreden spreker Icke naar Museumplein

De demonstratie van Samen voor Nederland in Amsterdam, waar de omstreden Britse complotdenker David Icke zou spreken, is door burgemeester Halsema verplaatst naar het Museumplein. De manifestatie staat op zondag 6 november gepland en zou aanvankelijk op de Dam gehouden worden. De driehoek (burgemeester, politie en justitie) is bang voor ongeregeldheden omdat er ook drie tegendemonstraties zijn aangekondigd, zo meldt AT5.

Vooral de aanwezigheid van spreker David Icke is omstreden. Eerder lieten Halsema, politie en justitie al weten de komst van Icke zeer ongewenst te vinden. Vorige week verzocht de driehoek Icke nog om af te zien van zijn komst ''vanwege zijn antisemitische en kwetsende uitspraken in het verleden."

Icke onderzoekt naar eigen zeggen al sinds de jaren '90 hoe de wereldmacht precies in elkaar steekt. Daarbij verspreidt hij ideeën uit De Protocollen van de Wijzen van Sion, een fictief document waaruit zou moeten blijken dat er al sinds de 19e eeuw een Joods complot bestaat om de wereldmaatschappij te verwerven.

"De driehoek houdt er sterk rekening mee dat wanordelijkheden kunnen ontstaan", staat er in een verklaring. "Een politieoptreden in een dergelijke situatie op de Dam brengt extra risico’s met zich mee. De nabijheid van de vele drukke nauwe winkelstraten, attracties, musea en de aanwezigheid van grote aantallen bezoekers op de zondagmiddag bemoeilijken een mogelijk noodzakelijk optreden door de politie." Onder andere het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft een tegendemonstratie aangekondigd.

De gemeente heeft nog geen antwoord gekregen van de IND op het verzoek om de Britse spreker de toegang tot het land te ontzeggen. Mocht Icke niet naar Nederland of Amsterdam komen dan handhaaft de driehoek de aanwijzing tot verplaatsing, omdat het mogelijk is dat hij via een videoverbinding de demonstratie alsnog toespreekt.

Plaktivisten Mauritshuis maanden de cel in

Het Openbaar Ministerie eiste woensdag vier maanden cel waarvan twee voorwaardelijk tegen twee activisten die vorige week het schilderij Meisje met de parel vernielden in het Mauritshuis in Den Haag. Met die eis wil het Openbaar Ministerie een signaal afgeven, dat grotendeels door de rechter werd gevolgd: schilderijen hangen in musea om van te genieten, niet om ze misbruiken voor activistische doeleinden. Je blijft er van af.

Het staat iedereen vrij om aandacht te vragen voor een zaak die hij of zij belangrijk vindt. Maar zonder daarbij spullen van een ander geweld aan te doen. En dat is wat hier wel is gebeurd. De officier van justitie: "Een kunstwerk dat daar hangt voor iedereen, voor ons allemaal, om van te genieten, is besmeurd door verdachte die vonden dat hun boodschap voorrang had op al het andere."

Het demonstratierecht is een fundamenteel recht, maar niet onbegrensd. Die harde grens ligt bij het plegen van strafbare feiten. "Daarin is wat ons betreft geen enkele ruimte," zei de officier van justitie. Hij noemde het ook wrang dat door het plegen van strafbare feiten hun boodschap juist volledig naar de achtergrond verdween.

Voorverkenning
Drie activisten gingen vorige week donderdag het Mauritshuis binnen met een tube lijm, een blik verdikte tomatensoep, een briefje met een boodschap en een camera. In de zaal van het Meisje met de parel stapte een van hen over het hekje en lijmde zijn hoofd vast aan het schilderij. Een ander goot het blik soep over hem uit en las de boodschap voor, waarna ook hij zich vastlijmde, tegen de plaat waarop het schilderij is bevestigd. De derde was erbij om alles goed op beeld vast te leggen met maar liefst twee camera's.

De drie Belgische verdachten hadden zich goed voorbereid. Ze waren met de auto naar Nederland gereden, hadden zich hier op straat omgekleed in shirtjes met een slogan en een van hen had binnen alvast de zaal geïnspecteerd. Nadat hij had vastgesteld dat er een glasplaat voor het schilderij zat, kwamen de anderen binnen en kon hun actie beginnen.

De schade
De schade bleef relatief beperkt, dankzij snel ingrijpen van museummedewerkers. De lijm en soep waren in de lijst gelopen, maar hadden het doek van Vermeer nog niet bereikt. Wel was de glasplaat die het schilderij beschermt vastgelijmd geraakt aan de lijst. De 19de-eeuwse lijst raakte beschadigd omdat deze moest worden losgesneden. De glasplaat was onbruikbaar geworden en werd vervangen. De stof op de achterplaat, speciaal ontworpen voor het museum, was gescheurd en moest worden vervangen. Meer dan 24 uur was het topstuk van het Mauritshuis daardoor niet te zien voor publiek.

