FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 8 oktober 2022

Japanse judoka's verliezen WK-finales

De eerste twee dagen van het wereldkampioenschap judo in Tashkent werden gedomineerd door Japan: de judogrootmacht won alle vier gouden medailles die beschikbaar waren. Zaterdag kwam daar verandering in, want in beide gewichtsklasses ging de finale juist verloren voor de Japanners.

Vrouwen -57kg
De Zuid-Koreaanse Huh Mi-mi klopte wereldkampioene Jessica Klimkait uit Canada in de kwartfinales, maar sneuvelde in de halve eindstrijd tegen de Japanse Haruka Funakubo. Die was in de finale favoriet tegen voormalig olympisch kampioene Rafaela Silva uit Brazilië, wereldkampioene in 2013, maar de veterane haalde nog één kunstje uit haar mouw: Funakubo werd verslagen en na negen jaar was Silva weer wereldkampioene. Klimkait klopte de Israëlische Timna Nelson-Levy in de strijd om brons, terwijl Huh het gevecht om het andere brons verloor van de Mongolische Lkhagvatogoogiin Enkhriilen.

Mannen -73kg
Het werd ook bij de mannen niet de dag van Japan, hoewel Soichi Hashimoto, de wereldkampioen van 2017, het wel tot de finale schopte. Daarin ging het naar een golden score tegen de Mongoliër Tsogtbaatar Tsend-Ochir, en met een prachtige counteraanval maakte Tsend-Ochir er een einde aan: goud voor Mongolië. Daniel Cargnin pakte namens Brazilië brons door de Italiaan Manuel Lombardo te verslaan, terwijl Hidayet Heydarov uit Azerbeidzjan met een fraaie houdgreep in de golden score won van de Israëliër Tohar Butbul.

Fenomenale Ganna verplettert werelduurrecord

De wederopstanding van het werelduurrecord in het (baan)wielrennen lijkt voorbij: Filippo Ganna zou voor de komende jaren wel eens een einde gemaakt kunnen hebben aan de strijd, na een werkelijk fenomenale rit op de wielerbaan van het Zwitserse Grenchen.

De 26-jarige Italiaan had twee afstanden op het oog: om te beginnen de 55,548 kilometer die de Brit Dan Bigham in augustus in Grenchen reed, wat het officiële wereldrecord was. De ogen waren echter nog wel meer gericht op de 56,375 kilometer die Chris Boardman in 1996 aflegde. Dat deed hij op een tegenwoordig niet meer legale fiets, maar was wel nog altijd de 'beste menselijke prestatie ooit'.

Wielerbond UCI kwam in 2014 met een nieuwe set regels, waardoor er eindelijk weer serieuze pogingen gedaan werden. Jens Voigt opende met 51,110 kilometer in Grenchen, een ruime maand later reed de Oostenrijker Matthias Brändle hem met 51,852 kilometer al uit de boeken. Rohan Dennis was de volgende: 52,491 kilometer in februari 2015, nog diezelfde maand gevolgd door een nipt mislukte poging van Thomas Dekker.

In mei 2015 was het Alex Dowsett die 52,937 kilometer noteerde, maar een maand later werd de eerste écht harde tijd gereden: Bradley Wiggins legde 54,526 kilometer af in Londen. Die tijd bleef daadwerkelijk lang staan, tot de Belg Victor Campenaerts in april 2019 in het Mexicaanse Aguascalientes tot 55,089 kilometer kwam. Dowsett probeerde het nog eens, zonder succes, en Bigham noteerde op 19 augustus dit jaar zijn 55,548 kilometer.

Nu was het dus de beurt aan Ganna, die zoals gepland iets minder stevig begon dan Bigham. De Italiaan stoomde echter stevig door en op zijn loodzware versnelling werd - eenmaal op gang gekomen - al snel duidelijk dat Bigham's afstand verpulverd ging worden. Zo gingen de ogen snel op Boardman's prestatie, waar Ganna na twintig kilometer nog een forse achterstand op had.

Die reed hij echter in rap tempo dicht en in de slotfase liep hij honderden meters uit op Boardman en diens 'Superman-record' - genoemd naar de houding op de fiets. Ganna finishte na 56,792 kilometer, waarmee hij eigenlijk alleen zelf nog in staat lijkt om het de komende jaren eventueel scherper te zetten, mocht hij daar een poging toe willen wagen.

