FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 29 maart 2022

Random Pics van de Dag #584

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Sterke slotfase levert Nederlands elftal gelijkspel op tegen beter Duitsland

Het Nederlands voetbalelftal heeft de oefeninterland tegen Duitsland gelijkgespeeld. In de Johan Cruijff Arena werd het 1-1.

Het Nederlands elftal begon tegen Duitsland met enkele wijzigen in de basis. Tyrell Malacia en Donyell Malen kregen ditmaal de voorkeur boven Nathan Aké en Steven Bergwijn. Bondscoach Louis van Gaal begon voor de rest met dezelfde elf als tegen Denemarken. Oranje had het in de eerste helft moeilijk tegen Duitsland en was dan ook de onderliggende partij. De Duitsers waren het meest dreigend en via Timo Werner was Duitsland dicht bij de openingstreffer. De aanvaller zag zijn kopbal echter op de kruising eindigen. Bij Nederland was Malen het meest dreigend. De aanvaller kreeg enkele kansjes, maar die waren niet besteed aan de aanvaller. Op slag van rust kwam Duitsland op voorsprong. Thomas Müller kreeg de bal gelukkig voor zijn voeten, waarna hij vervolgens knap hard raak schoot.

Oranje was ook na rust de onderliggende partij, maar na een dubbele wissel met Steven Bergwijn en Davy Klaassen voor Malen en de onzichtbare Steven Berghuis, veranderde dat. Tien minuten na de invalbeurt van Bergwijn schoot de aanvaller van dichtbij hard raak. Na de gelijkmaker nam Oranje de overhand en dacht even een strafschop te krijgen nadat Memphis Depay onderuit werd gehaald, maar de VAR draaide dat terug. Daarna was Oranje en met name Depay nog dicht bij de overwinning, maar uiteindelijk bleef het 1-1 in Amsterdam.

Ghana op uitdoelpunt naar WK; Senegal na strafschoppen langs Egypte

Ghana en Senegal zijn de eerste twee Afrikaanse deelnemers aan het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. Ghana heeft zich op een uitdoelpunt langs Nigeria geworsteld. Senegal heeft strafschoppen nodig gehad om Egypte te verslaan. 

Ghana aan een doelpunt van Thomas Partey genoeg in het Nigeriaanse Abuja.  Partey kon in de tiende minuut aanleggen voor een afstandsschot. Doelman Francis Uzoho leek het lage schot van de Arsenal-middenvelder makkelijk te kunnen pakken, maar blunderde door de bal onder zich door te laten schieten.  

Nigeria kwam halverwege de eerste helft op gelijke hoogte. De in Haarlem geboren William Troost-Ekong benutte een strafschop: 1-1. Het was niet genoeg voor Nigeria omdat het heenduel in 0-0 was geëindigd. De bezoekers zaten nog even in spanning toen een doelpunt van Victor Osimhen na lang aarzelen toch werd afgekeurd. Nigeria probeerde tevergeefs de druk op te voeren in de tweede helft. Ghana zien we vanwege het uitdoelpunt dit najaar terug in Qatar.  

Spanning was er nog volop na het heenduel in het tweeluik tussen Egypte en Senegal. Egypte had in Caïro met 1-0 gewonnen van Senegal en had daarmee enigszins revanche genomen voor de nederlaag in de Afrika Cup-finale. In de derde minuut had Senegal zijn achterstand uit het heenduel al weggewerkt. Villarreal-aanvaller Boulaye Dia tikte de bal van dichtbij binnen nadat Egypte niet goed kon uitverdedigen na een vrije trap vanaf de zijkant van het strafschopgebied.

Het bleef 1-0 na zowel negentig als 120 minuten. Strafschoppen bleken nodig. De strafschoppenserie begon aan beide kanten slecht. De eerste vier strafschoopen gingen mis. Pas bij penalty vijf was het raak, via de Senegalese aanvaller Ismaïla Sarr. Uiteindelijk werd een misser van Mostafa Mohamed Egypte fataal. Mané benutte de laatste strafschop voor Senegal.

Europese landen zetten tientallen Russische diplomaten uit

Verschillende Europese landen hebben Russische diplomaten het land uit gezet:

  • België zegt 21 Russische diplomaten te hebben uitgezet. Volgens persbureau Belga beschuldigt de regering de getroffenen van spionage en het in gevaar brengen van de Belgische veiligheid.
  • Nederland zet 17 Russische geheime dienstmedewerkers uit die geaccrediteerd waren als diplomaat, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. Minister Wopke Hoekstra zegt te verwachten dat de regering in Moskou passende tegenmaatregelen zal nemen.
  • Tsjechië zet een Russische diplomaat het land uit. Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakte op Twitter bekend dat de diplomaat 72 uur kreeg om het land te verlaten.
  • Ierland kondigt ook de uitzetting aan van vier hoge functionarissen van de Russische ambassade in Dublin. Minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney zei dat ze betrokken waren bij activiteiten die niet overeenkomen met hun diplomatieke status.

Windmolenexploitant Oostpolder vindt het niet nodig om vogelsterfte bij te houden

Windmolenexploitant Waddenwind B.V. wil af van de verplichting om bij te houden hoeveel vogels zijn gedood door de wiekens van haar turbines in de Oostpolder nabij de Eemshaven. Dat bleek dinsdag bij de Raad van State in Den Haag. Zo meldt RTV Noord.

De windmolenexploitant is druk doende met de bouw van een windmolenpark met 21 turbines in de Oostpolder. De provincie Groningen legde in de vergunning van het bedrijf vast dat de vogelsterfte te gemonitord dient te worden en daar wil Waddenwind B.V. nu van af en heeft daartoe een rechtzaak aangespannen bij de Raad van State..

'Over het werkelijke aantal slachtoffers kan door monitoring geen betrouwbare informatie worden verkregen', zei de bedrijfswoordvoerder tijdens de rechtzaak over de vogelsterfte. De provincie Groningen is van mening dat het wel degelijk zin heeft om de vogelsterfte bij te houden. Deze verplichting wordt door hen opgelegd aan alle exploitanten van nieuwe windmolenparken.

Over circa zes weken doet de Raad van State uitspraak.

Forse celstraffen geŽist voor corona-gerelateerde fraude en witwassen

Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt een vrouw en een man uit Den Haag (37 jaar en 33 jaar) bedragen van respectievelijk € 180.000 en € 866.086,54 te hebben witgewassen. In de periode van april 2020 tot en met juni 2020 werd het bedrag van € 866.064,54 verdeeld over Nederlandse bankrekeningen van 13 verschillende personen, ontvangen van diverse buitenlandse bankrekeningen.

De vrouw kreeg op deze manier € 180.000 op haar rekening gestort. Het OM verwijt de man een coördinerende rol te hebben gespeeld bij het witwassen van het gehele bedrag van € 866.064,54. Vandaag moesten beide verdachten zich verantwoorden voor de rechtbank in Rotterdam. Tegen de vrouwelijke verdachte eist het OM een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 10 maanden met aftrek van voorarrest. Tegen de mannelijke verdachte eist het OM een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 36 maanden met aftrek van voorarrest.

