FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 15 juli 2022

Random Pics van de Dag #677

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

The Great Reset: de steeds terugkerende verzinsels

Sinds Klaus Schwab, oprichter en directeur van het World Economic Forum, z'n boek 'The Great Reset' uitbracht, domineert de term geregeld de trendinglijsten op social media.

Niet het boek zelf, maar vooral de 'vermeende plannen' die erachter schuil zouden gaan, zijn telkens weer onderwerp van het (online) gesprek.

Met name vervalste citaten, nepfilmpjes en onbewezen claims worden flink gedeeld.

In de Nieuwsuur-serie #Ophef duikt Rudy Bouma in de wereld van nepnieuws en complotten om erachter te komen waar misvattingen ontstaan en waarom mensen ze geloven.

In deze aflevering: de steeds terugkerende verzinsels over The Great Reset en het WEF.

*Correctie: op 6:00 zeggen wij dat de hoogste rechter Nederland heeft opgedragen de stikstofnormen van de EU na te komen. Daar bedoelen we dat de rechter stelde dat het stikstofbeleid niet deugt. De Raad van State oordeelde in 2019 dat de Nederlandse Programma Aanpak Stikstof in strijd is met de Europese regelgeving.

Rusland: raket op Vinnytsia was aanval op militaire topofficieren

Op donderdag verwoestte een Russische raketaanval het centrum van Vinnytsia, een stad ten zuidwesten van Kyiv. Er vielen 23 doden, onder wie drie kinderen.

Na de dodelijke aanslag wil het Kremlin niets horen over beschuldigingen van terreur: Een bijeenkomst van hoge militairen met wapenleveranciers was het doelwit aldus Moskou.

Het Russische ministerie van Defensie heeft de raketaanval op de Oekraïense stad Vinnytsia, die meer dan 20 levens eiste, omschreven als een aanval op een militair object. De aanval op het "Officiershuis" in het centrum van de stad vond plaats tijdens een bijeenkomst die werd bijgewoond door "de militaire leiding van de Oekraïense strijdkrachten en buitenlandse wapenleveranciers", zei de woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie Igor Konasjenkov. Volgens hem zijn alle deelnemers aan de bijeenkomst gedood.

Oekraïne veroordeelde de raketaanval op donderdag. De stad Vinnytsia ligt ver van de frontlinies. President Zelenskyy sprak van een terroristische aanslag. Volgens Oekraïense bronnen zijn ten minste 23 mensen omgekomen door de inslag, waaronder 3 kinderen. 71 gewonden liggen in het ziekenhuis, sommigen verkeren nog in levensgevaar. 18 mensen worden nog vermist beschouwd. Op foto's en video's die op sociale netwerken circuleerden, is een groot aantal burgerslachtoffers van de aanval te zien.

Het "Huis van Officieren" in Vinnytsia doet dienst als concertzaal. Op de dag van de aanslag zou de zangeres Roxolana daar optreden. De geluidsregisseur is een van de slachtoffers.

Europese Commissie klaagt Hongarije aan

De EU-commissie heeft een rechtszaak aangespannen tegen Hongarije omdat zij daar schendingen van de rechten van minderheden en de vrijheid van de media constateert. De koers van premier Orban wordt als langere tijd bekritiseerd. Bij veroordeling bestaat het risico op hoge boetes.

De Europese Commissie daagt Hongarije tweemaal voor het Europees Hof van Justitie wegens vermeende schendingen van het EU-recht. Enerzijds gaat het om een wet die informatie over homo- en transseksualiteit aan banden legt, zoals de autoriteit aankondigde. De andere zaak betreft de acties van de Hongaarse autoriteiten tegen het onafhankelijke radiostation Klubradio.

De Europese Commissie houdt toezicht op de naleving van de rechtsstaat in de internationale gemeenschap. Als Hongarije zich niet houdt aan de nu te verwachten uitspraken van het HvJ, bestaat het risico op hoge boetes. Critici beschuldigen de rechtse premier Viktor Orban er al langer van de rechten van minderheden, democratische instellingen en de persvrijheid te ondermijnen, de rechterlijke macht te onderwerpen en wrok tegen buitenlanders aan te wakkeren.

Pedersen wint Touretappe vanuit vroege vlucht

Mads Pedersen heeft de dertiende etappe in de Tour de France gewonnen. Vanuit een vroege vlucht maakte de oud-wereldkampioen het overtuigend af. De Deen van Trek-Segafredo won voor Fred Wright en Hugo Houle. Jonas Vingegaard blijft in het geel.

In de etappe van Bourg d'Oisans naar Saint-Étienne, met onderweg drie gecategoriseerde beklimmingen, wilden aanvallers voor hun kans gaan. In de beginfase waren er verschillende aanvallen, onder meer van Taco van der Hoorn was actief, maar de Nederlander zou niet in de juiste kopgroep zitten. Een aanvalspoging van Filippo Ganna, Stefan Küng en Matteo Jorgensen was wel succesvol en het drietal kreeg later het gezelschap van nog zes renners, met daarbij Mads Pedersen, die al de hele actief was.

Het peloton hield de voorsprong klein, maar mede doordat enkele sprinters in het peloton moesten afhaken, Fabio Jakobsen kon het peloton op de beklimmingen niet volgen, Caleb Ewan viel weg uit het peloton door een valpartij. Dylan Groenewegen geraakte weg over de laatste beklimming met het peloton en zette zijn ploeg ook aan het werk om het gat naar de kopgroep te verkleinen, maar daarin zouden ze niet slagen, waardoor de winnaar in de kopgroep zat.

Pedersen zorgde voor de eerste aanval in de kopgroep. Op een oplopende strook versnelde de Deense oud-wereldkampioen en verassend genoeg moesten Küng en Ganna passen, ook Jorgensen moest ze laten gaan. Wright en Houle konden wel aanhaken bij de Deen, maar in de sprint was Pedersen oppermachtig tegen het tweetal en pakte zijn verdiende eerste zege in de Tour de France.

