Arabische staten roepen Rusland op tot beëindiging geweld in Oekraïne

Tot dusver hebben de Arabische landen zich niet uitgelaten over de Russische invasie in Oekraïne. Tijdens een topontmoeting nemen zij echter duidelijk stelling tegen het gebruik van geweld in Oekraïne en roepen zij in plaats daarvan op tot een vreedzame oplossing.

De Arabische landen dringen aan op het afzien van geweld in de oorlog in Oekraïne. De 22 lidstaten van de Arabische Liga roepen in plaats daarvan op tot een politieke oplossing van het conflict, zoals blijkt uit een slotverklaring na een top van de organisatie. De landen willen echter neutraal blijven.

De Arabische wereld houdt kritiek op Rusland en zijn aanvalsoorlog tegen Oekraïne achterwege. President Vladimir Poetin werd in de verklaring niet bij naam genoemd. Sommige waarnemers zagen het feit dat Moskous bondgenoot Syrië niet opnieuw werd toegelaten tot de gelederen van de Arabische leiders echter als een tegenslag voor Rusland. De Arabische Liga had het lidmaatschap van Syrië elf jaar geleden opgeschort vanwege de brute burgeroorlog daar.

Aan het begin van de top had Poetin de samenwerking tussen Rusland en de Arabische staten geprezen als een bijdrage aan de vrede in de wereld. Tijdens een bijeenkomst van de Algemene Vergadering van de VN ongeveer drie weken geleden stemden bijna alle Arabische landen voor een resolutie waarin de annexaties van Rusland in Oekraïne, die in strijd zijn met het internationaal recht, worden veroordeeld. Veel Arabische staten lijden onder de gevolgen van de oorlog: Oekraïne is één van de belangrijkste leveranciers van graan in die regio.