FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 2 november 2022

AI Picture Gallery #34

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #771

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Arabische staten roepen Rusland op tot beëindiging geweld in Oekraïne

Tot dusver hebben de Arabische landen zich niet uitgelaten over de Russische invasie in Oekraïne. Tijdens een topontmoeting nemen zij echter duidelijk stelling tegen het gebruik van geweld in Oekraïne en roepen zij in plaats daarvan op tot een vreedzame oplossing.

De Arabische landen dringen aan op het afzien van geweld in de oorlog in Oekraïne. De 22 lidstaten van de Arabische Liga roepen in plaats daarvan op tot een politieke oplossing van het conflict, zoals blijkt uit een slotverklaring na een top van de organisatie. De landen willen echter neutraal blijven.

De Arabische wereld houdt kritiek op Rusland en zijn aanvalsoorlog tegen Oekraïne achterwege. President Vladimir Poetin werd in de verklaring niet bij naam genoemd. Sommige waarnemers zagen het feit dat Moskous bondgenoot Syrië niet opnieuw werd toegelaten tot de gelederen van de Arabische leiders echter als een tegenslag voor Rusland. De Arabische Liga had het lidmaatschap van Syrië elf jaar geleden opgeschort vanwege de brute burgeroorlog daar.

Aan het begin van de top had Poetin de samenwerking tussen Rusland en de Arabische staten geprezen als een bijdrage aan de vrede in de wereld. Tijdens een bijeenkomst van de Algemene Vergadering van de VN ongeveer drie weken geleden stemden bijna alle Arabische landen voor een resolutie waarin de annexaties van Rusland in Oekraïne, die in strijd zijn met het internationaal recht, worden veroordeeld. Veel Arabische staten lijden onder de gevolgen van de oorlog: Oekraïne is één van de belangrijkste leveranciers van graan in die regio.

RIVM blundert opnieuw met lijst piekbelasters stikstof

Het RIVM presteerde het opnieuw om een foute lijst met de 100 bedrijven met de hoogste stikstof uitstoot te presenteren. Aldus dat schrijft onze minister voor stikstof zelf in een brief aan de tweede kamer.

"Geachte Voorzitter,

Gisteravond heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) mijn ministerie geïnformeerd dat er opnieuw een fout is geconstateerd in de lijst met de top 100 grootste ammoniakuitstoters. Deze lijst is in april met de Tweede Kamer gedeeld als antwoord op Kamervragen.

De fout heeft betrekking op de emissie die is toegewezen aan diverse varkens- en pluimveestallen. Naast de top 100 lijst werkt de fout ook door in andere producten die het RIVM sinds april van dit jaar heeft opgeleverd. In bijgevoegde brief licht het RIVM de bevinding nader toe. Dit is niet de eerste keer dat de door het RIVM geleverde informatie op een later moment gecorrigeerd moet worden.

Als minister moet ik kunnen vertrouwen op de informatie die ik aangeleverd krijg van een onafhankelijk wetenschappelijk kennisinstituut als het RIVM. Dit vertrouwen bleek in dit geval onterecht. Ook vind ik het zeer betreurenswaardig dat er bedrijven hierdoor onterecht zijn aangewezen als onderdeel van de top 100 grootste ammoniakuitstoters.

Ik heb het RIVM vandaag aangesproken op de gemaakte fout, het belang van zorgvuldigheid en heb nadrukkelijk verzocht om zo spoedig mogelijk met een inhoudelijke duiding te komen van de oorzaak en de gevolgen van deze fout. Het RIVM heeft aangegeven hier een intern onderzoek naar uit te voeren en verwacht later deze maand de precieze impact te kunnen geven. Dan zal ik opnieuw een gesprek met RIVM voeren.

Daarnaast vind ik het noodzakelijk dat er een externe partij gevraagd wordt een algemene evaluatie naar de kwaliteitsbewakende processen binnen het RIVM uitvoert. Ik zal de voor het RIVM verantwoordelijk minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verzoeken concreet invulling aan te geven aan deze evaluatie. Later dit jaar zal ik de Tweede Kamer nader informeren over de impact op lopende processen en de ingezette vervolgacties.

Christianne van der Wal-Zeggelink

Minister voor Natuur en Stikstof"


Eerste volledige trailer Avatar: The Way of Water toont meer personages

Vandaag is de eerste volledige trailer voor het vervolg op de kaskraker Avatar uitgebracht. Eerder gaf de studio een teaser vrij, die niet veel toonde van het verhaal. In de meest recente trailer toont regisseur James Cameron meer personages, meer werelden en wordt een tipje van de sluier wat betreft het verhaal opgelicht.

