F1: Sainz klopt Leclerc en Verstappen in kwalificatie Austin

Carlos Sainz heeft de poleposition gepakt voor de Grand Prix van de Verenigde Staten. De Spanjaard was met zijn Ferrari op Circuit of the Americas met een tijd van 1.34,356 nipt sneller dan teamgenoot Charles Leclerc en wereldkampioen Max Verstappen.

Vlak voor de kwalificatie in Austin werd bekend dat Red Bull-eigenaar Dietrich Mateschitz overleden was. De Oostenrijker bezat met Red Bull Racing en AlphaTauri twee teams op de grid.

De kwalificatie ging gewoon door en zoals bij elke race was het spannend welke rijders door zouden gaan en welke rijders af zouden vallen. In de laatste minuten van Q1 was het weer flink stuivertje wisselen en hierbij viel Kevin Magnussen met 0,017 seconde buiten de boot. Ook Daniel Ricciardo en verrassend genoeg Esteban Ocon kwamen tekort. Mick Schumacher en Nicholas Latifi waren de twee andere rijders die klaar waren.

In het tweede deel werd duidelijk dat de topteams banden wilden sparen, want een aantal van de rijders ging op een gebruikt setje de baan op. Voor hen was het geen enkel probleem om door te gaan, maar voor degenen die streden om plek tien was het een ander verhaal. Onder meer Guanyu Zhou dacht door te zijn, maar de Chinees overschreed de baanlimieten en was zijn snelste tijd kwijt. Ook Alexander Albon, Pierre Gasly, Yuki Tsunoda en Sebastian Vettel konden uitstappen.

Leclerc opende in Q3 het bal met een 1.34,624 vlak voor Sainz en ruim daarachter Lewis Hamilton. Verstappen maakte een foutje in de eerste bocht en kwam op gebruikte banden niet verder dan de vierde tijd. In de tweede poging ging Leclerc sneller, maar achter de Monegask was Sainz met een 1.34,356 een fractie sneller. Verstappen deed als enige twee opwarmronden en dat leek de beste keuze tot de slotsector. Daar leverde de Nederlander drie tienden in en kwam zo nipt achter Leclerc op plek drie terecht, maar voor Sergio Perez, Hamilton, George Russel, de verrassend snelle Lance Stroll, Lando Norris, Fernando Alonso en Valtteri Bottas.

De startgrid van de race zal door gridstraffen behoorlijk anders zijn dan de uitslag van de kwalficatie, want Perez zakt naar negen, Leclerc naar twaalf, Alonso naar veertien en Zhou start vanaf de laatste startrij.