Rusland niet welkom op begrafenis Elizabeth II, reageert zwaar beledigd

Als de Britse koningin maandag wordt begraven, worden er staatsgasten van over de hele wereld verwacht om de uitvaartdienst bij te wonen. Maar niet iedereen is welkom: behalve Noord-Korea en Myanmar heeft ook Rusland geen uitnodiging gekregen. Het Kremlin reageerde bitter.

Moskou heeft geklaagd over het "immorele" en "godslasterlijke" besluit van Londen om geen vertegenwoordiger van Rusland uit te nodigen voor de uitvaartdienst voor koningin Elizabeth II. De Britse regering probeert "de nationale tragedie die de harten van miljoenen mensen over de hele wereld heeft geraakt" te gebruiken voor "geopolitieke doeleinden, om rekeningen met ons land te vereffenen", zei Maria Zakharova, woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Zakharova bekritiseerde het besluit als "zeer immoreel" en "godslasterlijk" omdat het de herinnering aan Elizabeth II zou schaden. Ze beschuldigde Londen ervan de oorlog in Oekraïne te gebruiken als een "excuus" om Rusland uit te sluiten van de herdenkingsdienst.

Elizabeth II stierf afgelopen donderdag op 96-jarige leeftijd in haar Schotse residentie in Balmoral. De uitvaartdienst voor de koningin met staatsgasten van over de hele wereld vindt maandag plaats in Westminster Abbey. Tot de uitgenodigde gasten behoren meer dan honderd koninginnen, koningen en andere staatshoofden. Rusland, Wit-Rusland, Noord-Korea en Myanmar hebben geen uitnodiging ontvangen.

De betrekkingen tussen Rusland en Groot-Brittannië zijn al jaren zeer gespannen. De vergiftiging van de voormalige Russische dubbelspion Sergei Skripal en zijn dochter in Engeland in 2018 zorgde voor spanningen. 

Koningin Elizabeth II ligt opgebaard in Westminster Hall te Londen. Ook vandaag staan er kilometerslange rijen van Britten die hun overleden Koningin een laatste groet willen brengen.