FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 15 maart 2022

Random Pics van de Dag #572

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Ajax uitgeschakeld in Champions League

Het is Ajax niet gelukt om de kwartfinales te bereiken van de Champions League. Na het gelijkspel (2-2) drie wekengeleden in Lissabon gingen de Amsterdammers dinsdagavond in de Johan Cruijff Arena onderuit met 0-1 tegen Benfica. Een kwartier voor tijd kopte Darwin Nuñez het enige doelpunt van de wedstrijd binnen na een fout van André Onana.

In de zevende minuut dacht Sébastien Haller de score te openen, maar zijn doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel van aangever Dusan Tadic. Ajax had veel balbezit en creëerde ook wat kleine kansen via twee kopballen van Edson Alvarez. Ryan Gravenberch was in de eerste helft ook gevaarlijk met een afstandschot, maar echt grote kansen waren er niet voor de Amsterdammers. Voor Benfica was het vooral tegenhouden.

In de tweede helft kregen we zelfde soort spelbeeld, al was Ajax wel wat minder dominant. Toch waren er ook nu mogelijkheden voor de Amsterdammers. Na een goede beweging creëerde Tadic, maar de aanvoerder mikte vervolgens te hoog. Haller en Antony waren daarna gevaarlijk met kopballen, alleen grote kansen ontbraken ervoor Ajax.

Benfica stelde daar weinig tegenover, maar kwam met nog een kwartier spelen wel op voorsprong. Alvarez maakte in de ogen van de scheidsrechter een overtreding. Zo kregen de bezoekers een vrije trap aan de rechterkant van het strafschopgebied. Alejandro Grimaldo draaide de bal in en Darwin Núñez kopte binnen in een leeg doel. André Onana kwam uit het doel, maar verkeek zich op de spits van Benfica.

In het vervolg probeerde Ajax het wel, alleen lag de wedstrijd meer stil dan er werd gevoetbald, steeds werd de wedstrijd onderbroken doordat een speler van Benfica op de grond lag. Kansen kreeg Ajax niet meer, waardoor het Europees avontuur voor de Amsterdamers erop zit.

'Ruim 40.000 Syrische huurlingen melden zich bij Rusland voor oorlog Oekra´ne'

Vrijwilligers van over de hele wereld sluiten zich aan bij het Vreemdelingenlegioen in Oekraïne om Kiev te helpen de Russische invasie af te weren. Het Kremlin rekruteert blijkbaar ook strijders: het Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) waarschuwt dat zich al meer dan 40.000 Syriërs hebben geregistreerd.

Volgens het SOHR heeft Rusland lijsten opgesteld van ongeveer 40.000 strijders uit het Syrische leger en geallieerde milities die klaar zouden zijn om in Oekraïne te vechten. "Meer dan 40.000 Syriërs hebben zich tot nu toe geregistreerd om samen met Rusland in Oekraïne te vechten", zei Rami Abdel Rahman, de directeur van het in Londen gevestigde SOHR.

Anders dan in Syrië, waar soldaten het equivalent van 13 tot 32 euro per maand betalen, krijgen vrijwilligers in Rusland een salaris van 1.000 euro, meldt het observatorium. Ook zouden zij recht hebben op een schadevergoeding van 7.000 euro bij letsel en 15.000 euro bij overlijden.

SOHR haalt zijn informatie uit een netwerk van lokale klokkenluiders. De informatie die door de organisatie wordt verstrekt, is vaak nauwelijks te verifiëren door een onafhankelijke partij.

Kremlin is een belangrijke bondgenoot voor Assad
De in Straatsburg gevestigde organisatie Syrian for Truth and Justice zei dat een Syrische soldaat had bevestigd dat hij zich in maart had geregistreerd om in Oekraïne te gaan vechten. Na zijn militaire dienst vond hij geen ander werk.

Het Kremlin, de belangrijkste bondgenoot van de Syrische heerser Bashar al-Assad, maakte vrijdag bekend dat vrijwilligers, ook die uit Syrië, welkom waren om samen met het Russische leger in Oekraïne te vechten.