Een Nederlandse bank doet aangifte
Het onderzoek is gestart naar aanleiding van de aangifte van een bank in de zomer van 2020. De desbetreffende bank deed aangifte vanwege diverse opvallende transacties op verschillende bankrekeningen. Het opvallende was dat er grote bedragen gestort werden door buitenlandse bedrijven, op rekeningen die normaal gesproken weinig economische activiteiten hadden. De bedragen leken te relateren aan de aankoop van persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondkapjes en handschoenen die op dat moment wereldwijd grootscheeps werden ingekocht vanwege de recent uitgebroken coronapandemie.

Vreemde geldstromen bij vermeende aankoop mondkapjes en handschoenen
In de periode van april tot en met juni 2020 is er in totaal een bedrag van € 866.086,54 overgeboekt door buitenlandse bedrijven op de bankrekeningen van 13 verdachten. Nadat deze geldbedragen op de rekeningen van de verdachte waren ontvangen, werd er geld opgenomen bij pinautomaten of werd er geld doorgestort naar een andere rekening van de verdachte zelf, van een andere verdachte of een andere betrokkene. Vervolgens werd er vanaf die bankrekening weer geld contant opgenomen of doorgestort naar een buitenlandse rekening.

Inzet katvangers
In dit onderzoek zijn niet minder dan 17 verdachten geïdentificeerd die in meer of mindere mate een rol hebben gespeeld in dit onderzoek. De Nederlandse rekeningen waar het geld op werd gestort, behoorden toe aan zogenaamde katvangers. Die katvangers werden geronseld door vier de hoofdverdachten in dit onderzoek. De zaken tegen de andere twee hoofdverdachten zullen op een later moment voor de rechtbank komen.

De rechtbank doet over 2 weken uitspraak.

Rusland: twee aanhoudingen na video zware mishandeling krijgsgevangenen

Rusland heeft een onderzoek aangekondigd naar een video die rondgaat op social media en waarop te zien zou zijn dat geboeide Russische krijgsgevangenen zwaar worden mishandeld en zelfs beschoten door Oekraïense troepen.

De video bevat 'gruwelijke beelden' en moet juridisch worden beoordeeld, zegt Dmitry Peskov, woordvoerder van het presidentieel Russisch bureau. Degenen die betrokken zijn bij deze marteling moeten ter verantwoording worden geroepen, volgens de Rus. 

Update 29 maart 21.00 uur
De vice-voorzitter van de Russische Doema-commissie, Vladimir Shamanov, zei dat Russische speciale troepen twee militaire verdachten hadden gearresteerd inzake  de vermeende mishandeling van Russische krijgsgevangenen. De aangehouden personen zouden aanhangers waren van de voetbalclub Metallist Kharkiv.

Uit Oekraïne kwamen verschillende reacties. De commandant van de Oekraïense strijdkrachten, Vitaly Saluschnyj, sprak op Facebook over een Russische nepvideo. "Ik benadruk dat de leden van de Oekraïense strijdkrachten en andere legitieme militaire formaties zich strikt houden aan de normen van het internationaal humanitair recht", schreef hij. De Oekraïense geheime dienst SBU volgt ook deze procedure. De dienst kondigde aan dat krijgsgevangenen zouden worden behandeld volgens de Conventie van Genève. Tegelijkertijd kondigde presidentieel adviseur Olexei Arestovych echter aan 'serieuze onderzoeken' te gaan doen en eventuele 'excessen' door soldaten niet uit te sluiten.

Bergsma verruilt na dertien jaar Team Anema voor Team Orie

Jorrit Bergsma trekt volgend seizoen het schaatspak van Team Jumbo-Visma aan en verruilt daarmee na dertien jaar de ploeg van Jillert Anema. De 36-jarige Fries heeft zijn handtekening gezet onder een verbintenis die hem de komende twee seizoenen aan de ploeg van coach Jac Orie verbindt.

"Het was geen makkelijke stap om na 13 jaar weg te gaan bij Jillert Anema, maar nu ik de beslissing heb genomen, heb ik er ontzettend veel zin in. Ik ben 36 jaar, maar ik heb het gevoel dat ik nog lang niet klaar ben. Jac staat er hetzelfde in en is er net als ik van overtuigd dat het nog beter kan. Natuurlijk is het voor mij een sprong in het diepe, maar ik verwacht dat het een mooie en succesvolle samenwerking gaat worden. De plannen zijn simpel: een betere en completere schaatser worden en presteren op de juiste momenten”, aldus de vijfvoudig wereldkampioen, die zich aan gaat sluiten bij de langebaanploeg van Team Jumbo-Visma.

Ook Orie is blij dat Bergsma de komende jaren deel uitmaakt van Team Jumbo-Visma. De coach kijkt ernaar uit om met de stayer aan de slag te gaan. "Jorrit hoort als voormalig olympisch kampioen bij het topmateriaal en ik vind het ontzettend leuk om met een schaatser van dat kaliber te gaan samenwerken. Hij is erg gemotiveerd en ik ben ervan overtuigd dat hij substantieel kan verbeteren", aldus Orie.

"Het afgelopen seizoen reed hij hartstikke goede tijden op de 5 en 10 kilometer. We gaan er alles aan doen om hem sneller te laten rijden dan hij gedaan heeft." Bergsma krijgt alle ruimte om naast het langebaanschaatsen ook zijn marathons mee te pakken. "Jorrit is dankzij het marathonschaatsen een goede langebaanschaatser geworden, dus ik denk dat het voor zijn ontwikkeling goed is als hij dat blijft onderhouden."

Bergsma, olympisch kampioen op de tien kilometer in 2014, won afgelopen seizoen de Nederlandse titel op de vijf en tien kilometer en veroverde op nieuwjaarsdag voor de tweede keer in zijn carrière de nationale marathontitel. Tijdens de Olympische Spelen van Beijing greep hij op de vijf en tien kilometer en de massastart net naast de medailles.

Emiraten en AustraliŽ tegen elkaar om intercontinentale playoffticket WK

De Verenigde Arabische Emiraten mogen het tegen Australië gaan opnemen in de intercontinentale play-offs voor het WK. De voormalig werkgever van Bert van Marwijk won met 1-0 van Zuid-Korea en stelde zo plek drie in groep A veilig. Zuid-Korea was al zeker van een startbewijs voor het WK.  

Het ging er dinsdag alleen nog om welk land naar de play-off tegen Australië zou gaan. In de vorige speelronde werd de strijd om de derde plek weer spannend, omdat Van Marwijks opvolger Rodolfo Arruabarrena bij zijn debuut met 1-0 verloor van Irak. De ploeg ging niet nogmaals in de fout. 

