Bol oppermachtig in Diamond League Lausanne, Hassan naast podium

Veel van 's werelds beste atleten zijn vrijdagavond in actie gekomen in de Diamond League. Het atletiekcircus streek dit keer neer in Lausanne in Zwitserland, doorgaans een wedstrijd waar uitstekende prestaties genoteerd worden.

400m horden vrouwen
Met kersvers Europees kampioene Femke Bol als favoriete leek het een meter of driehonderd spannend te worden, maar in de slotfase stond er geen maat op de Nederlandse: ze snelde in 52,95 seconden naar de winst, een verbetering van haar meetingrecord van vorig jaar, voor het Jamaicaanse duo Janieve Russell (53,92) en Andrenette Knight (54,33).

Hinkstapspringen mannen
De Cubanen domineerden de wedstrijd, hoewel ze allemaal plannen lijken te hebben om voor een ander land uit te gaan komen. Met 17,67 meter in zijn tweede poging was Andy Diaz de beste, voor de 17,50 meter van Lazaro Martinez en de 17,44 meter van Jordan Diaz - drie supertalenten bij de junioren, die bij de senioren wat meer moeite kennen tot nog toe.

800m vrouwen
Geen Diamond League-wedstrijd, maar wel een leuke race. Renelle Lamote won weer eens zilver op het EK, maar hier was ze de beste in een sterke 1:57,84 minuten. Dat was een persoonlijk record, net als de 1:58,09 van de Amerikaanse Allie Wilson, terwijl de Britse Jemma Reekie in 1:59,00 als derde finishte.

110m horden mannen
Rasheed Broadbell was niet de favoriet, maar de Jamaicaan pakte wel de winst in een meer dan uitstekende 12,99 seconden. Trey Cunningham finishte in 13,10 seconden als tweede, één honderdste van een seconde voor landgenoot en wereldkampioen Grant Holloway.

Speerwerpen mannen
Neeraj Chopra wierp de speer in ronde één naar 89,08 meter en daarmee gooide de Indiër de boel gelijk op slot. Het leverde hem de winst op, voor de Tsjech Jakub Vadlejch en diens 85,88 meter, met 83,72 meter voor de Amerikaan Curtis Thompson op plek drie.

1500m mannen
Zoals wel vaker was Jakob Ingebrigtsen de favoriet en de Noor maakte dat weer volledig waar. Met een overtuigende eindsprint trok hij de winst naar zich toe in 3:29,05 minuten, de beste tijd ter wereld dit jaar, voor de Keniaan Abel Kipsang (3:29,93) en de Australiër Stewart McSweyn (3:30,18).

3000m vrouwen
Het leek er lange tijd op dat Alicia Monson, die halverwege de leiding pakte, een uiterst verrassende zege zou gaan pakken. Dat gebeurde echter nét niet: Francine Niyonsaba uit Burundi sprintte er in de laatste meters langs en won in 8:26,80 minuten, één honderdste voor Monson en met de Keniaanse Beatrice Chebet (8:27,14) op drie - Sifan Hassan werd in 8:28,28 minuten vierde, nadat ze het tempo in de eindsprint net niet meer had.