FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 23 oktober 2022

AI Picture Gallery - kunstmatige kunst #25

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #762

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

F1: Uitslag Grand Prix van de Verenigde Staten

Max Verstappen heeft de Grand Prix van de Verenigde Staten op zijn naam geschreven. De Nederlander eerde met de zege de overleden Red Bull-baas Dietrich Mateschitz en haalde samen met teamgenoot Sergio Perez tevens het constructeurskampioenschap in de Formule 1 binnen. Lewis Hamilton eindigde op plek twee, voor Charles Leclerc.

Carlos Sainz startte vanaf poleposition, maar Verstappen was veel beter weg en greep de leiding. Sainz was de grote verliezer, want hij werd in de rondte getikt door George Russell en viel na één ronde uit. Dit leverde de Brit vijf seconden straf op. Hamilton sloot aan op plek twee, voor de verrassende Lance Stroll die Russell was gepaseerd. Sergio Perez moest vanaf plek negen komen en lag na twee ronden al zesde. Leclerc ging van twaalf naar negen, terwijl Sebastian Vettel van tien naar vijf was doorgeschoven.

Perez klom langzaam naar voren, maar miste wel een deel van de voorvleugel. De Mexicaan bleef hierdoor klem zitten op plek vier achter Russell. Omdat de Brit stopte en zijn straf inloste ging Perez een ronde langer door om zo de plek te pakken. Ook Verstappen en Hamilton pitten na ruim tien ronden, waarbij Verstappen pal voor Stroll naar buiten kwam en zo geen kostbare tijd verloor.

De safety car kwam na achttien ronden naar buiten nadat Valtteri Bottas bij bocht negentien het grind in spinde. Het gaf een aantal coureurs, waaronder Leclerc de mogelijkheid om een stop te maken. De top tien werd door elkaar geschud en was als volgt: Verstappen, Hamilton, Perez, Leclerc, Russell, Vettel, Stroll, Pierre Gasly, Fernando Alonso en Lando Norris.

Verstappen leidde de herstart, maar kon al snel weer van het gas af. Alonso passeerde Gasly voor plek acht, maar kon hier niet lang van genieten omdat hij op het rechte stuk achter op het circuit hard in aanraking kwam met Stroll die naar links stuurde waar Alonso al zat. Stroll viel met veel schade uit, Alonso kon na zijn vlucht de pits nog bereiken en kon na reparaties wel verder.

In de 25e van 56 ronden mocht Verstappen het veld opnieuw op gang brengen. De Nederlander trok gelijk een gaatje met Hamilton en Perez. Laatstgenoemde kreeg het aan de stok het Leclerc die een eerste poging zag mislukken, maar een ronde later wel derde lag. Iets verder daarachter leidde Gasly een groepje voor Yuki Tsunoda, Norris en Mick Schumacher.

Een stop van Hamilton in ronde 35 zorgde voor de volgende serie stops vooraan. Red Bull haalde Verstappen binnen, maar linksvoor ging de stop niet goed, waardoor de Nederlander terugviel naar plek drie, nog achter Leclerc. Verstappen voerde de druk op en passeerde uiteindelijk Leclerc om zo de jacht te openen op Hamilton die nog niet leidde, want die eer was voor de niet gestopte Vettel. Daarachter wist Perez na zijn stop Russell nipt achter zich te houden waarbij ze na het uitrijden van de pits naast elkaar reden.

Verstappen reed met het mes tussen de tanden en met zes ronden te gaan reed de Nederlander voor het eerst binnen DRS van Hamilton. De eerste aanval was meteen raak, waarna Verstappen na 56 ronden als eerste af werd gevlagd voor Hamilton en Leclerc. Perez eindigde op plek vier, Russell en Norris die een inhaalrace afsloot op plek zes. Alonso werd ondanks zijn crash zevende, voor Vettel die na een mislukte late stop als achtste eindigde. Kevin Magnussen werd negende, voor Tsunoda die AlphaTauri eindelijk weer een punt bezorgde.

Hoe de afschuwelijke moord op Lola (12) Frankrijk verdeelt

Parijzenaars zijn verbijsterd door de schokkende moord op een 12-jarig schoolmeisje wier lichaam vrijdag 14 oktober is gevonden in een container op de binnenplaats van haar flatgebouw.

Het meisje, Lola genaamd, had de dag normaal op school doorgebracht. Haar vader was ongerust toen ze 's middags niet thuiskwam uit school. Nadat hij haar in de buurt had gezocht, zag hij op de videobewakingsbeelden van het gebouw waar hij als conciërge werkzaam is hoe een jonge vrouw, zijn dochter meenam.

De ouders gingen naar het politiebureau en deden aangifte van haar zorgwekkende verdwijning. Rond 23.00 uur werd Lola's lichaam aangetroffen in een koffer, op de binnenplaats van het gebouw waar het gezin woonde. Het lichaam van zijn dochter werd geplet in de container gevonden, afgedekt met materiaal.

Haar handen en voeten waren vastgebonden en naar verluidt had ze verwondingen in haar nek, gezicht en rug. Ook zaten er twee Post-it's onder haar voeten, op de ene stond "0" en op de andere "1". Uit de autopsie bleek dat Lola door verstikking om het leven is gekomen.

Zaterdag 15 oktober arresteerde de politie de hoofdverdachte van de moord - een 24-jarige in Algerijnse geboren vrouw die in de pers wordt aangeduid als Dahbia B.  Ze is in voorlopige hechtenis genomen op verdenking van moord, verkrachting en foltering.

