Skiester Liensberger wint slalom in Zweden, Kristoffersen pakt reuzenslalomwinst

De World Cup alpineskiën gaat richting het einde, maar voor we naar de World Cup-finales gaan komt men nog in actie op de technische onderdelen. De mannen deden dat zaterdag op de reuzenslalom in het Sloveense Kranjska Gora, wat ze zondag nog eens doen, de vrouwen werkten in Åre in Zweden een slalom af.

Reuzenslalom mannen, Kranjska Gora
Alexis Pinturault was na run één de snelste, maar de jonge Noor Lucas Braathen stond slechts één honderdste van een seconde achter de Fransman. Op de derde plek, op 0,19 seconden, stond Zan Kranjec namens Slovenië, voor de Italiaan Luca de Aliprandini (+0,22) en Henrik Kristoffersen uit Noorwegen (+0,28). Ook de Oostenrijker Stefan Brennsteiner (+0,35) en de Zwitser Marco Odermatt (+0,42) deden nog lekker mee, achter hen gingen de verschillen richting een seconde.

Met de Zwitser Loïc Meillard aan de leiding opende zijn landgenoot Odermatt in de tweede run de strijd om de winst, waarbij hij met 0,36 seconden de eerste plek in handen nam. Brennsteiner leverde twee plekken in, Kristoffersen ging met 0,33 seconden naar de leiding. De Aliprandini kwam er niet echt aan te pas en verloor vier plekken, Kranjec leverde er acht in. Braathen kwam 0,33 seconden achter landgenoot Kristoffersen terecht en stond zo gedeeld tweede, samen met Odermatt. Pinturault mocht de boel afsluiten, maar de Fransman had het niet: hij werd slechts elfde en de winst ging naar Kristoffersen, voor Braathen en Odermatt.

Slalom vrouwen, Åre
Ook hier was het na één run nog uiterst spannend: de Duitse Lena Dürr noteerde de snelste tijd, maar Petra Vlhova uit Slowakije gaf slechts acht honderdsten van een seconde toe en thuisfavoriete Anna Swenn Larsson stond ook op maar elf honderdsten. De Amerikaanse Mikaela Shiffrin volgde op 0,25 seconden, voor de Oostenrijkse Katharina Liensberger (+0,35) en het Zwitserse duo Michelle Gisin (+0,38) en Aline Danioth (+0,55). Verder stonden de Sloveense Ana Bucik (+0,62), de Amerikaanse Paula Moltzan (+0,65), Mina Fürst Holtmann uit Noorwegen (+0,69) en de Canadese Erin Mielzynski (+0,73) ook nog binnen een seconde van Dürr.

Mielzynski kwam er na een fout niet aan te pas in run twee, Holtmann pakte de leiding en Holtzman verloor vier posities. Bucik kwam ook niet aan Holtmann's tijd, Danioth kwam in de problemen en duikelde naar beneden op de ranglijst en Gisin kwam op zeven honderdsten van Holtmann terecht. Liensberger ging met 0,16 seconden naar de leiding, waarna Shiffrin zes plekken verloor en Swenn Larsson de finish zelfs niet haalde. Met 0,25 seconden achterstand viel Vlhova drie plekken terug, met alleen Dürr nog te gaan. De Duitse won nog nooit en stond op de Olympische Spelen in dezelfde positie, met plek vier als onfortuinlijk resultaat, en ook nu lutke het niet: plek vijf voor Dürr. De winst ging zo naar Liensberger, Holtmann pakte een zeldzame podiumplek en Gisin werd derde.