FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 16 september 2022

Uitslag FC Utrecht - NEC

NEC heeft vrijdagavond voor de vijfde keer op rij gelijkgespeeld in de eredivisie. In de uitwedstrijd tegen FC Utrecht bleef het 0-0.

Voor rust had Magnus Mattsson de beste kans in de eerste helft. De speler van NEC kon echter Utrecht-doelman Vasilis Barkas niet passeren. Na rust was FC Utrecht de betere ploeg en kreeg verschillende kansen, maar dankzij een uitblinkende Jasper Cillessen bleef het 0-0 in de Galgenwaard.

FC Utrecht

0 - 0

N.E.C. Nijmegen

 
 Gele kaart: v.d.Kust, Bozdogan,Boussaid, (FC Utrecht), Schöne, (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 
Arbiter: 
 
Opstelling:   Opstelling:
     

Wo Long: Fallen Dynasty demo nu beschikbaar

Een demo van Wo Long: Fallen Dynasty is nu beschikbaar via de PlayStation Store en de Microsoft Store. De demo van de actie-game van Team Ninja (bekend van o.a. Nioh) wordt op 26 september weer verwijderd. Je hebt dus beperkt de kans om de game uit te proberen.

Wo Long: Fallen Dynasty is geïnspireerd door Chinese mythologie en vechtkunsten. Qua gameplay lijkt de game misschien wel het meest op Sekiro. In Wo Long heb je naast snelle executies parry-systeem. Als je de demo uitspeelt krijg je de 'Crouching Dragon Helmet' in de retail-versie. Je hebt ook de mogelijkheid om een feedback formulier in te vullen.

Genshin Impact 3.1-update komt eind september

Genshin Impact versie 3.1 komt op 28 september uit. Dat is ook het tweede jubileum van de free-to-play game, dus spelers kunnen twintig gratis 'wensen' verwachten. Het feest wordt ook in-game gevierd aan de hand van een festival in Mondstadt.

Update 3.1 komt verder natuurlijk ook met het tweede deel van het Sumeru-verhaal. Spelers mogen nu het woestijn verkennen en ze komen dan uiteraard nieuwe vijanden, puzzels en bazen tegen. Cyno, Nilou en Candace zijn in die periode als nieuwe personages via het gacha wens-systeem verkrijgbaar. Oudere personages Venti en Albedo zijn dan ook beschikbaar.

Hoera, de :-) bestaat 40 jaar, wat is jouw huidige favoriet?

De digitale 'smiley' werd 40 jaar geleden geboren - de oorsprong van de emoji's die tegenwoordig zo populair zijn.

In de herfst van 1982 hadden computerwetenschappers van de Carnegie Mellon University in Pittsburgh, Pennsylvania, een gesprek over de interne universitaire communicatie. Ze waren op zoek naar een icoon om het humoristische karakter van de chat aan te geven. Tijdens de communicatie kwam Scott Fahlman, een lid van de groep, uiteindelijk om de hoek in een bericht van 19 september 1982 met een revolutionaire suggestie: Waarom niet :-) als een zijdelings, lachend gezicht? Terecht stelde hij ook voor :-( voor de tegenovergestelde stemming.

Het initiatief van Fahlman werd goed ontvangen door collega's. Het lachende en jammerende gezicht verspreidde zich via de universitaire netwerken als een lopend vuurtje naar een aantal universiteiten in de VS. De digitale 'smiley' is een integraal onderdeel geworden van schriftelijke communicatie. De zogenaamde emoticons werden al snel vergezeld door knipogen ;-), verbazing :-O en tong uitsteken :-P. Tegenwoordig zijn smileys standaard in chatberichten. De combinatie van karakters die door Fahlman zijn gemaakt, wordt nu nauwelijks gereproduceerd. Vrijwel alle chat- of maildienstverleners zetten de combinaties automatisch om in de ronde gele grijnzende gezichten. Deze collectie, gezamenlijk bekend als 'emoji', heeft inmiddels een behoorlijke omvang bereikt. Zo biedt WhatsApp momenteel meer dan 3.600 emoticons voor gebruik.

Hoe beïnvloedt dit onze taal wanneer woorden en emoties steeds vaker in pictogrammen worden weergegeven? De meeste experts zijn het erover eens dat hieruit geen eigen taal kan ontstaan. Ze dienen eerder als een aanvulling. Emoji's maken "het contact mogelijk zoals we die zien in persoonlijke ontmoetingen, maar die niet beschikbaar zijn in digitale communicatie", aldus een bijdrage van de taalkundigen Michael Beißwenger en Steffen Pappert van de Universiteit Duisburg-Essen. Met lachende gezichten, hartjes en alle andere kleine foto's probeerden de gesprekspartners hun emoties en gevoelens ten opzichte van elkaar uit te drukken.

Suikoden I & II HD Remasters aangekondigd

Suikoden I & II HD Remaster: Gate Rune and Dunan Unification Wars komt in 2023 uit voor PS4, Xbox One, Switch en pc. Dat heeft Konami tijdens de Tokyo Game Show aangekondigd. Deze PS1-klassiekers zijn dus binnenkort eindelijk weer goed beschikbaar op moderne platforms.

Konami heeft natuurlijk ook bekendgemaakt wat er aan de games wordt verbeterd. Allereerst zijn alle achtergronden HD gemaakt. Veder zijn de porteten van de personages opnieuw gemaakt. Je kunt ook moderne snufjes verwachten zoals een auto-save, vooruitspoelen tijdens gevechten en een logbestand voor dialogen. Ten slotte zijn beide games voorzien van een verbeterde Engelse vertaling, iets dat echt wel nodig was.