De vrouw was herkenbaar op een beveiligingsvideo die werd gemaakt bij het appartementencomplex, waarin ze vrijdagmiddag in het gezelschap van Lola de voordeur binnenkwam. Later werd ze gezien toen ze het gebouw verliet terwijl ze een container trok en zich vervolgens verward gedroeg op straat. Een ooggetuige zei dat ze om hulp vroeg in ruil voor geld van een "orgaanhandelzaak".

De politie zei echter niet te geloven dat dit een serieuze aanwijzing was. Hun meest plausibele theorie is dat Dahbia B, psychisch onstabiel is en dat haar daad "random" was.

Ook zit een 43-jarige man vast die vermoedelijk Dahbia B. en de koffer in zijn auto heeft vervoerd. De politie denkt dat Dahbia B, nadat ze door de buitenwijken van Parijs zijn heengereden, terugkeerde naar het flatgebouw - waar ook haar zus woont.

Daar zouden de twee zussen een luidruchtige ruzie hebben gehad, voordat Dahbia B weer vertrok - dit keer zonder de koffer. Ze bracht de nacht door in een flat in de buitenwijk Bois-Colombes, waar ze de volgende dag werd gearresteerd.

De politieke tegenstanders van de Franse regering waren er snel bij om de status van Dahbia B. als illegale immigrant te benadrukken.

Op 20 augustus werd de vrouw aangehouden op een Franse luchthaven omdat haar verblijfsvergunning verlopen was. Ze was zes jaar geleden legaal Frankrijk binnengekomen als student. Dahbia B kreeg te horen dat ze het Franse grondgebied binnen een maand moest verlaten, op grond van een bevel dat bekend staat als een OQTF (obligation de quitter le territoire français). Omdat Dahbia B geen strafblad had, werd ze niet in hechtenis geplaatst. OQTF-bevelen staan er om bekend dat maar één op de tien daadwerkelijk wordt opgevolgd, en Algerijnen behoren tot de nationaliteiten waarvan wordt aangenomen dat zij het systeem het meest misbruiken.

Het overlijden van Lola en het feit dat de verdachte een Algerijnse vrouw zonder verblijfsvergunning is, leidden bij rechtse en extreemrechtse partijen tot heel wat kritiek. Maar de ouders van het vermoorde meisje verzetten zich tegen “elk gebruik van de naam en de afbeelding van het kind voor politieke doeleinden”, zo lieten ze vrijdag in een verklaring weten via hun advocaat.

De familie van het meisje “heeft in de eerste plaats het respect en de genegenheid van het land nodig”, verklaarde president Emmanuel Macron vrijdag in de marge van een Europese top in Brussel.

Donderdagavond demonstreerden in Parijs honderden mensen in aanwezigheid van Eric Zemmour, de voorzitter van Reconquête!. Enkelen droegen spandoeken bij zich met de afbeelding van Lola.

Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin deed een beroep op extreem-rechts om na te denken over de gevolgen van hun woorden. De minister zei tegen RTL radio dat er veel onfatsoen sprak uit sommige politieke reacties.

Zemmour bestempelde de moord als “francocide”, een term die hij een paar weken geleden bedacht om de vermeende oorlog aan te duiden die “immigranten voeren tegen het autochtone Franse volk”. Tijdens een verhitte zitting in de Nationale Assemblee veroordeelde Marine Le Pen van de extreem-rechtse National Rally partij het "lakse" migratiebeleid van de regering.

"De verdachte van deze barbaarse daad had niet in ons land mogen zijn; wat weerhoudt u ervan om eindelijk een einde te maken aan deze ongecontroleerde, clandestiene immigratie?" zei ze.

Verschillende andere rechtse politici hadden ook kritiek op de regering. Het Republikeinse parlementslid Éric Pauget zei tegen de minister van Justitie dat "Lola haar leven heeft verloren omdat u deze onderdaan niet heeft uitgewezen".

Het motief voor de moord is onduidelijk en de advocaat van de verdachte heeft de verschillende geruchten over orgaanhandel en bloeddrinken naar het land der fabelen verwezen. 

Een mogelijk motief dat wordt genoemd door bronnen dicht bij het onderzoek is een geschil tussen de hoofdverdachte en Lola's moeder. Dahbia B woonde met haar zus in hetzelfde gebouw, maar toen zij om een pasje vroeg om het flatgebouw binnen te gaan, weigerde Lola's moeder dat.

De verdachte zit momenteel in isolatie in de gevangenis van Fresnes, ten zuiden van Parijs. Volgens berichten was zij een jaar geleden het slachtoffer van huiselijk geweld en zal zij een psychiatrisch onderzoek ondergaan.

Ophef over Duits onderzoek: 'genetische manipulatie aangetroffen in Sars-Cov-2'

De oorsprong van Sars-CoV-2 is nog niet duidelijk. Een Duits team van onderzoekers zorgt nu voor opschudding met een nieuwe analyse: ze beweren de 'vingerafdruk' van genetische manipulatie in het genoom van het virus te hebben ontdekt. Dus komt Corona toch uit een laboratorium in China?

Het Sars-CoV-2-coronavirus heeft aan meer dan zes miljoen mensen het leven gekost. Volgens schattingen hadden het zelfs 18 miljoen kunnen zijn zonder vaccinaties. Maar het is nog volstrekt onduidelijk waar het dodelijke virus eigenlijk vandaan komt. Veel onderzoekers gaan uit van een natuurlijke oorsprong - maar een ongeluk in een laboratorium in de Chinese metropool Wuhan, waar de eerste uitbraak bekend werd, wordt ook mogelijk geacht.

