Prachtige zege biatleet Lesser in voorlaatste wedstrijd van zijn carriŤre

In de World Cup biatlon is zaterdag de voorlaatste dag van het seizoen afgewerkt. Op de Holmenkollen in Oslo stonden de achtervolgingen op het programma, met zoals gewoonlijk de uitslagen van de sprints van vrijdag als startlijst.

Vrouwen
De Noorse Tiril Eckhoff mocht als sprintwinnares als eerste vertrekken, op zeven en negen seconden gevolgd door de Oostenrijkse Lisa Theresa Hauser en landgenote Marte Olsbu Røiseland. De twee Noorse dames begonnen met vijf treffers, bij de tweede schietbeurt liet Eckhoff een schijf staan en kon Røiseland een gat slaan.

Bij schietbeurt drie bleef het verschil intact: Røiseland én Eckhoff troffen beiden vier van de vijf schijven. Met inmiddels vijftien treffers was de Française Anaïs Chevalier-Bouchet van de vijfde naar de derde plek opgeschoven op 35 seconden van Røiseland, met de eveneens nog foutloze Slowaakse Paulina Fialkova, vertrokken als achtste, op precies één minuut.

Bij de laatste schietbeurt liet Røiseland een schijf staan, waar Eckhoff van profiteerde: zij trof wel alles en sloeg een beslissend gat, de winst was opnieuw voor haar. Røiseland's tweede plek kwam niet meer in gevaar, maar een misser van Chevalier-Bouchet gaf Fialkova de kans om aan te sluiten en eindelijk haar eerste World Cup-podium in twee seizoenen te pakken.

Mannen
Sturla Holm Lægreid won de sprint en vertrok dus als eerste, op 22 seconden gevolgd door de Fransman Quentin Fillon Maillet, die Sebastian Samuelsson uit Zweden vlak achter zich aan had. Na veertig seconden vertrok een Duitse trein: Benedikt Doll, Erik Lesser en Philipp Nawrath konden allemaal nagenoeg gelijktijdig de jacht op de top-3 openen.

Lægreid liet na vijf treffers wel een schijf staan bij de tweede schietbeurt, waardoor Lesser en Samuelsson hem konden naderen tot op dik tien seconden. De Noor was sneller op de ski's en met vijf treffers bij schietbeurt drie hield hij de achtervolgers van het lijf: Samuelsson noteerde zelfs twee missers, Lesser bleef foutloos en Fillon Maillet zat er met één misser een stuk achter.

Lægreid kwam als leider bij de laatste schietbeurt aan, maar schoot er twee keer naast. Lesser trof wederom alles en in de voorlaatste race uit zijn carrière pakte de sympathieke Duitse knokker de leiding. Even leek Fillon Maillet in de buurt te komen, maar Lesser hield stand en boekte onder luid gejuich van het Noorse kennerspubliek een fantastische zege, de derde uit zijn carrière en de eerste in zes jaar. Fillon Maillet werd tweede, Lægreid pakte nog wel een prima podiumplek.