Schouten schaatst naar derde goud op Spelen, eerste Belgische goud in 74 jaar

Het langebaanschaatsen op de Olympische Spelen in Beijing is zaterdag ook afgesloten. De mannen en de vrouwen werkten de massastarts nog af, met daarop gedeeltelijk Nederlands succes.

Vrouwen
Irene Schouten was de grote favoriete, met onder meer teamgenote Marijke Groenewoud als een van de andere kanshebbers op het eremetaal. Dat ging echter niet door: Groenewoud was iets te enthousiast in het peloton en schoof onderuit, waarna ze tevergeefs nog probeerde om de groep weer bij te halen.

Voorin zat Schouten er wel nog altijd goed bij, ze reageerde op elke aanval en had medesprinters Ivanie Blondin uit Canada en Francesca Lollobrigida uit Italië met zich mee. Blondin trok de sprint echt op gang en leek het af te maken, maar Schouten kwam er in de slotmeters overheen en pakte na het goud op de drie en vijf kilometer haar derde olympische titel in Beijing. Zilver ging naar Blondin, brons naar Lollobrigida.

Mannen
Voor Nederland opende Sven Kramer al vroeg meerdere keren de aanval, maar Bart Swings zat er telkens bovenop en reed de gaatjes dicht. Nadat Kramer moegestreden was moest Jorrit Bergsma het doen, maar zodra het tempo in de slotronden echt de hoogte in ging moest ook hij afhaken: het Nederlandse succes kwam er niet, bepaald niet onverwacht.

De favorieten gingen ondertussen de strijd aan in de eindsprint en daarin was Swings de sterkste van allemaal: de Belg pakte het goud, de eerste gouden olympische wintermedaille voor België sinds 1948 en pas de tweede ooit. Zuid-Korea kon ook redelijk aan het feest, want Chung Jae-won pakte zilver en Lee Seung-hoon brons.