F1: Uitslag Grand Prix van de Verenigde Staten

Max Verstappen heeft de Grand Prix van de Verenigde Staten op zijn naam geschreven. De Nederlander eerde met de zege de overleden Red Bull-baas Dietrich Mateschitz en haalde samen met teamgenoot Sergio Perez tevens het constructeurskampioenschap in de Formule 1 binnen. Lewis Hamilton eindigde op plek twee, voor Charles Leclerc.

Carlos Sainz startte vanaf poleposition, maar Verstappen was veel beter weg en greep de leiding. Sainz was de grote verliezer, want hij werd in de rondte getikt door George Russell en viel na één ronde uit. Dit leverde de Brit vijf seconden straf op. Hamilton sloot aan op plek twee, voor de verrassende Lance Stroll die Russell was gepaseerd. Sergio Perez moest vanaf plek negen komen en lag na twee ronden al zesde. Leclerc ging van twaalf naar negen, terwijl Sebastian Vettel van tien naar vijf was doorgeschoven.

Perez klom langzaam naar voren, maar miste wel een deel van de voorvleugel. De Mexicaan bleef hierdoor klem zitten op plek vier achter Russell. Omdat de Brit stopte en zijn straf inloste ging Perez een ronde langer door om zo de plek te pakken. Ook Verstappen en Hamilton pitten na ruim tien ronden, waarbij Verstappen pal voor Stroll naar buiten kwam en zo geen kostbare tijd verloor.

De safety car kwam na achttien ronden naar buiten nadat Valtteri Bottas bij bocht negentien het grind in spinde. Het gaf een aantal coureurs, waaronder Leclerc de mogelijkheid om een stop te maken. De top tien werd door elkaar geschud en was als volgt: Verstappen, Hamilton, Perez, Leclerc, Russell, Vettel, Stroll, Pierre Gasly, Fernando Alonso en Lando Norris.

Verstappen leidde de herstart, maar kon al snel weer van het gas af. Alonso passeerde Gasly voor plek acht, maar kon hier niet lang van genieten omdat hij op het rechte stuk achter op het circuit hard in aanraking kwam met Stroll die naar links stuurde waar Alonso al zat. Stroll viel met veel schade uit, Alonso kon na zijn vlucht de pits nog bereiken en kon na reparaties wel verder.

In de 25e van 56 ronden mocht Verstappen het veld opnieuw op gang brengen. De Nederlander trok gelijk een gaatje met Hamilton en Perez. Laatstgenoemde kreeg het aan de stok het Leclerc die een eerste poging zag mislukken, maar een ronde later wel derde lag. Iets verder daarachter leidde Gasly een groepje voor Yuki Tsunoda, Norris en Mick Schumacher.

Een stop van Hamilton in ronde 35 zorgde voor de volgende serie stops vooraan. Red Bull haalde Verstappen binnen, maar linksvoor ging de stop niet goed, waardoor de Nederlander terugviel naar plek drie, nog achter Leclerc. Verstappen voerde de druk op en passeerde uiteindelijk Leclerc om zo de jacht te openen op Hamilton die nog niet leidde, want die eer was voor de niet gestopte Vettel. Daarachter wist Perez na zijn stop Russell nipt achter zich te houden waarbij ze na het uitrijden van de pits naast elkaar reden.

Verstappen reed met het mes tussen de tanden en met zes ronden te gaan reed de Nederlander voor het eerst binnen DRS van Hamilton. De eerste aanval was meteen raak, waarna Verstappen na 56 ronden als eerste af werd gevlagd voor Hamilton en Leclerc. Perez eindigde op plek vier, Russell en Norris die een inhaalrace afsloot op plek zes. Alonso werd ondanks zijn crash zevende, voor Vettel die na een mislukte late stop als achtste eindigde. Kevin Magnussen werd negende, voor Tsunoda die AlphaTauri eindelijk weer een punt bezorgde.