Uitslag Sparta - FC Emmen

Sparta Rotterdam heeft de thuiswedstrijd tegen FC Emmen gewonnen. In Rotterdam won de thuisploeg met 3-1 en door de zege stijgen ze daarmee naar de zesde plaats.

Sparta kent een goed seizoen en ook vanavond begon de ploeg van Maurice Steijn goed aan de wedstrijd. Na dertien minuten kwam de thuisploeg op voorsprong dankzij Vito van Crooij. Emmen kon weinig afdwingen in de eerste helft, waarna Emmen in de tweede helft na de nodige wissels beter voor de dag kwam.

Na zes minuten in de tweede helft zorgde Ole Romeny voor de gelijkmaker, dat was voor Emmen het eerste doelpunt in 276 minuten. Met nog twintig minuten te spelen kwam Emmen met tien man te staan na een tweede gele kaart voor Miguel Araujo. Sparta leek na tien minuten te profiteren na een doelpunt van Van Crooij, maar het doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Toch kwam Sparta niet snel daarna toch op voorsprong dankzij verdediger Bart Vriends die uit een corner raak kopte. Emmen ging op zoek naar de gelijkmaker en leek in blessuretijd die ook te maken, maar de treffer van Romeny werd afgekeurd vanwege buitenspel. Aan de andere kant maakte Mario Engels de 3-1 en daarmee bleven de drie punten in Rotterdam. Dankzij de winst stijgt Sparta naar de zesde plaats in de eredivisie, terwijl Emmen op plek zeventien blijft staan.

Sauer: 'voor het eerst ruzie in inner circle Poetin, machtspositie ernstig verzwakt'

Voor het eerst wordt er openlijk geruzied tussen mensen uit de inner circle van de Russische president Poetin. Zo meldt journalist en Ruslandkenner Derk Sauer in het WNL-programma Sven op 1. “Er is openlijk kritiek op het beleid van Poetin en op zijn naasten. Dat heb ik nog nooit meegemaakt.”

De leider van Tsjetsjenië Ramzan Kadyrov, die onlangs door Poetin is gepromoveerd tot kolonel-generaal en een eigen leger heeft, zou woorden hebben met Jevgeni Prigozjin, een Russische zakenman die eigenaar is van de Wagner Group, het ‘huurlingenleger’ van Poetin.

Afgelopen week plaatste Vladimir Saldo, de door Rusland geïnstalleerde leider in de regio Cherson, een filmpje op Telegram waarin hij een citaat aanhaalde waar wordt gezegd dat Sergej Sjojgoe, de Russische Defensieminister, zichzelf moet schamen en zich door het hoofd  zou moeten schieten.

'Kan science fiction ons redden van een apocalyps?'

Black Mirror, 1984, Dune - het zijn slechts een paar voorbeelden van science fiction verhalen die een grimmige toekomst laten zien. Robots hebben de macht overgenomen, of de wereld gaat ten onder. Schuilt er een waarheid in deze boeken en films?

Historicus Etienne Augé (Erasmus University Rotterdam) legt uit hoe we de toekomst kunnen veranderen met behulp van science fiction.

0:00 Introductie - wat is science fiction?

1:32 Waar gaat science fiction over?

5:44 Scifi als tool om de wereld te begrijpen

9:05 Scifi als voorspeller voor de toekomst

10:08 Aanraders: scifi boeken en films

11:57 Conclusie

Dit college is onderdeel van the University of the Netherlands en wordt gegeven in het Engels. Zie je geen ondertiteling? Klik dan rechtsonder in de video op instellingen en zet de ondertiteling aan.

Verbazing over grootschalige diefstal Tesla-spiegels: 'Blijf er met je poten vanaf'

Bewoners van de Cremerbuurt in Amsterdam-West keken vanmorgen vreemd op. De spiegels van zeker vijftien Tesla's bleken te zijn gestolen. "Ik zie er totaal het nut niet van in." Zo meldt AT5

"Deze auto is van mijn bovenbuurman en ik zie nu inderdaad dat de spiegels weg zijn", vertelt een bewoner van de straat. "Ik zeg, blijf met je poten van andermans spullen af."