Avatar: The Way of Water speelt zich meer dan tien jaar na de gebeurtenissen van de eerste film af. De film vertelt het verhaal van Jake, Neytiri en hun kinderen. We zien de problemen die hen achtervolgen, de moeite die ze doen om elkaar te beschermen, de gevechten die ze voeren om in leven te blijven en de tragedies die ze doorstaan.


Het eerste deel brak in 2009 alle records, met een gecombineerde box office opbrengst van 2,9 miljard dollar en is daarmee tot op heden nog steeds recordhouder. In de cast keren bekende gezichten als Sam Worthington, Sigourney Weaver en Zoe Saldana terug, maar zijn ook nieuwe gezichten zoals Michelle Yeoh, Jermaine Clement en Kate Winslet te zien.

De film is het eerste vervolg in een reeks die nog door zal gaan tot en met 2028. met het vijfde deel. Avatar: The Way of Water draait vanaf 14 december in de bioscopen.

Vijf mensen aangehouden voor handel in coronabewijzen

Op woensdag 2 november zijn in De Rijp, Amsterdam, Amstelveen, Almere en Utrecht acht woningen doorzocht en vier personen aangehouden. Een vijfde persoon heeft zich in de middag gemeld op het politiebureau en is daar aangehouden.

Het gaat om vier mannen en een vrouw tussen de 22 en 37 jaar oud. Zij worden ervan verdacht tientallen tot honderden valse coronabewijzen per persoon te hebben verhandeld. In totaal verdienden zij hiermee naar schatting vele tienduizenden euro's, die afgepakt zullen worden. Naar drie andere verdachten wordt nog uitgekeken.

Jumbo: haalt WK-reclame met feestende bouwvakkers van de buis na kritiek

Jumbo haalt per direct de WK-reclame waarin feestende bouwvakkers in oranje spencer over bouwsteigers lopen van de buis. De reclame schoot in het verkeerde keelgat van veel mensen en mensenrechtenorganisaties wegens de erbarmelijke arbeidsomstandigheden bij de bouw van WK-voetbalstadions in Qatar. 

'Het is een schandalige en beledigende reclame", zegt Jan Kooy van Human Rights Watch. Zijn organisatie rapporteert  met Amnesty International al jaren over mensenrechtenschendingen in Qatar.

In het reclamefilmpje zijn naast artiesten ook een stel bouwvakkers te zien. Deze lopen zingend in polonaise achter elkaar aan, op een steiger en op een bouwplaats. Ze dragen de oranje spencers die ook als boodschappentas te gebruiken zijn die bij Jumbo te verkrijgen zijn. De reclame is een van de eerste grote acties van Jumbo rond dit WK. Meer hierover bij NOS

Noord-Korea vuurt 17 testraketten af op één dag, Zuid-Korea schiet er 3 terug

Noord-Korea vuurde woensdag minstens 17 raketten af, volgens het Zuid-Koreaanse leger, waardoor het eiland Ulleung, ten oosten van het vasteland, onder een luchtaanvalwaarschuwing werd geplaatst.

Het is de eerste keer dat een schijnbare testraket zo dicht bij de Zuid-Koreaanse wateren is geland, wat Zuid-Korea ertoe bracht dit zeldzame alarm af te geven en zelf drie raketten te lanceren uit protest.

Bewoners op het eiland Ulleung kregen te horen dat ze hun toevlucht moesten zoeken in ondergrondse schuilplaatsen en op updates moesten wachten toen het alarm afging. 

Autoriteiten in Seoel zeiden dat een van de raketten slechts 57 kilometer (35 mijl) ten oosten van de kustlijn van het land is geland. Korte tijd later zei het Zuid-Koreaanse leger dat het als reactie daarop drie lucht-grondraketten in hetzelfde gebied had afgevuurd.

'Getraumatiseerde vechthond blaft weer na zes jaar'

Op de onderstaande video is het moment vastgelegd waarop een hond van een gemengd ras na zes jaar eindelijk volop blaft naar zijn baas uit plezier.

Chris, een IT-professional, nam de gehavende en getraumatiseerde Scooby liefdevol in huis op uit het plaatselijke asiel. De hond zat daar al meer dan een jaar nadat het dier in beslag was genomen tijdens een politie-inval bij een illegaal hondengevecht.