In het algemeen klassement veranderd er niks en blijft Jonas Vingegaard aan de leiding staan voor Pogacar. Zaterdag staat een heuveletappe op het programma met aankomst in Mendé, een klimmetje van bijna drie kilometer met een gemiddelde stijgingspercentage van meer dan tien procent.

De Zwarte Cross is weer begonnen!

Gisteren is de Zwarte Cross 2022 van start gegaan, het gecombineerde race- muziekfestival duurt tot en met 17 juli.

Zwarte Cross is het grootste betaalde muziekfestival van Nederland en de grootste motorcross ter wereld. Op de 21e editie van het driedaagse festival in 2017 kwamen 220.000 bezoekers af. De organisatie ervan is indirect in handen van rockband Jovink en de Voederbietels. Het festival vindt plaats op een terrein van 160 hectare in de gemeente Oost Gelre. Er zijn 33 podia waarop zo'n 250 bands en 1000 theaterartiesten optredens verzorgen.

De Zwarte Cross werd in 1997 voor het eerst georganiseerd. Het was een crosswedstrijd waar iedereen aan mee mocht doen, met een motor, brommer, scooter of een ander vervoermiddel naar keuze. De naam Zwarte Cross greep terug naar een fenomeen uit de jaren 1960, toen grootsprakige kroegbezoekers die al te veel opschepten over hun prestaties op de crossmotor of brommer werden uitgedaagd hun kunnen in een zwarte cross te bewijzen.

In 1997 werd dit fenomeen nieuw leven ingeblazen en werd in Hummelo een crossterreintje geregeld. En ondanks de ietwat illegale uitstraling werd keurig een vergunning verkregen. Op basis van alleen mondelinge reclame werd een deelnemersaantal van 150 bereikt, en er kwamen zo'n 1000 mensen kijken. De dag werd afgesloten door een optreden van Jovink.

De formule bleek aan te slaan: het tweede jaar waren er al 350 deelnemers en 4000 man in het publiek. Een en ander resulteerde overigens in een flink aantal gewonden, wat de organisatie noopte samenwerking te zoeken met een ervaren crossclub. Deze werd gevonden in Halle in de HALMAC (Halse Auto en Motor Club). Dit maakte het mogelijk om vanaf 1999 het officiële Grand Prix-circuit de Kappenbulten te gebruiken.

Mascotte en logo van de Zwarte Cross is Tante Rikie, Rikie Nijman (72), moeder van Jovink-manager André Nijman. Zij is ook benoemd tot officieuze directeur van het festival en geniet grote bekendheid onder de festivalgangers. Tante Rikie wordt vereerd op de Zwarte Cross door haar onder andere rond te dragen op een draagstoel. Een verscheidenheid aan merchandise met haar logo wordt verkocht. 2022 is Tante Rikie's laatste editie als Zwarte Cross-directrice. Ze had ze nog een grote droom: een duet opnemen met haar favoriete zanger Frans Bauer. Samen met Bauer heeft ze haar nummer 'Hoofd, schouders, knie en teen' opgenomen, dat op 17 juni 2022 is uitgekomen.

 

Thailand: moederolifant en kalf uit diepe geul getakeld, mams moest gereanimeerd

Een gestrande moederolifant en haar kalf zijn uit een diepe geul op een golfbaan gered, daarna hebben dierenartsen de bewusteloze moederolifant met reanimatie weer tot leven gebracht.

Het dier en haar baby gleden in het circa 2 meter lange gat tijdens noodweer dat het gras modderig maakte in de provincie Nakhon Nayok, Thailand op 13 juli.

Dierenartsen hadden moeite om de dieren te bevrijden vanwege de stortregens. De moeder, hoewel zelf in nood, beschermde haar kind.

Vrijwilligers van de dierenbescherming hebben de 10-jarige moeder verdoofd, maar doordat zij haar hoofd stootte tegen de rand van de betonnen constructie raakte zij bewusteloos.

Bezorgde dierenartsen brachten de moederolifant weer tot leven toen ze uit het gat werd getrokken met een hoogwerker kraan. Dramatische beelden tonen hoe drie dierenartsen hun gewicht gebruiken om druk uit te oefenen op de borst van het dier om haar te reanimeren.

Het één jaar oude kalfje werd kort daarna gered. Het team had meer dan drie uur nodig om de operatie te voltooien.

De parkwachters van de golfbaan vreesden dat de moeder om hulp zou roepen van een naburige kudde van 30 olifanten als ze zich een weg zouden forceren om de baby uit de geul te trekken, dus belden ze in plaats daarvan de dierenartsen. Een team had een tijdelijke barrière opgezet om te voorkomen dat de kudde de moeder en babyolifant zouden benaderen.

Terwijl de moeder bewusteloos in het hol lag, zoog de babyolifant, die al sinds de nacht ervoor vastzat, melk, wat de dierenartsen enige verlichting tijdens de reddingsoperatie bracht.

Een kraan werd gebruikt om de dieren uit de modderige put te trekken voordat de dierenartsen verder gingen met hun werk. 

Door het reanimeren kwam de moederolifant bij en maakten de dierenartsen en parkwachters zich uit de voeten zodat de kudde en de olifanten zich weer met elkaar konden herenigen.

Opgetogen parkwachters en geëmotioneerde dierenartsen keken toe hoe de moeder en het één jaar oude kalf weer het bos in verdwenen.

Dierenarts Chananya voegde hieraan toe: "Ondanks de obstakels week de moeder niet van de zijde van haar baby. Deze ervaring raakte ons hart en zal een van de meest gedenkwaardige reddingen zijn die we hebben gedaan."

De dierenarts zei dat zowel 'moeder als baby veilig zijn' en ze bedankte de mensen voor het 'harde werk van alle partijen die bij de redding betrokken waren'.

Er zijn naar schatting 4.000 olifanten in Thailand. Ongeveer de helft daarvan leeft in gevangenschap in dierenkampen, dierentuinen en opvangcentra, terwijl de rest in nationale wildparken rondzwerft.