Voor een van de gedupeerde automobilisten was het niet de eerste keer. "We wonen hier niet, we wonen in Utrecht. Daar is het wel al twee keer gebeurd."

De dieven hebben slechts één geparkeerde Tesla niet aangeraakt. "Ik denk dat ik geluk heb in deze buurt", vertelt de eigenaar. Hij omschrijft de buurt als veilig. 

Dit soort diefstallen komen vaker voor. Als het raak is, dan gebeurt het vaak meteen bij een groot aantal Tesla's. Eigenaren zullen tussen de 120 en 350 euro kwijt zijn aan een nieuwe autospiegel.

Roze diamant brengt bijna $ 58 miljoen op veiling op

In Hong Kong is een roze diamant geveild voor bijna 58 miljoen dollar – het equivalent van zo’n 59 miljoen euro. De "Williamson Pink Star" behaalde volgens veilinghuis Sotheby's de op één na hoogste prijs ooit betaald voor een edelsteen op een veiling.

Sotheby's zegt dat de diamant in Tanzania is gedolven en verwachtte een opbrengst van ongeveer $ 21 miljoen. 

De 11.15 karaat is gekocht door een koper uit de Amerikaanse staat Florida.

In 2017 werd de diamant CTF Pink Star geveild voor $ 71,2 miljoen - de hoogste prijs ooit voor een edelsteen. Roze diamanten zijn de zeldzaamste diamanten, dus ze zijn zeer gewild.

Uitslag FC Volendam - AFC Ajax

Ajax heeft er met hangen en wurgen drie punten uitgesleept op bezoek bij FC Volendam. De Amsterdammers gaven een riante voorsprong bijna weg en moesten aan De Dijk alles op alles zetten om de overwinning veilig te stellen: 2-4.

Na goals van Dusan Tadic (penalty), Calvin Bassey en Brian Brobbey leek Ajax op weg naar een eenvoudige zege, maar in het laatste kwartier ging het nog bijna mis. Door treffers van Lequincio Zeefuik en Carel Eiting kwam Volendam terug tot 2-3 en in de laatste minuten leek het nog gelijk te worden. Henk Veerman scoorde, maar tot opluchting van de uitploeg bleek de invaller nipt buitenspel te hebben gestaan. Vervolgens maakte Davy Klaassen in de extra tijd de 2-4.

FC Volendam

2 - 4

AFC Ajax

 74' Zeefuik
 86' Eiting
   17' Tadic
 39' Bassey
 64' Brobbey
 90+6' Klaassen
 
 Gele kaart: Eiting, B.Plat, (FC Volendam), Conceição, Klaassen, Brobbey, (AFC Ajax)
 
Stadion: Kras Stadion, Volendam
Toeschouwers: 6850
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Stankovic
B.Plat
Mirani
Mbuyamba
Murkin
Oristanio (Zeefuik/70)
Buur (Benamar/46)
Eiting
Douiri (v.Mieghem/60)
Mühren (Veerman/60)
El Kadiri
  Pasveer
Rensch (Grillitsch/73)
J.Timber
Blind
Bassey
Bergwijn (Conceição/73)
Álvarez
Taylor (Baas/ 82)
Berghuis
Kudus (Brobbey/61)
Tadic (Klaassen/61)

Pogacar klopt Mas in sprint en volgt zichzelf op als winnaar Ronde van Lombardije

Tadej Pogacar heeft net zoals vorig jaar de Ronde van Lombardije gewonnen. In een sprint tegen Enric Mas was de Sloveen net wat sneller dan de Spanjaard. Mikel Landa werd op tien seconden derde in het laatste monument van het jaar.

Vanuit de start in Bergamo waren er verschillende aanvallen en het duurde even voordat een kopgroep vertrok vanuit het peloton, maar uiteindelijk namen tien renners een voorsprong op het peloton. Drie minuten was hun maximale voorsprong, maar aan de voet van de Madonna del Ghisallo, op zeventig kilometer van de finish, werden de vluchters alweer ingelopen dankzij het werk van de ploegen van Pogacar, Mas en Jonas Vingegaard. Op de klim bepaalde eerst Jumbo-Visma het en daarna nam UAE Emirates het over van de Nederlandse ploeg.