Rusland stapt weer in overeenkomst graantransport Oekraïne

Na enkele dagen van onderbreking neemt Rusland weer deel aan de overeenkomst over graanexport vanuit Oekraïne via de Zwarte Zee. Zoals een woordvoerder van het Russische Ministerie van Defensie aankondigde, kreeg Moskou na Turkse bemiddeling schriftelijke garanties van Kyiv dat het de graancorridor niet zou gebruiken voor militaire acties tegen Rusland.

Dit betekent dat niets een hernieuwde deelname van Rusland aan de overeenkomst in de weg staat, zei het. De overeenkomst is in juli tot stand gekomen door Turkije en de Verenigde Naties. Om de deal te redden heeft de Turkse president Erdogan gisteren het Russische staatshoofd Poetin gebeld. Poetin riep ook op tot een onderzoek naar een vermeende Oekraïense drone-aanval op de Russische Zwarte Zeevloot, die een veilige doorgang voor graantransporten zou moeten garanderen. Rusland had Groot-Brittannië mede verantwoordelijk gemaakt voor de vermeende drone aanvallen: Britse experts hadden geholpen, zo werd gezegd. Kyiv en Londen ontkennen de beschuldigingen.

Oekraïne bedankt Erdogan
De Oekraïense regering bedankte de Turkse president Erdogan voor zijn inzet om de graanovereenkomst voort te zetten. Minister van Infrastructuur Kubrakov prees zowel de inspanningen van Erdogan als die van VN-secretaris-generaal Guterre. Een regeringsfunctionaris vertelde persbureau Reuters dat het besluit van de leiding in Moskou vooral te wijten was aan druk vanuit Turkije.

WFP prijst akkoord
Het Wereldvoedselprogramma van de VN is blij met het opnieuw aanschuiven van Rusland bij de overeenkomst. Het hoofd van het Berlijnse kantoor van de VN vertelde dat de schepen voor miljoenen mensen in nood wereldwijd een baken van hoop zijn die levens zullen redden. Sinds de overeenkomst in de zomer van kracht werd, heeft het Wereldvoedselprogramma meer dan 220.000 ton tarwe uit Oekraïne verscheept naar hongerende mensen in Afghanistan, Ethiopië en Jemen.

Tarweprijs daalt na terugkeer naar deal
De terugkeer van Rusland naar de graanovereenkomst verlichtte onmiddellijk de spanning op de graanmarkt. De prijs van tarwe daalde ondertussen met 5,5 procent tot 8,525 dollar per schepel. De graanexport uit Oekraïne heeft een grote impact op de wereldvoedselprijzen en is van groot belang voor veel arme landen. De Turkse president Erdogan zei dat leveringen aan Afrikaanse landen als Somalië, Djibouti en Soedan nu prioriteit hebben.

Graanvrachtschepen waren toch vertrokken
Ondanks de tussentijdse opschorting van het akkoord zijn de afgelopen dagen meerdere graanschepen uit Oekraïne vertrokken.

Kort na de beëindiging van de overeenkomst zei de Russische minister van Landbouw, Patrushev, op de staatstelevisie dat Rusland klaar was om het Oekraïens graan volledig te vervangen en alle geïnteresseerde landen te kunnen voorzien van voorraden tegen redelijke prijzen. Oekraïne beschuldigt Rusland ervan Oekraïens graan te hebben gestolen en illegaal uit de geannexeerde gebieden te hebben getransporteerd.

Rusland breidt evacuaties Cherson uit

In het zuiden van Oekraïne hebben de Russische bezetters de burgers in een brede strook op de oostelijke oever van de Dnjepr opdracht gegeven te evacueren. De achtergrond is blijkbaar de verwachting van een Oekraïens offensief in de regio. De vrijgekomen 'huisvesting' zou plaats bieden aan de door Rusland gemobiliseerd soldaten.

De regering in Kyiv beschuldigt Rusland van gedwongen deportaties die bedoeld zijn om hele regio's te ontvolken, dat zijn oorlogsmisdaden.

De door Rusland aangestelde gouverneur van de regio Cherson, Vladimir Saldo, rechtvaardigde de evacuatie van de oostelijke oever van de Dnjepr door de veronderstelde Oekraïense plannen om de Kakhovka-dam met raketten aan te vallen en zo de regio te laten overstromen. De regering in Kyiv heeft deze beschuldigingen als absurd afgedaan.