Een team van drie onderzoekers beweert nu bewijs te hebben gevonden dat het virus daadwerkelijk uit een laboratorium afkomstig is. In een voorlopige publicatie geven ze argumenten voor het feit dat Sars-CoV-2 een specifiek genetisch gemodificeerd virus is. Het onderzoek is gepubliceerd als een zogenaamde preprint, die nog geen wetenschappelijke beoordeling heeft ondergaan.

Een van de auteurs is Valentin Bruttel, die is gepromoveerd in de immunologie en dit jaar samen met zijn collega's de Innovatieprijs won op de Duitse Biotechnologiedagen. Hij werkt in het Universitair Ziekenhuis in Würzburg. Al in de zomer van 2021 merkte hij de eerste afwijkingen in het genoom van Sars-CoV-2 op, vertelt hij aan ntv.de. Sindsdien is hij ze in zijn vrije tijd blijven bestuderen en werkte hij samen met Alex Washburn en Antonius van Dongen aan een voorpublicatie.

'Kunstmatige kopie van een virus'
"Gecombineerd met andere moleculaire aanwijzingen, laten de resultaten zien dat dit virus voor 99,9 procent een kunstmatige, waarschijnlijk gemanipuleerde kopie is van een natuurlijk virus," vertelde Bruttel aan ntv.de. De methoden die hiervoor vermoedelijk zijn gebruikt, zouden in een zeer vergelijkbare vorm ook door individuele virologische laboratoria worden gebruikt om synthetische virussen te produceren. Bruttel gebruikt deze technieken ook in zijn dagelijkse werk, maar dan om 'volledig onschadelijke' op eiwitten gebaseerde medicijnen voor auto-immuunziekten te ontwikkelen, zegt hij.

Volgens de onderzoekers hebben ze een soort 'vingerafdruk' in het genoom van Sars-CoV-2 ontdekt wat wijst op gerichte manipulatie. Volgens Bruttel is dit een regelmatig terugkerend patroon in het genoom van het virus. De onderzoeker legt uit dat laboratoria die RNA-virussen zoals Sars-CoV-2 genetisch modificeren, eerst het genoom samenstellen uit individuele DNA-bouwstenen. Met een veelgebruikte methode blijven in het genoom zichtbare 'herkenningsplaatsen' bij de knooppunten van deze bouwstenen - een kenmerkend, regelmatig patroon. Deze herkenningplaatsen kunnen het ook gemakkelijker maken om veel verschillende kunstmatige virusvarianten te maken van een voltooid DNA-genoom.

Bruttel en zijn collega's vergeleken de genomen van bekende kunstmatig gecreëerde virussen en hun natuurlijke 'modelvirussen'. "Bij natuurlijke virussen zijn de herkenningplaatsen volledig willekeurig verspreid", zegt Bruttel. In het geval van genetisch samengestelde virussen komen ze echter altijd voor in een specifiek, productiegerelateerd patroon. "Dit patroon wordt ook gevonden in Sars-CoV-2, maar niet in nauw verwante virussen". Hun voorlopige resultaten gaven aan dat de kans dat natuurlijke evolutie dit patroon bij toeval had voortgebracht ongeveer 1 op 100 was, en waarschijnlijk veel minder.

Patroon als een 'vingerafdruk'
Is het onderzoekswerk van hem en zijn collega's nu het bewijs dat Sars-CoV-2 synthetisch in een laboratorium is gemaakt? Bruttel aarzelt. "Dit patroon is vergelijkbaar met een vingerafdruk op een moordwapen", zegt hij. "We hebben aangetoond dat het uiterst onwaarschijnlijk is dat zo'n patroon, dat ook in zeker tien andere synthetische RNA-virussen te vinden is, hier puur bij toeval verschijnt." Hij benadrukt ook: "Onze publicatie richt zich alleen op deze vingerafdruk."

De preprint biedt nieuw bewijs voor de hypothese dat Sars-CoV-2 zou kunnen zijn vrijgekomen door een laboratoriumongeval dat uiteindelijk de wereldwijde pandemie veroorzaakte. De focus van deze overwegingen is een onderzoeksinstituut in de Chinese stad Wuhan: het Wuhan Institute of Virology (WIV). Het staat bekend om zijn intensieve onderzoek naar coronavirussen. Keer op keer veroorzaakte dit speculatie of Sars-CoV-2 per ongeluk was vrijgekomen tijdens genetische experimenten daar.

Ook dat is denkbaar, vindt Bruttel. "Volgens een Amerikaans krantenbericht gebeuren er alleen al in de VS bijna wekelijks gevaarlijke ongevallen in zwaarbeveiligde laboratoria", zegt hij. Aangezien de WIV, naar eigen zeggen, voor het begin van de pandemie alleen onder lage veiligheidsomstandigheden aan coronavirussen had gewerkt, waarvoor mond- en neusbescherming niet eens verplicht was, "hoeft er niet veel te gebeuren", zegt Bruttel. Een onderzoeker kan zijn gebeten door een muis, er kan iets vallen of er kunnen zich aerosolen vormen. "Een werknemer kan onbewust besmet zijn geraakt, geen symptomen hebben gehad en andere mensen hebben besmet", zegt Bruttel. Theoretisch zou het virus bijna overal in de stad kunnen zijn gekomen door asymptomatisch geïnfecteerde mensen, en vervolgens - te oordelen naar de gensequenties - maanden later voor het eerst verschijnen bij een uitbraak op de Huanan-wetmarkt in Wuhan.