Ondanks het strakke tempo van de ploeg van Pogacar was er nog een grote groep over richting de laatste drie beklimmingen. Op de eerste van de drie bleef UAE een strak tempo aanhouden, waarna Pogacar op de Civiglo, de lastigste klim in de finale, aanviel. In eerste instantie kon alleen Mas de Sloveen volgen. Later zou ook Landa aansluiten bij Pogacar en Mas. Op de San Fermo della Battaglia, de laatste klim, bleef het drietal lang samen, maar toen kwam de aanval van Mas. De Spanjaard trok stevig door, Pogacar kon met moeite volgen, Landa moest wel passen.

Mas en Pogacar gingen sprinten voor de zege en daarin was Pogacar net wat sneller dan de renner van Movistar, wat betekende dat hij net als vorig jaar de Ronde van Lombardije op zijn naam schreef. Landa kwam op tien seconden als derde over de finish.

In de achtergrond was Bauke Mollema de beste Nederlander met een zevende plaats, net achter de afscheidnemende Alejandro Valverde.

.

Spoorbrug / autoweg die de Krim verbindt met Rusland opgeblazen

Een krachtige explosie van een autobom in een vrachtwagen heeft zaterdag de Russische weg- en spoorbrug naar de Krim ernstig beschadigd, waardoor de belangrijkste bevoorradingsroute voor de Russische strijdkrachten die vechten om het in Zuid-Oekraïne veroverde grondgebied in handen te houden, werd getroffen.

Het voertuig kwam van het vasteland van Rusland en was op weg naar de kustplaats Kerch op de Krim. Door de explosie, rond 6.07 uur lokale tijd, zijn zeven met brandstof gevulde ketelwagens van een goederentrein die op weg was naar de Krim in brand gevlogen. Als gevolg hiervan stortten delen van de weg in. 

Het is niet zomaar een brug die in brand vloog. Rusland annexeerde de Krim in 2014 en de 19 km lange brug van Kerch, die de Krim verbindt met het Russische transportnetwerk, werd vier jaar later met veel tamtam geopend door president Vladimir Poetin, die er met een bouwwagen overheen reed.  De brug is gebouwd voor zowel treinverkeer als autoverkeer.

De ontploffing op de brug over de Straat van Kertsj (Kerch), leidde tot juichende berichten van Oekraïense functionarissen, maar geen directe claim van verantwoordelijkheid.

Het Russische Nationale Onderzoekscommissie zei dat drie mensen bij de ontploffing zijn omgekomen. Waarschijnlijk  zijn dit de inzittenden van een auto die in de buurt van de ontplofte vrachtwagen reed, de lichamen zijn uit het water gehaald.

Volgens het Kremlin is de Russische president Poetin op de hoogte gebracht van de brand en heeft hij een commissie de opdracht gegeven om de oorzaken van de brand te onderzoeken. In de Krim-hoofdstad Simferopol komt er volgens de regering een veerverbinding. Volgens Interfax zou het treinverkeer over de brug zaterdagavond weer kunnen worden hervat.

Na het incident op de strategisch belangrijke Kertsj-brug, tweette de Oekraïense presidentieel adviseur Mykhailo Podoliak dat dit "het begin" was. Hij claimt niet de verantwoordelijkheid voor het incident, maar schrijft: "Alles wat illegaal is, moet worden vernietigd, alles wat gestolen is, moet worden teruggegeven aan Oekraïne, alles wat door Rusland wordt bezet, moet worden verdreven." Volgens een bericht van het Russische staatspersbureau RIA vatte een brandstoftank op de brug vlam. De Oekraïense media spraken van een explosie. 

Volgens Russische bronnen is de eigenaar van de vrachtwagen geïdentificeerd. Russische onderzoekers zeggen dat het een inwoner is van de Zuid-Russische regio Krasnodar, zonder de naam van de man te noemen. Zijn woning wordt onderzocht en de gedocumenteerde route van de vrachtwagen zal worden nagegaan. 

Na de explosie op de Krimbrug kondigde het hoofd van het Oekraïense postkantoor Ihor Smylyanskyi op Telegram aan dat er van de brug een speciale postzegel zou worden uitgegegeven. "De ochtend is nog nooit zo mooi geweest. Voor deze feestdag brengen we een nieuwe postzegel uit met de Krimbrug - of liever wat er nog van over is." Eerder gaf de Oekraïense Post een postzegel uit van de verongelukte Russische kruiser Moskva van de Russische Zwarte Zeevloot. 