Rechter benoemt onafhankelijk deskundige om stukken van Trump te beoordelen

In de Verenigde Staten is een onafhankelijke deskundige aangesteld om de in beslag genomen documenten van ex-president Trump te beoordelen.

Een rechter in Washington besloot dat de New Yorkse advocaat Raymond Dearie deze taak op zich kan nemen. Trumps advocaten hadden Dearie voorgesteld; het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft daarmee ingestemd.

Begin augustus doorzocht de FBI het landgoed van Trump in Florida. De federale politie nam verschillende geheime documenten in beslag, waarvan sommige het hoogste niveau van geheimhouding hadden. Daardoor heeft Trump mogelijk de wet overtreden; dit wordt momenteel onderzocht. De advocaten van Trump hadden de benoeming van een onafhankelijke onderzoeker verzocht omdat tussen de in beslag genomen documenten ook privédocumenten zitten van de ex-president. Het ministerie van Justitie is van mening dat dit het lopende onderzoek tegen Trump zou vertragen.

Trump en zijn advocaten bekritiseren op hun beurt het optreden van de autoriteiten als politiek gemotiveerd. Ze eisten de aanstelling van een onafhankelijke deskundige en spanden daarvoor een rechtszaak aan. Een rechtbank heeft dit verzoek van Trump ingewilligd: de in beslag genomen documenten moeten daarom worden gecontroleerd door de speciale onafhankelijke deskundige en de autoriteiten moeten tot die tijd stoppen met het onderzoek van de in beslag genomen documenten.

Het ministerie van Justitie had geklaagd dat de benoeming van de 'controleur' het onderzoek zou vertragen. Het is nu onduidelijk hoe lang rechter Dearie, 78, nodig heeft om de documenten te beoordelen. Hij wordt verondersteld eventuele in beslag genomen persoonlijke bezittingen van de ex-president te identificeren en aanbevelingen te doen voor mogelijke geschillen tussen de twee partijen over de categorisering / classificatie van de documenten.

OekraÔne: meer dan 440 graven aangetroffen in Izyum

Meer dan 440 graven zijn ontdekt in een bos nabij de heroverde stad Izyum in het oosten van Oekraïne. Volgens de plaatselijke gouverneur werden ook dode lichamen gevonden met hun handen vastgebonden.

Volgens Oekraïense bronnen waren de meeste doden burgers. De autoriteiten zeiden dat velen stierven van de honger.

Volgens persbureau Reuters maakten ooggetuigen ook melding van zo'n 200 houten kruizen, die op meer graven zouden kunnen duiden. De plaatselijke gouverneur verklaarde dat sommige lichamen werden gevonden met de handen op de rug gebonden. De informatie kan op dit moment niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Het Mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties wil waarnemers sturen naar de door Oekraïense troepen heroverde stad Izyum. Deze zouden moeten uitzoeken wat er is gebeurd tijdens de Russische bezetting, volgens woordvoerster Throssell in Genève. Het is nog onduidelijk wanneer een dergelijk bezoek zou kunnen plaatsvinden.

De Oekraïense president Zelenskyy zei dat er in de door Oekraïne heroverde gebieden verschillende plaatsen zijn gevonden waar mensen zijn begraven. Hele families en mensen zijn aangetroffen met sporen van marteling, vertelde Zelenskyy aan persbureau Reuters. Er zijn aanwijzingen voor door Russische soldaten gepleegde oorlogsmisdaden. De vondsten moeten met internationale hulp worden onderzocht, verzocht de president.

Aanvankelijk vergeleek hij de vondst van het massagraf met de gebeurtenissen in februari in Bucha, een buitenwijk van de hoofdstad Kyiv. Oekraïense soldaten hadden daar duidelijk bewijs van oorlogsmisdaden verkregen na de terugtrekking van Russische troepen. "Rusland laat de dood overal achter en moet daarvoor verantwoordelijk worden gehouden", zei Zelenskyy in zijn dagelijkse videotoespraak.

FOK! Wat een weer: Onstuimig met talrijke buien

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanavond is er veel bewolking met buien, soms met onweer en windstoten, aan de kust mogelijk zware windstoten van rond 75 km/uur. De wind komt uit het noordwesten en is matig boven land en krachtig tot hard aan de kust, windkracht 6 tot 7. Aan de kust is code geel van kracht. 

Komende nacht trekt een gebied met buien zuidwaarts over het land, soms met windstoten en mogelijk met onweer. De noordwestenwind is matig boven land en krachtig tot hard aan de kust, windkracht 6 tot 7. Het koelt af naar 13°C in de kustgebieden tot lokaal 8°C in het binnenland.

Morgenochtend is het half tot zwaar bewolkt met enkele buien, mogelijk met onweer. De wind is west tot noordwest en is matig tot vrij krachtig, langs de kust krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7. Morgenmiddag schijnt af en toe de zon en trekken er buien over het land. Hierbij is er vooral in het oosten kans op onweer. De wind is noordwest en is landinwaarts matig en langs de kust krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7. Het wordt buiten de buien om maximaal 16°C.

Morgenavond is er vrij veel bewolking en vallen er vooral in het noorden en in de kustgebieden enkele buien. De noordwestenwind neemt langs de kust iets af naar krachtig, kracht 6. Landinwaarts is de wind matig. (Bron: KNMI)

De Oude Haven in Zaandam lag er schilderachtig bij  (Foto: DJMO)
De Oude Haven in Zaandam lag er schilderachtig bij (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!