Een Syrische regeringsfunctionaris ontkende berichten over een wervingscampagne. "Tot nu toe zijn er geen namen ingevoerd, zijn er geen soldaten geregistreerd en is niemand naar Rusland gereisd om in Oekraïne te vechten", zei Omar Rahmun.

Vandaag is evacueren uit Mariupol gelukt, 20.000 burgers konden de stad verlaten

Volgens Oekraïense informatie hebben vandaag ongeveer 20.000 mensen de belegerde havenstad Mariupol in het zuiden van Oekraïne verlaten via een ontsnappingscorridor. "Vandaag reden ongeveer 20.000 mensen in privéauto's langs de humanitaire corridor vanuit Mariupol", zei het plaatsvervangend hoofd van het Oekraïense presidentiële kantoor, Kyrylo Timosjenko, op de koeriersdienst Telegram.

Mariupol wordt al bijna twee weken belegerd door Russische troepen en is sindsdien afgesneden van de voedsel-, water- en energievoorziening. Hulporganisaties beschrijven de situatie ter plaatse als catastrofaal. Volgens het stadsbestuur zijn bij de gevechten al zo'n 2.200 inwoners omgekomen. Verschillende eerdere pogingen om burgers uit Marioepol te evacueren mislukten. Rusland en Oekraïne gaven elkaar hiervoor de schuld.

Tweede Kamer berispt Baudet om niet melden nevenfuncties

FvD-leider Thierry Baudet krijgt een berisping en een aanwijzing van de Tweede Kamer, omdat hij weigert zijn nevenfuncties te laten registreren. Het College van onderzoek integriteit had vorige week deze sancties al aanbevolen na een onderzoek naar de kwestie. Baudet heeft niet meegewerkt aan dat onderzoek. Een grote meerderheid steunde de aanbevelingen.

Wat de sanctie gaat worden is nog niet bekend. De zwaarste sanctie is een schorsing van een maand waarin Baudet wel mee mag doen met stemmingen maar niet aan debatten. 

Zelensky vraagt landen van Joint Expeditionary Force om meer steun

“Help jezelf door ons te helpen” was de boodschap van de Oekraïense president Zelensky aan de 10 landen van de Joint Expeditionary Force (JEF), waarvan regeringsleiders in Londen bijeen kwamen. De Russische inval in Oekraïne is immers een aanval op de veiligheid van heel Europa. Die boodschap kwam aan. De landen van de JEF blijven Oekraïne dan ook met militaire middelen steunen, zodat het land zich kan verdedigen tegen Rusland. In reactie op de drastisch veranderde veiligheidssituatie gaan de 10 landen ook meer samen oefenen. Zo willen ze de veiligheid van de Noordelijke regio versterken. Dat meldt het militaire samenwerkingsverband, waar ook Nederland deel van uitmaakt, in een gezamenlijke verklaring.

Regeringsleiders van de JEF-landen waren de afgelopen 2 dagen in Londen. Dat gebeurde op uitnodiging van de Britse premier Boris Johnson. Namens Nederland was minister Kajsa Ollongren aanwezig. Ook de Oekraïense President Volodymyr Zelensky belde in. De JEF is een militair samenwerkingsverband van Noord-Europese landen onder leiding van het VK en bestaat naast Nederland uit Denemarken, Estland, IJsland, Letland, Litouwen, Noorwegen, Finland en Zweden. Daarmee brengt het landen samen van de NAVO, de EU en landen die onderdeel uitmaken van beide.

Uitwisseling van informatie
In Londen werd informatie gedeeld over de situatie in Oekraïne en hoe de landen Oekraïne bilateraal ondersteunen. Minister Ollongren liet weten dat ook Nederland doorgaat met het sturen van militaire goederen. “President Zelensky’s boodschap was duidelijk, het Oekraïense leger biedt stevig weerstand maar heeft daarbij onze hulp hard nodig”. Landen van de JEF gaan daarom kijken of militaire hulp aan Oekraïne meer gecoördineerd kan worden. Het idee is dat Oekraïne dan beter kan worden bediend en gevolgen voor de gereedheid van leverende landen kunnen worden beperkt.