Amsterdam wijzigt regels hulp Oekra´ense vluchtelingen, Rode Kruis stopt opvang

Het Rode Kruis staat sinds gisteren niet meer op het Centraal Station in Amsterdam om Oekraïense vluchtelingen op te vangen en verder te helpen. Het werk zou volgens de hulporganisatie 'niet volgens de grondbeginselen en op een voor ons goede manier' voortgezet kunnen worden. Zo meldt AT5.

Oekraïense vluchtelingen worden sinds maart op het zogenoemde Humanitarian Service Point (HSP) op het Centraal Station geholpen. Vanaf daar krijgen ze een opvangplek toegewezen in Amsterdam of een andere gemeente. Op het HSP stonden medewerkers van zowel het Rode Kruis als de gemeente. Het ging in totaal om 25 mensen, waarvan een derde van het Rode Kruis was.

Ongeacht paspoort
Volgens het Rode Kruis heeft de gemeente recent het beleid aangescherpt. "Daardoor krijgen mensen zonder Oekraïens paspoort voortaan geen toegang meer tot het HSP. Het Rode Kruis vindt dat alle vluchtelingen eenzelfde welkom en humane opvang moeten krijgen, ongeacht hun paspoort", laat een woordvoerder desgevraagd weten. Medewerkers werden gisteren per email en in een Teams-vergadering bijgepraat.

Suzanne Segaar, districtsmanager van het Rode Kruis Amsterdam, zegt dat vluchtelingen worden doorgestuurd naar het aanmeldcentrum Ter Apel. "Terwijl de situatie in Ter Apel momenteel onhoudbaar is. Wij maken ons zorgen dat door het nieuwe beleid van de gemeente vele mensen, die vluchten voor hetzelfde conflict, niet worden geholpen en gedwongen op straat komen te staan."

Treinkaartje
Wethouder Rutger Groot Wassink (Vluchtelingen) bevestigt dat vluchtelingen, bij twijfel over de geldigheid van hun document, inderdaad naar het aanmeldcentrum in Ter Apel moeten om het document daar te laten controleren door de IND. Het personeel van het HSP is namelijk niet bevoegd om zo'n controle te doen. Als het nodig is, krijgen vluchtelingen een treinkaartje naar Ter Apel.

"We betreuren het dat het Rode Kruis hun bijdrage aan het HSP stopt, maar kijken terug op een goede samenwerking", zegt hij. "De gemeente zet de werkzaamheden op het HSP door en blijft vluchtelingen uit Oekraïne ontvangen op het Centraal Station." Er komt daarom iets meer personeel van het gemeente bij om het werk te kunnen blijven doen.

Volgens Groot Wassink speelt het probleem in meer gemeentes. "Het zou goed zijn als er één centrale locatie komt waar een versnelde check plaatsvindt met professionals. Staatssecretaris Eric van der Burg van het ministerie van Justitie en Veiligheid moet die coördinatie oppakken."

Franse voetbalsters naar kwartfinales EK na winst op BelgiŰ

De Franse voetbalsters hebben zich geplaatst voor de kwartfinales van het Europees kampioenschap in Engeland. De ploeg rekende in Rotherham met meer moeite dan verwacht af met België, dat daardoor op één punt blijft steken.

Al na zes minuten was het raak voor Frankrijk: Kadidiatou Diani kopte raak. Kort daarop liet ze een grote kans liggen en tien minuten voor rust werd dat bestraft: Janice Cayman kreeg een heerlijk passje en zette België op gelijke hoogte.

Dat duurde allemaal niet lang, want kort voor rust kopte Griedge Mbock Bathy hard de 2-1 binnen. In de slotfase kreeg Frankrijk nog een uiterst dubieuze penalty wegens hands, maar Wendie Renard stuitte op de keepster en schoot de rebound naast het doel.

In de andere wedstrijd in de groep namen Italië en IJsland het tegen elkaar op, waarbij IJsland al na drie minuten op voorsprong kwam: Karolina Vilhjalmsdottir scoorde een rommelgoal. Italië liet bijzonder veel grote kansen liggen, tot een uur later: Valentina Bergamaschi tekende met een heerlijk schot eindelijk voor de gelijkmaker.

In het vervolg liet Italië nog eens kans na kans liggen, onder meer de paal werd geraakt, waarna IJsland zowaar een kans kreeg op drie punten. Sveindis Jonsdottir liet de kans liggen en het bleef bij een gelijke verdeling van de punten.

Ambtenaar Belastingdienst opgepakt voor onder meer corruptie

De Rijksrecherche heeft op maandag 11 juli 2022 in Amsterdam een 52-jarige ambtenaar van de Belastingdienst aangehouden. Hij wordt verdacht van ambtelijke corruptie, computervredebreuk, valsheid in geschrift, schending van zijn geheimhoudingsplicht en witwassen.

Het onderzoek naar de man begon in maart van dit jaar, naar aanleiding van onderschepte cryptoberichten van berichtendienst SKY-ECC. Daaruit ontstond een vermoeden dat hij tegen betaling informatie uit systemen van de Belastingdienst kon opvragen en leveren.

Onrechtmatig gebruik
Verder onderzoek door de Rijksrecherche, onder leiding van een officier van justitie van het Landelijk Parket, leverde het vermoeden op dat de ambtenaar zijn werkaccount onrechtmatig gebruikte. Dat deed hij voor bevragingen die niets met zijn normale werk te maken hebben. Juridisch vertaald is dat computervredebreuk en schending van de geheimhoudingsplicht.

Grote hoeveelheid contant geld
Onder leiding van een rechter-commissaris is de woning van de verdachte in Amsterdam doorzocht. Daarbij trof de recherche een grote hoeveelheid contant geld aan; na sporenonderzoek is dat geteld, het gaat om totaal ruim 900.000 euro, dat in beslag is genomen.