De Verenigde Arabische Emiraten wonnen zelf met 1-0 van Zuid-Korea, dat dus enkel nog voor de eer, punten en de premies speelde. Die overwinning was niet eens nodig geweest, want Irak slaagde er niet in om Syrië te verslaan (1-1). Zo blijft de WK-droom van de Verenigde Arabische Emiraten in leven en is die van Irak juist vervlogen.

Het duel tussen de Emiraten en Australië staat op 7 juni gepland, op neutraal terrein. De winnaar neemt het op tegen de nummer vijf van Zuid-Amerika. Peru, Colombia en Chili zijn nog in de race voor die vijfde plek. 

Kabinet overweegt boodschappen nog duurder te maken

Waar het leven toch al vrij duur begint te worden voor de gemiddelde Nederlander overweegt het Kabinet om het nog iets kutter te maken.

Het kabinet onderzoekt de mogelijkheid om een vleestax in te voeren. Met extra belastingen op vlees wil minister van Landbouw Henk Staghouwer consumenten prikkelen meer plantaardige eiwitten te consumeren in plaats van dierlijke. Hij schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer over het voedselbeleid.

Ollongren streeft naar 30% vrouwen bij Defensie in 2030

Defensie streeft ernaar dat in 2030, 3 op de 10 medewerkers een vrouw is, zowel militair als burger. Nu bestaat het personeelsbestand nog voor 16% uit vrouwen. Dit is een van de plannen die minister Kajsa Ollongren en staatssecretaris Christophe van der Maat vandaag presenteerden. Defensie heeft flinke uitdagingen op het gebied van personeelsvulling en behoud van personeel, en wil een meer diverse en inclusieve werkgever zijn.

“De huidige ontwikkelingen in Oekraïne laten zien dat een sterke Defensieorganisatie onontbeerlijk is. Defensie heeft niet alleen meer mensen nodig, maar ook een groter aandeel vrouwen en mensen met verschillende achtergronden, culturen en levensopvattingen. Divers samengestelde teams zijn sterkere teams en presteren beter. Diversiteit maakt Defensie dus sterker”, schrijven minister Ollongren en staatssecretaris Van der Maat in de brief aan de Tweede Kamer.

Het toepassen van een streefcijfer om meer vrouwen voor de organisatie te werven is hiervoor een eerste stap. De maatregel betekent bijvoorbeeld dat bij gelijke geschiktheid tussen mannen en vrouwen de voorkeur naar een vrouw gaat. Dit geldt zowel bij het in dienst nemen van nieuw personeel, als bij de doorstroom naar een hogere functie.

Maar alleen het aannemen en laten doorstromen van meer vrouwen is niet genoeg. Binnen heel Defensie moet ruimte ontstaan voor een meer inclusieve cultuur. Een andere stap is daarom het gedachtengoed van een diverse en inclusieve organisatie in te bedden in alle opleidingen. Beide thema’s krijgen hierin nadrukkelijk de aandacht. Dit gebeurt zowel bij initiële als loopbaanopleidingen.

Ook in het nieuwe HR-model is volop aandacht voor diversiteit en inclusie. Deze onderwerpen worden onderdeel van het Strategische Talent Management en de Strategische Personeelsplanning. Hierdoor krijgen individuele talenten, behoeften en mogelijkheden meer ruimte en wordt Defensie als werkgever aantrekkelijker voor meer mensen. Binnen Defensie moet iedereen zich veilig voelen om zichzelf te zijn. Doel is juist om onderlinge verschillen te benutten om elkaar én de organisatie verder te helpen. Op die manier draagt het ook bij aan het terugdringen van de uitstroom van personeel.

Divers samengestelde teams zijn sterkere teams
De bewindslieden zeggen te erkennen dat de maatregelen verschillende sentimenten oproepen binnen de organisatie. Daarbij bestaat volgens hen de zorg dat er gedachten gaan leven dat aanname-eisen worden verlaagd. “We benadrukken daarom dat we niet inleveren op kwaliteit maar juist verbreden, versnellen en differentiëren waar dat nodig is”, zo staat in de brief.

Zo wordt er rekening mee gehouden dat de streefcijfers voor wat betreft het aantal vrouwen (nog) onhaalbaar zijn bij bepaalde onderdelen. Denk bijvoorbeeld aan het Korps Mariniers, gevechtseenheden van de landmacht en technici. Gekwalificeerde vrouwen zijn uiteraard meer dan welkom bij deze eenheden.

Door wet- en regelgeving kan Defensie alleen aangeven hoeveel mannen en vrouwen er in dienst zijn. Het registeren van andere kenmerken zoals geloof of seksuele voorkeur is om privacy redenen complex. Defensie onderzoekt of dit op vrijwillige basis mogelijk is. Uiteindelijk is het beleid er op gericht om te komen tot een diverse, inclusieve organisatie voor alle medewerkers.

Amerikaanse tanks en ander materieel aangekomen in Vlissingen

Tanks rollen momenteel van het Amerikaanse marineschip Cape Washington af in de haven van Vlissingen. De rupsen zijn van een Amerikaanse gemechaniseerde brigade. Die is voor de grootschalige oefening Defender 22 op weg naar Oost-Europa. De Amerikanen nemen niet alleen tanks mee. Het gaat ook om onder meer wielvoertuigen, containers, uitrusting en onderhoudsmateriaal. Tot medio april gaat alles vanuit Zeeland via de weg en per spoor naar de plaats van bestemming.

Nederland vormt voor westerse NAVO-landen buiten de EU de poort van Europa. Vooral Amerikaanse troepen maken steeds vaker gebruik van onze havens. Reden is de verslechterde veiligheidssituatie in Europa. Ook nu treedt Nederland op als gastland om de Amerikanen in staat te stellen een eventuele inzet in Europa te testen.

Geen slechte keus
Bij aankomst van het schip krijgen spotters de kans Amerikaans materieel te fotograferen. Vooral de tanks blijken in trek. De pantsers zijn van 3rd Armored Brigade Combat Team van de 4th Infantry Division, afkomstig van Fort Carson in Colorado. De Amerikanen maken nu gebruik van het tot Tijdelijk Militair Object verklaarde Vlissingen. Geen slechte keus, want naast de beschikbaarheid van door Defensie beveiligde havens, speelt Nederland een leidende rol binnen de EU waar het militaire mobiliteit betreft. Dit vanwege de logistieke expertise. Ook Defensie test in dit geval hoe snel militaire eenheden zijn te verplaatsen.

Snelheid is cruciaal
Nederland is de drijvende kracht achter het PESCO (Permanent Structured Cooperation)-project Militaire Mobiliteit. De 28 landen streven allen naar de mogelijkheid van vereenvoudigde en daarmee snellere militaire transporten in Europa, waarbij grenzen geen moeizaam te passeren obstakels vormen. En snelheid is nu eenmaal cruciaal bij militair optreden.

Inzet Nederlandse militairen
Het optreden als gastland, het zogenoemde Host Nation Support, eindigt als al het materieel bij het Limburgse Venlo de grens over is. Zover is het nog niet. Voorlopig zorgen zo’n 75 defensiemedewerkers onder meer voor bewaking van het havengebied, ook op en in het water.