De verdachten hebben een enorm risico genomen met eeuwenoud en wereldberoemd cultureel erfgoed. "Stel je voor dat het glas was gebroken," hield de officier van justitie voor, "of dat andere bezoekers in paniek raken en beginnen te duwen en trekken. En dat dan allemaal rond zo'n kwetsbaar doek."

Samen schuldig
De drie verdachten zijn wat het Openbaar Ministerie betreft samen verantwoordelijk voor de gehele actie en daarom ook alle drie schuldig aan de vernieling. Met hun actie hebben zij de grens overschreden van wat toelaatbaar is. En omdat hun actie past in een (internationale) trend, was het belangrijk om snel op zitting een oordeel te krijgen van een rechter.

Het Openbaar Ministerie eiste tegen beide verdachten vier maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk. De rechter deed ook meteen uitspraak en volgde grotendeels de redenering van het Openbaar Ministerie. De twee verdachten werden veroordeeld tot twee maanden cel, waarvan een voorwaardelijk. Vrijdag moet nog een derde verdachte voor de rechter komen, die niet instemde met vervolging via het supersnelrecht.

Voor Beter OV luidt noodklok over vertragingsvergoeding NS

De Maatschappij Voor Beter OV constateert dat de NS geen oplossing biedt voor de grote problemen bij de behandeling en uitbetaling van geld-terug-bij-vertraging-claims. Daarom vraagt de reizigersclub aan de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en aan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) om in te grijpen.

Reizigers moeten maandenlang wachten op afhandeling van hun vertragingsclaims door de NS. Voor Beter OV vindt dat dat veel te lang duurt en heeft meermaals bij NS aangedrongen op een oplossing. Uiteindelijk stelde de reizigersorganisatie een ultimatum, waaraan de NS niet heeft voldaan. Daarom wordt nu aan ACM en ILT gevraagd handhavend op te treden.

De ACM houdt zich in algemene zin bezig met de bescherming van consumenten. De ILT ziet toe op de correcte toepassing van de Europese spoorwegwetgeving, waarin is opgenomen dat terechte reizigersclaims binnen vier weken moeten zijn uitbetaald. Zowel ACM als ILT hebben het handhavingsverzoek in behandeling genomen.

Op de website van Voor Beter OV lees je het handhavingsverzoek, waarin meer wordt uitgelegd.

Rode Kruis maakt zich grote zorgen om koude winter in Oekraïne

Het Rode Kruis maakt zich zorgen om de leefomstandigheden in Oekraïne, nu de temperaturen steeds dichter naar het nulpunt gaan. Water- en energievoorzieningen worden geregeld onder vuur genomen. Dit zorgt ervoor dat mensen letterlijk in de kou zitten en geen schoon drinkwater hebben.

Vijandelijkheden hebben een buitengewoon groot effect op essentiële infrastructuur, zoals de energie- en watervoorziening. Die kregen het de afgelopen tijd zwaar te verduren.

Noden zijn hoog
Het Internationale Rode Kruis (ICRC) heeft in gebieden die geraakt werden door het geweld direct actie ondernomen, in samenspraak met de lokale autoriteiten. Zo repareerde de ICRC beschadigde infrastructuur en gaf het mensen de benodigdheden om hun huizen te repareren. Maar de noden zijn enorm hoog.

Guislain Defurne is hoofd operaties van de ICRC in Oekraïne. Hij vertelt: “Mensen hebben nu de winter nadert steeds meer moeite om te voorzien in hun basislevensbehoeften, zoals schoon drinkwater en de mogelijkheid zichzelf warm te houden. Door civiele infrastructuur aan te vallen komen de levens van burgers in gevaar en dat is verboden onder het humanitair oorlogsrecht.”

Defurne vervolgt: “Onze mensen blijven deze getroffen gemeenschappen en de lokale autoriteiten, met wie wij al jaren nauw samenwerken, steunen.”

Geld voor kwetsbare mensen
Naast reparaties van deze vitale infrastructuur gaf de ICRC ook bijna 64 miljoen euro aan ruim 330.000 mensen die extra kwetsbaar zijn, omdat zij leven in gebieden die direct geraakt worden door het geweld. Dit doet het ICRC samen met het Oekraïense Rode Kruis en in samenspraak met de autoriteiten.

Mensen die in gebieden wonen die direct getroffen zijn, maken zich grote zorgen om de constante uitval van elektriciteit en almaar dalende temperaturen. Vooral voor kwetsbaren, zoals ouderen, zieken, kinderen en mensen met een beperking, kan dit bijzonder gevaarlijk worden.