De boodschap vanuit de JEF is eensgezind en duidelijk: Rusland moet de inval in Oekraïne direct stoppen. “Er moet zo snel mogelijk een staakt-het-vuren komen”, zo staat in de gezamenlijke verklaring. “We roepen Poetin op om de troepen terug te trekken en Oekraïne te herstellen naar de internationaal erkende grenzen.”

Verdediging op orde
De Russische invasie heeft voor veel landen duidelijk gemaakt dat de veiligheid in Europa naar een hoger niveau moet. Het defensiebudget in Nederland is voor deze kabinetsperiode al hoger. Ook landen als het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Denemarken en Zweden hebben investeringen aangekondigd.

“Er is een vreselijke oorlog gaande in Europa, met als grootste slachtoffer het Oekraïense volk. Poetins’s illegale invasie heeft onze wereld veranderd”, aldus minister Ollongren. “We moeten onze verdediging voor nu en op de lange termijn versterken en dat kost geld. Het defensiebudget gaat al met 25% omhoog, maar meer is nodig, dat vindt ook de Tweede Kamer. Daarnaast moeten we onze militaire effectiviteit verhogen, door onze interoperabiliteit te verbeteren. Gezamenlijke militaire oefeningen dragen daaraan bij.”

De JEF-landen voeren daarom de militaire samenwerking op, onder meer door oefeningen en troepenverplaatsingen beter te benutten en uit te breiden. Het gaat hierbij om oefeningen te land, ter zee en in de lucht in het Hoge Noorden, de Noord-Atlantische regio en het gebied bij de Baltische Zee.

Oefening in Noorwegen
Een belangrijke oefening in Noord-Europa is gisteren van start gegaan in Noorwegen. Nederland is een van de 25 landen die meedoet aan oefening Cold Response 22, met in totaal 30.000 militairen. Zij testen hoe Noorwegen omgaat met versterking uit NAVO-landen in het geval buurland Rusland er binnenvalt. De oefening is 8 maanden geleden al aangekondigd.

Defensie is ook aan de Oostflank van het NAVO-gebied al op verschillende fronten actief. Zo voeren F-16’s zogenoemde Air Policing taken uit. Ook nemen Nederlandse militairen deel aan een omvangrijke oefening in Roemenië en draagt Nederland bij aan de enhanced Forward Presence in Litouwen. Op korte termijn wordt ook deelname aan een battle group in Slowakije verwacht.

Defensie helpt vluchtelingen met bedden

Defensie stelt 5.000 (veld)bedden beschikbaar voor noodopvanglocaties in het land. Dat is nodig omdat er door de grote aantallen Oekraïense vluchtelingen onvoldoende reguliere opvangplekken zijn. Het Rode Kruis verdeelt de bedden: 1.500 gewone en 3.500 veldbedden.

De militaire organisatie leverde inmiddels 650 bedden af op de door het Rode Kruis aangewezen plekken in Emmen en Tilburg. Zo’n 1.350 veldbedden gingen al naar Brunssum, Utrecht en de Friese dorpen Tzum en Twijzel.

Defensie geeft de (veld)bedden tot eind augustus in bruikleen.

De toezegging aan het Rode Kruis gebeurde op verzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Acht nieuwe games naar Xbox Game Pass in tweede helft maart

Microsoft heeft acht games aangekondigd die binnenkort te spelen zijn via Xbox Game Pass. Niet elke game is niet voor de dienst, maar toch zitten er wat aardige titels tussen. Je vindt ze in het lijstje hieronder.

 • (17-3) Far: Changing Tides (Xbox Series X|S, pc, cloud) - Day One release
 • (17-3) The Dungeon of Naheulbeuk: The Amulet of Chaos (Xbox, pc, cloud)
 • (22-3) Tainted Grail: Conquest (Xbox) - Reeds beschikbaar op pc
 • (22-3) Zero Escape: The Nonary Games (Xbox, pc en cloud)
 • (24-3) Norco (pc) - Day One release
 • (24-3) F1 2021 (Xbox) - Via EA Play
 • (29-3) Crusader Kings III (Xbox Series X|S) - Reeds beschikbaar op pc
 • (31-3) Weird West (Xbox, pc en cloud) - Day One release

Helaas verdwijnen er ook weer een paar titels, dus mocht je die nog willen spelen moet je er snel bij zijn!

