Downhillers trappen World Cup-seizoen mountainbike af met heerlijke wedstrijd

Voor de liefhebbers van spektakel op twee wielen keren we nog even terug naar zondag, want in het Franse Lourdes werd het World Cup-seizoen voor de mountainbikers geopend. Dat gebeurde op de downhill, waar een fraaie strijd het jaar aftrapte.

Vrouwen
De eerste die écht een sterke tijd neer leek te zetten was een van de thuisfavorieten: Marine Cabirou, net terug van een breuk in haar rug. Camille Balanche plaatste een aanval op haar tijd en niet zo'n beetje ook: de Zwitserse pakte met 5,637 seconden de leiding. De Britse Tahnee Seagrave viel die tijd dan weer aan, maar kwam een seconde tekort.

Wereldkampioene Myriam Nicole ging 's ochtends hard onderuit in de laatste training, maar startte voor haar thuispubliek wel. De Française ging tot twee keer toe bijna onderuit, maar hield knap stand en pakte op dik zes tienden de tweede tijd. Alleen Valentina Höll stond nog boven en de Oostenrijkse deed een gooi naar de winst, maar onderin kwam ze tekort: vierde op dik anderhalve seconde. De winst was voor Balanche, voor Nicole en Seagrave.

Mannen
De Brit Kade Edwards noteerde als eerste een serieus scherpe tijd, waar lange tijd niemand echt aan leek te komen. Dat gebeurde pas toen Dakotah Norton naar beneden kwam: de Amerikaan knalde een dikke seconde onder Edwards' tijd door, met nog twaalf mannen te gaan. De Brit Matt Walker ging gelijk nog eens driekwart seconde sneller, maar zag landgenoot Laurie Greenland zes tienden onder zijn eigen tijd door duiken.

Ook dat bleek niet genoeg, want de Amerikaan Luca Shaw was op zijn beurt dan weer bijna anderhalve seconde sneller. De Fransman Loris Vergier was razendsnel, maar schoof onderuit, hoewel hij toch binnen de drie seconden van Shaw bleef. Benoit Coulanges schroefde het tempo nog eens op en met 0,965 seconden schoot de Fransman naar de leiding.

Thibaut Daprela was de volgende die razendsnel ging, maar de Fransman knalde onderuit en raakte een boom - hij was wel in orde. Amaury Pierron liet zien dat de grens nog niet bereikt was: de Fransman pakte met 1,466 seconden de snelste tijd. Finn Iles maakte het razendsnappend, maar verloor onderin toch nog teveel: +0,847 seconden. Loïc Bruni kwam als laatste naar beneden, maar hij haalde het niet: op 1,086 seconden werd hij derde, achter Pierron en Iles.