In bewaring
De verdachte is gisteren, donderdag 14 juli, voorgeleid aan de rechter-commissaris die hem voor 14 dagen in bewaring heeft gesteld. Eén of meer extra aanhoudingen worden niet uitgesloten. Dat zal afhangen van het verder gaande onderzoek. In het belang van dat onderzoek zijn aan de verdachte beperkingen opgelegd.

Ivana Trump (73) overleden

Ivana en Donald Trump maakten deel uit van de New Yorkse high society van de jaren '80 en '90. Ivana was atlete, model, zakenvrouw en schrijfster Na de scheiding kwam het voormalige model minder vaak in het nieuws dan haar ex-man, met wie ze drie kinderen heeft Donald Jr, Ivanka en Eric. Gisteren heeft haar familie bekend gemaakt dat Ivana op 73-jarige leeftijd is overleden. "Onze moeder was een ongelooflijke vrouw - een kracht in het bedrijfsleven, een atlete van wereldklasse, een stralende schoonheid en een zorgzame moeder en vriendin," zo liet de familie weten. Haar doodsoorzaak is tot nu toe onduidelijk. 

De politie van New York kwam donderdag op een noodoproep af en ontdekte haar levenloze lichaam in haar huis in de buurt van Central Park, meldde Fox News, onder verwijzing naar een woordvoerder van de politie. Ze werd gevonden bij een trap. De New York Times schreef dat de politie aan het onderzoeken was of Ivana Trump van de trap was gevallen. Er is geen bewijs van braak in het huis en het kan een ongeluk zijn geweest, zo schrijft de krant. Verdere onderzoeken zijn nog gaande.

Donald Trump reageerde op het overlijden van zijn ex-vrouw op het Truth Social platform: "Ze was een geweldige, mooie en geweldige vrouw die een geweldig en inspirerend leven leidde." Hun gemeenschappelijke dochter Ivanka plaatste op Twitter een foto waarop zij als kind te zien is met haar moeder. "Ze leefde het leven met volle teugen en miste nooit een kans om te lachen en te dansen," schreef ze. "Ik zal haar voor altijd missen." Op de Amerikaanse televisie was te zien hoe hun gezamenlijke zoon Eric Trump donderdag het huis van zijn moeder verliet en in een auto stapte. "Dit is een zeer trieste dag," zei hij.

Ivana Trump werd beroemd als de eerste echtgenote van de toekomstige Amerikaanse president Donald Trump. Het voormalige model en de toenmalige vastgoedmagnaat maakten in de jaren tachtig deel uit van de New Yorkse high society, voordat zij in de jaren negentig met veel ophef in het openbaar scheidden en Trump met zijn tweede vrouw Marla Maples trouwde.

Van Praag naar New York
Ivana Marie Zelnícková werd in 1949 geboren in wat nu Tsjechië is. Zij toonde al op jonge leeftijd atletisch talent als skiër en behaalde in Praag haar masterdiploma in sportwetenschappen. In 1972 verliet zij haar vaderland en emigreerde naar Canada, waar een carrière als model begon. In New York ontmoette zij Donald Trump, met wie zij in 1977 trouwde.

Vervolgens kreeg zij vele functies in het bedrijfsconglomeraat van haar echtgenoot en speelde zij een centrale rol in zijn zakelijke transacties. Zij werkte onder meer in de Trump Tower in Manhattan en hield toezicht op de bouw van een Trump-casino in Atlantic City in de staat New Jersey.

Na de scheiding van Trump schreef ze verschillende boeken, waaronder 'The Best is Yet to Come: Coping with Divorce and Enjoying Life Again'. In 2010 keerde ze terug in de schijnwerpers toen ze meedeed aan het Britse tv-programma 'Celebrity Big Brother'. In 2016 heeft Ivana Trump zichzelf als kandidate gepresenteerd om VS-ambassadrice in Praag te worden. "Ik kom daar vandaan, het is mijn taal en iedereen kent me daar," zei ze destijds in een interview. Van deze ambities kwam echter niets terecht. Het Witte Huis heeft uiteindelijk iemand anders voorgedragen voor de post.

Na de nederlaag van Trump bij de presidentsverkiezingen van 2020 heeft Ivana Trump publiekelijk duidelijk gemaakt dat ze haar ex- man weinig kans gaf om de uitslag aan te vechten. "Hij moet accepteren dat hij verloren heeft. Maar hij haat het om een loser te zijn, dat weet ik zeker," vertelde ze People magazine destijds. "Hij houdt niet van verliezen, dus hij zal vechten, vechten en nog eens vechten," voorspelde ze. Op dat moment leek ze zich aan de kwestie te ergeren en zei: "Ik wil gewoon dat het allemaal voorbij is - hoe het ook afloopt. Het kan me echt niet schelen."

Twaalf tieners opgepakt voor mishandelingen en intimidaties rond Noord/Zuidlijn

In Amsterdam heeft de politie de afgelopen maanden in totaal twaalf tieners aangehouden voor intimidatie, mishandeling, vernieling en openlijke geweldpleging op en rond metrostations van de Noord/Zuidlijn. De verdachten zijn 12 tot en met 18 jaar oud. Zo meldt AT5.

De eerste aangifte kwam in januari van dit jaar binnen. Een 17-jarige jongen werd op het Centraal Station zo zwaar mishandeld dat hij zijn kaak brak.

Vijf gewelddadige incidenten
Op 8 maart zouden de jongeren een vrouw hebben lastig gevallen en geschopt. Die dag volgden nog vijf gewelddadige incidenten. Een vrouw werd lastig gevallen en toen haar vriend daar iets van zei, werd hij mishandeld.

Het viel de politie op dat het om dezelfde verdachten ging, die op dezelfde manier te werk gingen en dat telkens bij stations van de Noord/Zuidlijn deden. Er werd daarom een onderzoeksteam samengesteld.

Onveilig
De verdachten zouden alleen al in de eerste maanden van het jaar voor meerdere aangiftes hebben gezorgd. "Daaruit bleek duidelijk dat de mishandelingen en intimidaties hun sporen nalieten bij sommige slachtoffers", zegt de coördinator van dat onderzoeksteam. "Ze voelen zich door de nare ervaringen onveilig op straat."

