Rusland lijkt inderdaad gewonde soldaten uit Azovstal te evacueren

Volgens het ministerie van Defensie in Moskou hebben Rusland en Oekraïne een staakt-het-vuren bereikt voor de Azov-staalfabriek in Mariupol, waarover al weken wordt gediscussieerd. De overeenkomst om gewonde Oekraïense soldaten te evacueren werd bereikt met "vertegenwoordigers van het Oekraïense leger die vastzitten in de staalfabriek van Azov", aldus het ministerie. De gewonden worden naar "medische faciliteiten" in de regio van Novoazovsk gebracht, die door Russische en pro-Russische strijders worden gecontroleerd. Aanvankelijk was er geen officiële bevestiging hiervan in Oekraïne. De regering in Kyiv heeft altijd geëist dat de gewonden werden overgebracht naar het door Oekraïne gecontroleerde gebied of naar een derde land.

Talloze Oekraïense strijders, sommigen gewond en onder de meest ongunstige omstandigheden, zouden al wekenlang standhouden op het omsingelde, uitgestrekte staalfabrieksterrein.

Update 22.30 uur: Persbureau Reuters bericht dat volgens een ooggetuige Oekraïense soldaten zijn weggevoerd uit de staalfabriek Azovstal. De ooggetuige vertelde dat ongeveer een dozijn bussen het fabrieksterrein hadden verlaten.

In eerste instantie was het niet mogelijk om vast te stellen hoeveel Oekraïense soldaten er in de bussen zaten. Het was ook onduidelijk of er gewonden in de bussen zaten. Volgens Oekraïense informatie zouden ongeveer 40 gewonde soldaten in de staalfabriek aanwezig zijn geweest en zouden er in totaal ongeveer 600 soldaten zich in de fabriek hebben verschanst.

Een commandant van de Oekraïense troepen die vastzaten in de Azovstal-staalfabriek in Mariupol, zei in een video dat hij bevelen van het opperbevel uitvoerde om het leven van de soldaten te redden. Hij liet open wat er precies werd bedoeld. Hij had het niet over capitulatie. Moskou had eerder gemeld dat er een overeenkomst was bereikt met Oekraïne om gewonde Oekraïense soldaten uit de staalfabriek te evacueren. Ze zouden via een humanitaire corridor naar de door Rusland gecontroleerde stad Novoazovsk worden gebracht, zei het Russische ministerie van Defensie. De Oekraïense onderminister van Defensie Hanna Malyar weigerde commentaar te geven op de televisie om het proces niet in gevaar te brengen, zei ze. "Aangezien het proces aan de gang is, kunnen we niet zeggen wat er momenteel gebeurt."

Op de Russische TV werd ook bericht over de evacuatie uit Azovstal getoond.

Eerdere berichtgeving:

Vertaling TASS Nieuwsbericht: "Maandag werd overeenstemming bereikt over de evacuatie van gewonde Oekraïense soldaten uit het grondgebied van de metallurgische fabriek Azovstal. Hiervoor is een vluchtgang geopend, meldt het RF-ministerie van Defensie.

"Op 16 mei is, als resultaat van onderhandelingen met vertegenwoordigers van Oekraïens militair personeel die op het grondgebied van de Azovstal-metallurgische fabriek in Mariupol vastzitten, een akkoord bereikt over het evacueren van de gewonden", aldus het ministerie.

Ze merkten ook op dat er momenteel een stilteregime is ingevoerd in het gebied van de staalfabriek en dat er een humanitaire corridor is geopend, waardoor gewonde Oekraïense militairen worden vervoerd naar een medische faciliteit in Novoazovsk van de Volksrepubliek Donetsk om hen alle nodige hulp te bieden.

Eerder op maandag gaf Eduard Basurin, plaatsvervangend hoofd van de Volksmilitieafdeling van de DPR, geen commentaar op de informatie waaruit bleek dat 10 mensen uit Azovstal vertrokken en zich overgaven in Mariupol, waar de achtergebleven Oekraïense groep stijders worden geblokkeerd.

Op 21 april noemde de Russische president Vladimir Poetin tijdens een ontmoeting met minister van Defensie Sergei Shoigu de aanval op Azovstal ongepast en beval hij deze te annuleren, waarbij hij het leger opdroeg deze industriële zone zodanig te blokkeren "dat een vlieg niet kan wegvliegen". Op 4 mei zei Shoigu tijdens een telefonische vergadering dat de overgebleven Oekraïense militaire groep veilig was geblokkeerd langs de hele omtrek van Azovstal. De Russische strijdkrachten blijven proberen de Oekraïnse strijders ervan te overtuigen hun wapens neer te leggen en burgers vrij te laten.

Op 4 mei zei de perssecretaris van het hoofd van de Russische staat, Dmitry Peskov, dat Russische troepen het grondgebied van de fabriek niet bestormden, maar pogingen van geblokkeerde militanten om ten strijde te gaan, onderdrukten."