'Russische troepen in Oekraïne rukken op met een slakkegang'

Volgens Britse inlichtingendiensten boeken de Russische troepen uiterst trage vooruitgang bij hun aanvallen in Oekraïne. Het ministerie van Defensie in Londen verwijst woensdag naar verklaringen van het hoofd van de Wagner-huurlingengroep, Yevgeny Prigozhin, die aangeeft dat zijn eenheden 100 tot 200 meter per dag oprukken.

Prigozhin zei dat dit normaal is in moderne oorlogsvoering. Het Britse ministerie benadrukte echter dat de Russische militaire doctrine er vanuit gaat 30 kilometer per dag op te rukkem.

Ter vergelijking: "In februari planden Russische troepen een opmars van 1000 kilometer binnen een maand tijd. In september bereikten Oekraïense eenheden een opmars van meer dan 20 kilometer per dag."

Londen 'onveilig' door enorme kerstballen op de weg

Enorm grote kerstballen van een kunstproject hebben voor chaos gezorgd op Tottenham Court Road in Londen, doordat ze door de straten rolden en het verkeer hinderen. 

In een video op sociale media is te zien hoe de ballen door de harde wind over de weg rollen, terwijl passerende auto's ze proberen te ontwijken. De beelden, die vermoedelijk maandagochtend vroeg zijn gemaakt tonen zilveren en witte kerstballen die groter dan de auto's zelf zijn surrealistisch door de straat rollen.

Musk wil $ 8 per maand rekenen voor tot nu toe gratis geverifieerd Twitter-account

Chief Twit Elon Musk wil in de toekomst gebruikers laten betalen voor de verificatie van hun accounts met een blauw vinkje. Hij zei dat het vorige systeem "bullshit" was.

Het abonnement op de betaalde versie  'Twitter Blue' zou een voorwaarde moeten zijn voor het verifiëren van een account. De prijs van 'Twitter Blue' moet worden verhoogd van $ 4,99 naar $ 8 per maand, vervolgde Musk.

De abonnementsprijs moet echter per land worden vastgesteld op basis van koopkracht. Twitter Blue-gebruikers zullen dan voorrang gaan krijgen bij het antwoorden, vermeldingen en zoekopdrachten, "lange video's en audio" kunnen plaatsen en half zoveel advertenties te zien krijgen als andere Twitter-gebruikers.

De baas van de elektrische autofabrikant Tesla en het ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft vorige week Twitter overgenomen voor 44 miljard dollar. Hij ontsloeg het topmanagement en ontbond later ook de raad van bestuur. Als enige bestuurder heeft Musk nu de volledige macht over het online platform.

Tot nu toe zijn gebruikersaccounts van bijvoorbeeld politici, beroemdheden, journalisten en organisaties geverifieerd en gemarkeerd met een blauw vinkje in het standaardaanbod zonder meerkosten. 

FOK! Wat een weer: buiig en winderig

herfstbanner

 

Vanochtend zijn er perioden met zon. In het noorden komt ook bewolking voor en nog een enkele bui. De wind komt uit het zuidwesten en neemt af naar matig, in de kustgebieden naar krachtig, windkracht 6.

Vanmiddag komen er flinke perioden met zon en blijft het op de meeste plaatsen droog. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 14°C. De wind komt uit zuidwest en is matig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig, windkracht 6.

Vanavond begint met brede opklaringen. Later in de avond neemt de bewolking in het westen toe. Het blijft droog. De wind komt uit een zuidelijke richting en is matig, in de kustgebieden krachtig, windkracht 6.

 

Komende nacht is er alleen in het noordwesten kans op regen, in de rest van het land blijft het droog. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 10°C. De wind komt uit het zuiden en is matig. Langs de kust staat een krachtige wind, in het noordelijke kustgebied is de wind eerst hard tot stormachtig, windkracht 7 tot 8. Daar zijn ook zware windstoten rond 75 km/u mogelijk.

Morgenochtend is er slechts af en toe zon en valt er plaatselijk lichte regen. De wind waait uit het zuiden en is matig boven land, krachtig aan zee, windkracht 6. (Bron: KNMI)


Geeft Allerheiligen zonneschijn, dan zal het spoedig winter zijn. (Foto: DJMO)
Geeft Allerheiligen zonneschijn, dan zal het spoedig winter zijn. (Foto en tekst: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
preview
World of Warcraft: The War Within (Bèta)
special
VrijMiBabes #218 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1331
special
Random Pics van de Dag #1330
special
Random Pics van de Dag #1329
special
Random Pics van de Dag #1328
©FOK.nl e.a.