Stevige kritiek uit de wetenschapswereld
Onderzoekers zijn tegenwoordig verdeeld over de vraag waar het virus oorspronkelijk vandaan kwam. Een van de meest prominente critici van de laboratoriumhypothese is de bekende immunoloog Kristian Andersen van het Scripps Research Institute in La Jolla, Californië. En Andersen reageerde op Twitter kort nadat de preprint van Bruttel en zijn collega's verscheen. Hij bekritiseerde het werk als "onzin" en zei dat de studie "zo gebrekkig was dat het niet eens zou slagen voor een kleuterschool voor moleculaire biologie", schrijft Andersen. Er zou alleen "willekeurige ruis" te zien zijn in het Sars-CoV-2-genoom.

Ook de Duitse viroloog Friedemann Weber sloot zich op Twitter aan bij Andersens kritiek op de preprint. Weber leidt het Instituut voor Virologie aan de Universiteit van Giessen. In een gedetailleerde Twitter-thread gaat hij kritisch in op aspecten van het werk. Hij stelt bijvoorbeeld dat het ook mogelijk is virussen genetisch te manipuleren zonder de sporen achter te laten die Bruttel en zijn collega's noemden - "en dat scheelt zelfs tijd, geld en werk".

Bruttel reageert kalm: "De genoemde punten van kritiek zijn tot nu toe niet betrouwbaar." Het argument dat de herkenningssequenties ook verborgen hadden kunnen zijn, is correct. "Maar de nadelen die we noemden die dit met zich meebrengt, worden niet besproken." Helaas worden er vaak beledigingen geuit. Volgens Bruttel wenst hij uitdrukkelijk dat virologen en alle andere geïnteresseerden het onderzoek van hem en zijn collega's onder de loep nemen en op zoek gaan naar zwakke punten, en daar zijn zulke eerdere publicaties voor bedoeld. "Er zijn al enkele kleine, zeer nuttige opmerkingen gemaakt en sommige punten moeten waarschijnlijk in meer detail worden besproken", geeft Bruttel toe.

Waarschuwing voor 'gain-of-function' onderzoek
Na dit werk wil Bruttel meer van zijn vrije tijd besteden aan zijn gezin en aan "zijn eigen onderzoek, dat eigenlijk veel spannender is". De Duitse onderzoeker wil ook de aandacht vestigen op de gevaren van zogenaamd "gain-of-function"-onderzoek. Bij dit onderzoek krijgen virussen nieuwe eigenschappen door genetische manipulatie.

Het risico van een pandemie die per ongeluk door kunstmatige virussen wordt veroorzaakt, wordt nog steeds flink onderschat, waarschuwt Bruttel. "Heel veel virussen die kunstmatig werden geproduceerd waren vele malen dodelijker dan Sars-CoV-2." Hij herinnert zich de viroloog Ron Fouchier, die ongeveer tien jaar geleden verontwaardiging veroorzaakte met genetische experimenten met de uiterst gevaarlijke vogelgriep. Bruttel waarschuwt: "Als zo'n gemodificeerd virus ontsnapt, kan het leiden tot de volledige ineenstorting van onze complexe voorzieningssystemen."

Uitslag FC Utrecht - Sparta

Trainer Henk Fraser heeft zondag met FC Utrecht zijn oude ploeg Sparta Rotterdam pijn gedaan. In de Galgenwaard wonnen de Domstedelingen met 3-1.

FC Utrecht kwam al snel op voorsprong tegen Sparta. Na een fraaie aanval was Daishawn Redan het eindstation en het was zijn eerste doelpunt in tien wedstrijden. De Rotterdammers gingen op zoek naar de gelijkmaker en valk voor rust leek Sparta de gelijkmaker te maken via Sven Mijnans, alleen werd die afgekeurd vanwege hands van Tobias Lauritsen.

Net zoals in de eerste helft scoorde FC Utrecht ook vroeg in de tweede helft. Uit een corner scoorde Anastasios Douvikas de 2-0. Sean Klaiber zorgde voor de beslissing door van afstand raak te schieten en de 3-0 op het scorebord te zetten. Joshua Kitolano deed nog iets terug voor Sparta door de 3-1 binnen te koppen, maar daarna vielen er geen doelpunten meer, waardoor Utrecht de drie punten pakte.

Door de zege stijgt FC Utrecht naar de zevende plaats en staan daarmee nog twee punten achter op Sparta, dat een plaatsje hoger staat op de ranglijst.

FVD confronteert journalist met uitspraak

Forum Voor Democratie start het YouTube-programma 'Rioolratten Ontmaskerd'.

Met vandaag in de uitzending: Merel Ek. FVD-er Gideon van Meijeren confronteert de verslaggever met haar woordenboek-uitspraak. Ze gaf aan dat liquideren in de Dikke Van Dale ook wordt uitgelegd als 'wegsturen'. Maar is dat ook zo? Van Meijeren zoekt de confrontatie op!

Update: Collega's komen voor Merel op

En de politiek:

Veldrijder Iserbyt pakt net zoals Van Empel derde wereldbekerzege op rij

Net zoals Fem van Empel bij de vrouwen heeft Eli Iserbyt ook zijn derde wereldbekerwedstrijd van het seizoen gewonnen. In Tabor pakte hij de zege voor Lars van der Haar en Michael Vanthourenhout.

