Kelderman moet etappezege aan Carapaz laten in Vuelta; Evenepoel niet in de problemen ondanks val

De twaalfde etappe van de Ronde van Spanje is gewonnen door Richard Carapaz. De Ecuadoraan was meegegaan in de vroege vlucht en op de slotklim van maar liefst negentien kilometer lang was de olympisch kampioen net te sterk voor Wilco Kelderman. Remco Evenepoel verloor geen tijd op de slotklim op de andere favorieten en blijft ruim aan de leiding staan van het algemeen klassement.

De etappe van vandaag met aankomst op een klim van negentien kilometer kende een vlakke aanloop van 173 kilometer om dan te eindigden op de Penãs Blancas. Het was even wachten tot de juiste kopgroep zich had gevormd, maar toen die uiteindelijk was ontstaan kregen we een kopgroep van maar liefst 32 renners met daarbij de Nederlander Wilco Kelderman en de olympisch kampioen Richard Carapaz.

De kopgroep kreeg de ruimte van het peloton en al snel werd duidelijk dat de kopgroep voor de ritzege zou gaan strijden. Op de klim liet Kelderman zijn ploeggenoot Matteo Fabbro het tempo bepalen en al snel moest een hoop renners af en bleven er uiteindelijk zes renners over die voor de dagzege gingen en daarvan was Carapaz de sterkste. De Ecuadoraan trok in de laatste twee kilometer ten aanval en niemand kon mee met hem en zou winnen met tien seconden op Kelderman, die wel een mooie sprong maakte in het algemeen klassement. De Nederlander steeg naar de zesde plaats.

In de strijd tussen de klassementsrenners gebeurde er weinig tussen de toppers. Er werd een strak tempo gereden door eerst Jumbo-Visma, daarna Movistar en later bepaalde klassementsleider Remco Evenepoel, die halverwege de etappe nog was gevallen, het tempo. Voor veel verschil zou dat niet zorgen, waardoor de tijdverschillen tussen de top drie hetzelfde bleven.