Dit weekend meert naar verwachting een tweede schip aan met het resterende materieel van de brigade.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Na-inschrijving Vierdaagse Nijmegen open op 4 april

Er hoeft dit jaar niet geloot te worden onder de deelnemers van de 104de 4Daagse in Nijmegen. De bijna 42.000 ingeschreven deelnemers kunnen, mits betaald, op 19 juli van dit jaar gegarandeerd aan de start verschijnen. Voor de resterende plekken wordt op 4 april een na-inschrijving geopend.

Niet onverwacht
De komende dagen wordt er gewerkt aan het vaststellen van het exacte aantal inschrijvingen. Duidelijk is dat er tijdens de eerste periode van 14 februari t/m 25 maart ongeveer zevenduizend inschrijvingen minder zijn dan de inschrijflimiet van 49.000 toelaat. Het bestuur van Stichting DE 4DAAGSE is tevreden dat iedereen die zich tot nu toe aangemeld heeft, verzekerd is van deelname en dat loting voor de 104de 4Daagse niet nodig is. Marsleider Henny Sackers: “Uiteraard hadden we gehoopt op een hoger aantal inschrijvingen, maar wat minder animo komt niet geheel onverwacht. Net als bij een aantal andere evenementen, en bij theaters en musea, zien ook wij dat corona nog een rol speelt en dat begrijpen we best. Ondanks dat zijn we verheugd met zo’n prachtig aantal enthousiaste wandelaars.”

Na-inschrijving
Toch besluit Stichting DE 4DAAGSE tot een na-inschrijving. Bij het opstellen van het limiteringsprotocol is rekening gehouden met deze extra inschrijfperiode, die op maandag 4 april om 10.00 uur geopend wordt. Iedereen die geïnteresseerd is, maar zich om welke reden dan ook nog niet heeft ingeschreven, krijgt de mogelijkheid tot vrijdag 29 april 17.00 uur óf totdat de limiet van 49.000 bereikt is. Inschrijven gaat dus volgens het principe wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Dat betekent ook hier dat bij inschrijving en betaling deelname gegarandeerd is.

Sackers: “Met 42.000 deelnemers kunnen we al een prachtig evenement organiseren. Maar momenteel is er nog voldoende ruimte, waardoor we twijfelaars de gelegenheid bieden om alsnog deel te nemen. Met het extra voordeel dat ook zij niet hoeven te loten.”

Nederlandse militairen
Het aantal inschrijvingen onder de Nederlandse militairen heeft de limiet wel overschreden. Defensie heeft daarover het volgende medegedeeld: “De Nederlandse militairen hebben dit jaar geluk. Er is voldoende ruimte om alle Nederlandse militairen een startplaats te bieden en loting achterwege te laten”.

Sequel op The Legend of Zelda: Breath of the Wild uitgesteld

Nintendo kondigt aan dat de sequel op The Legend of Zelda: Breath of the Wild is uitgesteld. Tijdens E3 vorig jaar werd nog aangekondigd dat de game in 2022 uit zou komen.

Aonuma zegt meer ontwikkeltijd te wijden aan de game. Het ontwikkelteam mikt nu op een release in de lente van 2023. De aankondiging wordt gedaan met een paar seconde aan nieuw beeld, waarin we Link zien met de power-up in zijn arm en een zwaard dat er...niet heel goed uit ziet.

Ook meldt Aonuma dat de uitgebreide wereld van de sequel verder gaat dan enkel de elementen in de lucht, al is niet duidelijk wat daar dan mee wordt bedoeld. Hopelijk leren we later dit jaar nog wel meer over de game, want het wachten wordt lastig.

Fortnite krijgt permanente modus zonder bouwen

Fans vragen al langer om een modus waarin bouwen niet voorkomt voor Fortnite. Pas geleden kwam Epic Games met een tijdelijke modus waarin dat mogelijk was. Nu wordt die modus permanent toegevoegd.

In de modus is er dus géén mogelijkheid om muren, vloeren of hellingen te bouwen. Voor veel spelers betekende dit een (te) hoge barrière of was het gewoon niet leuk om te doen. Om het verwijderen van het bouwen te ondersteunen, krijgen spelers in deze modus onder andere een herlaadbaar Overshield als extra levensbalk.

Daarnaast is er meer movement, denk aan bijvoorbeeld een slide, toegevoegd. Voor fans van bouwen veranderd er niks; zij kunnen gewoon doorgaan in de overige modi van de game.

Ook Kremlin ontkent vermeende vergiftiging Abramovich

Het Kremlin ontkent berichten over de vermeende vergiftiging van de Russische oligarch Roman Abramovich bij een eerdere onderhandelingsronde tussen Rusland en Oekraïne. "Dit is onderdeel van een informatiecampagne, onderdeel van informatiesabotage, dit is onderdeel van een informatieoorlog", zegt Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov volgens het Interfax-agentschap. "Deze berichten zijn absoluut niet waar."

Maandag verwierp Oekraïne al een bericht van de Amerikaanse krant "Wall Street Journal", dat enkele weken geleden naast Abramovich ook leden van de Oekraïense delegatie werden vergiftigd. Dinsdag schreef de New York Times, daarbij verwijzend naar een Amerikaanse inlichtingenbron, dat de zaak van Abramovich een gewone voedselvergiftiging leek te zijn.

Peskov bevestigde wel de aanwezigheid van Abramovich bij de nieuwe ronde van Russisch-Oekraïense vredesbesprekingen in Istanbul vandaag. "Abramovich speelt een rol bij het faciliteren van contacten tussen de Russische en Oekraïense partijen", zei hij. De miljardair is echter geen officieel lid van de Russische delegatie, maar moet zorgen voor "een beter contact" tussen beide partijen.

OM eist taakstraf van 180 uur tegen uitkeringsfraudeur

Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt een 33-jarige vrouw uit Rotterdam van uitkeringsfraude waarbij ook valsheid in geschrifte werd gepleegd. De vrouw maakte opzettelijk valse formulieren op voor een groep uitkeringsgerechtigden waardoor het UWV ten onrechte uitkeringen uitkeerde.

De uitkeringsgerechtigden konden op deze manier vanuit Polen gebruik maken van een Nederlandse uitkering. Het OM eiste maandag 28 maart in de rechtbank Rotterdam een taakstraf, een boete en een voorwaardelijke gevangenisstraf tegen de verdachte.