Hoe een 'nepbewijs' Jaap van Dissel in een kwaad daglicht kon zetten

Twee podcasters claimden bewijs in handen te hebben dat Jaap van Dissel tonnen op zijn privérekening zou hebben ontvangen van Stichting Open Nederland. Van het bewijs bleek niks te kloppen, maar tóch ging het gerucht een eigen leven leiden.

Nieuwsuur reconstrueert hoe het neppe transactieoverzicht zoveel ophef kon veroorzaken. En ook het slachtoffer van de hetze, Jaap van Dissel, reageert op de zaak.

Amsterdam gaat strijd aan met tijgermug: 'Het is een enorme klerelijer'

De tijgermug is in september gesignaleerd in Amsterdam-Zuidoost en stadsecoloog Remco Daalder hoopt dat het insect geen vaste voet aan de grond krijgt in de stad. De mug, die oorspronkelijk alleen in Zuidoost-Azië voorkomt, wordt nu bestreden in de hoop dat hij verdwijnt. Dat juicht de stadsecoloog toe. "Schitterend beestje om te zien én een enorme klerelijer, die wil je niet hebben in Amsterdam." Zo meldt AT5

In de buurt van de vindplaats, camping Gaasperplas, zijn brieven van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) rondgestuurd met hierin tips om te voorkomen dat de mug zich makkelijk kan vermenigvuldigen. In de brief wordt gevraagd of omwonenden plasjes water in de tuin, op het terras en in de dakgoot willen legen. De tijgermug legt namelijk zijn eieren, net als andere muggensoorten, in stilstaand water. De larven van de mug leven ook in dat water. 

De hulp van de buurt wordt dus ingeroepen om de exotische gast te bestrijden. "Hij is met ons mensen de hele wereld over gereisd en zit ook veel in Italië en in Frankrijk", legt stadsecoloog Remco Daalder uit. "Hij heeft een opvallende voorkeur voor steden, omdat wij er zitten, een geliefd prooidier. Hij brengt ook nog eens ziektes over, maar daar hoeven we voorlopig niet bang voor te zijn."

Het insect kan onder andere knokkelkoorts overbrengen. "Het is een hele nare ziekte, want er zijn geen vaccinaties en geen medicijnen vooraf mogelijk", aldus de stadsecoloog. "Het doet heel veel pijn, dus die ziekte willen we hier ook niet, maar je moet wel het virus in de buurt hebben. Hier in West-Europa zit dat virus nog niet. Dus wel de mug met zijn steken, niet leuk, maar geen virus en dus nog geen knokkelkoorts."

Ondanks het uitblijven van direct gevaar, wordt er wel volop ingezet om de mug geen kans te geven. De huishoudens in een straal van vijfhonderd meter van de eerste vindplek in Zuidoost hebben de brief van NVWA gekregen én naar gehandeld. "Ik heb het goed bestudeerd hoe hij eruit ziet", aldus buurtbewoner Raya Woudstra. "Ik heb gekeken in de tuin, maar ik zie er geen een. En ook geen larven in de vijver enzo."

Wel had ze nog een handeling te verrichten. In de tuin stond namelijk nog een plantenbak met hierin een laag stilstaand water. "Dat is vers regenwater en daar komen de vogels van drinken", geeft Woudstra aan. "Maar die keer ik om, simpel."

De tijgermug leeft al sinds 2005 in ons land en werd al eerder in de buurt gesignaleerd van Amsterdam. In 2018 dook het insect, dat kleiner is dan de gewone mug die voorkomt in Nederland, op in Amstelveen

ICAO: burgerluchtvaart wil in 2050 klimaatneutraal zijn

De wereldwijde burgerluchtvaart moet in 2050 CO2-neutraal zijn. De lidstaten van de International Civil Aviation Organization (ICAO) waren het hierover eens.

Dat maakte de organisatie van de VN bekend op Twitter na een bijeenkomst van vertegenwoordigers van de 193 landen in Montréal, Canada.

Slechts vier landen, waaronder China, hadden hun bedenkingen.