 • (31-3) Madden NFL 20
 • (31-3) Narita Boy
 • (31-3) Shadow Warrior 2
 • (11-4) Destiny 2: Beyond Light, Shadowkeep en Forsaken

FOK! F1-manager 2022 is van start!

Op het circuit van Bahrein zijn de tweede series wintertests van de Formule 1 achter de rug. Dit jaar met compleet vernieuwde auto's, nadat er vorig jaar door de coronacrisis alleen maar is doorontwikkeld op het vorige model. Er zijn na een afwezigheid van twee jaar ook weer wedstrijden in Australië, Canada, Japan en Singapore. Nieuw is de grand prix van Miami in Amerika en (voorlopig) verdwenen zijn Qatar en Rusland. Uiteraard is er ook weer een grand prix in Zandvoort en wel op 4 september 2022.

Reden genoeg om ook dit jaar weer de FOK! Formule 1-manager 2022 te openen! Net als de voorgaande edities kan je weer een team bestaande uit twee coureurs, een chassis en een motor samenstellen. Daarmee kun je punten halen voor de plek waarop die onderdelen in een F1-grandprixweekend zijn geëindigd. Voor die punten wordt budget uitgekeerd, waarmee je je team kunt verbeteren.

De onderdelen variëren in waarde, al naar gelang ze beter of slechter gepresteerd hebben in een raceweekend. Naarmate het F1-seizoen vordert zal de waarde van de onderdelen steeds geleidelijker veranderen. Hierbij geldt dat de recente prestaties wel degelijk nog enkele schommelingen in de waarde van een onderdeel teweeg kunnen brengen. Lees meer hierover in de speluitleg.

Qua puntentelling is er niks veranderd. Net als de voorgaande jaren worden er geen strafpunten uitgedeeld, om een 'dubbele straf' te voorkomen. Wel is er voor de coureur met de snelste raceronde een extra bonus.

Om je direct in te schrijven voor de FOK! Formule 1-manager klik je hier. Kijk ook bij de speluitleg of de puntentelling, en als je nog andere vragen hebt, kun je terecht bij de FAQ. Je kunt ook een pm sturen aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), of een bericht achterlaten in het speciale F1-manager 2022-topic in het Formule 1-forum.

Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan hier!

Let op! De eerste managerronde sluit op vrijdag 18 maart 2022 om 23:59 uur. Zorg dat je voor die tijd je het door jou samengestelde team hebt opgeslagen voor de Grand Prix van Bahrein

We wensen je veel plezier met het seizoen 2022 van de FOK! Formule 1-manager!

Covid-update door Ernst Kuipers: verdere versoepeling van coronamaatregelen

De afgelopen weken zijn de coronabesmettingen weer opgelopen. De huidige virusvariant is echter minder ziekmakend en het aantal mensen dat met corona op de IC wordt opgenomen is beperkt. Daarom heeft het kabinet besloten om de coronamaatregelen verder te versoepelen. Er gelden nog wel een aantal adviezen.

Het kabinet heeft nog geen nieuw weegmoment gepland, maar houdt de situatie goed in de gaten.

Ernst Kuipers gaf vanmiddag een korte persconferentie over het huidige coronabeleid en de verdere versoepelingen.(persconferentie begon verlaat, op de YouTube stream vanaf 28.38) 

Bij klachten: blijf thuis en doe een test
Voor iedereen met klachten blijft gelden: blijf thuis en doe een zelftest. Is de uitslag positief? Maak dan een afspraak voor een test bij de GGD en ga minimaal 5 dagen in isolatie. U mag weer naar buiten als u de laatste 24 uur geen klachten heeft. Het is niet meer nodig om zich te testen als u geen klachten hebt. Dus leerlingen, studenten en onderwijspersoneel hoeven niet meer 2 keer per week preventief te testen voordat ze naar school of hun opleiding gaan.

Het quarantaine-advies blijft ongewijzigd.

