WK judo: broer en zus pakken wéér goud

Ook de tweede dag van het wereldkampioenschap judo in Tashkent heeft twee gouden medailles opgeleverd voor Japan. Ook op dag één gingen beide gouden medailles al naar hét judoland en daar kwam in de Oezbeekse hoofdstad dus nog geen verandering in.

Vrouwen -52kg
De nog altijd maar 22-jarige Uta Abe won in 2018 en 2019 al de wereldtitel en pakte vorig jaar in eigen land olympisch goud. Op overtuigende wijze plaatste ze zich in Tashkent voor de halve finales, waarin ze Amandine Buchard uit Frankrijk klopte, net als in de olympische finale vorig jaar.

Dit keer trof ze de Britse Chelsie Giles in de finale en ook die was ze de baas, waarmee wereldtitel drie een feit was. Brons was voor Buchard, die de Mongolische Bishreltiin Khorloodoi versloeg. Ook Distria Krasniqi uit Kosovo, olympisch kampioene in de klasse tot 48 kilogram, pakte brons: zij versloeg de Israëlische Gefen Primo.

Mannen -66kg
Het feestje bij de familie Abe was nog niet afgelopen: broer Hifumi stond eveneens in de finale en kon net als op de Spelen in Tokyo op dezelfde dag als zijn drie jaar jongere zus goud pakken. Hij moest het daarbij in de finale opnemen tegen landgenoot Joshiro Maruyama, de regerend tweevoudig wereldkampioen. Een ware rivaliteit, die vorig jaar culmineerde in de kwalificatie voor de Spelen: Abe zegevierde daarin na een twintig minuten (!) durende golden score.

In de absolute titanenstrijd gooide Abe Maruyama op de zij, waarna hij stand hield en zich voor de derde keer liet kronen tot wereldkampioen. Brons was voor de Zuid-Koreaan Ba-ul An, die Elios Manzi uit Italië klopte, en de Moldaviër Denis Vieru, die in de laatste seconde de Georgiër Vazha Margvelashvili op de zij legde.

Namens Nederland deed Ivo Verhorstert mee, maar hij sneuvelde in zijn openingspartij tegen Maruyama.