'Ook oud-speelsters Ajax beschuldigen Overmars van grensoverschrijdend gedrag'

Marc Overmars zou zich ook tegenover speelsters van Ajax Vrouwen schuldig hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Overmars stapte in februari op als directeur voetbalzaken van Ajax omdat hij ongepaste berichtjes en dickpics had gestuurd naar meerdere vrouwelijke collega's. Zo meldt AT5

Twee oud-spelers van Ajax Vrouwen zeggen tegen Het Parool dat Overmars een speelster betastte die op de massagetafel in de fysioruimte lag. Daarbij was volgens de vrouwen nog een andere speelster aanwezig. "Hij deed het af als grap, maar zo werd het niet beleefd", zegt een van de vrouwen tegen de krant. Overmars zou de ruimte volgens de vrouwen vaker betreden hebben, ondanks dat deze gezien werd als safe space omdat vrouwen er soms geen shirt of broek aanhebben.

Een derde oud-speelster zegt tegen de krant dat ze wist dat een paar speelsters ervaringen met Overmars hadden die niet in de haak waren. De drie vrouwen willen allemaal anoniem blijven. Marjan Olfers, de hoogleraar sport en recht die vaak betrokken is bij onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in de sport, zegt tegen de krant dat bij haar is aangegeven dat ook speelsters bij Ajax last hadden van grensoverschrijdend gedrag van Overmars.

Merel van Dongen, Ajax-speelster van 2015 tot 2018, zegt geen negatieve ervaringen te hebben met Overmars. Wel zegt ze dat hij weleens opmerkingen maakte "waarvan je dacht: niet zo netjes, niet professioneel. Hij zag ons niet alleen als werknemer, maar ook als flirtmateriaal."

Toen Overmars in februari opstapte, werd aangenomen dat alleen ondersteunend personeel van Ajax te maken had gehad met ongewenst gedrag. In mei zei oud-Ajacied Daphne Koster al dat het gedrag van Overmars ook bekend was bij het vrouwenteam. Koster zei toen niet of zij of andere speelsters te maken hadden gehad met dat gedrag. 

Overmars werd ruim een maand na zijn vertrek bij Ajax aangesteld als sportief directeur bij het Belgische Royal Antwerp. Via een woordvoerder van die club laat hij aan Het Parool weten niet te willen reageren op het vermeende incident in de fysioruimte.

Andere oud-speelsters van Ajax zeggen tegen de krant het verhaal, dat zou dateren uit de eerste jaren van Overmars als directeur, niet of hooguit als gerucht te kennen. Ajax zelf zegt tegen de krant "niet in te gaan op vragen over individuele (groepen) vrouwen die te maken hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag."

Zeven kettingrukkers veroordeeld tot maandenlange celstraffen

De rechter heeft deze maand al zeven mannen veroordeeld voor het met geweld stelen van dure kettingen. Ze hebben maandenlange celstraffen gekregen. Zo meldt AT5

Volgens het Openbaar Ministerie lijkt er de laatste tijd sprake te zijn van een 'trend'. Veelal jonge mannen proberen met geweld een ketting van het slachtoffer te stelen door die van zijn of haar nek te trekken. Soms gebeurt dat na een zogeheten voetbaltruc: daders tackelen het slachtoffer en slaan daarna toe. 

Een 20-jarige man uit Budel stond op 8 september voor de rechter. Hij heeft op 23 augustus in de omgeving van de De Ruijterkade een gouden ketting gestolen. "In feite een hele brutale vorm van beroving van een burgerslachtoffer, waarbij de verdachte het slachtoffer bovendien ook nog in de nek heeft geslagen toen hij de ketting wegrukte", zei de officier van justitie tijdens de zitting. Hij kreeg vier maanden celstraf.

Een dag later stond een 21-jarige man uit Ter Apel voor de politierechter. Op zitting zei de advocaat dat de man minderjarig was in plaats van 21 jaar oud. De zaak zou daarom door de kinderrechter behandeld moeten worden. De rechtbank was het daar niet mee eens. Ook hij moest vier maanden de cel in. Als hij daarna weer de fout in gaat, komen daar nog twee maanden bij. 

Het OM hoopt met de naar eigen zeggen forse eisen 'een signaal af te geven dat dit gedrag niet wordt getolereerd'. Alle verdachten werden direct na hun veroordeling naar de gevangenis gebracht. 

Man krijgt werkstraf voor bedreigen Tweede Kamerlid Sjoerdsma op Instagram

Voor het online bedreigen van politicus Sjoerd Sjoerdsma heeft een 36-jarige man uit Dongen vrijdag een werkstraf van honderdtwintig uur gekregen, waarvan zestig uur voorwaardelijk.

“Laten we hopen dat ze net als bij Saddam Hoessein in plaats van een touw, dit keer een riem gaan gebruiken.” Dit bericht ontving Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma van D66 op zijn Instagram-account afgelopen november. Het was een reactie op een andere post, namelijk ‘Tribunalen incoming’. Beide berichten werden geplaatst onder een verjaardagsfoto van Sjoerdsma.

‘Ernstig feit’
Na aangifte van de berichten op Instagram startte de politie een onderzoek. Het leidde naar een 36-jarige man uit Dongen die in zijn verhoor aangaf dat hij het zich niet goed meer kon herinneren, maar het zeker niet zo bedoeld heeft. Ook heeft de hij tijdens zijn zitting spijt betuigd van zijn actie.

Voor het OM was de zaak daarmee echter niet afgedaan. De officier van justitie: “In een democratische rechtsstaat is het van bijzonder belang dat Sjoerdsma en zijn collega’s hun werk, dat per definitie in de openbaarheid plaatsvindt, kunnen doen, zonder dat ze hoeven te vrezen voor hun veiligheid.”