Lange tijd kregen we in Tabor een grote kopgroep ondanks verschillende aanvalspogingen. Uiteindelijk zorgde een versnelling van Eli Iserbyt voor verschil. De kleine Belg, die ook al de eerste twee wereldbekerwedstrijden had gewonnen, had een klein gaatje te pakken op in eerste instantie Laurens Sweeck, later probeerde ook Lars van der Haar Iserbyt terug te halen, maar de Nederlander kwam net te kort op de Belg.

Zodoende won Iserbyt zijn derde wereldbekerwedstrijd van het jaar en werd Van der Haar op vijf seconden tweede. Michael Vanthourenhout won de sprint voor de derde plaats op een kleine halve minuut van zijn landgenoot.

Results powered by FirstCycling.com

Uitslag Cambuur - FC Twente

FC Twente heeft in een matig duel met 0-1 gewonnen van Cambuur Leeuwarden. In Friesland werd Ricky van Wolfswinkel de matchwinner nadat hij in de 97ste minuut een strafschop benutte.

Vooraf stond het duel in het teken van Henk de Jong. De ex-trainer van Cambuur moest eerder deze week stoppen vanwege gezondheidsredenen. In de wedstrijd tegen Twente begonnen de Friezen ook goed en in de eerste minuut was de thuisploeg ook dicht bij de openingstreffer via Silvester van der Water, die de bal maar hoefde in te tikken, alleen hij faalde.

Daarna was het vooral matig om naar te kijken en leek het 0-0 te worden in Friesland, al werd FC Twente gedurende de wedstrijd wel wat beter. Diep in blessuretijd ging de bal op de stip na een handsbal van Doke Schmidt, waarna Ricky Van Wolfswinkel de 0-1 tegen de touwen schoot.

Door de zege staat FC Twente stevig op de vijfde plaats met 22 punten. Cambuur staat in de stand op de zestiende plaats met acht punten.

Uitslag NEC - Go Ahead Eagles

NEC is zondag in blessuretijd aan een pijnlijke nederlaag in de Eredivisie ontsnapt. Tegen Go Ahead Eagles zorgde Philippe Sandler met een kopbal in de 95ste minuut voor de gelijkmaker: 3-3.

NEC kende een droomstart in De Goffert. Oussama Tannane was daar verantwoordelijk voor. De aanvallende middenvelder omspeelde zijn tegenstander en krulde vervolgens de bal in de hoek. Lang kon NEC niet genieten van de voorsprong, want binnen tien minuten was het weer gelijk dankzij Isac Lidberg. Vlak voor rust kwam Go Ahead Eagles op voorsprong dankzij Bobby Adekanye.

Ook net na rust was de ploeg uit Deventer trefzeker. Oliver Edvardsen zorgde voor de 1-3 op aangeven van Adekanye en Go Ahead Eagles leek op weg naar de zege in Nijmegen, maar toch wist NEC terug te komen. In de slotfase maakte Magnus Mattsson de aansluitingstreffer, waarna Philippe Sandler in de vijfde minuut van de extra tijd de 3-3 binnen kopte.

Uitslag FC Groningen - PSV

PSV heeft in de Eredivisie zijn derde nederlaag van het seizoen geleden. Tegen FC Groningen, dat zijn laatste vier duels verloor, ging het met 4-2 onderuit.

Aanvankelijk leek er voor PSV weinig aan de hand. Het domineerde de wedstrijd en kreeg ook diverse kansen maar deze werden niet benut. Vlak voor rust ging het voor Eindhovenaren echter helemaal fout toen Groningen binnen een paar minuten drie keer scoorde. Na een fout van Obispo scoorde Pepi de openingstreffer, Balker verdubbelde de score uit een kopbal en Ngonge schoot zijn ploeg zelfs naar 3-0. Nog voor rust deed sangaré nog wel wat terug en scoorde de 3-1.

In de tweede helft waren er genoeg kansen voor PSV om toch nog met een goed resultaat naar huis te gaan maar het duurde lang voor er eindelijk gescoord werd. Een kwartier voor tijd scoorde Til de 3-2. Ook hierna gingen de bezoekers door met kansen missen waarna in de blessuretijd Pelupessy het duel definitief besliste.

FC Groningen

4 - 2

PSV

 39' Pepi
 43' Balker
 45+1' Ngonge
 90+2' Pelupessy
   45+3' Sangaré
 76' Til
 
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21.333
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
De Boer
Kasanwirjo
Te Wierik
Balker
Määttä (Sverko/87)
Ngonge (Dankerlui/83)
Valente (Pelupessy/64)
Krüger (Lundqvist/83)
Duarte
Abraham (Oratmangoen/64)
Pepi
  Benítez
Teze
Ramalho
Obispo
Max (Mauro Júnior/69)
El Ghazi (Madueke/ 46)
Sangaré
Simons
Veerman (L.de Jong/ 56)
Gakpo
Til

Ho Ho Ho: de FOK! kerstpakketten actie is weer bezig! Shoppers gezocht!

Kortere dagen, kachels aan, de eerste pepernoten liggen al weer even in de winkels. Die-hard Kerstlovers ( ) tellen de dagen naar kerst al weken af. In het kort: Kerst komt eraan. En met Kerst ook de liefste actie van FOK!, de Kerstpakkettenactie . Doen jullie (weer) mee?

Zit je niet zo lekker in je vel, heb je het financieel krap door de energiecrisis en de alsmaar stijgende prijzen? Schroom dan niet om je aan te melden voor deze hartverwarmende actie!! Zit jij wat ruimer in je portemonnee en gun je een andere FOK!ker ook een leuke kerst? Meld je dan als gever voor een kerstpakket! 