In tegenstelling tot economische sectoren als de bouw en het transport is de burgerluchtvaart met 2,5 tot 3 procent verantwoordelijk voor slechts een klein deel van de wereldwijde CO2-uitstoot.

Lekkages Nord Stream: extreme toename van methaanniveaus in Oostzee

Nabij de beschadigingen in de Nord Stream-pijpleidingen in de Oostzee zijn hoge methaangehalten gemeten. De waarden zijn ongeveer duizend keer hoger dan normaal op die locatie.

Een wetenschappelijke expeditie van de Universiteit van Göteborg onderzoekt momenteel de verspreiding van het gas en de effecten ervan op het mariene milieu in de Oostzee. Een paar dagen nadat de lekken waren ontdekt, vertrok het team met het onderzoeksschip Skagerak naar ten oosten van het eiland Bornholm. Het team nam monsters op 20 verschillende locaties in Zweedse wateren. Er was nog geen goedkeuring voor bemonstering van de Deense delen van de Oostzee die ook werden getroffen. Die monsters zijn inmiddels ook genomen en worden nu geanalyseerd.

Poetin confisqueert Sachalin-olieveld, Exxon Mobil verliest aandeel van 30 procent

Rusland heeft in het oosten van het land een olie- en gasveld geconfisqueerd waarin het Amerikaanse energiebedrijf Exxon Mobil een belang van 30 procent had.

President Poetin verordende dat de aandelen van de investeerders zouden worden overgenomen door een nieuw door de regering opgericht bedrijf in Moskou. Na het begin van de oorlog probeerde Exxon Mobil zijn Russische activiteiten te beëindigen, devalueerde het zijn belang en koos voor een overname door een koper. Het bedrijf verminderde ook de olie- en gasproductie en trok zijn personeel terug uit het land. De Amerikaanse groep heeft nog geen commentaar gegeven op de inbeslagname door de Russische staat.

WK judo: broer en zus pakken wéér goud

Ook de tweede dag van het wereldkampioenschap judo in Tashkent heeft twee gouden medailles opgeleverd voor Japan. Ook op dag één gingen beide gouden medailles al naar hét judoland en daar kwam in de Oezbeekse hoofdstad dus nog geen verandering in.

Vrouwen -52kg
De nog altijd maar 22-jarige Uta Abe won in 2018 en 2019 al de wereldtitel en pakte vorig jaar in eigen land olympisch goud. Op overtuigende wijze plaatste ze zich in Tashkent voor de halve finales, waarin ze Amandine Buchard uit Frankrijk klopte, net als in de olympische finale vorig jaar.

Dit keer trof ze de Britse Chelsie Giles in de finale en ook die was ze de baas, waarmee wereldtitel drie een feit was. Brons was voor Buchard, die de Mongolische Bishreltiin Khorloodoi versloeg. Ook Distria Krasniqi uit Kosovo, olympisch kampioene in de klasse tot 48 kilogram, pakte brons: zij versloeg de Israëlische Gefen Primo.

Mannen -66kg
Het feestje bij de familie Abe was nog niet afgelopen: broer Hifumi stond eveneens in de finale en kon net als op de Spelen in Tokyo op dezelfde dag als zijn drie jaar jongere zus goud pakken. Hij moest het daarbij in de finale opnemen tegen landgenoot Joshiro Maruyama, de regerend tweevoudig wereldkampioen. Een ware rivaliteit, die vorig jaar culmineerde in de kwalificatie voor de Spelen: Abe zegevierde daarin na een twintig minuten (!) durende golden score.

In de absolute titanenstrijd gooide Abe Maruyama op de zij, waarna hij stand hield en zich voor de derde keer liet kronen tot wereldkampioen. Brons was voor de Zuid-Koreaan Ba-ul An, die Elios Manzi uit Italië klopte, en de Moldaviër Denis Vieru, die in de laatste seconde de Georgiër Vazha Margvelashvili op de zij legde.

Namens Nederland deed Ivo Verhorstert mee, maar hij sneuvelde in zijn openingspartij tegen Maruyama.