Strafeis
De verdachte is volgens de officier van justitie een grens overgegaan: “Bedreiging van volksvertegenwoordigers vormt een aantasting van onze democratie. De anonimiteit van Instagram houdt niet in dat er geen grenzen bestaan aan de toelaatbaarheid van uitingen zoals die van de verdachte.”

De officier van justitie vond een werkstraf voor de duur van honderdtwintig uur passend in deze zaak. Wanneer de man de straf niet uitvoert dan zou de man volgens het OM zestig dagen de cel in moeten.

Werkstraf
De politierechter was het eens met de officier van justitie dat het gaat om een ernstig feit en legde de Dongenaar uiteindelijk honderdtwintig uur werkstraf op, waarvan zestig voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar.

Wetten en regels hinderen jongeren met een beperking

Jongeren met een beperking lopen veel risico op langdurige financiële problemen. Dat komt onder andere door ingewikkelde wetten en regels, grote administratieve lasten, onzekere financiën en weinig toekomstperspectief.

De overheid gaat ervan uit dat jongeren financieel voor zichzelf kunnen zorgen als zij 18 jaar worden, eventueel met hulp van ouders. Maar het leven van jongeren met een beperking ziet er vaak anders uit. Zij verdienen zelf meestal niet genoeg geld en zijn dan afhankelijk van de overheid. Zij geven vaak aan dat de overheid hen beperkt. Reinier van Zutphen: "Door alle regelingen bij elkaar worden jongeren steeds weer met hun beperking geconfronteerd. Dat is niet eerlijk. Wetten en regels moeten jongeren helpen, niet in de weg zitten."

Conclusies en aanbevelingen
De Nationale ombudsman onderzocht of jongeren met een beperking financiële problemen ervaren door de uitvoering van wetten en regels. Hij concludeert dat zelfredzaamheid een illusie is, door lastig te begrijpen wetten en regels, grote administratieve lasten en doordat hulp uit het sociale netwerk wordt overschat. Ook schrijft de ombudsman dat er voor deze jongeren weinig toekomstperspectief is en werken niet altijd loont. Verder schiet de informatieverstrekking tekort, ontbreekt soms specifieke deskundigheid, ervaren gemeenten een tekort aan tijd en geld en is de samenwerking tussen overheidsinstanties beperkt. De ombudsman roept de betrokken partijen op om de knelpunten samen op te lossen en te zorgen voor begrijpelijke informatie, persoonlijke begeleiding en financiële zekerheid. En jongeren te informeren over hun rechten en mogelijkheden. Werken moet bovendien van toegevoegde waarde zijn en niet leiden tot meer problemen.

De burger kan het niet alleen
In Nederland wonen naar schatting twee miljoen mensen met een beperking, zoals een lichamelijke of verstandelijke beperking of psychische problemen. Onder hen bevinden zich ook jongeren. Zij hebben het financieel niet makkelijk. Daarbovenop zorgen de huidige inflatie en hoge energie- en woonlasten voor extra problemen. De Nationale ombudsman maakt zich zorgen. Hij heeft daarom voortdurend aandacht voor burgers die financiële problemen hebben en afhankelijk zijn van de overheid. Hij benadrukt daarbij dat de overheid vaak te hoge verwachtingen heeft van de mate waarin burgers zich kunnen redden in het systeem.

EU: § 413 miljoen voor ondersteuning kwetsbare groepen arbeidsmarkt en voedselhulp

Nederland krijgt de komende jaren ruim € 400 miljoen uit het Europees Sociaal Fonds voor de ondersteuning van mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie en het tegengaan van armoede. De Europese Commissie heeft het programma van Nederland goedgekeurd.

De subsidies van het Europees Sociaal Fonds zijn onder meer bedoeld voor om- en bijscholing van werkenden en om mensen met een uitkering aan een baan te helpen of te ondersteunen richting werk. Een groot deel, € 270 miljoen in totaal, gaat naar gemeenten in de 35 arbeidsmarktregio’s en naar sectorfondsen. Verantwoordelijk minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) maakt voor het eerst ook Europese middelen vrij voor voedselhulp, materiele ondersteuning en het tegengaan van kinderarmoede.

Minister Schouten: “Met de middelen kunnen we de bestaanszekerheid van mensen versterken door hen uitzicht te bieden op werk of een baan met een beter perspectief. We helpen werkgevers met het vervullen van hun vacatures. Ook zorgen we voor voldoende voedselaanbod voor mensen die het moeilijk hebben en helpen we kinderen die opgroeien in armoede. Zeker in deze tijd, waarin een toenemend aantal mensen in de knel komt door de stijgende prijzen, zijn deze middelen erg welkom. Ze ondersteunen onze nationale doelstellingen en inspanningen, zoals het gelijkwaardig mee kunnen doen op de arbeidsmarkt en in de maatschappij.”

In veel sectoren kampen werkgevers met toenemende personeelstekorten, waardoor bedrijven niet op volle kracht kunnen draaien. Toch staan er nog veel mensen langs de kant die graag aan de slag willen en kunnen bijdragen. Zij krijgen ondersteuning vanuit gemeenten om richting een baan te gaan. Werkenden krijgen vanuit sectorfondsen waar nodig middelen voor bijscholing en andere ondersteuning, bijvoorbeeld begeleiding naar (ander) werk.

