Moskou beschuldigt YouTube van blokkeren parlementaire zender 'Duma-TV'

Rusland beschuldigt het Amerikaanse videoplatform YouTube ervan het kanaal van de Russische Kamer van Afgevaardigden, Duma-TV, te blokkeren. De voorzitter van de Doema, Vyacheslav Volodin, en de woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, kondigden vergeldingsmaatregelen aan. YouTube en mogelijk moederbedrijf Google hangt nu een verbod in Rusland boven het hoofd.

Volodin zei in de Telegram-boodschappendienst dat het blokkeren van Duma TV de "rechten van de Russen" schond. Hij beschuldigde Washington van het streven naar "een monopolie op de verspreiding van informatie". "Dat kunnen we niet toestaan", voegde de voorzitter van de Duma eraan toe. Zakharova legde op Telegram ook uit dat YouTube "zijn eigen lot had bezegeld" met de blokkade. Ze riep op om YouTube-content 'snel' over te zetten naar Russische videoplatforms.

Volgens Moskou heeft Duma-TV meer dan 145.000 abonnees. De zender zendt fragmenten uit uit parlementaire debatten en interviews met Russische parlementsleden. De Russische mediatoezichthouder Roskomnadzor riep YouTube-moederbedrijf Google op om de blokkering van Duma-TV "per direct" ongedaan te maken. De Russische autoriteiten hebben YouTube herhaaldelijk beschuldigd van het blokkeren van kanalen van Russische media en functionarissen sinds de invasie van Oekraïne. Donderdag beschuldigde Roskomnadzor YouTube van het verspreiden van vals nieuws over de Russische militaire operatie in Oekraïne en kondigde aan dat het Google zou verbieden reclame te maken voor zijn diensten in Rusland.

De mediatoezichthouder had Google en YouTube al in maart beschuldigd van "terroristische activiteiten" en zette daarmee de eerste stap naar een verbod. Rusland had eerder de toegang tot de populaire online netwerken Instagram, Facebook en Twitter van het land geblokkeerd. De meeste van de laatste onafhankelijke media in Rusland zijn nu geblokkeerd.