Eén adres voor meerdere uitkeringen
Het UWV startte eind 2018 een onderzoek om uitkeringsfraude op te sporen. De aanleiding van dit onderzoek was een uitzending van Nieuwsuur (NPO 2) over de ’uitkeringsvakantie’. Deze uitzending ging over Polen die een Nederlandse uitkering ontvangen maar in Polen verblijven en dit niet melden.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de verdachte en één specifiek adres, te koppelen waren aan 13 uitkeringen. Nader onderzoek brachten nog 107 gelieerde uitkeringen aan het licht. Een deel van deze uitkeringsgerechtigden heeft boetes gekregen van het UWV. Ook heeft UWV de onterecht verstrekte uitkeringen teruggevorderd. De verdachte in deze zaak had een faciliterende rol: ze hielp tegen betaling mee met het invullen van formulieren en zorgde voor de sollicitatieverplichtingen zodat de uitkeringen doorliepen en de mensen die de uitkeringen ontvingen, naar Polen konden. Dit gebeurde in de periode tussen mei 2017 en november 2019.

Beroepsmatige werkwijze
“De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan het medeplegen van uitkeringsfraude. Uit het dossier komt het beeld naar voren dat de verdachte gericht en beroepsmatig handelde. Zij had daarbij een cruciale en richtinggevende rol. De verdachte heeft misbruik van het Nederlandse sociale zekerheidsstelsel gefaciliteerd, dat juist is gebaseerd op solidariteit. Het draagvlak in de samenleving voor verstrekkingen van uitkeringen, steunt op het vertrouwen dat ten behoeve van het recht op uitkering naar waarheid, juist en volledig de benodigde gegevens worden verstrekt. Misbruik tast dit draagvlak aan. Fraude met uitkeringen dient daarom als een ernstig feit te worden gezien,” aldus de officier van justitie.

Strafeis
De officier van justitie heeft een taakstraf van 180 uur, een boete van 5.000 euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden met een proeftijd van 2 jaar geëist.

Het OM behandelde deze dag nog een soortgelijke zaak, waarbij dezelfde handelswijze en opgelegde straf aan de orde was.

Uitspraak rechter
De rechter deed na de zitting uitspraak en heeft de vrouw veroordeeld tot 140 uur taakstraf of 70 dagen hechtenis met aftrek van het voorarrest en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van 2 jaar. Dit laatste is opgelegd vanwege de ernst van de zaak.

Nepreviews en misleidende zoekresultaten vanaf mei 2022 wettelijk verboden

Een verbod op het (laten) plaatsen van valse consumentenbeoordelingen bij webwinkels en digitale platforms gaat vanaf 28 mei dit jaar in. De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met het wetsvoorstel modernisering consumentenbescherming van ministers Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) en Franc Weerwind (Rechtsbescherming) dat diverse regels in de digitale economie aanscherpt om consumenten duidelijker en eerlijker te informeren.

Minister Micky Adriaansens (EZK): “Met deze regelgeving maken we vanaf mei een sterkere vuist tegen nepreviews. Ook moeten online platforms en winkels altijd duidelijk maken bij zoekresultaten dat het betaalde reclames betreft of dat er is betaald om een hogere plaatsing te krijgen. Platforms moeten bovendien consumenten laten weten wie verantwoordelijk is (verkoper of platform) voor levering, en afhandelen van retourzendingen. Dit past binnen mijn aanpak om het volledig en duidelijk informeren van de consument in de digitale economie te verbeteren en misleiding te stoppen.”

Aangescherpte regels om consumenten duidelijker en eerlijker te informeren
Consumentenbeoordelingen moeten door handelaren eerst op echtheid worden gecontroleerd, voordat deze mogen worden geplaatst als recensie of aanbeveling. En er komt per 28 mei 2022 ook een verbod voor het tegen betaling door een ander laten plaatsen van valse consumentenbeoordelingen. Verkopers moeten bovendien de consument gaan informeren of, en zo ja hoe, zij controleren of reviews afkomstig zijn van consumenten die het product daadwerkelijk hebben gekocht.

Ook moeten zij aan de consument laten weten of die een gepersonaliseerd prijsaanbod krijgt, bijvoorbeeld doordat een algoritme bijhoudt wat de betreffende consument heeft gekocht en welke websites hij heeft bekeken. In de wetgeving zit bovendien een verbod om zoekresultaten weer te geven zonder duidelijk te maken dat het betaalde reclame betreft of dat er is betaald om een hogere plaatsing te krijgen.

Online platforms moeten consumenten laten weten wie verantwoordelijk is (verkoper of platform) voor de levering en het afhandelen van retourzendingen, zodat de consument weet wie hij moet benaderen bij problemen. Ook moet altijd duidelijk zijn hoe de volgorde wordt vastgesteld van het zoekresultaat dat de consument krijgt te zien op het online platform.

Consumentenrechten gelden ook voor ‘gratis’ digitale diensten
Consumenten gebruiken volop ‘gratis’ digitale diensten zoals sociale media, waarvoor zij eerst hun persoonlijke gegevens moeten opgeven. Aanbieders van dergelijke diensten moeten meer informatie gaan verstrekken over bijvoorbeeld de duur van het contract en hoe dat kan worden beëindigd. Ook krijgen consumenten het recht om binnen veertien dagen de overeenkomst zonder reden te ontbinden. Op dat moment moeten zij ook hun persoonsgegevens ‘terugkrijgen’, wat wil zeggen dat de aanbieder de verwerking hiervan stopt.

Regels gaan in hele EU gelden
Dezelfde regels moeten uiterlijk eind mei 2022 tegelijkertijd in de hele Europese Unie (EU) worden toegepast, zodat consumenten overal dezelfde bescherming hebben. De regels gelden ook bij het doen van online aankopen over de grens. Daarom werken EU toezichthouders zoals de Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderling samen wanneer een bedrijf in meerdere lidstaten regels overtreedt. Zij kunnen in 1 of meerdere lidstaten een boete opleggen die minimaal 4 % van de omzet van dat bedrijf in het betrokken land bedraagt.

Sony combineert PlayStation Plus en PlayStation Now

De geruchten hingen al langer in de lucht en vandaag blijken ze waar. Sony kondigt aan PlayStation Plus en PlayStation Now te combineren in een nieuwe dienst. Je kunt kiezen uit drie verschillende niveaus, die elk hun eigen voordelen bieden.

PlayStation Plus Essential is het eerste niveau en is in principe gewoon PlayStation Plus zoals we die nu kennen. Abonnees van dit niveau krijgen onder andere maandelijks twee games om te downloaden, kortingen, cloud storage en toegang tot online multiplayer. De kosten blijven hetzelfde (8,99 euro per maand / 24,00 euro per kwartaal / 59,99 euro per jaar)

Het tweede niveau is PlayStation Plus Extra. Deze voegt bovenop de voordelen van Essential nog eens catalogus van zo'n vierhonderd PlayStation 4- en PlayStation 5-games toe. Dit zijn downloadbare games, dus bevat géén cloud streaming. Dit niveau kost 13,99 euro per maand / 39,99 euro per kwartaal / 99,99 euro per jaar.

Het laatste niveau is PlayStation Plus Premium en voegt cloud streaming toe. Ook komen er op dit niveau games beschikbaar van PlayStation 1, 2, 3 en PlayStation Portable. Ook biedt dit niveau game trials, zodat abonnees games kunnen uitproberen voor ze deze hoeven te kopen. Dit niveau kost 16,99 euro per maand / 49,99 euro per kwartaal / 119,99 euro per jaar.