Voedselhulp
Door de huidige hoge inflatie neemt de kans op armoede toe. Mensen die het financieel niet redden, kunnen tijdelijk een beroep doen op voedselbanken en noodfondsen voor ondersteuning. Nederland gaat voor het eerst Europese middelen aanwenden om de voedselvoorziening voor mensen die hier tijdelijk van afhankelijk zijn te garanderen. Het gaat om een bedrag van bijna € 16 miljoen. De middelen kunnen deels ook gaan naar materiele ondersteuning, bijvoorbeeld schoolspullen voor kinderen en menstruatieproducten en andere toiletartikelen. De hulp moet altijd vergezeld gaan van begeleidende maatregelen die deelname aan de maatschappij bevorderen. De partij die de subsidie ontvangt, dient daarnaast acties en activiteiten te ontplooien om kinderen die opgroeien in gezinnen met weinig geld te helpen. Het kan dan gaan om zaken als het verstrekken van sportkleding of speelgoed.

Het geld uit het Europees Sociaal Fonds is voor de periode tot en met 2027. Partijen kunnen vanaf komende maand subsidieaanvragen indienen. Het budget voor voedselhulp kan naar verwachting vanaf begin volgend jaar worden ingezet.

Eerdmans spreekt De Jonge aan op dwang om gasloos te gaan: 'Ik vind het zorgelijk'

JA21-partijleider Joost Eerdmans spreekt zijn zorgen uit over de dwangmaatregelen die minister Hugo de Jonge (Huisvesting) wil nemen om de Nederlandse bevolking gedwongen van het gas af te krijgen.

Eerdmans vindt het opmerkelijk dat veel mensen het maar normaal lijken te vinden dat de staat maatregelen gaat nemen om mensen van het gas af te krijgen. Volgens minister De Jonge is een bepaalde mate van dwang nu noodzakelijk. Volgens de minister kan Nederland "nu eenmaal niet wachten op het allerlaatste wagonnetje" wat betreft de verduurzaming van het land. 

Eerdmans is een andere mening toegedaan en blijft zich verzetten tegen deze vorm van inbreuk op de persoonlijke levenssfeer. Lees verder bij NieuwRechts.

ProRail start campagne: 'Niets is gevaarlijker dan het spoor'

Het lijkt zo onschuldig: nog nét even onder de dichtgaande slagbomen door glippen, of snel over het spoor lopen om de route af te snijden. Toch?

Nog lang niet iedereen (vooral jongeren) zien de risico’s in van onveilig gedrag rondom het spoor,  volgens spoorwegbeheerder ProRail. Helaas leiden deze gevaarlijke situaties ieder jaar tot aanrijdingen, met soms zelfs een dodelijke afloop.

Ondanks de maatregelen die ProRail heeft genomen, zoals het plaatsen van hekken en sluiten van spoorwegovergangen, is het aantal incidenten de afgelopen 5 jaar niet gedaald en dat baart hen zorgen.

Met de start van het nieuwe schooljaar is september jaarlijks de drukste maand op het spoor. ProRail grijpt dit moment dan ook aan om in de nieuwe campagne "Niets is gevaarlijker dan het spoor" aandacht te vragen voor veiligheid rondom het spoor. En dat is nodig, want het gaat nog vaak (bijna) mis, zoals te zien in deze compilatievideo.

Rusland niet welkom op begrafenis Elizabeth II, reageert zwaar beledigd

Als de Britse koningin maandag wordt begraven, worden er staatsgasten van over de hele wereld verwacht om de uitvaartdienst bij te wonen. Maar niet iedereen is welkom: behalve Noord-Korea en Myanmar heeft ook Rusland geen uitnodiging gekregen. Het Kremlin reageerde bitter.

Moskou heeft geklaagd over het "immorele" en "godslasterlijke" besluit van Londen om geen vertegenwoordiger van Rusland uit te nodigen voor de uitvaartdienst voor koningin Elizabeth II. De Britse regering probeert "de nationale tragedie die de harten van miljoenen mensen over de hele wereld heeft geraakt" te gebruiken voor "geopolitieke doeleinden, om rekeningen met ons land te vereffenen", zei Maria Zakharova, woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Zakharova bekritiseerde het besluit als "zeer immoreel" en "godslasterlijk" omdat het de herinnering aan Elizabeth II zou schaden. Ze beschuldigde Londen ervan de oorlog in Oekraïne te gebruiken als een "excuus" om Rusland uit te sluiten van de herdenkingsdienst.

Elizabeth II stierf afgelopen donderdag op 96-jarige leeftijd in haar Schotse residentie in Balmoral. De uitvaartdienst voor de koningin met staatsgasten van over de hele wereld vindt maandag plaats in Westminster Abbey. Tot de uitgenodigde gasten behoren meer dan honderd koninginnen, koningen en andere staatshoofden. Rusland, Wit-Rusland, Noord-Korea en Myanmar hebben geen uitnodiging ontvangen.

De betrekkingen tussen Rusland en Groot-Brittannië zijn al jaren zeer gespannen. De vergiftiging van de voormalige Russische dubbelspion Sergei Skripal en zijn dochter in Engeland in 2018 zorgde voor spanningen. 

Koningin Elizabeth II ligt opgebaard in Westminster Hall te Londen. Ook vandaag staan er kilometerslange rijen van Britten die hun overleden Koningin een laatste groet willen brengen.Gert Jan Segers: 'Dit jaar en voor iedereen belastingteruggave op energierekening'

ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers pleit voor een vaste belastingteruggave op de energierekening, nog dit jaar en voor iedereen. "We laten u niet vallen". Dat zegt hij vrijdag in een interview met De Volkskrant. Volgens de leider van de coalitiepartij “bestaat het risico dat dit een kabinet voor tevreden mensen wordt”.