Thuiswerken
Het huidige thuiswerkadvies vervalt. De afgelopen jaren hebben we veel positieve ervaringen opgedaan met thuiswerken. En veel mensen willen deels thuis blijven werken. Het kabinet roept werkgevers op om met werknemers afspraken te maken om hybride werken blijvend te stimuleren. Het kabinet vraagt extra aandacht voor werknemers die zorgen hebben over hun gezondheid. Ook zij moeten veilig kunnen werken. Voor werknemers met klachten blijft gelden: blijf thuis en doe een test. Bij een positieve test: ga in isolatie en werk thuis als het kan.

Mondkapjes dragen
De verplichting om in en rond het OV mondkapjes te dragen vervalt per woensdag 23 maart 2022. Daar waar het druk is, kunt u uzelf en anderen beschermen door een mondkapje te dragen.

Het blijft voorlopig verplicht om een mondkapje te dragen in het vliegtuig en op het vliegveld na de security.

Vanaf 23 maart geen Testen voor Toegang (1G) meer
Testen voor toegang (1G) geldt nu nog voor grotere nachtclubs en grote ongeplaceerde evenementen (meer dan 500 bezoekers). Vanaf woensdag 23 maart 2022 kan publiek ook op deze locaties zonder Testen voor Toegang naar binnen. Er zijn dan geen locaties meer waar het coronatoegangsbewijs geldt. Geadviseerd wordt om de CoronaCheck-app op uw telefoon te laten staan. Voor meerdere landen is de QR-code nog wel noodzakelijk om in te reizen of voor bijvoorbeeld bezoek aan horeca, bioscoop of theater.

Nederland inreizen
Voor mensen die naar Nederland reizen van binnen de EU/Schengen vervalt vanaf 23 maart de verplichting om een test-, herstel- of vaccinatiebewijs te hebben. Ook voor EU-burgers die vanuit landen buiten de EU/Schengen naar Nederland reizen, zijn er geen inreismaatregelen meer. Voor iedereen die naar Nederland reist, is het advies om een zelftest te doen direct na aankomst en op dag 5. Voor niet-EU-burgers geldt nog steeds een EU-inreisverbod. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld voor reizen uit veilige landen, mensen die gevaccineerd of hersteld zijn en voor bepaalde reisdoelen.

Leven met corona
Corona is niet weg. Er zullen nog steeds mensen ziek worden van corona. Gelukkig werkt vaccineren goed en daarnaast hebben veel mensen weerstand opgebouwd door een besmetting. Daardoor zijn de gevolgen van een nieuwe golf met besmettingen minder groot dan in 2020 en 2021.

Een coronabesmetting kan ook voor gezonde mensen nog steeds heel vervelend zijn. Corona blijft een groter risico voor mensen die ouder zijn, of die een kwetsbare gezondheid hebben. Een aantal adviezen helpt nog steeds om besmetting te voorkomen:

 • Was regelmatig uw handen.
 • Hoest en nies in uw elleboog.
 • Blijf thuis bij klachten en doe een (zelf)test.
 • Ventileer in binnenruimtes en zorg voor frisse lucht.
 • Haal uw vaccinatie, booster- of herhaalprik

Hiermee beschermt u uzelf, uw familie, vrienden en anderen. En houdt u rekening met de mensen die zich zorgen maken over hun eigen gezondheid, bijvoorbeeld omdat ze ouder zijn of chronisch ziek.

Respecteer elkaars keuzes
Houd rekening met elkaar. Houd afstand als iemand daar om vraagt. Heeft u een afspraak met iemand die zorgen heeft over zijn of haar gezondheid? Doe dan eerst een zelftest. En respecteer elkaars keuzes, bijvoorbeeld als iemand een mondkapje draagt op een plek waar u het zelf niet zou doen.

Instagram gecanceld. Russische influencers cold turkey

Russische influencers moeten massaal afkicken nu Rusland Instagram gecanceld heeft. Eerder waren andere bronnen waar influencers zich vaak aan laven ook al gecanceld.

De ontwenningsverschijnselen gaan gepaard met veel tranen. De pijn komt extra hard aan nu niemand dat meer kan zien.