'Maak me grote zorgen'
“De winter loert om de hoek en er is geen gas, geen elektriciteit en geen water. Dan kun je op je vingers natellen wat dat betekent”, vertelt Tetiana uit het dorp Shevchenkove in de Oekraïense regio Kharkiv. “Ik maak me grote zorgen, vooral om diegenen die geen huis meer hebben.”

De ICRC werkt al sinds 2014 aan herstel van elektriciteits- en watervoorzieningen in Oekraïne en heeft die activiteiten in de laatste acht maanden opgeschaald. Zo worden 27 waterschappen in Kyiv, Chernihiv, Zaporizhzhia, Donetsk en Luhansk ondersteund.

Deze activiteiten zijn kerntaken die de ICRC uitvoert. Sinds februari werd verder onder meer:

  • Geholpen bij onderhoud aan verwarmingssystemen in Borodyinka, Chernihiv, Irpin, Mykolaiv en Kharkiv. Hierdoor kunnen zo’n 1,1 miljoen mensen zich warmhouden nu het kouder wordt.
  • Zeven generatoren uitgedeeld aan het waterschap in Sumy, twee generatoren in Kharkiv aan een energiebedrijf en drie generatoren aan een energiebedrijf in Mykolaiv, zodat de systemen kunnen blijven draaien. Daarnaast kreeg een bedrijf in Mykolaiv tien transformators.
  • Bouwmaterialen verstrekt om 1000 huizen in de regio Kharkiv te herstellen. Hetzelfde gebeurde in Mykolaiv, Odesa en Tsyrkuny, waar materialen werden verstrekt en werd geholpen met restauratie.
  • Er werd 14 kilometer aan pijpleiding in ongeveer drie weken aangelegd door financiële steun van de ICRC. Dit kwam 210.000 mensen ten goede.
  • In samenwerking met het Oekraïense Rode Kruis werd drinkwater verstrekt in Mykolaiv.
  • Noodhulpmaterialen uitgedeeld aan zo’n 5500 huishoudens in de regio Donetsk, zodat zij tijdelijk hun daken konden repareren die geraakt waren door beschietingen.

Nieuwe NS tarieven voor 2023: gemiddelde prijs 4,3% omhoog, veelgebruiker goedkoper uit

Wie volgend jaar met de trein reist, betaalt gemiddeld 4,3 procent meer dan nu. Met ingang van 1 januari 2023 past NS de prijzen van kaartjes en abonnementen aan. Losse reizen stijgen met 5,5 procent. Abonnementen waarmee onbeperkt op een traject of het hele land gereisd kan worden, worden juist 2,4 procent goedkoper. Zo wil NS het voor forenzen aantrekkelijk maken om vaker met de trein te reizen. NS corrigeert elk jaar de tarieven op basis van de verwachte inflatie en de gebruiksvergoeding die aan ProRail wordt betaald.

Tjalling Smit, binnen de Raad van Bestuur van NS verantwoordelijk voor treinkaartjes en abonnementen: “We willen de prijs van het treinkaartje betaalbaar houden zodat zoveel mogelijk mensen met de trein kunnen reizen. De rekening van de coronapandemie waarin NS zware verliezen leed mag daarom niet bij onze reizigers terechtgekomen. Tegelijk wordt NS op dit moment geconfronteerd met een torenhoge inflatie. Voor 2022 en 2023 wordt een totale inflatie van bijna 13 procent verwacht. Reizen met de trein wordt in deze twee jaren 6,3 procent duurder. Dat verschil kost ons naar verwachting meer dan € 100 miljoen en dat brengt NS zelf op. Kijkend naar de brandstofprijs die in een jaar tijd met 18 procent is toegenomen, kan je zelfs stellen dat de trein ten opzichte van de auto goedkoper is geworden.”

Vaak reizen goedkoper
Hij vervolgt: "Voor forenzen maakt NS de trein juist goedkoper waarmee we hopen dat deze groep weer vaker met de trein gaat reizen. De tarieven van de abonnementen Altijd Vrij en Traject Vrij – waarmee onbeperkt in het land of op een traject gereisd kan worden – dalen volgend jaar met 2,4 procent. Na de pandemie zijn forenzen meer gaan thuiswerken, terwijl dagjesmensen al in grotere aantallen terug zijn. NS heeft voor de dagjesmensen de afgelopen twee jaar nieuwe kortingstickets ontwikkeld, waardoor je in sommige gevallen tot 60 procent korting met de trein kan reizen."

Bekijk de prijswijzigingen voor de reisproducten voor consumenten en de zakelijke reisproducten.