De jonge verdachten stonden duidelijk op beeld. Agenten herkenden er een aantal, omdat ze al bekenden van de politie waren. De verdachten kenden elkaar van school of door familiebanden. De verdachten zijn verhoord en ze mogen hun rechtszaak in vrijheid afwachten. Wel hebben ze een contact- en locatieverbod gekregen, zodat ze niet met de medeverdachten om kunnen gaan en niet meer op de stations mogen komen.

Amsterdam UMC waarschuwt voor vapes: 'Schadelijker dan het lijkt'

Het Amsterdam UMC raadt jongeren sterk af om te beginnen met wegwerp-vapes. De elektronische wegwerpsigaret is volgens een longarts enorm verslavend. Zo meldt AT5.

In een video noemt de longarts het 'schadelijker dan het lijkt'. Het enige verschil tussen een normale sigaret en een vape is volgens haar dat er geen tabak wordt verbrand. "Nicotine is het middel dat ervoor zorgt dat mensen verslaafd raken en dat zit ook gewoon in e-sigaretten."

Bijwerkingen van nicotine zijn hartkloppingen en misselijkheid. "Daarnaast zitten er in die vloeistoffen ook nog stoffen die zeer vermoedelijk kankerverwekkend zijn en er zitten zware metalen in. Op lange termijn heeft het zeer waarschijnlijk ook een hele schadelijke werking."

De longarts vindt de smaakjes die de vapes hebben een groot probleem. "Dat maakt dat het gewoon lekker wordt gevonden en het maskeert ook de smaak van nicotine."

De laatste maanden zijn de vapes steeds populairder onder jongeren. Ook het ziekenhuis ziet een 'enorme toename'.

FOK! Wat een weer-dossier: hitte.

Hallo beste mensen!  

Als eerste veel dank aan Jippie die het reguliere weerbericht van een opfrisbeurt heeft voorzien. Ikzelf maak alleen nog een regulier weerbericht als de situatie daar echt om vraagt. Na ruim 12 jaar heb ik alles wel een beetje vertelt. Ook het significant afnemen van specatculaire weersituaties speelt daar ook een rol in. Vaak worden korte wisselvallige periodes afgewisseld met veel langer durende droge/saaie periodes. Op een gegeven moment werd het maken van een weerbericht echt een belasting. Gelukkig was Jippie daar. 

Ik ga mij wat meer richten op de achtergronden van het weer en zal wat meer over specifieke situaties en de daarbij behorende achtergronden gaan vertellen.

Vandaag ga ik het eens hebben over de hitte die er aankomt. Al ruim een week worden er zeer extreme temperaturen berekend in de weermodellen. Op termijn is het vaak erg lastig om een juiste verwachting te maken. Toch moet je dat ook niet 100% negeren. het zijn vaak details die het verschil gaan maken. 

De warmte komt er, dat is nu wel zeker. Toch lijkt dit maar zeer tijdelijk te zijn. 

De hete lucht komt met een zuidelijke stroming deze kant op. Het hogedrukgebied kiest positie ten oosten van ons land, en daardoor komt de hitte die al dagenlang heerst in het zuidwesten van Europa ook even bij ons terecht. 

De temperaturen op 1500 meter hoogte komen tussen zondag en woensdag tussen de 20 en 24 graden te liggen. In de zomer mag je daar aan de grond tussen de 12 en 15 graden bij optellen. 

Morgen is dan de meest 'frisse' dag van dit weekend met temperaturen tussen de 20 en 25 graden. In het noordoosten kan zelfs nog een buitje vallen.

Vanaf zondag gaan de temperaturen dan heel rap omhoog. De wolken verdwijnen helemaal en dan komt het kwik al uit op 23 tot 31 graden uit. Ook de nachttemperatuur gaat dan flink omhoog. 

Maandag is dan de 1e dag met tropische temperaturen. Alleen op de Wadden lijkt het dan nog nét onder de 30 graden te blijven. In het midden kan het al zo'n 32 graden worden, maar in het zuiden is 35 graden niet ondenkbaar. Verder is het één en al zon wat de klok slaat. De minima blijven boven de 20 graden, dus da's pittig.

Dan dinsdag, dat moet hem dan gaan worden. Helaas voor de 4-daagse lijkt het mij eerlijk gezegd niet verantwoord om die dag te gaan lopen. Vrijwel ieder model laat maxima zien van 31 graden op Terschelling tot 39 a 40 graden in een groot deel van het binnenland. Dit onder een brandende zon. Mogelijk loopt het kwik nog iets verder op, omdat het ook alweer behoorlijk droog is de laaste tijd. Dus 41, en op zandgronden 42 graden is niet geheel onmogelijk.

Op woensdag is de ergste hitte wel voorbij, want de wind draait naar het westen toe en daarmee stroomt relatief gezien wat koelere lucht het land binnen. Voor de 4-daagse zit een 31 graden er nog wel in, tevens sluit ik ook niet helemaal uit dat het zwakke koufront daar misschien een enkele stevige onweersbui laat ontstaan. De neerslagsignalen zijn klein, maar al wel duidelijk meer dan de afgelopen week in de uitvoer stond.

Vanaf donderdag is het gedaan met de pret. Opnieuw schakelen we over naar 'gewoon' Hollands weer met af en toe zon die afgewisseld zal worden met wolkenvelden. Ook zou er dan af en toe een buitje kunnen vallen, maar grote hoeveelheden zijn beslist niet aan de orde.

Tot ziens luitjes!  

Tour: Etappe 13 - Vluchters of sprinters?

Ook de twaalfde etappe van de Tour de France is achter de rug, hoewel die wat minder geweldig was dan nummer elf. Vandaag volgt logischerwijze de dertiende etappe, het is heel even klaar met het zware klimwerk, tijd voor wat anders.

De renners zetten koers vanuit Le Bourg d'Oisans, in de buurt van de finish van gisteren, en krijgen dan 192,6 kilometer voor de kiezen. Onderweg naar Saint-Étienne is het flink heuvelachtig, maar in principe niet op zo'n manier dat de klassementsrenners zich echt gaan roeren.