Bijna twee dagen durende 'avondklok' in Kiev

Na nieuwe zware aanvallen op de Oekraïense hoofdstad Kiev heeft burgemeester Vitali Klitschko een lange avondklok afgekondigd. Van dinsdagavond 19.00 uur (CET) tot donderdagochtend 06.00 uur (CET) mogen bewoners hun huizen alleen verlaten om onderdak te zoeken in schuilplaatsen en bunkers, schreef Klitschko op de berichtendienst Telegram.

Uitzonderingen gelden daarop alleen voor mensen met speciale ID-kaarten. "Daarom roep ik alle Kievanen op om zich voor te bereiden op het feit dat ze bij alarm twee dagen thuis moeten blijven of in een schuilplaats", benadrukte Klitschko.

Russische troepen proberen Kiev van verschillende kanten te omsingelen. De stad bereidt zich al dagen voor op een mogelijke Russische blokkade.

Elon Musk wil in duel met Poetin om Oekra´ne

Tesla-oprichter Elon Musk heeft de Russische president Vladimir Poetin uitgedaagd tot een duel. Het moet gaan over het lot van Oekraïne.

"Hierbij daag ik Vladimir Poetin uit voor een strijd van man tot man. Oekraïne staat op het spel", tweette Musk. "Accepteert u dit gevecht?" voegde hij er in het Russisch aan toe.

De miljardair en oprichter van het ruimtevaartbedrijf SpaceX stuurde de tweet rechtstreeks naar het officiële Engelstalige Twitter-account van Poetin. Hij is "absoluut serieus", schreef hij. "Als Poetin het Westen zo gemakkelijk zou kunnen vernederen, zou hij de uitdaging aangaan. Maar dat doet hij niet." Er is door het Kremlin nog niet op Musk gereageerd. 

Turkmenistan heeft nieuw baasje

De Turkmeense leider Gurbanguly Berdymukhamedov heeft na rijp familieberaad besloten dat zijn zoon, Serdar Berdymukhamedov oud en wijs genoeg is om het land te leiden.

Onder het grootse leiderschap van Gurbanguly is het land onder andere verrijkt met een enorm gouden standbeeld van zijn favoriete hond. Een andere grootse daad was de geniale wijze van Covid-bestrijding door het woord corona te verbieden. Daardoor was Turkmenistan al snel corona-vrij.

Jorik S. mag uit zijn kamertje

Afgelopen maandag oordeelde de rechtbank te Amsterdam dat Jorik S. niet langer voor straf in zijn kamertje hoeft te verblijven. Jorik moest een tijdje binnenblijven wegens het uitvoeren van een variant van kopschoppen met een autoportier op het hoofd van zijn vriendinnetje. Jorik heeft wel moeten beloven dit soort grapjes niet meer uit te halen in het zicht van camera's.

FNV: Duizenden mensen naar Malieveld tijdens historische staking jeugdzorg

Het massaprotest van jeugdzorgwerkers op het Malieveld dinsdagmiddag 15 maart kan rekenen op de steun van duizenden actievoerders. De protestactie van de FNV tegen de stille schande die in de jeugdzorg gaande is, valt samen met een 24-uursstaking van jeugdzorgmedewerkers in heel Nederland. Daarmee belooft dit de grootste actie in de geschiedenis van de Nederlandse jeugdzorg te worden.

Malieveld
Niet alleen jeugdzorgwerkers maar ook ouders, jongeren, jeugdadvocaten, politici, docenten, studenten, (potentiële) gemeenteraadsleden en zzp'ers sluiten zich dinsdag aan bij het massaprotest op het Malieveld. Niet eerder was de animo om actie te voeren voor een betere jeugdzorg zo groot.

Ellende
FNV-bestuurder Jeugdzorg Maaike van der Aar : ‘Je ziet dat er in de samenleving iets aan het veranderen is. Waar jeugdzorgwerkers al jaren voor waarschuwen, is nu aan het gebeuren: het stelselmatig bezuinigen op jeugdzorg en het vasthouden aan een onwerkbaar stelsel heeft de zorg voor kwetsbare kinderen en jongeren zo uitgehold dat mensen er niet langer verantwoordelijk voor willen en kunnen zijn. En dat er nu wederom zonder plan en zonder zicht op drastische hervormingen bezuinigd moet worden, dat is volstrekt onacceptabel. Dit kabinet heeft geen idee wat het voor een ellende het aanricht.’