Dit nieuwe model moet in juni worden doorgevoerd.

ps5

Minder wegwerpplastic voor een schoner milieu

In 2024 zijn plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen in principe niet toegestaan als je ter plaatse in een horecagelegenheid, op een festival of op kantoor eet of drinkt. Herbruikbare borden en bekers zijn dan de norm om milieuvervuiling en plasticsoep te voorkomen. Dat schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. De maatregelen hebben als doel de enorme aantallen plastic producten die na eenmalig gebruik worden weggegooid te verminderen.

Staatssecretaris Heijnen: “Elke dag gooien we alleen al in Nederland 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg, na eenmalig gebruik. Daar moeten we toekomstige generaties niet mee blijven opzadelen. Er is een ommezwaai nodig van wegwerp naar hergebruik. Veel ondernemers zijn hier al goed mee bezig. Zo voorkomen we plasticsoep, gaan we zorgvuldiger om met grondstoffen en laten we een schonere wereld achter.”

Afwasbare mokken vanaf 2024 op kantoor
In de regels voor minder plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen is een onderscheid gemaakt tussen consumptie ter plaatse en consumptie onderweg (afhaal en bezorging). Bij consumptie ter plaatse wordt per 2024 herbruikbaar servies het uitgangspunt: de afwasbare koffiemok op kantoor en het bord in de kantine en eethuisjes. Alleen zorginstellingen zijn uitgezonderd. Wanneer het echt nodig is, kunnen bedrijven ervoor kiezen bepaalde plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen te blijven gebruiken, mits ze 75%-90% hiervan weer inzamelen voor hoogwaardige recycling. Dat kan door gescheiden inzameling met bijvoorbeeld een retoursysteem, zodat van de grondstoffen weer nieuwe bekers en bakjes gemaakt kunnen worden.

Verbod op gratis koffiebeker to go per juli 2023
Voor consumptie onderweg en afhaal geldt per juli 2023 dat een bedrag betaald moet worden voor plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen, bovenop de prijs voor de koffie of de maaltijd. Dit geldt ook voor de op het oog papieren bekers waaruit bijvoorbeeld veel koffie to go wordt gedronken. Hier zit namelijk ook een laagje plastic in. Dat betekent dat per juli 2023 een verbod geldt op het gratis verstrekken van plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik. Ondernemers mogen zelf bepalen hoeveel ze per plastic wegwerpbeker of -bakje vragen. 100% papieren en andere plasticvrije wegwerpverpakkingen blijven wel toegestaan. Tegelijkertijd wordt hergebruik gestimuleerd doordat ondernemers ook herbruikbare alternatieven moeten aanbieden voor maaltijden en dranken die ter plekke worden bereid. Daarnaast gaan in supermarkten sommige plastic verpakkingen die vergelijkbaar zijn met to go verpakkingen ook geld kosten, zoals een voorverpakt broodje of een salade.

Opruimen van plastic zwerfafval
Ook zal met de nieuwe regels vanaf 2023 de rekening voor het opruimen van het zwerfafval op straat, in sloten, rivieren en natuurgebieden van plastic producten worden betaald door de producenten die deze producten op de markt brengen. Dat geldt specifiek voor drinkbekers, voedselverpakkingen, zakjes, wikkels, plastic tasjes, sigarettenfilters, ballonnen en vochtige doekjes. Dit geld wordt verdeeld over overheidsorganisaties die zwerfafval opruimen, zoals gemeenten en provincies. Wel blijft het natuurlijk de verantwoordelijkheid van iedereen om geen afval op straat te gooien.

Plastic soep tegengaan
De maatregelen komen voort uit de Europese Single-Use Plastics richtlijn. In alle Europese lidstaten zijn sinds 3 juli 2021 door deze richtlijn maatregelen genomen om impact op het milieu van de tien meest gevonden plastic wegwerpproducten op stranden te verminderen. Denk aan het verbod op o.a. plastic rietjes, plastic bestek en plastic roerstaafjes. Daarnaast is het sinds 2017 verboden om plastic tasjes gratis te verstrekken. Met succes: sindsdien is het aantal plastic tasjes dat in het zwerfafval belandt met 70% afgenomen. Voor het gebruik van plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen moeten lidstaten in 2026 een ambitieuze en aanhoudende vermindering ten opzichte van 2022 bereiken. De maatregelen die hierboven zijn beschreven, moeten ertoe leiden dat die vermindering in Nederland wordt bereikt.

'Wordt er nu over moslims geschreven zoals vroeger over joden?'

Aalt Smienk onderzocht de overeenkomsten en verschillen tussen het debat in de Nederlandse landelijke dagbladen over moslims gedurende de periode 1990-2013 en het debat over joden in de Nederlandse kranten in de periode 1890-1910.

Uit zijn vergelijkend onderzoek komt naar voren dat over joden een veel pluriformer spectrum van opvattingen bestond, dan over moslims. Over die laatsten werd de berichtgeving na 2000 juist steeds eenduidiger en negatiever. De beelden van joden zijn aanvankelijk rond 1890 problematiserend en polariserend, maar verbeteren rond 1910 significant.

De afgelopen decennia waren moslims en de islam veelvuldig in het nieuws. Aan het eind van de 19e eeuw werd de positie van Nederlandse joden, op dat moment net als Nederlandse moslims tegenwoordig de grootste niet-christelijke religieuze minderheidsgroepering, op min of meer vergelijkbare wijze besproken in Nederlandse kranten.

Om de gevonden verschillen in de nieuwsberichten in beide periodes te verklaren moet rekening worden gehouden met het verschil in maatschappelijke positie van beide religieuze groepen, legt Smienk uit. “De Nederlandse joden waren niet de enige emanciperende bevolkingsgroep in de Nederlandse samenleving in de periode 1890-1910. Nederlandse moslims daarentegen waren eigenlijk de enige religieuze minderheid die recent aan de ‘deur van de samenleving klopte’, en dat in een periode waarin religie in de Nederlandse samenleving aan betekenis verloor.”

Smienk onderzocht ruim 40 duizend berichten over joden uit de periode rond 1900 en ruim 50 duizend berichten over moslims met een combinatie van verschillende inhoudsanalyses. Smienk: “Voor een optimale vergelijking zijn de inhoudsanalyses van Nederlandse kranten in beide perioden op elkaar afgestemd. Dit is gedaan door gebruik te maken van dezelfde methode van inhoudsanalyse met de focus op een specifiek deel van de beeldvorming in kranten, namelijk de berichtgeving over de positie in de samenleving van respectievelijk joden en moslims.”

Smienk gaat in zijn proefschrift ook in op de mogelijkheden om de huidige discussie over moslims in Nederlandse kranten te veranderen.

Smienk promoveert 4 april 2022: Beeldvorming in Berichtgeving; Joden toen en Moslims nu.