Segers kraakt de uitspraak van D66-leider en minister Sigrid Kaag (Financiën) af dat we vanwege de stijgende energieprijzen ‘allemaal een stukje armer zullen gaan worden’. “Zo’n uitspraak klinkt alsof je vanaf de maan toekijkt naar Nederland.”

Meer hierover bij WNL.


Ex-Jehova's verzoeken om doopverbod: 'kinderen overzien de gevolgen niet'

De doop van minderjarigen bij de Jehova’s getuigen moet worden verboden. Daarvoor pleit een Gelderse stichting van ex-Jehova’s getuigen in een brief aan de Tweede Kamer en het ministerie van Rechtsbescherming. De stichting wijst op de grote gevolgen van de doop: een totale sociale uitsluiting als je de groep na de doop verlaat. Als een vader besluit om uit de Jehovah's getuigen te stappen, worden zijn kinderen daarna als vaderloos beschouwd.

Omroep Gelderland heeft een reportage over de ervaringen van ex-Jehova's getuigen gemaakt.

Een doopverbod zal er niet snel komen, volgens theoloog en kerkhistoricus Peter Nissen. "In Nederland is godsdienstvrijheid bijna een heilige traditie." Door de scheiding van kerk en staat mengt de overheid zich niet snel in religieuze kwesties, zegt hij.

Rechtszaak
In België zijn Jehova’s getuigen vorig jaar veroordeeld wegens de gevolgen van sociale uitsluiting voor hun ex-leden, en voor de aanzet tot discriminatie, haat en geweld. Maar het Hof van beroep draaide recent deze uitspraak terug. De stichting 'Against Watchtower Shunning' van Henri Dahlem bereidt nu een soortgelijke rechtszaak voor in Nederland. Dahlem wil vooral dat de politiek zich gaat buigen over het aan banden leggen van sociale uitsluiting. “Dat begint met de doop. Die is niet vrijblijvend", zegt hij. "Het is heel anders dan lid zijn van een voetbalclub. Je kan niet meer wisselen. Dat is het hele punt."

In een reactie aan Omroep Gelderland schrijft een woordvoerder van de Jehovah's getuigen in Nederland:

“Jehovah’s getuigen hebben geen kinderdoop en kinderen die in gezinnen van Jehovah’s getuigen opgroeien worden niet per definitie gedoopt.” De doop is een individuele vrijwillige keuze van een persoon zelf.

“Hoewel Jehovah’s getuigen het heel jammer vinden als hun kind hun geloof niet deelt, blijven ze nog steeds van hem of haar houden. Ze zullen de band met hun kind niet verbreken alleen omdat het kind geen getuige van Jehovah wil worden.”

Ook geeft de organisatie aan dat de verhalen van ‘ontevreden ex-leden niet als representatief of als waar’ moet worden aangenomen.

'Uber Eats en Deliveroo maken gebruik van ongedocumenteerde koeriers'

Veel maaltijdbezorgers in de stad die werken voor Uber Eats en Deliveroo zijn illegaal in Nederland. Ze gebruiken een valse identiteit van tussenpersonen die wel een verblijfsvergunning hebben. Zo meldt AT5.

Dat schrijft NRC na onderzoek naar de arbeidsomstandigheden van maaltijdbezorgers in Amsterdam, Utrecht en Nijmegen. De krant sprak onder anderen zo'n zestig maaltijdbezorgers. Meer dan de helft van hen kon niet uitleggen of en hoe ze een werkvergunning hebben. Ook zijn ze nauwelijks verzekerd en dragen ze geen belasting af. 

De koeriers uit onder meer Albanië, Bangladesh en Brazilië omzeilen de digitale controles van de platformen door onder de naam van een bezorger te werken die wel een verblijfsvergunning heeft. Ze betalen deze bezorger dan zo'n honderd euro per week om dit te mogen doen. Deze werkwijze is volgens NRC mogelijk doordat Uber Eats en Deliveroo alleen digitaal contact hebben met bezorgers en identiteitsbewijzen niet voldoende checken. 

De Arbeidsinspectie zegt in een reactie tegen de krant te vermoeden dat er inderdaad "redelijk veel illegalen bij de platforms werken." Volgens de inspectie moeten de platforms beter controleren wie er op een account werkt. De Belastingdienst laat weten dat veel maaltijdbezorgers bij hen uit beeld blijven omdat ze nooit belasting- of btw-aangifte doen. 

Deliveroo zegt tegen de krant niet op de hoogte te zijn van de misstanden en streng te controleren op fraude. Uber zegt een zerotolerancebedrijf te voeren ten aanzien van het misbruiken van accounts. Ook zegt het platform in te zetten op nieuwe technologieën om identiteitsfraude te detecteren.

Kind sloopt woning omdat mama zijn telefoon afpakte

Kinderen van tegenwoordig worden met diepgaande gesprekken gedisciplineerd, omdat dat pedagogisch verantwoord is. Nadat deze moeder de telefoon van haar 12 jarige zoon afpakte besloot hij dan maar even het hele appartement van zijn moeder grondig te restaureren.

Ik denk dat een serieus gesprekje met een kopje thee en een biscuitje hier wel op z'n plaats gaat zijn...

UPDATE:

De moeder in kwestie heeft inmiddels haar verhaal gedaan. Het gaat niet om een 12-jarige, maar om een 15-jarige jongen met mentale problemen. De jongen had die dag zijn medicatie niet genomen en omdat hij veel sterker is dan zijn moeder kon ze hem ook niet tegenhouden. De jongen is 1 meter 80 en weegt ruim 120 kilo.

bron met nadere uitleg

Overijssel haalt omgekeerde vlaggen weg

Vanaf 26 september start de provincie Overijssel met het verwijderen van vlaggen langs de wegen. Samen met gemeenten worden de vlaggen weggehaald omdat er steeds meer vlaggen losraken. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties op de weg. Naar verwachting zijn de vlaggen begin oktober allemaal weggehaald.