Internationaal
NS verhoogt de internationale tarieven gemiddeld met 5%. Zoals eerdere jaren rekent NS hier met een ander inflatiecijfer doordat deze tarieven door internationale regels op een eerder moment vastgesteld moeten worden.

OV-fiets
NS is voornemens om het tarief voor het huren van een OV-fiets te verhogen van € 4,15 naar € 4,45 per 24 uur. Dit heeft NS ter advies voorgelegd aan de reizigersorganisaties.

Btw eraf
Smit: "We proberen ook op andere manieren het treinkaartje betaalbaar te houden. Op dit moment betaalt elke reiziger negen procent btw, terwijl eind vorig jaar Europese lidstaten de mogelijkheid hebben gekregen om de btw op het openbaar vervoer naar 0% te verlagen. Onder andere op aandringen van NS doet de overheid nu onderzoek naar het afschaffen van de btw. Daarnaast is NS in 2020 begonnen met een besparingsprogramma van € 1,4 miljard om kosten te drukken."

FOK! Wat een weer: Valt best mee overdag.

Hallo Primeurmannetjes & Vrouwtjes in opleiding!  


We zijn inmiddels in november gearriveerd, maar ik denk niet dat veel mensen al het gevoel hebben dat de winter al langzaam nadert. Ook de komende dagen is er niet veel wat lijkt op een significante daling van de temperatuur. Het zal niet meer zo extreem zacht worden, maar temperaturen onder normaal zijn ook zeker nog niet aan de orde.

Dinsdagavond en de nacht naar woensdag trokken er een aantal stevige buien over met name Noord-Holland en de Wadden. Ook uw Primeurman werd gewekt door korte, doch zeer heftige neerslag en daarbij kwam het ook tot hagel en zware windstoten. Uiteindelijk viel er rond Den Oever méér dan 20 mm. Alhier en iets ten zuiden kwamen we tot ruim 10 mm.

Overdag trokken de buien via het noorden van het land weg en vanmiddag was het overal droog. De zon heeft ook nog aardig wat uurtjes kunnen schijnen. Nadeel was wel de zeer nadrukkelijk aanwezige zuidwestelijke wind. 

De wind blijft ook morgen nog wel even doorstaan en ik denk dat ook de zon morgen wat meer moeite heeft, doch zeker niet verstek laat gaan. We komen een beetje tussen twee wat afgezwakte storingen in te zitten. In de middag kan de zon overal wel even schijnen, maar zowel in de ochtend als in de avond zal er ook zeker veel bewolking aanwezig zijn. Er kan zeker wat neerslag vallen, en dan met name in het westen en het zuidoosten, maar als het even meezit blijft het grootste gedeelte van de dag droog. Pas in de avond lijkt het echt wat harder te gaan regenen.

De maxima liggen tussen de 13 en 15 graden, en de fanatieke zuidwestelijke wind blijft ook morgen gwoon doorblazen.

Vrijdag en zondag kunnen ook regen opleveren, maar zaterdag lijkt er dan weer heel aardig tussendoor te glippen.  

Au Revoir!  


Mooie luchtenH (Foto: Stephan5)
Het was genieten de laatste dagen buiten. Laat de winter maar weg-blijven. (Foto:Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Bezoekers Concertgebouw trekken klimaatactivist omver: 'Wegwezen'

Een activist van Extinction Rebellion heeft woensdagavond een concert in het Concertgebouw verstoord. Bezoekers waren er niet van gediend. Zo meldt AT5

De activist stond tijdens het optreden opeens op en begon te schreeuwen. "Sorry, dit is een noodgeval, we zitten midden in een klimaatcrisis."

Bezoekers probeerden hem te overstemmen door 'boehoe' te roepen. Ook riepen concertgangers dat de man moest gaan zitten. Al snel werd hij door een boze bezoeker omver getrokken en door meerdere mensen, onder luid applaus, de zaal uit gewerkt. 

In het concertgebouw vond vanavond het concert Verdi’s Requiem plaats.

Meisje (11) uit Soest weer terecht

Het  vermiste meisje (11) uit Soest is in goede gezondheid aangetroffen. Nadat ze dinsdag onderweg naar hockeytraining vermist raakte werd er een grote zoektocht op touw gezet.

Ze is in aanwezigheid van haar vader aangetroffen in een auto in Bulgarije. De vader is aangehouden en het meisje verblijft  bij Bulgaarse hulpverleningsinstanties tot ze naar huis terug terug kan.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #898
special
Random Pics van de Dag #897
review
Till is een pijnlijk portret van toen en nu
special
AI Picture Gallery #139
special
Random Pics van de Dag #896
special
Random Pics van de Dag #895
©FOK.nl e.a.