Het kan een prima ritje voor de vluchters worden, maar gezien het lage aantal kansen voor de sprinters kan het ook best zijn dat de wat beter klimmende sprinters hier hun kans ruiken. Rellende_Rotscholier heeft alles hier in elk geval weer uitgebreid voorbeschouwd.

Even na één uur gaat de rit van start, Eurosport is er dan uiteraard gewoon live bij. De NOS en Sporza beginnen een dik uur later, de finish staat grofweg tussen half zes en zes op de planning.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

FOK! Wat een weer: Zon en een verdwaalde regenbui

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hi allemaal  

Vanochtend zijn er vooral in het zuiden zonnige perioden. In het noorden is meer bewolking aanwezig met kans op een lichte bui.

Vanmiddag schijnt de zon vooral in het zuidwesten. In de rest van het land is er veel bewolking en in het noorden is er kans op een bui. De west tot noordwestenwind is matig. De middagtemperatuur komt uit op 20°C in het noorden en 23°C in het zuiden.

Vanavond is het op de meeste plaatsen bewolkt en in het noorden valt er wat regen. In het zuiden komen enkele opklaringen voor. Er staat weinig wind.

Een prachtige bloedmaan  bij Torre del Mar, Spanje (Foto: Kroezel)
Een prachtige bloedmaan bij Torre del Mar, Spanje (Foto: Kroezel)

Volgende week ligt er nog ergens een tropische verassing in het verschiet:

Weersvooruitzicht 16 tot en met 20 juli 2022 (Afbeelding:KNMI)
Weersvooruitzicht 16 tot en met 20 juli 2022 (Afbeelding:KNMI)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Preventiemaatregelen nodig om vakantie-inbraak te voorkomen

Als Nederlanders weer als vanouds op vakantie gaan deze zomer, zullen inbrekers hun kans grijpen. Jaarlijks neemt het risico op inbraken vanaf medio juli flink toe, toont de Interpolis InbraakBarometer. Voorzorgsmaatregelen voor vakantiegangers zijn nodig, waarschuwt Interpolis.

In de zomervakantie stijgt het aantal inbraken doorgaans met een kwart, met een piek begin augustus. Ook deze zomer verwacht Interpolis die toename.

Zorgen over inbraak tijdens vakantie
Ruim een derde van de Nederlanders (34%) maakt zich op z’n vakantieadres zorgen over een mogelijke woninginbraak thuis, blijkt uit onderzoek van Interpolis. Dit percentage is hoger onder jonge Nederlanders, bijna de helft (48%) van de 24-minners vrees een vakantie-inbraak, bij Nederlanders van 25-39 jaar is dit 44%.

Hoewel veel Nederlanders zich geen zorgen maken, neemt vrijwel iedereen wel maatregelen voor vertrek richting het vakantieadres, blijkt uit het onderzoek van Interpolis, onderdeel van financieel dienstverlener Achmea. De meest gekozen voorzorgsmaatregelen zijn het op de hoogte brengen van buren (58%), af en toe het huis laten checken (52%), post laten weghalen (45%) en lichten laten branden, bijvoorbeeld met tijdschakelaars of slimme verlichting (42%). Ook laat 22% iemand op z’n huis passen, checkt 17% camerabeelden en sluit 13% de gordijnen voor vertrek.

Lege deurmat en auto van de buren
Slechts 4% van de mensen zegt geen maatregelen te nemen om een inbraak tijdens de vakantie te voorkomen. “Het is vooral goed dat mensen hun buren betrekken”, zegt Mireille van den Boom, bij Interpolis verantwoordelijk voor de InbraakBarometer. “Zij zouden anders mogelijk niet alert zijn op geluiden in en om je huis, maar door ze over je vakantie te vertellen wel.”

Verder benadrukt Van den Boom om inbrekers vooral het idee te geven dat je niet op vakantie bent. “Die slimme verlichting en post weghalen zijn al twee handige maatregelen. Maar ruim bijvoorbeeld ook niet te goed op. Laat enkele glazen op tafel staan in het zicht. En vraag buren om voor je huis of op de oprit te parkeren, zo lijkt het alsof iemand thuis is. En zet ook je krantenabonnement op pauze om stapels achter de voordeur te vermijden”

Sloten en alarm om het inbreker moeilijk te maken
Naast dergelijke maatregelen is het tijdens je vakantie extra fijn om goede sloten met een politiekeurmerk te hebben. 64% van de Nederlanders heeft die al. Een inbraakalarm is iets minder vaak in huis (23%). Het loont ook de moeite om te checken of het inbraakrisico in jouw buurt toeneemt via InbraakBarometer.nl. Dit is een door Interpolis ontwikkeld algoritme dat het inbraakrisico per buurt voorspelt.

Aantal inbraken steeg 20% in eerste helft 2022
Het aantal inbraken is begin juli met ongeveer 400 per week vrijwel net zo hoog als voorgaande twee jaren. Voor corona lag dit niveau doorgaans hoger. Het totale aantal inbraken in 2022 (tot 10 juli) van 12.529 was 20 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit lijkt vooral te komen doordat er dit jaar minder maanden met coronamaatregelen waren en we dus vaker van huis gingen in het voorjaar.

Grootste toename in Drenthe en Flevoland
Niet in elke regio zit het aantal woninginbraken in de lift dit jaar. In Limburg (-6%) daalde het aantal woninginbraken zelfs. Inbrekers sloegen juist veel vaker toe in Drenthe (+57%), Flevoland (+51%) en Overijssel (+44%). Van de 25 grootste steden vallen grote toenames in Haarlemmermeer, Leiden en Haarlem op, terwijl in Dordrecht, Zaanstad en Tilburg een flinke afname te zien is.