Een woordvoerder: "De provincie is de afgelopen maanden coulant omgegaan met de vlaggen die opgehangen waren aan lantaarnpalen, verkeersborden en viaducten. Er is alleen ingegrepen als de verkeersveiligheid in gevaar kwam. Met het naderende herfstweer is de kans groter dat vlaggen losraken door een combinatie van regen en wind. Als wegbeheerder willen we voorkomen dat dit hinderlijke of gevaarlijke situaties oplevert voor weggebruikers. Daarom worden nu alle vlaggen langs de weg weggehaald."

Vogelgriep vastgesteld in Tjerkgaast (provincie Friesland)

Bij vleeskuikenbedrijf in Tjerkgaast (gemeente De Friese Meren, provincie Friesland) is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 87.000 dieren op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In de 1 en 3 kilometer zone rondom de besmette inrichting liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 10 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen 2 pluimveebedrijven. Voor deze bedrijven geldt per direct het vervoersverbod. Een ophok- en afschermplicht was al ingesteld en is nog steeds van kracht.

Vervoersverbod
Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.

Landelijke maatregelen
Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.

Ook is in een aantal regio’s, waaronder de regio waar deze besmette inrichting in ligt, de ophok- en afschermplicht nog onverminderd van kracht. In deze regio’s geldt de ophokplicht voor commercieel gehouden vogels, deze worden naar binnen gebracht (behalve fazanten, sierwatervogels en loopvogels). Voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, (sier)watervogels en loopvogels), bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en van eigenaren van vogels en kippen, en voor commercieel gehouden fazanten, sierwatervogels en loopvogels, geldt een afschermplicht. Op de website van de NVWA staat meer informatie over de ophok- en afschermplicht. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.

Nieuw in Attractiepark Slagharen: de Silver Dollar Bar

In Attractiepark Slagharen is dit najaar een gloednieuwe horecalocatie te ontdekken. Het Overijsselse park opent vandaag de Silver Dollar Bar, een grote nieuwe sportsbar in westernstijl. Dagbezoekers en vakantiegasten kunnen er terecht voor drankjes, spelletjes en het volgen van sportuitzendingen.

Met de komst van de bar gaat een langgekoesterde wens van Slagharen in vervulling. "Dit is echt een plek die we nog misten in ons park", zegt algemeen directeur Dave Storm. "Het is de ideale manier om even te ontspannen na een avontuur in het Wilde Westen." Het interieur bestaat uit een samensmelting van klassieke en moderne elementen. Storm: "We noemen het zelf western-chic. Het is ouderwets gezellig, maar wel helemaal van deze tijd."

De Silver Dollar Bar bevindt zich in de Main Street van Slagharen, grenzend aan de recent vernieuwde arcadehal Lucky Nugget. Er hangen tv-schermen voor liefhebbers van bijvoorbeeld voetbal, basketbal of Formule 1. De tafels zijn voorzien van spelborden voor een potje dammen of Mens Erger Je Niet. Bovendien kunnen gasten poolen onder het genot van bijvoorbeeld een cocktail of een biertje.

De opening van de Silver Dollar Bar vormt het voorlopige sluitstuk van een reeks vernieuwingen in het park. Naast de renovatie van de Lucky Nugget kregen de attracties Free Fall, Expedition Nautilus en Gallopers dit jaar een opknapbeurt. In 4D-bioscoop El Teatro draait een nieuwe film. Alle Raccoon Lodges in het vakantiepark zijn voorzien van nieuwe banken. In de horeca zorgde Slagharen voor digitale bestelopties en nieuwe concepten, waaronder Coca-Cola Freestyle. Verder werden twee nieuwe podia gerealiseerd, in combinatie met een nieuw entertainmentprogramma.

Slagharen is tot en met zondag 30 oktober nog elke dag geopend. Daarna openen de poorten in alle weekenden en tijdens de volledige kerstvakantie. Het boeken van tickets of een verblijf kan via slagharen.com.

Meer fietsdoden na eenzijdige ongevallen

Sinds 2000 is het aantal fietsdoden stabiel gebleven. Binnen deze groep namen de fatale eenzijdige fietsongevallen (zonder botsing) onder 70-plussers naar verhouding wel sterk toe. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In 2021 is het totale aantal verkeersdoden gehalveerd ten opzichte van 2000, ondanks de toegenomen mobiliteit. Het aantal verongelukte automobilisten is met 68 procent gedaald terwijl het aantal fietsdoden stabiel is gebleven. In 2017, 2020 en 2021 vielen meer dodelijke slachtoffers onder fietsers dan onder automobilisten.

Meer fatale ongelukken zonder botsing
Twee op de drie verongelukte fietsers zijn in 2021 omgekomen door een botsing met een ander voertuig of vast object. Het vaakst botsten zij fataal met een personenauto, bestelauto, vrachtauto of bus (105 keer). Door een botsing met een andere fietser overleden 12 fietsers, en 9 fietsers verongelukten door tegen een paal, een boom, of ander vast object aan te rijden.

In 2021 verongelukten fietsers vaker zonder botsing dan in 2010. Zij overleden na een val van de fiets, bijvoorbeeld na onwel worden, een voet tussen de spaken, door een verkeerde stuurbeweging, door een slecht wegdek of gladheid. In 2010 gold dat voor 25 procent van alle fietsdoden, in 2021 was dat 34 procent. 72 procent van hen was 70 jaar of ouder.

