FOK! Wat een weer: Saharazand & luchtdrukreus

winterbanner

Dag allemaal!  

Het is best wel interessant allemaal wat er op weergebied aan de hand is. Als eerste zien we al spectaculaire beelden van Saharazand die met een strakke zuidelijke stroming Europa binnen aan het stromen is. Onze trouwe fotografe Kroezel wist dit prachtig vast te leggen. Inmiddels heeft deze 'wolk' ook de Alpen bereikt, maar helaas zal dit zeker van invloed zijn op de sneeuwkwaliteit die zeker niet overal al zo denderend was. Daar komen dan ook nog de hoge temperaturen bij. Het 0-graden niveau stijgt daar naar 3000 meter. Vrolijk worden we daar niet van. 

Ook wij krijgen met Saharazand te maken. Ik denk echter wel dat met name het zuiden van het land daar invloed van gaat krijgen. In het westen kan dat op een andere manier, want ik sluit niet uit dat de invloed daar meer van gaat komen door een beetje lichte regen. Dus dan kunnen daar de auto's enigszins een kleurtje krijgen. Sowieso is daar al meer bewolking aanwezig. En dat mag ook wel een keer, want de afgelopen dagen hebben zij daar verruit de meeste zon gehad.  

Ik denk echter wel dat het mooiste effect in het binnenland is, omdat daar de meeste zon is. De temperatuur zou daar ook invloed op kunnen hebben. Die zou dan mogelijk twee graden lager kunnen uitkomen dan de 18 of 19 graden die daar nu in de voorspelling staat.  In ieder geval ben ik heel benieuwd naar foto's en/of effecten van dat Saharazand. Ik zal daar later wat dieper op in gaan.

Gister bleef het ook niet overal droog. In het noorden vielen er wat buien, terwijl het in het zuiden meer stratiforme regen was. Grote hoeveelheden ben ik echter niet tegen gekomen. Ik zei het eergisteren al: opnieuw stralend weer in het westen. 

Verder moeten we ons blik gaan richten op een ambitieus hogedrukgebied die zich de komende dagen gaat ontwikkelen boven de Atlantische Oceaan. Dat dit bij ons prachtig weer gaat opleveren is niet zo heel bijzonder, maar wel de luchtdruk. Of het tot een heus record gaat komen betwijfel ik, maar rondom zaterdag krijgen we standen van rond de 1046 Hpa. Er zitten echter ook pieken bij die richting 1049 Hpa gaan. De hoogste luchtdruk ooit gemeten is 1050 Hpa... dus we komen in de buurt. 

Boeiend om te volgen!

Oooh.... misschien dat er donderdagochtend 1 tot 3 mm regen valt, maar dat terzijde.  

Tot ziens!  

 Saharazand Spanje (Foto: Kroezel)
Dit zijn de effecten van Saharazand in de lucht. Kroezel maakte deze foto in Sedella, en dat is in Andalusie. (Foto: Kroezel)


 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!