Alle details worden in dit topic uitgelegd en hier lees je ook hoe je je kunt opgeven als ontvanger of gever. Meldt je snel aan en vrolijk je eigen kerst of die van iemand anders op!! 

Update 16:10 uur

De organisatie is dringend op zoek naar shoppers! Dus winkel je graag op kosten van een ander voor een ander? Meld je dan aan in het topic! 

FOK! Kerstpakkettenactie
FOK! Kerstpakkettenactie

Koreaanse vrouw gaat naar Duitsland, of; wanneer het WEL racisme is

Soms klagen mensen al over discriminatie als iemand een grapje maakt op tv. Dan is zo iemand meteen een racist of nazi. Doe je een typetje? Racist. Doe je een Jamaicaans accent? Racist. Zeg je 'solly' in plaats van 'sorry'? Racist.

En dan kijk je een video van een Koreaanse vrouw die haar reisje naar Duitsland vlogt en krijg je een kijkje in het leven van een Aziatische die het in Duitsland ongevraagd zwaar te verduren krijgt. DAT zijn racisten.

Ik krijg in ieder geval behoorlijk medelijden met de dame in kwestie en weet niet wat ik zou doen als ik daar langs zou lopen, maar zulke lui verdienen het om een flinke straf te krijgen wat mij betret.

Van Empel wint ook derde wereldbeker van het seizoen

Fem van Empel heeft ook de derde wereldbekerwedstrijd van het seizoen gewonnen. De 20-jarige Nederlandse veldrijdster was in een gesloten wedstrijd de sterkste voor haar landgenotes Puck Pieterse en Annemarie Worst.

Fem Van Empel had de twee wereldbekerwedstrijden in Amerika gewonnen en in Tabor was ze ook de grote favoriete, zeker nadat Lucinda Brand met een handblessure de cross in Tsjechië moest laten passeren.

Puck Pieterse zorgde in Tabor voor het meeste spektakel. De 20-jarige Nederlandse sprong in de meeste rondes over de balkjes en creëerde daarmee steeds een klein verschil, maar telkens kwamen ze terug op het wiel. Ook in de laatste ronde probeerde Pieterse daar het verschil te maken. Vlak voor de balkjes wist Annemarie Worst Pieterse in te halen, waardoor laatstgenoemde geen groot verschil kon maken.

Ook Van Empel was vooraan mee met Worst en Pieterse en in de laatste moeilijke strook liet ze haar klasse zien. Ze versnelde op een oplopend stukje en niemand kon haar, waardoor ze ook de derde wereldbekerwedstrijd van het jaar pakte, voor Pieterse en Worst.

Results powered by FirstCycling.com

Uitslag Excelsior - AZ

Excelsior heeft AZ zondag de derde nederlaag op rij toegebracht. De ploeg van trainer Marinus Dijkhuizen won thuis met 2-1 van de Alkmaarders.

Bij rust stond het verassend 2-0 voor Excelsior dankzij doelpunten van Siebe Horemans en Marouan Azarkan. Na rust maakte AZ via Yukinari Sugawara snel de aansluitingstreffer en kreeg in het vervolg van de tweede helft kansen op de gelijkmaker, maar die waren niet besteed aan de spelers van AZ.

Door de nederlaag blijft AZ staan op de vierde plaats en is de achterstand opgelopen naar vijf punten op koploper Ajax. Excelsior stijgt dankzij de knappe zege naar de negende plaats met dertien punten uit elf wedstrijden.

Haat tegen Aziaten: 'Hanky panky Goodbye'

In de documentaire ‘Hanky panky goodbye’ doet Roosmarijn Wind onderzoek naar ‘Asian hate’: haat en racisme tegen Aziaten. Als een in Zuid-Korea geboren Nederlandse wordt ze hier zelf regelmatig mee geconfronteerd. Hoe ervaren andere Nederlanders met Aziatische roots dat? En hoe ga je hiermee om? Roosmarijn spreekt in deze docu onder andere met Kai Verbij, Akwasi, Ebbie Tam en andere (ervarings)deskundigen om erachter te komen.

Terug in de tijd, Groenlo waant zich in 1627 tijdens Slag om Grolle

Op 21, 22 en 23 oktober vindt het evenement “De Slag om Grolle” plaats. Dit is een terugkerend historisch-cultureel evenement waarbij het Beleg van Grol door Prins van Oranje van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld.

Drie dagen en nachten gaat Groenlo terug in de tijd, naar het jaar 1627. Overdag is de gehele binnenstad autovrij en zijn straten gevuld met historische ambachten, muziek, theater en marktkramen. Ook zijn er diverse kinderactiviteiten, kun je heerlijk eten in stijl en aanschouw je de veldslag die hier vier eeuwen geleden plaatsvond. Omroep Gelderland ging een kijkje nemen.

Het evenement speelt zich af in het Achterhoekse Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij grofweg 1500 re-enactors de gebeurtenissen van 1627 nabootsen. De re-enactors houden zich gedurende drie dagen zo goed mogelijk aan de leefomstandigheden van destijds. Ze zijn gedurende drie dagen volledig verstoken van elektriciteit of andere moderne hulpmiddelen en eten voedsel dat gebaseerd is op ouderwetse ingrediënten en wordt bereid op open vuren.