Meer 70-plussers
Onder de fietsdoden is vooral het aantal 70-plussers de laatste jaren toegenomen. In 2021 was 57 procent (119) 70 jaar of ouder. In 2010 was nog 49 procent van de fietsdoden een 70-plusser. Ook per 100 duizend inwoners is het aantal fietsdoden onder 70-plussers in 2021 hoger dan in 2010 (4,8 en 4,5).

Vogelgriep vastgesteld in Daarle en Vriezenveen

Zowel in Daarle (gemeente Hellendoorn, provincie Overijssel) als in Vriezenveen (gemeente Twenterand, provincie Overijssel) is bij een hobbyhouder vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de in totaal circa 550 sierwatervogels en kippen geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Daarle
In de 1 en 3 kilometer zone van het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 10 kilometer zone liggen 42 pluimveebedrijven. In de 10 kilometer zone geldt nu een ophok- en afschermplicht. Op deze locatie zijn ongeveer 400 sierwatervogels en kippen aanwezig.

Vriezenveen
In de 1 kilometer zone van het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometer zone van het besmette bedrijf liggen 6 andere pluimveebedrijven die door de NVWA worden gescreend op vogelgriep. In de 10 kilometer zone liggen 46 pluimveebedrijven. In de 10 kilometer zone geldt nu een ophok- en afschermplicht. In Vriezenveen zijn ongeveer 150 sierwatervogels en kippen aanwezig.

Vervoersverbod
Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren Bekijk de actuele besmettingen en maatregelen op de kaart in de Dierziekteviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Landelijke maatregelen
Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.

Ook is in een aantal regio’s de ophok- en afschermplicht nog onverminderd van kracht. In deze regio’s geldt de ophokplicht voor commercieel gehouden vogels, deze worden naar binnen gebracht (behalve fazanten, sierwatervogels en loopvogels). Voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, (sier)watervogels en loopvogels), bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en van eigenaren van vogels en kippen, en voor commercieel gehouden fazanten, sierwatervogels en loopvogels, geldt een afschermplicht. Op de website van de NVWA staat meer informatie over de ophok- en afschermplicht. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.

Lichaam Sumanta Bansi geÔdentificeerd

De stoffelijke resten die dinsdag werden gevonden op een bedrijventerrein in Hoorn zijn door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) geïdentificeerd. Het onderzoek bevestigt dat het inderdaad gaat om Sumanta Bansi.

De 22-jarige Sumanta verdween in februari 2018 uit haar woonplaats in Hoorn. Ze had een geheime relatie met Manodj en bleek in het jaar van haar verdwijning voor de tweede keer zwanger van hem. Het jaar daarvoor had ze onder druk van de familie B. abortus laten plegen. Deze keer wilde ze het kindje koste wat kost houden. De politie ging uit van een misdrijf en wees Manodj en zijn vader Dwarka B. aan als verdachten, zo meldt AT5

De afgelopen jaren heeft de politie op verschillende plekken gezocht naar het lichaam van Sumanta, maar telkens werd er niets gevonden. Haar lichaam werd dinsdag gevonden op een bedrijventerrein in Hoorn, de plek die Manodj eerder die dag heeft aangewezen.

De 42-jarige Manodj B. uit Hoorn werd in juli 2022 veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf voor het doden van Sumanta en het wegmaken van haar lichaam. Dinsdag werden na een verklaring van de verdachte stoffelijke resten gevonden op de aangewezen locatie in Hoorn. 

Politie en OM doen verder onderzoek in deze zaak. In belang van het onderzoek worden er op dit moment geen nadere mededelingen gedaan.

FOK! Wat een weer: buien met kans op onweer

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Waarschuwing:
Vanaf vanmiddag is er een code geel voor zware windstoten langs de kust en op het IJsselmeer.

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt met enkele buien met daarbij kans op (zware) windstoten van 75-90 km/uur. De wind waait uit het noordwesten en is matig boven land en krachtig aan de kust, windkracht 6.

Vanmiddag is er vrij veel bewolking en trekken er buien over het land. Hierbij is er een kans op onweer. De wind is west tot noordwest en is matig tot vrij krachtig, langs de kust krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7. Tijdens buien kunnen er (zware) windstoten voorkomen. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 16°C.

Vanavond is er veel bewolking met buien, soms met onweer en (zware) windstoten. De wind komt uit het noordwesten en is matig boven land en krachtig tot hard aan de kust, windkracht 6 tot 7.

Komende nacht trekt een gebied met buien zuidwaarts over het land, soms met (zware) windstoten en mogelijk met onweer. De noordwestenwind is matig boven land en krachtig tot hard aan de kust, windkracht 6 tot 7. Het koelt af naar 13°C in de kustgebieden tot lokaal 8°C in het binnenland.

Morgenochtend is het half tot zwaar bewolkt met enkele buien, mogelijk met onweer. De wind is west tot noordwest en is matig tot vrij krachtig, langs de kust krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7. De kans op zware windstoten (75-90 km/u) neemt wel geleidelijk af.

Morgenmiddag schijnt af en toe de zon en trekken er buien over het land. Hierbij is er vooral in het oosten kans op onweer. De wind is noordwest en is landinwaarts matig en langs de kust krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7. Het wordt buiten de buien om maximaal 16°C.

Morgenavond is er vrij veel bewolking en vallen er vooral in het noorden en in de kustgebieden enkele buien. De noordwestenwind neemt langs de kust iets af naar krachtig, kracht 6. Landinwaarts is de wind matig. (Bron: KNMI)

Regenboog boven Castricum (Foto: DJMO)
Regenboog boven Castricum (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!


Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.