Petitie tegen WK in Qatar overhandigd aan KNVB, bond wenst geen boycot

Actievoerders hebben aan Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal van de KNVB, in het Olympisch Stadion in Amsterdam een petitie aangeboden tegen het WK in Qatar. De petitie is door ongeveer 20.000 mensen ondertekend. 

Van Leeuwen kreeg de handtekeningen overhandigd door Freek de Jonge. De 77-jarige cabaretier is samen met het voetbalblad 'Panenka' en het 'Comité Cancel Qatar 2022' de initiatiefnemers van de actie. De Jonge voerde in aanloop naar het WK van 1978 in Argentinië, dat toen een dictatuur was, ook al eens actie. "Dat deed toen ongelooflijk veel stof opwaaien en heeft de toon gezet voor de jaren daarna", zei De Jonge. 

In de toekomst zullen toernooien niet meer aan landen zoals Qatar worden toegewezen, volgens Van Leeuwen. "Het is nu al een tijdje zo dat landen die een bid uitbrengen verplicht zijn daar een mensenrechtenparagraaf in op te nemen. Ook de besluitvormingsprocedure is veranderd. Landen moeten openlijk aangeven op welk land ze stemmen. Dat zijn belangrijke veranderingen.”

De Jonge heeft eerder in een interview met Trouw laten weten dat hij niet verwacht dat het besluit om het WK in Qatar te organiseren nog wordt teruggedraaid, maar dat de petitie mensen de kans geeft om hun stem te laten horen. 

Vorige week liet ook bondscoach Louis van Gaal weten dat hij geen voorstander is van een WK in de oliestaat. "Ik vind het gewoon belachelijk dat het WK daar wordt gehouden", zei hij op een persconferentie. "Dat we in een land spelen om 'het voetbal daar te ontwikkelen', zoals de FIFA dan zegt, dat is al bullshit. Het gaat gewoon om geld en om commerciële belangen bij de FIFA." Meer hierover bij de NOS

Rutte toch aanwezig bij videotoespraak Zelensky in Tweede Kamer

Premier Rutte en de ministers Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en Ollongren (Defensie) zullen donderdag toch aanschuiven, als de Oekraïense president Zelensky een toespraak houdt in de Tweede Kamer. Kamervoorzitter Bergkamp heeft hen gevraagd de toespraak bij te wonen en zij hebben aangegeven van de uitnodiging gebruik te zullen maken.

Eerder leek het door een uitspraak van Rutte zelf dat hij niet welkom was. Tijdens een Instagram-interview zei de premier dat de Kamer niet wilde dat hij de videotoespraak zou bijwonen. "Ze zeggen: we willen dat echt als Kamer doen. Dus daar ben ik niet bij." Meer hierover bij de NOS

Downhillers trappen World Cup-seizoen mountainbike af met heerlijke wedstrijd

Voor de liefhebbers van spektakel op twee wielen keren we nog even terug naar zondag, want in het Franse Lourdes werd het World Cup-seizoen voor de mountainbikers geopend. Dat gebeurde op de downhill, waar een fraaie strijd het jaar aftrapte.

Vrouwen
De eerste die écht een sterke tijd neer leek te zetten was een van de thuisfavorieten: Marine Cabirou, net terug van een breuk in haar rug. Camille Balanche plaatste een aanval op haar tijd en niet zo'n beetje ook: de Zwitserse pakte met 5,637 seconden de leiding. De Britse Tahnee Seagrave viel die tijd dan weer aan, maar kwam een seconde tekort.

Wereldkampioene Myriam Nicole ging 's ochtends hard onderuit in de laatste training, maar startte voor haar thuispubliek wel. De Française ging tot twee keer toe bijna onderuit, maar hield knap stand en pakte op dik zes tienden de tweede tijd. Alleen Valentina Höll stond nog boven en de Oostenrijkse deed een gooi naar de winst, maar onderin kwam ze tekort: vierde op dik anderhalve seconde. De winst was voor Balanche, voor Nicole en Seagrave.

Mannen
De Brit Kade Edwards noteerde als eerste een serieus scherpe tijd, waar lange tijd niemand echt aan leek te komen. Dat gebeurde pas toen Dakotah Norton naar beneden kwam: de Amerikaan knalde een dikke seconde onder Edwards' tijd door, met nog twaalf mannen te gaan. De Brit Matt Walker ging gelijk nog eens driekwart seconde sneller, maar zag landgenoot Laurie Greenland zes tienden onder zijn eigen tijd door duiken.

Ook dat bleek niet genoeg, want de Amerikaan Luca Shaw was op zijn beurt dan weer bijna anderhalve seconde sneller. De Fransman Loris Vergier was razendsnel, maar schoof onderuit, hoewel hij toch binnen de drie seconden van Shaw bleef. Benoit Coulanges schroefde het tempo nog eens op en met 0,965 seconden schoot de Fransman naar de leiding.

Thibaut Daprela was de volgende die razendsnel ging, maar de Fransman knalde onderuit en raakte een boom - hij was wel in orde. Amaury Pierron liet zien dat de grens nog niet bereikt was: de Fransman pakte met 1,466 seconden de snelste tijd. Finn Iles maakte het razendsnappend, maar verloor onderin toch nog teveel: +0,847 seconden. Loïc Bruni kwam als laatste naar beneden, maar hij haalde het niet: op 1,086 seconden werd hij derde, achter Pierron en Iles.

FOK! Wat een weer: wat minder zacht

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanochtend is het overwegend bewolkt met in het Waddengebied een enkele spat regen. In het midden en oosten komt lokaal (dichte) mist voor. Nevel en mist lossen in de loop van de ochtend op en in de middag breekt vooral in het midden en later ook in het noorden de zon regelmatig door. In het zuiden blijft de bewolking overheersen en later in de avond maakt het zuiden van Limburg kans op wat regen. De maxima liggen tussen 8°C op de Wadden tot lokaal 15°C in het zuiden. De noordoostenwind is zwak tot matig, aan de westkust en op het IJsselmeer neemt de wind toe naar matig of vrij krachtig, 4 tot 5 Bft.

In de nacht naar woensdag is het in het zuiden bewolkt en kan in het uiterste zuiden eerst nog regen vallen. In het midden komen enkele opklaringen voor, is het nevelig, maar droog. In het noorden neemt de bewolking en kans op een enkele bui in de loop van de nacht toe. De temperatuur heeft een minimum omstreeks 3 graden, maar tijdens opklaringen in het midden en oosten kan het tot rond het vriespunt afkoelen. De noordoostelijke wind is boven land meest zwak en aan de kust en boven het IJsselmeer matig tot vrij krachtig, 4 tot 5 Bft.