Bezuinigingen van tafel
FNV eist dat de voorgestelde bezuinigingen op de jeugdzorg van tafel gaan en wil verder onder meer dat rijksgeld voor jeugdzorg wordt geoormerkt, voordat het aan gemeenten wordt overgemaakt. Nu dreigen gemeenten het beschikbare geld ook aan andere dingen uit te geven. Ook moet de jeugdzorg drastisch hervormd worden en daarbij zouden de aanbevelingen van de SER en die van de FNV zoals verwoord in het manifest de Jeugdsprong als leidraad moeten gelden. Verder eist FNV dat er een eerlijke loonsverhoging komt voor al die mensen die ondanks de zware omstandigheden nog steeds hun belangrijke werk blijven doen.

Podiumprogramma
Het massaprotest vindt plaats op dinsdag 15 maart van 13.00u tot 14.30u op het Malieveld. Sprekers zijn onder meer FNV-voorzitter Tuur Elzinga, staatssecretaris van VWS Maarten van Ooijen (13.15 uur), directeur van de VNG Leonard Geluk en directeur van Jeugdzorg Nederland Olaf Prinsen (14u). FNV-voorzitter Elzinga zal op het podium een bundel overhandigen aan de staatsecretaris met verhalen uit de dagelijkse praktijk.

HBO Max en Discovery+ worden samengevoegd

Warner Bros. en Discovery, die hard bezig zijn te fuseren tot Warner Bros. Discovery, zijn voornemens hun streamingdiensten te combineren tot één dienst. Dit betekent dat, op termijn, HBO Max en Discovery+ in elkaar worden gevouwen. Dit meldt Variety.

Voordat de diensten echter worden samengevoegd zal er een vorm van bundeling plaatsvinden, waarbij de diensten naast elkaar bestaan, maar klanten wel van beide gebruik kunnen maken. Volgens Discovery CFO Gunnar Wiedenfels kunnen klanten hiermee sneller bediend worden, omdat het daadwerkelijk samenvoegen van de diensten niet over één nacht ijs gaat. Het duurt "hopelijk niet jaren, maar wel enkele maanden", aldus Wiedenfels.

Wiedenfels sprak maandag tijdens de Media, Internet & Telecom Conference over de deal tussen WarnerMedia en Discovery, waar 43 miljard dollar (39,5 miljard euro) mee gemoeid is. Volgens Variety zou deze deal in de tweede helft van april rond kunnen zijn. Over de combinatie van HBO Max en Discovery+ zei Wiedenfels er een gouden product in te zien. "We hebben HBO Max, met een meer premium, meer op mannen gerichte positie, en dan heb je de vrouwelijke positie aan de kant van Discovery. Je hebt de dagelijkse betrokkenheid die men zo waardeert aan Discovery versus het min of meer evenementgedreven karakter van de HBO Max-content. Als je dat samenvoegt heb je zonder twijfel een van de meest complete producten die er zijn."

HBO Max is in Nederland nu precies één week actief. Discovery+ startte in 2020 en breidde in 2021 uit naar onder andere Europa. Over een samenvoeging van de twee diensten wordt al gesproken sinds november, maar tot op heden was er weinig definitiefs duidelijk. Of de samenvoeging direct internationaal effect zal hebben zal ook pas later duidelijk worden.

Schansspringster Kramer World Cup-kampioene

Schansspringster Marita Kramer heeft zich voor het eerst in haar carrière laten kronen tot World Cup-kampioene. De in Nederland geboren Oostenrijkse pakte tijdens de World Cup-finale in het Duitse Oberhof - die in Rusland werd geannuleerd - genoeg punten om de eindzege definitief veilig te stellen.