De eerste Slag om Grolle werd in 2005 gehouden. Toen deden meer dan 350 acteurs mee. In 2008 groeide het aantal deelnemende acteurs tot meer dan 600 uit Duitsland, Frankrijk, Engeland, Schotland en Tsjechië en Nederland, inclusief paarden en 21 werkende kanonnen. Het 'Grols Kanon', dat Frederik Hendrik in 1627 heeft achtergelaten, werd hierbij ook gebruikt, bijna 400 jaar na de werkelijke verovering van Groenlo. Onder de soldaten bevonden zich 250 musketiers (tegenover 100 in 2005). In de stad Groenlo werd een 17e-eeuwse sfeer gecreëerd met de aanwezigheid van bedelaars, 'straatschoffies', leprozen, muzikanten en ambachtslieden.

In 2017 bezocht opnieuw een recordaantal re-enactors het Achterhoekse stadje: 1600 uit 15 verschillende landen zetten er hun tenten op. Ook het aantal Duitse bezoekers nam flink toe. Er werkten 1700 vrijwilligers mee aan het evenement.

Pieter Omtzigt: Bestuurscultuur in Den Haag is verder achteruitgegaan

Volgens onafhankelijk Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt is de bestuurscultuur in Den Haag alleen nog maar verder achteruit gegaan. “Als je geen langetermijnvisie hebt en geen idee waar je naartoe wil, dan probeer je iedere dag oplossingen te vinden voor het probleem of de krantenkop van de dag”, aldus Omtzigt in het televisieprogramma WNL Op Zondag op NPO1.

Het huidige kabinet springt volgens hem van ‘ijsschots naar ijsschots’ en komt met voornamelijk korte termijnoplossingen. “Neem dat prijsplafond. Als je een goed plan wil maken, heb je tijd nodig. Omdat het plan in een weekend is vormgegeven zijn er fouten gemaakt, mis je de mensen die aangesloten zitten op blokverwarming en voldoe je als overheid niet aan de kerntaak: het garanderen van bestaanszekerheid van mensen.”

Omtzigt deed geen uitspraken over het oprichten van een eigen partij. Meer hierover bij WNL.

TK zetelpeiling: BBB zakt iets weg, JA21 en PVV op ramkoers

De zetelpeiling van vandaag laat zien dat de BBB 3 stemmen verliest aan PVV en JA21, die er ook een stem bij de PvdA afsnoepen.

De PVV staat nu één zetel achter  op VVD. Een coalitie met PVV, JA21 en BBB zou nu één zetel meer behalen dan het zittende kabinet. Deze verschuiving tussen BBB en PVV/JA21 lijkt samen te hangen met het feit dat de stikstofuitstoot problematiek minder urgent voor de meeste kiezers lijkt te zijn dan de onderwerpen migratie, energiekosten en inflatie.

Ook is er een peiling uitgevoerd over het vertrouwen in de verschillende ministers. Goed is te zien dat de twee ministers die al bekend waren van buiten de politiek, Dijkgraaf en Kuipers de het hoogste score halen. Rutte en Kaag scoren het laagst van de 20 ministers. Meer overzichten van het vertrouwen in de ministers per politieke partij > 3 zetels is te zien op Peil.nl van Maurice de Hond.

Kind (2) overleden na ongeval op motorcrosbaan in Marum

Een jongetje van 2 is overleden na een ongeluk zaterdagmiddag op de motorcrossbaan in Marum (Groningen). Bij het ongeluk raakten ook de vader (35) van het kind en een motorcoureur (19) gewond. Familieleden meldden vandaag via sociale media dat het kind aan zijn verwondingen is overleden.

Het ongeluk gebeurde op de helling van een springbult. De motorcrosser raakte de controle kwijt tijdens een sprong en kwam naast de baan terecht. De motor kwam terecht op de plek waar een vader (35) met zijn zoontje net de tunnel uitliep.  Zo meldt LC.

'Telegramgroep rond boerenprotest met oproep tot intimidatie nog steeds actief'

Truckersprotestgroep Convoy Nederland heeft rond de boerenprotesten tegen het stikstofbeleid een Telegramkanaal opgezet waarin mensen worden opgeroepen om bedrijven te intimideren. Ondanks meerdere aangiften tegen de groep, is de groep, die 'Meldpunt - Acties en Landverraders' heet, nog altijd in de lucht.

Dit zijn voornamelijk bedrijven of instanties die acties om de boeren te steunen ongedaan moeten maken, zoals het verwijderen van omgekeerde vlaggen of het opruimen van tijdens protesten gedumpt afval op de snelweg. De geïntimideerde personen worden op hun privénummer gebeld of thuis opgezocht. Ondanks aangiftes is het meldpunt nog steeds in de lucht. Dat blijkt uit onderzoek van Pointer (KRO-NCRV)

De beheerders van Convoy Nederland roepen op Telegram op om een melding te maken wanneer bedrijven boeren steunende acties ongedaan maken. Vervolgens plaatsen diezelfde beheerders een bericht in het Telegramkanaal Meldpunt – Acties en Landverraders. Hierbij worden foto’s of video’s van de opgeruim-actie  geplaatst en in veel gevallen worden daarbij ook nog contactgegevens, zoals telefoonnummers of emailadressen geplaatst. Daarbij plaatsen ze een oproep om contact op te nemen met de betreffende persoon of instantie, zodat zij de opruimwerkzaamheden zullen stoppen. Hiermee gaat de truckersprotestgroep een duidelijke grens over. Lees verder bij Pointer.