F1: Verstappen snelste in kwalificatie in Japan

Max Verstappen heeft de poleposition gepakt voor de Grand Prix van Japan. De Nederlander reed met de Red Bull op Suzuka een tijd van 1.29,304 waarmee hij een fractie sneller dan de Ferrari's van Charles Leclerc en Carlos Sainz. Verstappen moet zich nog wel bij de stewards melden omdat hij voor aanvang van zijn snelste ronde bijna een aanrijding had met McLaren-coureur Lando Norris.

Na de regen van gisteren was de baan nog groen, waardoor de verwachting was dat de rondetijden naar mate de kwalificatie vorderde veel beter zouden worden. Dit gebeurde al in Q1 waarbij Mercedes gokte op mediums, maar nadat de eerste rondes gereden waren, bleek dat de zilveren bolides nog een ronde moesten afleggen om door te gaan. In de slotfase was het flink stuivertje wisselen, waardoor Alexander Albon, Pierre Gasly, Kevin Magnussen, Lance Stroll en Nicholas Latifi buiten de boot vielen.

In de tweede sessie zat de top tien na de eerste run binnen zes tiende van een seconde. Omdat Lando Norris er net buiten stond moesten veel coureurs nog een tweede run maken. Het zorgde in de slotfase voor flinke verschuivingen en Daniel Ricciardo viel hierdoor er op een paar duizendste buiten. Dit gold ook voor Valtteri Bottas, Yuki Tsunoda, Guanyu Zhou en Mick Schumacher.

Verstappen zette in Q3 met een tijd van 1.29,304 gelijk de te kloppen tijd neer, ruim voor Leclerc, Sainz en Perez. In de tweede run kwamen Leclerc en Sainz nog zeer dichtbij, maar Verstappen bleef de snelste tijd houden. De Nederlander maakte zelf een foutje in de tweede bocht en verloor een onderdeel waardoor hij net geen tijdsverbetering meer kon realiseren.

Belangrijker was nog dat Verstappen en Norris voor aanvang van hun eerste run in Q3 bijna een aanrijding hadden. Norris zette vlak voor 130R aan, terwijl Verstappen voor hem op de baan nog langzaam reed. De Nederlander zette daarna ook aan, waardoor Norris even door het gras moest. De stewards gaan naar het incident kijken. De uitslag van de kwalificatie is voorlopig: Verstappen, Leclerc, Sainz, Perez, Esteban Ocon, Lewis Hamilton, Fernando Alonso, George Russell, Sebastian Vettel en Norris.

Uitslag FC Groningen - RKC

RKC Waalwijk blijft goed presteren in de eredivisie. In de uitwedstrijd tegen FC Groningen wonnen de Waalwijkers wonnen mede door twee goals van invaller Mika Biereth met 2-3 van Groningen.

In het grootste deel van de eerste helft leek er weinig aan de hand voor FC Groningen. Na een kwartier kwam de thuisploeg dankzij een rake strafschop van Ricardo Pepi met 1-0 voor, maar dat veranderde in de 37ste minuut. Toen moest Groningen met tien man verder na een rode kaart van Radinio Balker. RKC kreeg daarbij ook een penalty en die werd benut door Dario van de Buijs.

In de tweede helft kwam RKC op voorsprong via invaller Biereth. Toch kwam FC Groningen met tien man langszij nadat Pepi zijn tweede doelpunt maakte, maar vier minuten na de gelijkmaker zette Biereth RKC opnieuw op voorsprong, en ditmaal wisten de Waalwijkers de voorsprong wel vast te houden. Door de overwinning staat RKC op een knappe zevende plaats in de eredivisie, terwijl FC Groningen op plaats twaalf staat.

Volleybalsters kunnen kwartfinales WK vergeten na ruime nederlaag tegen Brazilië

De Nederlandse volleybalsters kunnen zich bij het WK in eigen land niet meer plaatsen voor de kwartfinales. Vrijdagavond verloor Oranje kansloos met 0-3 van Brazilië, waardoor Nederland zich niet meer kan plaatsten voor de kwartfinales van het WK.

Nederland moest zicht zouden op de kwartfinales winnen van Brazilië. Maar de nummer één van de wereld was duidelijk een maatje te groot voor de Nederlandse volleybalsters. Nooit kwam Oranje in de buurt van setwinst tegen de Braziliaanse volleybalsters en won Brazilië vrij gemakkelijk: 19-25, 19-25 en 20-25.