In de eerste wedstrijd was Ursa Bogataj weer de beste. De Sloveense won goud op de Olympische Spelen en is sindsdien in supervorm, alleen landgenote Nika Kriznar bleef een beetje in de buurt. De derde plek was voor Katharina Althaus uit Duitsland, Kramer moest in de eerste wedstrijd genoegen nemen met de zesde plek.

In wedstrijd twee was het wederom Slovenië boven: Kriznar stond op één na de eerste ronde, voor Bogataj, maar in de finaleronden wisselden de twee van positie. Weer een zege voor Bogataj dus, die vóór de Spelen nog nooit een World Cup gewonnen had, met Kriznar op twee en landgenote Ema Klinec nu zelfs op drie. Kramer werd vierde, ruimschoots voldoende voor haar eerste eindzege.

FOK! Wat een weer: een beetje van dit en een beetje van dat

winterbanner

Dag mensen!  

Ik zat even te lanterfanten bij de buren, dus het weerbericht is iets later.  

Het heeft geregent gister. Ooh ja? Ja. De mensen in het westen van het land zullen wel denken dat die weerman van lotje getikt is. Nee hoor. Het klopt echt. Een op het eerste gezicht zwakke storing trok in alle vroegte van west naar oost over het land. Tot aan het midden van het land viel daar nauwelijks neerslag uit, en klaarde het uiteindelijk snel en breed op. In de middag was het in het genoemde westen gewoon helemaal strakblauw.

In het noorden en oosten ging dat allemaal veel moeizamer en dat front activeerde ook nog. Uiteindelijk hebben delen van Groningen en Drenthe nog vrij lang regenachtig weer gehad. Nieuw-Beerta kwam zelfs met 7 mm op de proppen! Pas helemaal aan het einde van de dag klaarde het daar ook een beetje op. Het aantal zonuren lag zo tussen de 2 uur in het nooroosten, tot bijna 8 uur aan zee. Groot verschil dus.

Verder ontstonden er gistermiddag in het zuiden nog een paar buien. 

Uiteraard stelden de hoeveelheden hier niets voor vergeleken met het waterballet in het Centraal Massief en vandaag ook in het zuiden van Spanje. Malaga kwam zowaar uit op 79 mm. In het afgelopen weekend vielen er enorme hoeveelheden in met name de Languedog-Roussillon streek. Dan heb je het over hoeveelheden van rond en zelfs boven de 400 mm. Voor zover ik weet is de schade vrij beperkt gebleven.

In ons eigen land zou er in het noorden vannacht wat mist kunnen ontstaan met temperaturen die richting het vriespunt kruipen. In het zuiden neemt de bewolking toe en blijft het minder koud.

Vandaag beginnen we in het westen met half bewolkt weer. In het zuiden is de bewolking een stuk dikker en kan er later ook wat regen vallen. Tegelijkertijd trekken er ook enkele buien over de noordelijke helft, en dan met name de Wadden. In de rest van het land blijft het droog. In de middag zal het net zoals vandaag in de kuststreek weer stralend weer zijn. Dus daar vinden we opnieuw de meeste zonuren.

Bij dit alles ligt het kwik rond de 14 graden. Er staat maar weinig wind uit een zuidoostelijke richting. 

Au revoir!  

 Mooi weer in Purmer (Foto: Pukeko)
Moi weer met Hollandse luchten bij het Noord-Hollands Kanaal. (Foto: Pukeko)

Mooi weer in Purmer2 (Foto: Pukeko)
En nu vanaf de andere zijde. (Foto: Pukeko) 

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Trump

Ik hoopte al tijden dat Donald Trump president van Amerika wordt. Hillary probeerde de eerste vrouw met tuinbroek aan en haar op de tanden in het witte huis te worden. Trump probeerde als eerste spreekstalmeester van Circus Walt Disney de troon van het presidentschap te betreden. Hij schreeuwt, hij blaft, hij keft, hij scheldt, hij schoffeert vrouwen, kleurlingen, Latino's en journalisten. Dan nog het liefst journalistieke vrouwelijke negerinnen. Kortom, een man naar mijn hart en een man van de straat.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Random Pics van de Dag #946
special
Random Pics van de Dag #945
©FOK.nl e.a.