Canadese ijshockeysters pakken olympisch goud terug

In Beijing is het olympisch ijshockeytoernooi bij de vrouwen donderdag afgerond. Zoals vooraf wel te verwachten viel ging het in de finale tussen Canada en de VS, de enige landen die überhaupt ooit goud wonnen bij de vrouwen: de VS in 1998, Canada in 2002, 2006, 2010 en 2014 en de VS weer in 2018.

Canada was vooraf licht de favoriet en binnen acht minuten kwam de ploeg op voorsprong dankzij een intikker van Sarah Nurse. Nog eens zeven minuten later werd de score al verdubbeld, dit keer werd de Amerikaanse goalie Alex Cavallini verschalkt door Marie-Philip Poulin.
Diezelfde Poulin, een van de speelsters die er al sinds het goud in 2010 bij is, vergrootte de score na een half uur nog eens naar 3-0. Hilary Knight deed kort daarop wel iets terug, maar daar bleef het lang bij: de 3-2 van Amanda Kessel kwam met dertien seconden te gaan niet op tijd en dus ging het goud naar Canada.

Finland speelde eerder tegen Zwitserland in de strijd om brons, waarbij Viivi Vainikkaa na elf minuten voor 1-0 zorgde. Daar bleef het lang bij, tot de Finse ploeg in de derde periode de genadeklap toediende: Suski Tapani, Nelli Laitinen en Michelle Karvinen zorgden voor de 4-0 eindstand en het vierde Finse brons voor de ijshockeysters.