Gijzeling beŰindigd: gijzelaar in veiligheid, gijzelnemer aangereden door politie

Een groot aantal agenten is op dit moment aanwezig op het Leidseplein. Daar zou een overval op de Apple Store hebben plaatsgevonden. Vermoedelijk gaat het om een gijzeling. Op beelden is te zien dat er iemand in de winkel onder schot wordt gehouden. 

Update 23.15 uur: Langzaam wordt duidelijk hoe de gijzeling tot zijn eind is gekomen. Een robot schijnt een briefje te hebben afgegeven aan de gijzelaar/gijzelnemer. Hierna renden beiden de winkel uit. De gijzelnemer is tijdens het wegrennen aangereden met een auto door politie, zoals op onderstaande Tweet te zien is. Er zijn geen explosieven op de gijzelnemer aangetroffen, hij is overgedragen aan de medische zorg. 

Update 22.45 uur: De gijzelnemer en gijzelaar zijn uit de Apple Store gerend. De gijzelaar is in veiligheid. De dader is in de handen van de politie. De politie meldt dat de gijzelnemer op straat ligt en onderzocht wordt door een robot op explosieven. Rond 21.00 uur heeft de politie via een achteringang tientallen mensen uit de winkel in veiligheid kunnen brengen. 

Update 21.00 uur: Driehoek (politie, justitie en loco-burgemeester) is samengekomen in het hoofdbureau van de politie aan de Elandsgracht. Omdat burgemeester Halsema in het buitenland zit, zit loco-burgemeester Rutger Groot Wassink er namens de gemeente. De omgeving van het Leidseplein is nog steeds afgezet.

Zojuist laat de politie weten op Twitter dat sinds het begin van de gijzeling meerdere mensen de Apple-store hebben kunnen verlaten. De politie verzoekt een ieder om geen actuele beelden te delen. Daarom heeft FOK! besloten de live-stream van AT5 niet meer door te geven.

  

Eerdere berichtgeving:
De melding van de overval werd rond 17.40 uur gedaan. De politie kan nog niet bevestigen of er inderdaad een overval plaatsvond.

Meerdere getuigen laten aan AT5 weten dat ze schoten hoorden. "Ik moest rennen voor mijn 'leven", zegt een van hen. "Ik stond op het zebrapad tegenover de applestore Daar liep een medewerker in paniek naar buiten met portofoon 'OVERVAL!' roepend. Op dat moment viel kwartje nog niet en wilde ik zebrapad oversteken tegenover de ingang van de applestore. En op dat moment hoorde ik pistoolschoten binnen."

Op een foto van Tim Wagemakers, programmamaker bij De Balie dat nabij het Leidseplein gevestigd is, is te zien dat een agent zijn pistool heeft getrokken. "Politie rent met grote groep rond. En pistolen richting Apple store", schrijft hij erbij. Hij laat weten dat het hele Leidseplein is leeggeveegd door de politie. Mensen die in de gebouwen om de Apple Store heen zijn moeten binnen blijven van de politie.

Rond half 7 heeft de politie iedereen in de gebouwen rond de Apple-store van het Leidseplein weggeleid. Ook Tim Wagemakers werd vanuit de Balie via de Weteringschans in de richting van het Rijksmuseum begeleid, net als het publiek dat in enkele horecagelegenheden in het plein zat.