Ambtenaar Belastingdienst opgepakt voor onder meer corruptie

De Rijksrecherche heeft op maandag 11 juli 2022 in Amsterdam een 52-jarige ambtenaar van de Belastingdienst aangehouden. Hij wordt verdacht van ambtelijke corruptie, computervredebreuk, valsheid in geschrift, schending van zijn geheimhoudingsplicht en witwassen.

Het onderzoek naar de man begon in maart van dit jaar, naar aanleiding van onderschepte cryptoberichten van berichtendienst SKY-ECC. Daaruit ontstond een vermoeden dat hij tegen betaling informatie uit systemen van de Belastingdienst kon opvragen en leveren.

Onrechtmatig gebruik
Verder onderzoek door de Rijksrecherche, onder leiding van een officier van justitie van het Landelijk Parket, leverde het vermoeden op dat de ambtenaar zijn werkaccount onrechtmatig gebruikte. Dat deed hij voor bevragingen die niets met zijn normale werk te maken hebben. Juridisch vertaald is dat computervredebreuk en schending van de geheimhoudingsplicht.

Grote hoeveelheid contant geld
Onder leiding van een rechter-commissaris is de woning van de verdachte in Amsterdam doorzocht. Daarbij trof de recherche een grote hoeveelheid contant geld aan; na sporenonderzoek is dat geteld, het gaat om totaal ruim 900.000 euro, dat in beslag is genomen.

In bewaring
De verdachte is gisteren, donderdag 14 juli, voorgeleid aan de rechter-commissaris die hem voor 14 dagen in bewaring heeft gesteld. Eén of meer extra aanhoudingen worden niet uitgesloten. Dat zal afhangen van het verder gaande onderzoek. In het belang van dat onderzoek zijn aan de verdachte beperkingen opgelegd.