Nederland staat na acht wedstrijden op vier zeges en vier nederlagen. Voor een plek bij de beste vier in de poule zijn minimaal zes overwinningen nodig, waardoor Oranje is uitgeschakeld. Zondag spelen de Nederlandse volleybalsters nog tegen Japan, maar voor Oranje doet die wedstrijd er weinig toe.

AI Picture Gallery #12

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Verstappen bovenaan in laatste training Japan

Max Verstappen heeft de snelste tijd neergezet tijdens de derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Japan. Op het circuit van Suzuka werden de eerste droge rondjes van het weekeinde neergezet en dus was het zeker in het begin een drukke boel.

Alles en iedereen wilde zo veel mogelijk rondjes rijden, want met een droge kwalificatie op het oog moest de droge baan ook goed uitgeprobeerd worden. Verstappen was de snelste: alleen de Ferrari's van Carlos Sainz en titelconcurrent Charles Leclerc bleven binnen een halve seconde.

Fernando Alonso zat er in de Alpine keurig bij op plek vier, voor Verstappen's Red Bull-teamgenoot Sergio Perez en Mercedes-coureurs George Russell en Lewis Hamilton, die ook nog binnen een seconde bleven.

De volledige uitslag is hier te vinden. De kwalificatie begint zaterdag om 08.00 uur Nederlandse tijd.

De Vries racet voor AlphaTauri in 2023, Gasly naar Alpine

De geruchten hingen al een tijdje vrij stevig in de lucht, maar nu is het dan ook officieel: Formule 1-coureur Pierre Gasly vertrekt na dit seizoen bij AlphaTauri en gaat racen bij Alpine, terwijl zijn stoeltje opgevuld wordt door niemand minder dan Nyck de Vries.

Gasly debuteerde in 2017 bij het toenmalige Scuderia Toro Rosso en reed vervolgens in de eerste helft van 2019 bij Red Bull Racing. Dat ging zeker niet slecht, maar ook niet geweldig, en hij keerde weer terug bij Toro Rosso, waar hij in Brazilië een fraaie tweede plek pakte.

In 2020 liet hij regelmatig zien wat hij kan, met onder meer een prachtige zege in Italië, terwijl hij vorig jaar in Azerbeidzjan een derde plek pakte en met een zeer consistent seizoen als negende eindigde in het WK. Dit jaar gaat het iets minder lekker, maar volgend jaar mag Gasly zijn kunstjes dus bij Alpine vertonen, naast Esteban Ocon.

Bij AlphaTauri komt zo een plekje vrij naast Yuki Tsunoda, en dat stoeltje wordt - zoals de geruchtenmolen al deed vermoeden - opgevuld door Nyck de Vries. De 27-jarige Nederlander heeft al een indrukwekkende carrière, met titels in de Eurocup Formule Renault 2.0 (2014), Formule 2 (2019) en Formule E (2020-21).

De Vries debuteerde onlangs in Italië in de Formule 1, toen hij bij Williams de door een blindedarmontsteking getroffen Alexander Albon mocht vervangen. Dat deed hij bijzonder goed: De Vries finishte als negende. Ook reed hij al wat vrije trainingen voor Williams, Mercedes en Aston Martin.

FOK! Wat een weer: perioden met zon en overwegend droog

herfstbanner

Vanochtend is het wisselend bewolkt met in de noordelijke helft van Nederland enkele buien. Eerst kan er in het zuidoosten nog regen vallen. De wind komt uit west tot zuidwest en is matig, aan de kust (vrij) krachtig.

Vanmiddag is het wisselend bewolkt met vooral in de oostelijke helft enkele buien. In de loop van de middag wordt het van het westen uit overwegend droog. De maximumtemperatuur ligt rond 16°C. De noordwestelijke wind is matig, aan de noordwest- en noordkust vrij krachtig.

Vanavond is het half tot zwaar bewolkt en kan er in het noordoosten nog een enkele bui vallen. Landinwaarts is er weinig wind, aan de kust staat een matige westenwind, aan de noordkust is deze eerst nog vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Een schilderachtig vijvertje op de begraafplaats in Castricum (Foto: FOK!/DJMO)
Een schilderachtig vijvertje op de begraafplaats in Castricum (Foto: FOK!/DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.