Brood kan tot twee keer zo duur worden door oorlog en sancties

Brood zal tot ver in 2023 fors duurder worden door de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland. Volgens de bakkersbranche kan brood wel twee keer zo duur worden. Ook koekjes, crackers en pizza zullen omhoog gaan in prijs.

De graanprijs is in een week tijd omhoog geschoten met ruim 25 procent naar 361 euro per ton. Op zich gebruiken Nederlandse bakkers nauwelijks Oekraïens graan. Maar Oekraïne en Rusland zijn samen goed voor ongeveer 30 procent van de wereld-exportmarkt voor graan. Bakkers ontkomen dus niet aan de hogere graanprijzen om feitelijke leveringen zeker te stellen.

"Graan uit Oekraïne gaat vooral naar Zuid-Europa, Afrika en het Midden-Oosten,” zegt Sebastiaan Schreijen, analist consument en voedsel bij Rabobank. "Wíj halen het vooral uit Frankrijk, Duitsland en een beetje uit Nederland. Maar alle landen die nu misgrijpen, zullen het ook daarvandaan gaan halen. Dus komen er tekorten en stijgt de prijs.”

Als de oorlog onverhoopt langer gaat duren dan zes maanden, de sancties effectief blijken en de Zwarte Zee-havens gesloten blijven, kan de graanprijs verdubbelen ten opzichte van de prijs van afgelopen januari naar zo'n 550 euro per ton.