Man (31) overleden na val uit rijdende auto, vriendin aangehouden

In Rijsbergen is een man (31) gisteravond uit een rijdende bestelauto gevallen. Hij werd zwaargewond naar het ziekenhuis overgebracht, waar hij overleed aan zijn verwondingen.

Zijn vriendin, een 34-jarige vrouw  net als de man afkomstig uit Breda, is door de politie als verdachte aangemerkt en ze is aangehouden. Zij zat op het moment van het incident ook in de bestelauto.

Wat er zich precies heeft afgespeeld in de bestelauto is nog niet duidelijk. Een automobilist die rond 22.30 uur over de Bredaseweg bij Rijsbergen reed, zag de man gewond op de weg liggen, met de stilstaande bestelauto ernaast.

Loting 2e ronde KNVB Beker

Gisteravond vond de loting van de tweede ronde van de KNVB beker plaats.

De vijf clubs die Europees spelen zijn deze ronde ingestroomd. Dit zijn Ajax, PSV, Feyenoord, AZ en FC Twente. De tweede ronde kent een amateur onderonsje, Urk ontvangt Katwijk. Ook is er een onderonsje vanuit de Keuken Kampioen Divisie; NAC Breda ontvangt FC Eindhoven.

Deze ronde kent 16 Eredivisionisten, 9 Keuken Kampioenen en 7 amateurclubs.

De 16 wedstrijden worden gespeeld op dinsdag 10, woedag 11 en donderdag 12 januari. Hieronder een overzict van de loting:

Loting 2e ronde    
FC Den Bosch - Ajax
Sparta Rottedam - PSV
Feyenoord - PEC Zwolle
Excelsior - AZ
FC Twente - Telstar
SC Heerenveen - FC Volendam
Blauw-Geel '38 - FC Utrecht
Almere City - NEC
De Treffers - SC Cambuur
FC Groningen - Spakenburg
Heracles Almelo - Go Ahead Eagles
VVV-Venlo - FC Emmen
NAC Breda - FC Eindoven
Kozakken Boys - ADO Den Haag
HV & Quick - De Graafschap
Urk - Katwijk

FOK! Wat een weer: zacht met af en toe een bui

herfstbanner

Vanochtend is er af en toe zon. Het blijft droog. De wind waait uit het zuidoosten en is matig.

Vanmiddag neemt de bewolking toe. Vooral later is er kans op een bui. De middagtemperatuur loopt uiteen van 16°C in het noorden tot 20°C in het zuidoosten. De zuidoostenwind is matig.

Vanavond is er veel bewolking en trekken er enkele buien over het land. Hierbij is er kans op onweer. De wind is matig uit een zuidelijke richting. (Bron: KNMI)

Herfstig paadje ( Foto: Pixabay)
Herfstig paadje ( Foto: Pixabay)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

F1: Sainz klopt Leclerc en Verstappen in kwalificatie Austin

Carlos Sainz heeft de poleposition gepakt voor de Grand Prix van de Verenigde Staten. De Spanjaard was met zijn Ferrari op Circuit of the Americas met een tijd van 1.34,356 nipt sneller dan teamgenoot Charles Leclerc en wereldkampioen Max Verstappen.

Vlak voor de kwalificatie in Austin werd bekend dat Red Bull-eigenaar Dietrich Mateschitz overleden was. De Oostenrijker bezat met Red Bull Racing en AlphaTauri twee teams op de grid.

De kwalificatie ging gewoon door en zoals bij elke race was het spannend welke rijders door zouden gaan en welke rijders af zouden vallen. In de laatste minuten van Q1 was het weer flink stuivertje wisselen en hierbij viel Kevin Magnussen met 0,017 seconde buiten de boot. Ook Daniel Ricciardo en verrassend genoeg Esteban Ocon kwamen tekort. Mick Schumacher en Nicholas Latifi waren de twee andere rijders die klaar waren.

In het tweede deel werd duidelijk dat de topteams banden wilden sparen, want een aantal van de rijders ging op een gebruikt setje de baan op. Voor hen was het geen enkel probleem om door te gaan, maar voor degenen die streden om plek tien was het een ander verhaal. Onder meer Guanyu Zhou dacht door te zijn, maar de Chinees overschreed de baanlimieten en was zijn snelste tijd kwijt. Ook Alexander Albon, Pierre Gasly, Yuki Tsunoda en Sebastian Vettel konden uitstappen.

Leclerc opende in Q3 het bal met een 1.34,624 vlak voor Sainz en ruim daarachter Lewis Hamilton. Verstappen maakte een foutje in de eerste bocht en kwam op gebruikte banden niet verder dan de vierde tijd. In de tweede poging ging Leclerc sneller, maar achter de Monegask was Sainz met een 1.34,356 een fractie sneller. Verstappen deed als enige twee opwarmronden en dat leek de beste keuze tot de slotsector. Daar leverde de Nederlander drie tienden in en kwam zo nipt achter Leclerc op plek drie terecht, maar voor Sergio Perez, Hamilton, George Russel, de verrassend snelle Lance Stroll, Lando Norris, Fernando Alonso en Valtteri Bottas.

De startgrid van de race zal door gridstraffen behoorlijk anders zijn dan de uitslag van de kwalficatie, want Perez zakt naar negen, Leclerc naar twaalf, Alonso naar veertien en Zhou start vanaf de laatste startrij.

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #111
special
VrijMiBabes #150 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #150
special
Random Pics van de Dag #893
review
Wo Long: Fallen Dynasty
special
Random Pics van de Dag #892
©FOK.nl e.a.