Woensdag overdag komen wolkenvelden voor en is er kans op een enkele bui. In de middag komt van het noorden uit steeds vaker de zon tevoorschijn. De maximumtemperatuur ligt rond 9 graden. De wind is noordelijk en zwak tot matig boven land, langs de westkust soms vrij krachtig, 5 Bft. (Bron: KNMI)

Wat zon, wat wolkjes, wat water, wat een weer! (Foto: DJMO)
Wat zon, wat wolkjes, wat water, wat een weer! (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Kremlin over afgewezen roebelbetalingen: 'No pay, no gas'

Nadat EU-landen grotendeels weigeren om in roebels te betalen voor gasleveringen, heeft Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov mogelijke nieuwe stappen van Rusland aangekondigd. "No pay - no gas", zegt Peskov, aldus het staatsbureau Tass in een interview met de Amerikaanse televisieketen PBS.

Moskou wil eerst de reactie van de EU afwachten alvorens de volgende stappen te bepalen. "Maar we zijn zeker niet van plan om ons als weldoeners te presenteren en gratis gas te leveren aan West-Europa", benadrukt Peskov. De vertrouweling van de Russische president Vladimir Poetin beschuldigt het Westen van het ontketenen van een totale economische oorlog tegen Rusland.

Will Smith biedt Chris Rock excuses aan: 'Dit was onaanvaardbaar'

Acteur Will Smith heeft zich maandag verontschuldigd bij Chris Rock voor het slaan van de komiek bij de Oscar-uitreiking van zondagavond. Hij noemde zijn eigen gedrag in een Instagrampost 'onaanvaardbaar en onvergeeflijk'. Zo meldt het AD. 

Britse geheime diensten: Rusland stuurt Wagner-groep naar Oost-OekraÔne

Volgens informatie van de Britse geheime diensten heeft Rusland de Wagner-huurlingengroep naar Oost-Oekraïne gestuurd. Volgens het Ministerie van Defensie in Londen zullen daar naar verwachting meer dan 1.000 huursoldaten worden ingezet in de strijd.

Volgens berichten werden ook strijders van het extreemrechtse particuliere beveiligingsbedrijf ingezet in Syrië, waar ze naar verluidt bijzonder gewelddadig zijn geweest.

De Europese Unie heeft sancties opgelegd aan de Wagner Group. President Vladimir Poetin zei dat Wagner en soortgelijke organisaties niet worden betaald door de Russische staat en dat zij ook niet Rusland vertegenwoordigen.

Volt-bestuur beŽindigt lidmaatschap Kamerlid GŁndogan

Het bestuur van Volt heeft maandagavond officieel besloten om het lidmaatschap van Kamerlid Nilüfer Gündogan te beëindigen. Dat meldt het bestuur in een e-mail aan de leden. Met het royement van de politica lijkt definitief een breuk te komen tussen haar en Volt, die de afgelopen weken in een enorm conflict verwikkeld raakten.

Biden verdedigt zijn controversiŽle uitspraak over Poetin

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn controversiële verklaring verdedigd dat de Russische president Vladimir Poetin "niet aan de macht kan blijven" vanwege de oorlog in Oekraïne. Biden zei in het Witte Huis dat hij zijn uitspraak "niet zou terugnemen". In zijn toespraak tijdens het weekend in de Poolse hoofdstad Warschau uitte hij "zijn persoonlijke morele verontwaardiging" en kondigde hij geen nieuw Amerikaans beleid aan. 

"Ik verontschuldig me niet voor mijn persoonlijke gevoelens," zei de Amerikaanse president. Biden ontkende ook, toen hem door journalisten werd gevraagd, dat zijn opmerkingen de oorlog in Oekraïne zouden kunnen doen escaleren of de diplomatieke inspanningen om er een eind aan te maken zouden bemoeilijken.

Biden had zaterdagavond een scherpe opmerking gemaakt over Poetin in een toespraak in het Koninklijk Kasteel in Warschau, waarbij hij - afwijkend van zijn originele toespraak - zei: "Deze man kan niet aan de macht blijven." De verklaring werd gelijk genuanceerd door het Witte Huis en bekritiseerd door overige wereldleiders.

Maanden wachten op rij-examen: "De eerstvolgende optie is 15 augustus"

De wachttijden bij het CBR voor het afrijden voor een autorijbewijs zijn nog altijd flink. Waar een aanvraag voor de coronapandemie gemiddeld vijf tot zeven weken duurde, is dat nu bijna twintig weken. Zo meldt AT5.

Voor rijschoolhouders en hun leerlingen een lastige situatie. Het inplannen van het afrijden vraagt momenteel veel meer tijdmanagement dan dat het voorheen deed. "Voor leerlingen die voor het eerst willen afrijden is de eerstvolgende optie 15 augustus en voor de zakkers ligt dat ergens midden juli", vertelt rij-instructeur Emre Ekinci.

Inzet CBR
Mustapha Ait Boubker van Rijschool 5-Skills in Amsterdam geeft aan dat hij wel de wil bij het CBR ziet om de huidige situatie te verbeteren: "Normaliter is het 8 examens per dag en dat is verruimd. Dus ze doen hun best daarin, want ook de zaterdagen zijn geopend." Hierdoor hoopt het CBR dat de wachttijd wordt verkort, maar de grootste focus ligt op het aannemen van nieuwe examinatoren.

"Voor Amsterdam heb ik er drie nieuwe bij", aldus Mark de Jong, examenmanager CBR Amsterdam. "Er moeten nog meer mensen bijkomen, maar het is een krappe arbeidsmarkt. Dus het is lastig om mensen te vinden en we willen niet inboeten op ons selectieproces, want het gaat wel om verkeersveiligheid."

De verwachting van het CBR is dat ze nog het hele jaar nodig hebben om ervoor te zorgen dat de wachttijden weer terug zijn op het niveau van voor de coronapandemie. Ondertussen moeten de leerlingen dus nog wel geduld hebben om een datum te vinden voor hun rij-examen. De rijscholen denken veelal mee, maar er zijn ook geluiden bekend dat er wordt geprobeerd om te profiteren van de wachttijden.

Profiteren
Rijscholen kunnen leerlingen vaker laten lessen en dus meer verdienen, maar zowel Emre als Mustapha ontkennen daaraan mee te doen. "Geheid zullen er rijscholen zijn die proberen te profiteren", weet Emre. "Daar zijn wij er niet één van. Wat wij wel proberen is de leerling duidelijk maken dat het langer duurt dan normaal, dus deze wandeling kan op z'n snelst gaan op de manier zoals wij die adviseren."

Ook Mustapha erkent dat het gebeurt, maar is zelf van mening dat het zijn bedrijf meer helpt als hij de leerling begeleid en zijn best doet om zo snel mogelijk een datum te vinden als diegene er klaar voor is. "Als iemand qua leertraject snel gaat en op een gegeven moment zit die op dat zelfstandigheidsniveau, dan moet je een leerling niet langer vasthouden en zeggen 'ik kan geen examen boeken", legt hij uit. "Dan is het mijn plicht om te kijken of er wel wat vrij komt."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1301
special
Random Pics van de Dag #1300
special
Random Pics van de Dag #1299
review
Crown Wars: The Black Prince
special
VrijMiBabes #213 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1298
©FOK.nl e.a.