Rechtbank heropent onvolledig onderzoek naar dodelijk verkeersongeval in Rosmalen

De rechtbank Oost-Brabant kan geen zorgvuldige beslissing nemen in de zaak van een dodelijk verkeersongeval in november 2021 in Rosmalen. Het strafdossier is summier, soms slordig en op relevante onderdelen onvolledig. Omdat zorgvuldigheid in ieders belang is, heropent de rechtbank het onderzoek en draagt het Openbaar Ministerie op nadere informatie over te dragen.

Volgens de officier van justitie is een 26-jarige man uit Vinkel verantwoordelijk voor de aanrijding op een kruispunt, waarbij een andere automobilist om het leven kwam. Hij zou zo’n 20 km/u te hard hebben gereden en onder invloed van drugs zijn geweest. De verdediging betwist dit.

Het gaat om een complex ongeval waarbij de verdachte op een voorrangsweg reed en het slachtoffer hem geen voorrang heeft verleend. De rechtbank kan zich geen zorgvuldig oordeel vormen op basis van het dossier. Dit is namelijk summier, soms slordig en op relevante onderdelen onvolledig. Zo constateert de rechtbank dat een politieagent het ene moment spreekt over het aantreffen van een gedoofde joint op de vloer van de auto, de andere keer zou de joint in de asbak hebben gelegen. Ook zou een foto zijn gemaakt van de joint en deze zou aan het proces-verbaal zijn toegevoegd. De foto ontbreekt echter in het dossier. Dergelijke slordigheden maken een vaststelling rond het mogelijk tijdens het autorijden roken van een joint onnodig mistig.

Ook hebben de agenten niets genoteerd over beperkingen die uit het rijbewijs van de verdachte zouden moeten blijken. Hij zou enkel een automaat mogen besturen en tijdens het autorijden een bril of contactlenzen moeten dragen. De verdachte stelt dat hij een bril droeg op het moment van het ongeval. Onderzoek hiernaar is achterwege gebleven. Ook is niet onderzocht of de auto van de verdachte een automaat was.

Teleurstellend
Vanwege het gebrekkige onderzoek kan de rechtbank geen zorgvuldige bewijstechnische beslissing nemen. Daarom wil de rechtbank meer informatie over drie aspecten: de wegsituatie ter plekke, de gereden snelheid en de invloed van de gemeten THC op de rijvaardigheid bij een ervaren gebruiker. Het Openbaar Ministerie krijgt nu de tijd om het dossier op orde te maken. De rechtbank begrijpt dat het huidige uitstel van duidelijkheid voor alle betrokkenen als teleurstellend wordt ervaren en een afsluiting en verwerking van een donkere periode doorkruist, maar zorgvuldigheid van het onderzoek is in ieders belang.

30 jaar gevangenisstraf voor moord en 3 pogingen tot moord

Het gerechtshof Amsterdam heeft donderdag een man veroordeeld voor (onder meer) moord en 3 pogingen tot moord op 2 mei 2018 in de Krootstraat en de Krombekstraat in Amsterdam-Zuidoost. De rechtbank Amsterdam veroordeelde de verdachte op 25 januari 2021 tot 20 jaar gevangenisstraf voor (onder meer) doodslag en 3 pogingen tot doodslag. De verdachte ging in hoger beroep, omdat hij stelt onschuldig te zijn en het Openbaar Ministerie stelde ook hoger beroep in, omdat zij vond dat het moord en pogingen daartoe betrof en eiste 30 jaar.

Acht feiten bewezen
Het hof acht daarnaast bewezen dat de verdachte een vuurwapen met munitie aanwezig had, zowel op de plaats delict als in een container in Lelystad. Hij vervoerde met anderen in april 2018 ruim 1 kilo cocaïne in een verborgen ruimte van een bestelbus van het merk Mercedes-Benz Vito. Deze verborgen ruimte was op professionele wijze aangebracht en geschikt voor het heimelijk vervoeren van honderden kilo’s verdovende middelen. Daarnaast had de verdachte met anderen 2 containers waarin een complete gebruikte cocaïne-wasserij is aangetroffen. Tenslotte acht het hof witwassen van een personenauto bewezen.

Dodelijk slachtoffer reed in Mercedes Vito
De Mercedes Vito was eind april 2018 bij de politie als gestolen opgegeven. Op 2 mei 's avonds zag een betrokkene de Vito rijden, die de verdachte en een ander waarschuwde om de bus terug te pakken. De verdachte ging naar de opgegeven plaats. De bestuurder van de Vito was een 19-jarige man, die de bestelbus als onderkomen gebruikte. Niet is gebleken, dat hij wist van de verborgen ruimte of de daarin aanwezige kilo cocaïne. Het slachtoffer reed met de bestelbus in de Krootstraat, vergezeld door een vriend in een Renault. De verdachte doodde de bestuurder van de Vito in de auto door 1 kogel in zijn borst te schieten en schoot de vriend in de Renault in zijn been en zijn borst. De bestuurder van de Vito overleed ter plaatse en de man in de Renault is met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Kort vóór deze schietpartij schoot de verdachte op een jong stel in een Toyota, dat bij toeval in de buurt reed van de gestolen bestelbus.

Moord en pogingen tot moord
Volgens het hof is de verdachte kennelijk doelgericht op pad gegaan om de Vito met vuurwapengeweld terug te pakken. Hij had tijdens een rit van 10 minuten naar de plaats delict ruim gelegenheid na te denken over de betekenis en de gevolgen van zijn voorgenomen daad en zich daarvan rekenschap te geven. De verdachte schoot meteen bij aankomst, zonder enige verdere aanleiding, op de Toyota, is gericht naar de Renault en de Vito gelopen en schoot de beide inzittenden van die auto’s na elkaar gericht in de borst.

30 jaar gevangenisstraf
Het hof is van oordeel dat voor dit samenstel van feiten een gevangenisstraf van 30 jaar moet worden opgelegd, waarmee wordt beoogd anderen af te schrikken dergelijke feiten te begaan, alsmede te voorkomen dat de verdachte in herhaling valt en om de daden te vergelden.

