Rusland stopt de gasleveringen aan Denemarken en Shell Energy Europe

Gazprom heeft de export van gas naar Denemarken en Shell Energy Europe stopgezet. Dat heeft het Russische energiebedrijf bekendgemaakt. Gazprom rechtvaardigde de stap door te zeggen dat noch de Deense groep, noch Shell het gas in roebels heeft betaald, zoals Rusland vereist. Aangezien de overeenkomstige betalingen voor april niet zijn gedaan, is de levering nu stopgezet.

Hoewel de leveringen zouden worden stopgezet, verwacht Ørsted dat het bedrijf zijn klanten gewoon van gas kan blijven voorzien. "We staan resoluut achter onze weigering om in roebels te betalen", zegt Mads Nipper, CEO van Ørsted. Het bedrijf zegt niet contractueel verplicht te zijn om de rekening van Gazprom in Roebel te betalen.

Rusland is al gestopt met het leveren van aardgas aan Finland, Polen en Bulgarije omdat de landen weigerden in roebels te betalen. Ook Nederland werd vanaf dinsdag niet meer bevoorraad. Nipper zei dat de ontwikkeling duidelijk maakt dat de EU onafhankelijk moet worden van Russisch gas en dat er meer hernieuwbare energie moest komen. Omdat er geen directe gaspijpleiding is van Rusland naar Denemarken, kan de Russische regering de leveringen aan de Denen niet direct afsluiten, zegt Ørsted.

Denemarken moet nu meer gas op de Europese markt kopen.

Shell Energy Europe voorziet Duitsland gedeeltelijk van gas. Volgens Gazprom is er een contract met Shell voor het maximale leveringsvolume van 1,2 miljard kubieke meter gas per jaar. Volgens het Duitse Ministerie van Economische Zaken heeft de leveringsstop momenteel geen invloed op de zekerheid van de Duitse gaslevering. Het Duitse Netwerkagentschap had eerder aangegeven dat het 'slechts kleine hoeveelheden' betreft die elders kunnen worden ingekocht.