Het hof heeft de vorderingen van 3 nabestaanden van de overledene en de 3 andere slachtoffers toegewezen.

Minister: 'Band tussen VS en Europa sterker dan ooit'

Minister Kajsa Ollongren was de afgelopen dagen in de Verenigde Staten. Ze sprak in Washington met haar Amerikaanse collega Lloyd Austin. Ook hield ze een toespraak bij de Atlantic Council, een Amerikaanse denktank.

Met secretary Austin besprak ze uiteraard de situatie in Oekraïne. Ze bedankte hem voor de leidende rol van de VS in de steun aan het door oorlog geteisterde land. Die dank gold evengoed voor de enorme hoeveelheid wapens en materieel die de VS inmiddels aan Oekraïne leverde. De minister informeerde haar collega op haar beurt over nieuwe Nederlandse wapenleveranties.

Beide bewindslieden beaamden dat de band tussen Europa en de Verenigde Staten mede door de oorlog sterker is dan ooit. De Russische president Vladimir Poetin heeft het tegendeel bereikt van wat hij beoogde. De NAVO is meer verenigd en Finland en Zweden treden hopelijk op korte termijn toe tot de NAVO.

Verhoogde defensie-uitgaven
Ook als het aankomt op investeringen van het bondgenootschap heeft Europa de boodschap inmiddels begrepen. Veel landen verhogen hun defensie-uitgaven. Nederland voldoet in 2024 aan de NAVO-norm door 2% van het bruto binnenlands product aan defensie uit te geven. De defensiebegroting groeit structureel met €5 miljard, een investering van ongeveer 40%.

Met het geld versterkt Defensie onder meer de geïntegreerde lucht- en raketverdediging op land, zee en in de lucht, vertelde Ollongren de Amerikaanse defensieminister. Hiermee wordt niet alleen Nederland beter beschermd, maar ook het Europese en NAVO-grondgebied. Verder investeert Defensie de komende jaren in digitale slagkracht en in het zogenoemde ruimtedomein.

Toegangspoort
Ollongren verzekerde Austin dat de VS op Nederland kan rekenen als betrouwbare en capabele defensiepartner. Ze doelde op zowel militaire operaties en capaciteiten, alsook op orders voor 6 extra F-35 gevechtsvliegtuigen en 4 extra onbemande vliegsystemen (MQ-9 Reaper). Ook blijft Nederland zich inzetten om de toegangspoort tot Europa te zijn. Zo maken NAVO-bondgenoten en partners binnen de Europese Unie steeds vaker gebruik van Nederland als doorvoerland.

Met haar Amerikaanse collega sprak Ollongren verder over het belang van het delen van informatie en het leren van lessen als het gaat om het voorkomen van burgerslachtoffers bij militaire inzet. De Amerikanen onderzoeken op dit moment hoe dat beter kan.

Samen sterker
Bij de Atlantic Council nam Ollongren haar ongeveer 100-koppige gehoor mee in haar betoog over de verantwoordelijkheid van Europese landen voor de eigen veiligheid. Europese landen moeten samen investeren, vindt ze. Niet alleen om te voorzien in meer, maar in slimmere en hoogwaardigere capaciteiten. Dat verbetert de samenwerking. Daarbij moet Europa zo nodig ook zonder de Verenigde Staten kunnen optreden.

Ollongren benoemde dat Nederland klaar staat voor een leidende rol in de internationale defensiesamenwerking. Haar belangrijkste boodschap: Nederland verstevigt haar zogenoemde ‘hard power’ op militair vlak en wil dat zoveel mogelijk samen doen met de VS, Europese bondgenoten en partnerlanden. Om zo samen sterker te staan. In de eerste plaats om Rusland de oorlog niet te laten winnen, door Oekraïne te steunen met wapens en training, maar ook om de Europese defensie op orde te krijgen.

Want behalve de oorlog in Oekraïne zijn er nog veel meer dreigingen. Ollongren noemde de ontwikkelingen in China, zoals op het terrein van kunstmatige intelligentie, de dreigende wereldwijde hongersnood en klimaatverandering.

Volgens de minister worden we geconfronteerd met complexe strategische uitdagingen. “Er staat veel op het spel. Het is aan ons om de juiste beslissingen te nemen, zodat we vrede en vrijheid kunnen doorgeven aan volgende generaties."

Meerdere gewonden bij steekincident Dordrecht

Bij een steekincident in een woning aan de Seringenstraat in Dordrecht zijn vrijdagnacht 15 juli drie jonge kinderen van onder de tien jaar en een 53-jarige man gewond geraakt. Een 39-jarige vrouw is aangehouden als verdachte. De recherche onderzoekt de zaak.

In de nacht van 15 juli kreeg de politie rond 01.20 uur een melding van een steekinicdent aan de Seringenstraat in Dordrecht. Bij het incident zouden meerdere gewonden zijn, waaronder drie jonge kinderen. Agenten die ter plaatse kwamen troffen inderdaad drie jonge, gewonde kinderen en een gewonde volwassen man aan. Direct is aan hen eerste hulp verleend. Er kwamen meerdere ambulances en een mobiel medisch team ter plaatse. De slachtoffers zijn met spoedtransporten naar het ziekenhuis vervoerd. Een 39-jarige vrouw die ook in de woning aanwezig was, is aangehouden als verdachte.

Onderzoek
Na het verlenen van de eerste hulp is de recherche gestart met het opsporingsonderzoek. Daarbij krijgen ze onder meer ondersteuning van de forensische opsporing die het sporenonderzoek in en om de woning zal gaan doen. Het opsporingsonderzoek is erop gericht om te achterhalen wat zich exact in de woning heeft afgespeeld en wie welke rol daarin heeft gehad. Over de toedracht van het steekincident is nu nog niets te zeggen. De verwachting is dat het onderzoek in en rondom de woning nog enkele uren kan gaan duren. Het incident vond midden in een woonwijk plaats. Voor buurtbewoners die hier over willen praten is slachtofferhulp beschikbaar.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #161 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #958
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
©FOK.nl e.a.